Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Ломография
Автор: verguca   
Дата:   27-03-22 12:05

Здравейте. Тъй като имам голям афинитет към аналогова фотография, но не съм готова за по-сериозно снимане си мисля, че един ломографски фотоапарат ще ми свърши работа. Питането ми е относно проявяването на снимките и дали могат и как да се качват на компютър. [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Ломография
Автор: quazimodo   
Дата:   27-03-22 12:54

verguca написа:

> Питането ми е
> относно проявяването на снимките
> и дали могат и как да се качват на
> компютър. [shtrak]

Елементарно е - давате готовия филм за проявяване, а след това го давате и за сканиране. Поръчвате си ЦД или флашка със снимките и сте готова да представите творчеството си на широката публика. Заклетите "аналоговисти"[smilie18] си купуват сканер и сами си сканират негативите [beer]

Дата:   27-03-22 13:08

"Поръчвате си ЦД или флашка със снимките и сте готова да представите творчеството си на широката публика" Чак творчество едва ли ще се получи. Познавам си възможностите, но така за удоволствие искам да го правя. Харесва ми мекотата на снимките. quazimodo благодаря :).

Автор: Джъмбо   
Дата:   27-03-22 13:15

Текстът беше премахнат от Администратор на Фото Форум, защото съдържа СПАМ, не е по темата, е предпоставка за конфликти, има лош правопис или противоречи на правилата на сайта.

Дата:   27-03-22 13:30

Джъмбо не знам кое ви е смешното. Убедена съм, че и вие не сте много точен в сфера, която ви е нова. Хората, които разбират знаят за какво става въпрос. Намерете си друго място за забавление ако не можете да помогнете. Няма смисъл да отговаряте в същия невъзпитан дух, защото ще ви блокирам.

Автор: dekov   
Дата:   27-03-22 15:15

"Ломография"та се появи през осемдесетте години, когато в ръцете на група немски студенти попадна изключително евтиният съветски апарат-Ломо компакт автомат(Lomo LCA), който се оказа, че експонира неочаквано точно, и винаги имаш 36 правилно експонирани снимки, което при любителско снимане не беше лесно.
Тези студенти започнаха да представят своите 36 снимки в една рамка като една творба.
Снимките можеше да не са на фокус, да са размазани от движение, да имат други дефекти, но бяха правилно експонирани.
На базата на товa се появи днешната "Lomographia" .

Автор: quazimodo   
Дата:   27-03-22 15:39

Само че сега няма нищо изключително евтино при ломографите[smilie18] Същият резултат ще получиш и с една Смяна 8, спазвайки "правилото 16"[smilie5] Едно време, уважаващите себе си производители, във всяка кутийка с филм разпечатваха табличка с почти правилните настройки за експониране при дадената чувствителност на филма. Лично мое мнение - не си купувайте нов "ломографски" апарат от магазина. по-добре някой стар фикс фокус от рода на Скина [cool]

'

Автор: Джъмбо   
Дата:   27-03-22 16:19

Текстът беше премахнат от Администратор на Фото Форум, защото съдържа СПАМ, не е по темата, е предпоставка за конфликти, има лош правопис или противоречи на правилата на сайта.

Дата:   27-03-22 16:19

quazimodo благодаря. Ще купувам втора употреба за да пробвам. Може и да не се справя знам ли. Засега гледам Minolta. Има ги на прилична цена.[smilie24]

Автор: kvakioh   
Дата:   27-03-22 17:25

Нормален 35мм апарат с обектив като начало. Скенер е за дититализирането за всякакви цели. Читав апарат с обектив- 120-200лв. Базисен скенер, само за 35мм ленти- 250лв.
Лентите се качиха напоследък, но има 2-3 все още изгодни варианта, основно черно-бели. 10-11лв за лента с 36 или 24 кадъра като най-изгодно.
Като за по-голяма крачка изведнъж- среден формат апарат с обектив и рол филм 120. 400-500-600лв за апарат, 300-350лв за базисен скенер, рол филм от 11-13лв като най-евтин.
Тия ломографски неща са по-експериментални и дори че са базисни, леки, евтини и супер прости като управление не са за начинаещи. Нишови са и няма голям смисъл...

Дата:   27-03-22 17:36

kvakioh благодаря.[smile] Много полезна информация.

Автор: asahi   
Дата:   28-03-22 00:53

Ако се ценят полезните съвети един филмов фотоапарат назаем от приятел ще свърши работа докато разбереш дали те кефи тази технология. Няма смисъл да се окомплектоваш само за опита. А докато започнеш да се справяш ще мине малко повече време.

Този тип фотография не е аналогова. И безаналогова не е. Това няма отношение към практикуването ѝ.

Дата:   28-03-22 18:12

asahi благодаря [smile]

Автор: mihalo   
Дата:   29-03-22 03:12

С риск да усложня нещата:

1. Ломографията от появяването си, както го е описал dekov (дата: 27-03-22), е еволюирала до отделен жанр във фотографията и има своите си концепции. Материалните средства за реализация вече не са определящи, ломография може да се прави с вичко, което е способно да даде изображение. Не е прерогатив единствено на лентата.

2. За мен си остава парадокс идеята да се снима на "аналогов" носител и след това да се дигитализира за да може да се показва в едно, по същество, "цифрово" пространство.

Както и да е, пиша всичко това защото в този геометрично нарастващ поток от информация се загубват основни знания. Примери много, от древнността до наши дни.

Харесвам ломографията! Тя остана само, като автентичен документ на непреднамереното впечатление... доколкото не е станала още обект на подражание. Гледам във Фамозни сайтове, като 1х и 500рх снимки на архитектура, ами нали архитектите са мислили и определили как да изглеждат нещата... какво да е "творчеството" на снимащия в такъв случай?

В заключение мислех да сложа линк към единн фотограф-клошар, който е снимал със собственоръчно направени от изхвърлени боклуци камери... Вече е станал толкова актуален заради "ломографския" си подход, че е разпродаден на парчета и не мога да намеря галерията, която му бяха направили преди.

Miroslav Tichý

Редакция: Стискам палци за една фотография вдъхновена от емоция, не от "параметри". Успех!

Публикацията е редактирана (29-03-22 03:22)

Автор: dekov   
Дата:   29-03-22 10:21

Lomography'та в днешно време еволюира така, че снимка без дефекти не е
ломография, появиха се филми с вградени дефекти:драскотини, всевъзможни цветни петна и нюанси,филми за които няма значение как да се проявят, важното е изображението да е различно.
Това е напълно разбираемо при положение, че телефоните днес без никакви усилия правят нормални изображения, които вече не впечатляват.
Така,че забавлението си заслужава,
резултатите в повечето случаи са непредвидими и в това е тръпката.
Голяма част от многото филми които проявяваме във фотото са в тази посока и на клиентите им е много забавно.

Дата:   29-03-22 12:18

mihalo благодаря за хубавия коментар. [smile]

Дата:   29-03-22 12:20

dekov благодаря за коментара. Мисля, че при мен интересът е по-скоро в мекото, носталгично излъчване на тези снимки.[smile]

Автор: nyamago   
Дата:   29-03-22 15:20

mihalo написа:

> Гледам във Фамозни сайтове, като 1х и 500рх снимки на
> архитектура, ами нали архитектите са мислили и определили как да
> изглеждат нещата... какво да е "творчеството" на снимащия в такъв случай?

Знам, че въпросът ти е повече от риторичен, но ще отговоря на буквалния му смисъл:

Архитектите отдавна са свикнали, че сградите им НЯМА да се виждат от всички и всякога точно по начина, по който те са ги мислили. Освен многото гледни точки и перспективи, светлинните условия и останалото обкръжение никога не са позволявали да се проектира нещо, което да изглежда "точно и само така, и по никой друг начин".

Добави към това неумолимата ръка на времето (материаите стареят, белият някога мрамор става сив, а в по-'чист' въздух - дори черен). Да не говорим за безмилостната човешка ръка, която ще добави (или махне) дървета, пристройки и до-стрйки, реклами и какво ли не... На младини винаги се питах дали някой архитект на (новите тогава) жилищни комплекси си е представял прекрасните им (на чертеж) фасади с висящо на всеки балкон пране?..

Та - архитектите не очакват идеалното в реалния живот, отписали са го още ПРЕДИ фотографията и преди обектите им да са рисувани от художници. НО:

Фотографията позволява да се види и покаже една сграда поначини, различни от архитектурния чертеж. И дори различни от погледа на други сапиенси и техните камери. Понеже доста снимам архитектура (и градски пейзажи, където тя е пак 'действащо лице') - ще призная, че никога не съм помислил да предам нещо както архитектът го е мислил. Снимам както го виждам. Не знам дали това е 'творчество' (по-скоро не е), но се надявам да отговаря на въпроса?
[beer]

Автор: mihalo   
Дата:   30-03-22 04:13

Автор: dekov
Дата: 29-03-22 10:21

Lomography'та в днешно време еволюира така, че снимка без дефекти не е
ломография, появиха се филми с вградени дефекти:драскотини, всевъзможни цветни петна и нюанси,филми за които няма значение как да се проявят, важното е изображението да е различно.
Това е напълно разбираемо при положение, че телефоните днес без никакви усилия правят нормални изображения, които вече не впечатляват.
Така,че забавлението си заслужава,
резултатите в повечето случаи са непредвидими и в това е тръпката.
Голяма част от многото филми които проявяваме във фотото са в тази посока и на клиентите им е много забавно.

Да, разбирам! Може би е време да изоставя вече остаряващите доктрини, но ще поупорствам още малко, докато не схвана съвсем, че не е въможно в днешно време да се запазят от майнстрийма "островите" на натрупаните с времето знания. Битката си е загубена.. по принцип. [smilie7]
------------------------------------------------------------------

Автор: verguca
Дата: 29-03-22 12:18

mihalo благодаря за хубавия коментар. [smile]

Подкрепям те!
------------------------------------------------------------------

Автор: nyamago
Дата: 29-03-22 15:20

Винаги има някакъв резон в това което пишеш. Очевидно трябва да помисля за нещата и от твоята "гледна точка". Не, че няма да спорим тепърва, но ще е удоволствие! [smile]

Все пак виж в споменатите сайтове раздела за архитектура, когато имаш време да отделиш! Много неща там са далече от добронамереното ти отношение към архитектурната фотография. Не виждам в профила ти да харесваш мотиви на неща пръкнали се само защото имат симетрични мерки, и.. с някакъв формален и до голяма степен не-реален акцент.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »