Автор: sirkhann
Дата: 03-03-22 21:39
85/1.8S е брутално остър и рисува прекрасно. Има чудесен преход от фокус към дефокус. Съвсем безпроблемно пълни сензора на Z7 дори. Няма много аберации и на 1.8 още прави чудна картинка.
Аз много се чудех дали да си го купувам, защото имам няколко ръчни 85-ици, включително първия Samyang 85/1.4 AE UMC (схемата е същата като на Nikkor 85/1.4D) и Zeiss Milvus 1.4/85, който е безобразно добро стъкло откъм боке и острота, но не и на 1.4. Един пич във форумите на DPreview, който навремето ме нави да си купя Милвуса, много ентусиазирано ми обясни и колко добър е 85/1.8S. Каза, че в разработването е участвал един от най-добрите дизайнери на Nikkor, и в този обектив са взаимствали наученото от 58/1.4G и 105/1.4E, успявайки да докарат добра острота и добър дефокус. Това ми каза.
Не съм имал 85/1.4G, едно време предпочетох старата Sigma 85/1.4, преди Арт пред него. Това, което съм виждал като ревюта и снимки е, че няма много острота на 1.4, което за портрети не винаги е лошо (и Milvus 85 не е на нивото на Otus 85 или Sigma Art 85 в това отношение), има също приятен и мек дефокус, при затваряне на блендата става доста остър, но това, което на мен не ми харесваше нито на 1.4G, нито на старата Sigma бяха повечето аберации, които при контрастна светлина - разбирай снимки навън, се виждат.
Ето една снимка с 85/1.8G, има EXIF. На бленда 2 дели обекта от фона по феноменален начин. https://photo-forum.net/i/2404471
|
|