Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Търси се автора
Автор: nyamago   
Дата:   16-06-22 17:25

"Селфи със Сашо"

'Сашо' е Александър Невски. И - не, не съм неграмотник допуснал отражения и бликове (знам как да снимам срещу стъкло и дори как да правя 'правилни' репродукции) - просто ми се прииска да щракна това, което се вижда тук:

https://live.staticflickr.com/65535/52151180800_40d9fd4c0d_h.jpg

Selfie with Alex

Дали някой може да разпознае този художник? Всъщност (доколкото знам) е архитект, но като много от тях - рисува. Историята:

В зората на Демокрацията в градинката на Офицерския Клуб (а.к.а. 'градинката на Кристал) се вихреше търговия. По пейките, на масички и по земята се продаваха картини, антикварни предмети, художествени (и нехудожествени) занаяти и какво ли не. В кратък отпуск (вече живеех в чужбина) се зазяпах и реших да си купя някоя картинка за носталгична 'връзка с дома'. Исках да е нещо, напомнящо за София - и видях една женица с някои архитектурни графики и акварели, но сюжетите/ обектите не бяха 'емблематични'.

"Рисували ли сте, например, Народния театър, попитах - или Александър Невски, или да речем - Университета (Ректората, му казвам от детинство)"

"Аз не рисувам", каза жената, "Продавам тук, а рисува мъжът ми - той е архитект, но сега няма много работа и докарва по малко с рисуване. "Нямаме тези сгради, които търсите, но мъжът ми може да Ви ги нарисува. Коя ще искате?"

"Бих искал Александър Невски", казах след кратко замисляне - "Но дали ще стане бързо, че съм си тук само за няколко дни?"

"Още за утре мъжът ми ще Ви направи Александър Невски"

Хареса ми израза 'ще ви направи' ;) ))) Но си помислих, че може да е скъпо по поръчка, при това експресна:

"Колко ще струва?"

"30-сет лева, като другите тук". Бях удивен - не помня курса, но това бяха нищо пари за оригинал. Разбира се, не е 'високо изкуство' за галерии и музеи - леко занаятчийска скица (би казал някой), дори малко кич - с добавената акварелна 'текстура'... Но си е една честна рисунка, а за моята сантиментална привързаност към града и обекта - ценен спомен да си го нося по света.

Виси на стената ми вече 30 години в различни къщи - и страни. И не мисля да го сменям, макар да поизбеля (някои страни бяха по-слънчеви от други). Сетих се за произхода като си разглеждах случайно щракнати кадри (каквито са повечето в моя случай). И се запитах - дали са живи още тези хора, какво правят - и някой дали би могъл да ги разпознае?

Отговори на това съобщение
 Re: Търси се автора
Автор: mihalo   
Дата:   17-06-22 02:38

Скръбен и много талантлив разказ за, може би не само едно прогонено поколение. Сякаш някой е плакал докато е рисувал....


Отговори на това съобщение
 Re: Търси се автора
Автор: asahi   
Дата:   17-06-22 08:55

Рисунката е една занаятчийска скица. Авторът, като човек от професията (занаята), е осъзнавал това и го е отразил в отношението си към сделката (ще направи един Невски), в цената и във факта, че не е оставил името си.

В специалност Архитектура се влиза с изпит по рисуване и математика. Техническата скица е неотменим етап в проектантския процес. Тези хора могат да рисуват професионално. Някои от тях забележително добре. И не се имат за художници. Инженерите също скицират. Някои от тях забележително добре. Също не се имат за художници. В машинния елемент или схемата няма много изкуство.

Нашата оценка за създадените изображения е съвсем друго нещо. На мен ми харесват скиците на Леонардо, разпознаваеми са и носят духа на времето. Пораждат в мен емоция. Но когато са създавани творецът не се е ръководил от чувства, а от съвсем прагматични идеи. А дори не е инженер.

Отговори на това съобщение
 Re: Търси се автора
Автор: nyamago   
Дата:   17-06-22 15:44

> "...и във факта, че не е оставил името си..."

Подписал се е съвсем видимо, но името 'не се чете' в тоя подпис [smilie8]

(С днешния си акъл бих попитал жената за подробности, името също - а може и да е имала визитни картички на сергийката си за 'маркетинг' - но времената бяха такива: устна уговорка, разпознаване по физиономия на другия ден, кеш в ръка - и довиждане...)Публикацията е редактирана (17-06-22 15:46)

Отговори на това съобщение
 Re: Търси се автора
Автор: asahi   
Дата:   17-06-22 17:42

Нищо. Споменът топли.

Отговори на това съобщение
 Re: Търси се автора
Автор: uri64   
Дата:   19-06-22 14:16

asahi написа:

> Рисунката е една занаятчийска
> скица. Авторът, като човек от
> професията (занаята), е осъзнавал
> това и го е отразил в отношението
> си към сделката (ще направи един
> Невски), в цената и във факта, че не
> е оставил името си.
>
> В специалност Архитектура се
> влиза с изпит по рисуване и
> математика. Техническата скица е
> неотменим етап в проектантския
> процес. Тези хора могат да рисуват
> професионално. Някои от тях
> забележително добре. И не се имат
> за художници. Инженерите също
> скицират. Някои от тях
> забележително добре. Също не се
> имат за художници. В машинния
> елемент или схемата няма много
> изкуство.

Тия неща са ясни принципно. Нямаше нужда да се млати с правата лопата. Мисля, че идеята на nyamago с темата е малко по-друга.

Отговори на това съобщение
 Re: Търси се автора
Автор: asahi   
Дата:   19-06-22 19:05

Ако под "правата лопата" имаш предвид "нещата с истинските им имена" ще се съглася с цялото ти твърдение.

Имам една маслена картина от Париж. Купена е от галерия, от кашона за разпродажба. 9 или 19 евро ли беше не помня. Беше подарък за майка ми. Някакъв монохромен градски пейзаж, че и тонално се вписваше във всекидневната. Халтурка откъдето да го погледнеш, но има история в нея. Историята е между мен и майка ми, която вече не е между нас. Затова я харесвам. Но извън този контекст, с лопата или без, пак си е една халтурка от кашона.

За Нямаго този "Невски" е също значим заради историята, не заради художествената стойност.

Отговори на това съобщение
 Re: Търси се автора
Автор: uri64   
Дата:   19-06-22 21:05

Така де, именно заради историята...другото е ясно и без обяснения.

Отговори на това съобщение
 Re: Търси се автора
Автор: bobyn   
Дата:   20-06-22 16:46

"Подписал се е съвсем видимо, но името 'не се чете' в тоя подпис"

Чете си се май: Атанас Ри...?

Отговори на това съобщение
 Re: Търси се автора
Автор: asahi   
Дата:   20-06-22 19:58

Тази търсачка може да покаже подходящ резултат.

Отговори на това съобщение
 Re: Търси се автора
Автор: nyamago   
Дата:   21-06-22 00:53

Не намирам 'топли следи' в тая търсачка нито с Александър, нито с други имена (Аспарух, например, ми се привидя в подписа в един момент). Полезна база данни, но тая камара май е създадена (съживена) след случката - по онова време все още имаше само САБ (но той пък е бледа сянка на някогашния и си няма такива публични бази данни и търсачки)...

Не бих дълбал като някой 'разследващ журналист', опитах тук в резултат на моментно хрумване, очаквайки да има и художници, и архитекти измежду по-старите от нас. Ако няма - няма драма.
[beer]

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »