Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 filmi Foma
Автор: LeikaM   
Дата:   04-05-23 01:20

Някои ползвал ли е Фома 100 200 или 400 аса какво ви е мнението

Отговори на това съобщение
 Re: filmi Foma
Автор: nyamago   
Дата:   04-05-23 02:22

В далечен предишен живот имам спомени от цветните им материали, които бяха най-доброто от 'нашата страна' на желязната завеса. Черно-бели не помня да се внасяха, но щом ги имат - и те ще са на ниво. Чехите винаги са имали много напреднала химическа индустрия и фотоматериалите им са част от нея. Доколкото съм чувал (подлежи на проверка) повечето им разработки, макар и оригинални, са близки до материалите (и химикалите!) на Агфа, явно им е била еталон...

Съжалявам, че не мога да помогна с личен опит от посочените емулсии (от половин живот не снимам на филм), но очаквам 'по подразбиране' добро качество.
[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: filmi Foma
Автор: khan--tengri   
Дата:   04-05-23 02:23

Фомапан 100 е с висок контраст, но ако го проявяваш с Родинал, можеш добре да контролираш контраста
Фомапан 200 е страхотен филм! Можеш да го пушваш доста! Аз съм го пробвал до 1600 АСА. Когато го снимам на 200 АСА, го проявявам с Хиперкат и има прекрасен контраст, сравнително дребно зърно и добра разделителна способност.
С фомапан 400 нямам много опит, но е ясно, че зърното е по-зазбележимо. Супер дребнозърнести проявители от сорта на Атомал А49 биха свършили чудесна работа с него![shtrak]


Отговори на това съобщение
 Re: filmi Foma
Автор: mihalo   
Дата:   04-05-23 02:39

С метол-хидрохинонов девелопер ли ще го ползваш? По-скоро бих препоръчал R09 въпреки зърното.

През 20ти век го избягвахме, ORWO беше класа отгоре.


Отговори на това съобщение
 Re: filmi Foma
Автор: lamerko   
Дата:   04-05-23 03:30

Зависи - нещата са субективни. Отличителната страна е специфичната форма на зърното - по принцип може да видиш много глупости в нета. Като цяло има голямо значение формата - ако е 120/220 и по-голям - някои фактори са почти без значение.
Тествам съм малко Фома 100, малко повече 200. С 400 не би се занимавал. Основния "проблем" на тези филми е, че реалната скорост е по-ниска от написаната на кутията, а като се комбинира с факта, че това е по-стар тип филм, който изисква по-кратки времена за проявяване, подлъгва доста хора. За фома 200 бих снимал до макс 160 (на 125 дава добри резултати), за Фома 100 - до 80. Разбира се, можете да си снимате и на указаните стойности, както и да пушвате, но сенките започват да бягат доста (изчезва детайла), рязко се качва контраста и зърното прогресивно почва да расте. А както споменах, някой хора не го обичат как излиза при Фома. Това най-вече за 135 формата.

Родинала не бих го препоръчал като проявител. HC-110 работи сравнително добре, но много по-добри резултати се получават с X-Tol (или домашно сварените клонинги My-Tol). Много добре реагира с модерните Pyro проявители - например с Pyrocat-HD 1:1:100 (домашно забъркан) за 12 мин (пак подчертавам, тези филми се нуждаят от по-малко време за проявяване!!!)

В заключение - това са малко "трудни" филми, но ако им хванеш цаката - стават много добри и то на много ниска (относително) цена.

Отговори на това съобщение
 Re: filmi Foma
Автор: kvakioh   
Дата:   04-05-23 10:16

Foma 200 е най-добрия, защото е най-нова емулсия. Изпробвано с поне 80 ролки среден формат. 400 е зле ако не се снима правилно.
Има разлика между емулсията за среден и голям формат, като за голям още не мога на 100% да снемам само на 200.
Има и 320, който е ужасна лента.

Отговори на това съобщение
 Re: filmi Foma
Автор: quazimodo   
Дата:   04-05-23 11:25

Ще задам един тъп въпрос, понеже отдавна на се занимавам с филми - виждам, че по магазините има Агфа малък формат на същата цена. Защо трябва да се ползва Фома в момента? Иначе, както писаха по-горе, имам спомени от миналия век[smilie5], че ч/б филми не бяха по-лоши от Орвото. Просто трябваше почти винаги да се проявяват с родинал 1: 100 [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: filmi Foma
Автор: milen   
Дата:   04-05-23 12:56

Аз ползвам и съм доволен. За момента предимно 100 и 400 аса. Имам и 200 аса за голям формат но чакам да му дойде реда. Проявявам главно с R09.
В профила ми има доста примери.

Отговори на това съобщение
 Re: filmi Foma
Автор: quazimodo   
Дата:   04-05-23 13:12

milen написа:

> Аз ползвам и съм доволен. За
> момента предимно 100 и 400 аса. Имам и
> 200 аса за голям формат но чакам да
> му дойде реда. Проявявам главно с
> R09.
> В профила ми има доста примери.

С какво разреждане на R09?


Отговори на това съобщение
 Re: filmi Foma
Автор: milen   
Дата:   04-05-23 13:39

Предимно 1+50, но като гледам и 1+25 съм проявявал.

Отговори на това съобщение
 Re: filmi Foma
Автор: quazimodo   
Дата:   04-05-23 16:17

milen написа:

> Предимно 1+50, но като гледам и 1+25
> съм проявявал.

[smilie24]


Отговори на това съобщение
 Re: filmi Foma
Автор: mihalo   
Дата:   05-05-23 02:50

Имало едно време една наука Сенситометрия. Пет години въртяла на шиш хората - то математика, геометрия, Гърни и Мод теории и т.н... барабар с междузависимости. Химия с температура, като екстра релация... [smilie9]

Загубена работа като се замисля! Добре е, че вече сме в нов, по-просветен век! [smilie25]


Отговори на това съобщение
 Re: filmi Foma
Автор: lamerko   
Дата:   05-05-23 03:20

Сенситометрията си е чиста практика, дори от Кодак си признават за техните графики че са постигнати с много тестове :)

Един денситометър от най-евтините за черно-бяло и близо 800 евро. За цветната става сложно.

Истината е, че маркетинга отдавна е превзел научните термонологии. Например CineStill 800T, 800ASA на кутията, всъщност е Kodak Vision3 500T (да, 500АSA). CineStill 400D e 250D на Kodak. Foma 200 сеоценява някъде около 125ASA (ако някой толкова желае - ще дам графиките от измрванията). Черно-белите филми обикновено имат широк диапазон от плюс-минус един-два стопа, което дава криле на маркетинга. Филмовите запаси (за кино камери) понякога дори не са оценени - по-нислия контраст дава още по-голям доапазон и се оставя на операторите да си решават как да го снимат.
Специално за Фома 200 - ако бъде сниман и проявен както трябва, може да е много приятен филм. Цената му е 100 лв за 30.5 метрова ролка или един филм идва 5 лв - чудесна цена за нов филм!

Отговори на това съобщение
 Re: filmi Foma
Автор: asahi   
Дата:   05-05-23 09:16

Баш наука си е, която черпи информация от практически измервания. Няма противоречие.

Отговори на това съобщение
 Re: filmi Foma
Автор: idivanov   
Дата:   05-05-23 10:41

Go to first new post FOMAPAN Classic 100 Emulsion Braking Up? (Multi-page thread, 2 pages total 1 2)
AlbertSteptoe


Отговори на това съобщение
 Re: filmi Foma
Автор: lamerko   
Дата:   05-05-23 17:52

idivanov написа:

> Go to first new post FOMAPAN Classic 100 Emulsion Braking Up?
> (Multi-page thread, 2 pages total 1 2)
> AlbertSteptoe
>


Няма линк към темата, ама се открива през търсачката. Наистина кофти момент, но има някои неясноти за проблема. Филма е даден на лаборатория и не се знае дали те не са сгафили нещо. Тези линии много приличат на проблем с обработката - висока температура, бърз преход между висока и ниска температура или високо и ниско pH. Не се знае с каква химия е минато или дори процес - като нищо са го наврели в супата за C-41 [smilie18] Това последното го казвам съвсем сериозно.

Отговори на това съобщение
 Re: filmi Foma
Автор: mihalo   
Дата:   06-05-23 01:41

. Това дето сега му викат "speed" на филма е всъщност индекс на светлочувствителност. Именно индекс защото много зависи от всички параметри на проявяването - химия, време, температура и т.н чак до интензивността на джуркане /JOBO си имаха машинка за тая работа/.

. Всеки светломер, демек експозиметър, може да се използва за ч/б денситометрични измервания стига сензорната му част да се вписва в полето на измервания сегмент от сенсиметричния клин. А, клин може да се направи от десетина 24/36 кадъра. Технологията е измислена от българин. Работи!

. BLACK AND WHITE C-41 PROCESS FILMЩо ли се мъча да ги пиша тия... оня ден си говорим с един приятел, фен на винила. Питам го - "Дозата ти динамична ли е или кристална?" А, той - "Аз купувам само плочи с до десетина просвирвания, много ме кефи кадифеният звук." Отказах се да повдигам въпроса за елептичните игли.

Така де, за къв му е на фен Логиката [smilie25]


Отговори на това съобщение
 Re: filmi Foma
Автор: lamerko   
Дата:   06-05-23 02:27

XP2 няма нищо общо с повечето черно-бели филми - този е много близък до цветните, но с тази разлика, че багрилата са нива на черното, а не три/четери цветни слоя. Съответно и липсата на маската. Но като цяло си е като цветните филми - със същите съединители на багрилата, които реагират с химията на C41. И понеже си е по този процес, накрая среброто се премахва и остават само багрилата. Пр нормален черно-бял филм ако не байпаснеш белината, ще получиш напълно "празен" филм. При този филм ако пропуснеш белината - ще получиш абсолютно мазало. Може да се прояви в стандартна химия за ЧБ филми, но губиш багрилата - напълно се обесмисля този много скъп филм, който на всичкото отгоре и няма да може да се натиска. Имам 60 метра от този филм - като цяло не си заслужава. Основното му предимство е, че може да се опработва заедно с цветните филми в големите лаборатории и да става всичко бързо. За човек, който сам иска да си проявява филмите - не го препоръчвам в никакъв случай. По-евтино можеш да си вземеш Ilford HP5 - това е един от най-добрите филми, правени някога - натиска се до 3200 (3 стопа) без никакъв проблем!

Това, което му викат "speed" всъщност е НОМИНАЛНАТА стойност на АСА/ДИН (ИСО), при която получаваш определена плътност в конкретни зони (зоните са си изкуство). На базата на този "speed" вече се определят времената за проявяване, температура, pH и т.н. На кутиите с потребителските филми са дадени стойности именно за АСА/ДИН, докато на филмовите запаси вече е даден въпросният "exposure index". За Фома 200, сниман на 200, сенките почват драстично да намаляват - очевидно става натискане, което не е сила на този филм.


https://www.macodirect.de/media/image/b0/86/e9/FP2030.jpg
https://static.bhphoto.com/images/images500x500/1616691609_906068.jpg


Отговори на това съобщение
 Re: filmi Foma
Автор: pstoev   
Дата:   10-05-23 09:43

Към mihalo:
Явно не знаете, но кристални дози не се ползват и произвеждат от десетки години :)
Можеби ако бяхте попитал човека, дозата ММ(магнитна) или MC(динамична) е, щеше да ви разбере :)

По темата, 100, 200 и 400исо са страхотни. Доста добра динамика и контраст, малко зърно. Ползвам ги често на рол.Публикацията е редактирана (10-05-23 09:49)

Отговори на това съобщение
 Re: filmi Foma
Автор: Synthy   
Дата:   10-05-23 09:46

Фома 100 с родинал дава доста приятна картинка.

Отговори на това съобщение
 Re: filmi Foma
Автор: pstoev   
Дата:   10-05-23 09:50

Ето fomapan 100


https://photo-forum.net/static/site_pics/2013-11/1383848944_54.jpg
Отговори на това съобщение
 Re: filmi Foma
Автор: Synthy   
Дата:   10-05-23 09:56

Фомата ми, е много по-добра, от фомата ти [smilie18] [smilie18] [smilie18]

фомата ми


Отговори на това съобщение
 Re: filmi Foma
Автор: mihalo   
Дата:   11-05-23 03:22

Автор: pstoev
10-05-23 09:43


Към mihalo:
Явно не знаете, но кристални дози не се ползват и произвеждат от десетки години :)
Можеби ако бяхте попитал човека, дозата ММ(магнитна) или MC(динамична) е, щеше да ви разбере :)


Напълно възможно е да греша. Не съм следил развитието от доста години. Все пак странно ми се струва как динамична доза може да работи без магнити и как магнитна доза ще генерира токове без съответни намотки. Нещо съм пропуснал?!

Ако може линкове? Ще съм благодарен!


Отговори на това съобщение
 Re: filmi Foma
Автор: asahi   
Дата:   11-05-23 08:34

Има и картинка

Отговори на това съобщение
 Re: filmi Foma
Автор: mihalo   
Дата:   12-05-23 02:25

Благодаря asahi! Точно намясто!


Отговори на това съобщение
 първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »