Автор: hotsnail
Дата: 03-09-23 23:06
Да ти обясня, какво имам предвид.
Перспективните геометрични изкривявания не са защото снимаш високи сгради от ниско или нещо подобно. Изкривяванията са, защото насочваш камерата нагоре или надолу. Ако камерата ти е водоравно нямаш изкривявания.
Проблема какъв е? Ако държиш камерата водоравно, няма да уловиш горната част на някакви сгради най-често.
Какво да правим?
1. Може да видиш дали няма да стане сгодно в портретна ориентация. После ще подрежеш малко от долу и така.
2. Може да ти е водоравна камерата спрямо страните на кадъра, да си с подходящ ракурс и контролирано да я насочиш нагоре. После лесно ще коригираш перспективното изкривяване в лайтрум.
Та това е в общи линии пак от статив снимаш и гледаш камерата да е възможно най-хоризонтална. После лайтрум или кепчър 1.
Шифт обектива, реално прави същото като да подрязваш кадъра. С шифт обектива камерата трябва да е идеално нивелирана и след това изместваш обектива например нагоре. Това улавя повече височина на кадъра. Много е странно, но работи.
Ако ти е марка да пробваш имам май такива адаптери из чекмеджетата. Не ги ползвам и може нещо да се разберем. Да за Сони са.
Ако намериш някъде шифт обектив за Канон EF мисля, че ще намериш как да сработи на коя да е модерна безогледалка.
За тилта - Тилта е интересен за разни ефекти. Идеята на тилта е да измести фокусната равнина, да не е успоредна на сензора. Честно казано по-често се ползва за драматичен дефокус и ефекти отколкото за заснемане на някакви особени сцени с повече дълбочина на фокус. Тоя ефект миниатюра във фотошоп става идеално с тилт обектив. Дори имаше едни играчки lens baby, дето за това ги бяха правили, да тилтиш обективи и да правиш странен дефокус. Имах такова пак за Сони и го продадох май. Ама може и да намеря някоя тилт играчка от Сони към Канон ЕФ или Никон Ф например....
Пак са глупости, дето ще ти омръзнат след 10 снимки. Безсмислено е. Но да за кеф може да си направиш нещо.
Дори ако обмислиш сцената и имаш подходящи модели може да спечелиш някой конкурс.
Публикацията е редактирана (03-09-23 23:18)
|
|