Автор: Vinsent
Дата: 08-03-22 02:10
Работата е прецизна и сигурно си заслужава цената, но това съм го правил многократно. Обективите на Практика-та страдаха системно от тази болест - промасляване на бленда. Дори скоро подарих обектив на мой близък без да го погледна. Оказа се, че блендата е блокирала (промаслена). Оправих му го.
На времето използвах за тази цел петролейнов етер и обезмаслен памук. Памука няма да успея да намеря, но той може да се замести с друго. С него се забърсват повърхностите, където лежат ламелите а самите ламелите се вадят и се измиват отделно в подходящ разредител.
С автофокусните обективи е доста по-сложно. Скоро поправях обектив с три мотора в него, доста си поиграх.
Ако е за пари, нямаише да го правя, защото не се вързва сметката, но за себе си или за близък става.
Всъщност, да си направиш/поправиш нещо сам си е удоволствие, когато разполагаш със свободно време и необходимите инструменти.
Преди четири-пет години купих кола, която се оказа, че е с прогоряла гарнитура на главата. Онлайн взех комплект гарнитури и ангранажна верига с колелетата, опъвачи, притисквачи и др. Само дадох 100 лв за шлайфане на главата. Един цял ден разглобявах, един ден сглобявах и колата ми работи безотказно. Ремонта ми излезна около 400 лв, докато на сервиз трябваше да броя около 1000 и да не съм сигурен как са го направили. Тогава си смених и хидравличните повдигачи на клапаните.
Абе, някои от нас още живеят във времето "направи си сам".
Публикацията е редактирана (08-03-22 02:15)
|
|