Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Паметник на връх?
Автор: SLR   
Дата:   06-03-22 22:43

Гледах някакъв модерен монумент по телевизията, на някакъв планински връх, който изглеждаше като на Стара Планина или Родопи. Беше нещо като арка. Някой да се сеща къде може да е???

[beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Паметник на връх?
Автор: ninikolov   
Дата:   06-03-22 23:11

Това ли е ?

https://photo-forum.net/static/site_pics/2008-08/5_1218378816.jpg

Беклемето. Арка на свободата

Автор: GenaDP   
Дата:   07-03-22 00:12

Чия свобода, и от кого (или какво)?

Автор: mitpis   
Дата:   07-03-22 00:39

GenaDP изявяваш се като провокатор, въпросът ти е провокативен и не по същество - ей сега тук ще настане търкал между русофоби и русофили, обаче не мога да разбера защо точно на това място в сайт за фотография и какво толкоз те кефят подобни препирни.

Публикацията е редактирана (07-03-22 00:46)

Дата:   07-03-22 01:15

Я дай един-два въпроса по същество, че да видим разликите...

Автор: PetarpetroFF   
Дата:   07-03-22 01:28

Автор: mitpis
Дата: 07-03-22 00:39

знаеш ли че си ми бил учител по руски в приложното ..

Автор: mihalo   
Дата:   07-03-22 02:50

"Свободата, Санчо е на върха на копието."
/Мигел де Сервантес/

Много гадно прозрение от още преди 4-5 века.

Технологиите ни днес - космополитно чудо, а не сме мръднали напред в емпатията. "Племенните" вражди са си все същите независимо от вековете. [smilie23]

Не, че няма обяснение горното, но "примитива" не го позволява.

Редакция: П.П. Обикновено се шегувам, но не и сега. Беклемето е интересно място. За грандоманските паметници и пирамидите някой друг ден... Бузлуджа, руините на паметника, ни направи известна фотографска дестинация...

Публикацията е редактирана (07-03-22 02:58)

Дата:   07-03-22 04:49

PetarpetroFF възможно е, но отдавна съм приключил с този език и култура, в момента даже се затруднявам при говорене на руски защото не го практикувам и въобще езиците и филологиите не са моето, влече ме към други неща. Пиши на лични, а не в постовете на хората.
GenaDP Ами той ninikolov отговори на конкретния въпрос, не виждам какво може друго да се дъвче. Относно паметника не ми харесва, не харесвам паметниците въобще и особено тези грандоманските от Соца, въпреки че служат за акцент в снимките на доста фотографи тук. За мен природата без тях е по-добра, в мойте снимки нямам нито един кадър с такива чудовища и ако нямаше паметници живота щеше да е по-добър.

Автор: asahi   
Дата:   07-03-22 08:27

Народно му казват Крачола.

Автор: ninikolov   
Дата:   07-03-22 09:19

Или Чорапогащника.
Иначе намирам паметника за абсурден и безсмислен, а и грозен. Името още повече. Дадох официалното име само за да може SLR да си го намери в Интернет.

Дата:   07-03-22 09:56

С една дума съсипали са върха.

Дата:   07-03-22 10:06

Връх Горалтепе (1595 m). Авторският колектив включва арх. Георги Стоилов и скулпторът Величко Минеков.

Грозен е, но в Македония имат по-грозен.

Автор: lamerko   
Дата:   07-03-22 10:20

Ако става въпрос за Беклемето - там е с малко омешана идеалогия. Дори от едната страна има изписана годината 1878 (осввобождението на България, за тези които не знаят), но от другата - годината 1944, една от най-марчните в новата история. Надписите няма да ги коментирам.

Въпреки всичко, не бива да се генерализира за паметника. Избора на място е много добър, има изградена, макар и рушаща се инфраструктура чак горе, до него. С други думи, мястото е достъпно за трудно подвижни хора, а гледката е просто разкошна. За съжаление, скоро достъпа до него няма да може да става с автомобили, а напъни за ремонт няма.

Автор: landstar   
Дата:   07-03-22 10:37

Що бе, миналата година по това време си беше много добър достъпа, даже прекалено. Качи се човек на връх планината и там пълно с келеши - надуват музика от тонколони, един дори си отвори вратите на издуханата баварка за да дъни по-яко чалга. И то през работната седмица.

Дата:   07-03-22 10:48

Миналото лято сварих доста голяма група турски рокери [smilie18]

Но няма лошо - хората искрено се радваха на гледката, че и се снимаха с надписите. Колкото до достъпа - на 2-3 места асфалта е подкопан, като на едно място свличането е сериозно, практически половината от и без това тесен път го няма...

Дата:   07-03-22 11:26

Има още едно такова недоразумение на Лакатник с една петолъчка, достъпа също е много добър, от него гледката към Искърското дефиле е уникална. Паметника понякога го ползват катерачите от алпийска поляна да се повеселят[smile]

Публикацията е редактирана (07-03-22 12:31)

Автор: Ctudio5   
Дата:   07-03-22 14:52

Темата е чудесен повод да се наплюе всичко българско. Отцеругателите - най-чистата порода българи.

Автор: petervassilev   
Дата:   07-03-22 15:22

Като пътувате из света, не виждате ли, че почти всички подобни паметници, дори такива като германската Валхала, изглеждат доста кичови извън някакъв тесен контекст, валиден само за авторите и малка група заинтересовани хора, ако те още са живи. И всички такива паметници си имат и някакво неофициално подигравателно име.

Предполагам, че така е било и в древността, когато гърци и римляни са създавали паметници (странни и нефункционални), които днес считаме за шедьоври. Малко паметници, като напр. този на Шипка, на Петрова нива, все още се харесват от повечето хора.

Въпрос на уважение към предишни поколения, техните идеи и представи. По принцип съм против издигане на паметници на места, където това е във вреда на природата (напр. заради изграждане на ненужни пътища в планината) и променя/загрозява пейзажа.

Автор: landstar   
Дата:   07-03-22 15:38

Тази арка специално е строителен шедьовър инак е помпозна грозотия но такива бяха времената. В момента се ползва за радиорелейна станция от доставчика на .бг домейна.

Дата:   07-03-22 17:59

Добре, че върши нещо полезно. При нужда за халката могат да привързват дирижабли.

Автор: kaducey   
Дата:   07-03-22 18:09

Уви, да!

Дата:   07-03-22 19:47

Онова сплесканото на Бузлуджа и за това не става.

Дата:   07-03-22 19:54

Онова сплесканото на Бузлуджа и за това не става.

Става (или поне е ставало, докато не е било опоскано). На времето военните са искали да го ползват за релейна станция с/у стопанисване, но БСПарските цървули не са го дали...

Автор: SLR   
Дата:   07-03-22 22:46

Благодаря ninikolov , явно това съм гледал,просто ми се стори, че е някакъв по нов монумент.Не че ме интересува от кога е, просто ще ми служи за отправна точка за пътуване.Относно паметниците, мисля че всички трябва да си останат по местата, за да си спомняме какво е било, и в добро, и в зло.

[beer]

Дата:   07-03-22 23:01

Мястото е страхотно, наблизо (около 30-на км) има хубаво хотелче с минерални басейни (Хотел Фея)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »