Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 информация за тилт шифт адаптер
Автор: val_pi   
Дата:   03-09-23 09:20

Здравейте,имам въпроси някой ползвал ли е тилт шифт адаптер и какво му е мнението за него другото което ми направи впечатление от разглежданите модели е че всички бяха от никон към сони или друга система същото и при канон но нито един само за една система.така че ако някой е ползвал адаптер или има инфо ще се радавм да го сподели с мен

Отговори на това съобщение
 Re: информация за тилт шифт адаптер
Автор: asahi   
Дата:   03-09-23 09:35

Аз съм ползвал тилт шифт адаптер и мнението за него ми е отлично ама трябва да знаеш как да го изполваш защото не е проста работа и трябва апарата да е на статив и да фокусираш ръчно обаче лайфвюто много помага успех ти желая!

Отговори на това съобщение
 Re: информация за тилт шифт адаптер
Автор: sr   
Дата:   03-09-23 13:06

Да пуснете някой линк към местен магазин в който се предлага подобен адаптер за Никон или в ebay/Aliex..
За обектив парите не стигат, поне за адаптер ще се надявам да има.

Открих стари продукти в Синтезиса, но офертите вече не са актуални, продуктите не се предлагат.Публикацията е редактирана (03-09-23 13:15)

Отговори на това съобщение
 Re: информация за тилт шифт адаптер
Автор: hotsnail   
Дата:   03-09-23 22:52

ами по-добре си купи тилт и шифт адаптери отделни. Комбинираните адаптери обикновено са с фиксиран ъгъл между тил и шифт оста и това обезсмисля комбинирането им.

А ако е отлкова важно и тилт и шифт в едно има обективи включително и от Самянг, където между двата механизма има елемент позволяващ ротация.

Тилт ти трябва за корекция на фокуса. Шифт ти трябва за корекция на перспектива.

В общи линии ако знаеш какво искаш, не ти трябва подобен адаптер.

Ето ти пример с подходящо заснет и в последствие цифрово коригиран кадър


https://live.staticflickr.com/2916/33190552714_e5beba5def_b.jpg

DSC07408 by Kiril Karaatanasov, on FlickrЕто и с адаптер

Интересна играчка, но толкова.

Шифт обектив е по-добре, защото би могло да изкараш поне повече детайл отколкото с цифрови номера

С шифт адаптер се налага да изрязваш кадъра, защото обективите при изместване логично не покриват краищата на кадъра ти.... обикновено ползваш широк обектив и корекциите, които иначе правиш с профила на обектива, не работят след шифт....демек образа става крив заради дефектите на по-евтините обективи, дето ще ползваш. Като и това някак го догодиш и загубата на детайл е по-голяма от правилно заснемане на сцената комбинирана с леки корекции на компютър.

Наистина с цифров апаратр 90% ако не и повече от приложението на тилт и шифт е обезсмислено. За останалите 10% адаптер не ти върши работа, а си трябва обектив.

https://www.samyanglens.com/en/product/product-view.php?seq=266


Да ако търсиш по-интересни неща за Сони са с порчдъци повече. Нормално. Протоколите на Сони и байонет и т.н. от 15 години ги има. Всеки китаец може да прави каквотро реши за Сони. Канон и Никон още се вардятПубликацията е редактирана (03-09-23 23:19)

Отговори на това съобщение
 Re: информация за тилт шифт адаптер
Автор: hotsnail   
Дата:   03-09-23 23:06

Да ти обясня, какво имам предвид.

Перспективните геометрични изкривявания не са защото снимаш високи сгради от ниско или нещо подобно. Изкривяванията са, защото насочваш камерата нагоре или надолу. Ако камерата ти е водоравно нямаш изкривявания.

Проблема какъв е? Ако държиш камерата водоравно, няма да уловиш горната част на някакви сгради най-често.

Какво да правим?

1. Може да видиш дали няма да стане сгодно в портретна ориентация. После ще подрежеш малко от долу и така.

2. Може да ти е водоравна камерата спрямо страните на кадъра, да си с подходящ ракурс и контролирано да я насочиш нагоре. После лесно ще коригираш перспективното изкривяване в лайтрум.

Та това е в общи линии пак от статив снимаш и гледаш камерата да е възможно най-хоризонтална. После лайтрум или кепчър 1.

Шифт обектива, реално прави същото като да подрязваш кадъра. С шифт обектива камерата трябва да е идеално нивелирана и след това изместваш обектива например нагоре. Това улавя повече височина на кадъра. Много е странно, но работи.

Ако ти е марка да пробваш имам май такива адаптери из чекмеджетата. Не ги ползвам и може нещо да се разберем. Да за Сони са.

Ако намериш някъде шифт обектив за Канон EF мисля, че ще намериш как да сработи на коя да е модерна безогледалка.


За тилта - Тилта е интересен за разни ефекти. Идеята на тилта е да измести фокусната равнина, да не е успоредна на сензора. Честно казано по-често се ползва за драматичен дефокус и ефекти отколкото за заснемане на някакви особени сцени с повече дълбочина на фокус. Тоя ефект миниатюра във фотошоп става идеално с тилт обектив. Дори имаше едни играчки lens baby, дето за това ги бяха правили, да тилтиш обективи и да правиш странен дефокус. Имах такова пак за Сони и го продадох май. Ама може и да намеря някоя тилт играчка от Сони към Канон ЕФ или Никон Ф например....

Пак са глупости, дето ще ти омръзнат след 10 снимки. Безсмислено е. Но да за кеф може да си направиш нещо.

Дори ако обмислиш сцената и имаш подходящи модели може да спечелиш някой конкурс.Публикацията е редактирана (03-09-23 23:18)

Отговори на това съобщение
 Re: информация за тилт шифт адаптер
Автор: val_pi   
Дата:   05-09-23 09:41

ок благодаря ви за изчерпателната информация

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »