Автор: Artefact
Дата: 30-08-22 10:49
Привет,
Малко по-подробно...
Първо - специално за Premiere, вградените видеокарти при Intel вдигат производителността. Ако се гледат моделите на Intel без вградено видео е малко по-различно.
Ако парите не са от голямо значение (изкарват се пари със системата), е горе долу ясно - времето е пари, чака се новата платформа.
Пести ти време, правиш повече пари и т.н. Intel или AMD - чака се за реални тестове и т.н. Другото сега е само спекулация.
Ако парите са от значение, имаш различни варианти...
Имай предвид следното:
- 7950х се спряга между 700 $ и 799 $ по света. Тук го пиши 900 до 1000 Евро, понеже не сме света.
После ще падне, но трябва да чакаш сигурно година от днешна дата за новата ти система.
- За дъната, не смея да спекулирам на какви цени ще се продават, при нашите търговци.
- На DDR5 цената уж пада, ама да видим за такива обеми колко ще струва. За сега си е брадва.
- Едни добри пари за охлаждане. Аз сега съм с Noctua NHD15 - по-добро, от това въздушно, трудно ще намериш. Тъкмо се справя с 5950х, колкото да не ми сваля производителността при дълги натоварвания. За новите процесори, с тези 50 до 100 % повече топлина, се гортви за сериозно охлаждане, иначе ще сваля производитрелност и ще загубиш много от предимствата на новата платформа.
Разбира се, може от чужбина, но за машина, която ти вади хляба, да чакаш по един месец за гаранционно обслужване в чужбина си е риск.
Ако не ти вади хляба, може и от чужбина.
Аз направих следното:
Също като теб и аз имах купена евтино 64 GB RAM и една RX470-ка на старата машина.
1. Взех едно х570 дъно втора употреба за под 200 лева (нашите търговци, незнайно защо надуха цените на новите с едни 50%).
Моето дойде с година и половина оставаща гаранция, но това с и е на късмет.
2. Взех един 5950х на старо (16 ядра и 32 логически ядра).
Сега ги има чисто нови по 1150 лева, така че има място за пазарене на старо.
3. Взех едно 850 W захранване (ново, на промоция).
Хем да има резерв (за бъдещи ъпгрейди на видеокарта), хем да няма странно поведение при максимално натоварване.
Аз захранване на старо не купувам.
Трите неща ми излязоха около 1100 лева и върши чудна работа.
Тук цена спрямо производителност, трудно ще се бие от другите вариалнти, освен ако не попаднеш на много изгодна цена, свалиш ДДС на нова платформа и т.н.
|
|