Автор: Yog
Дата: 31-01-22 16:41
Ами, ето ти конкретно предложение - камера и обектив .
Този обектив има способност да се фокусира сравнително близо, което би трябвало да е достатъчно без да ти се налага да си купуваш отделен макро обектив. Ако решиш, че искаш още по-близо, има сравнително евтини решения, като Panasonic 30mm/2.8 или Olympus 30mm/3.5, които аз лично бих купил втора ръка.
Но най-вероятно изобщо няма да ти трябва друг обектив, освен този 12-60. Особено ако ползваш този party trick , който позволява автоматично да направиш няколко снимки и камерата сама да ги смеси, за да получиш снимка, която хем е отблизо, хем "всичко е на фокус". Работи само за JPG, но си работи отлично, ползвал съм го.
Разбира се, това е само пример. Могат да бъдат посочени сигурно 15 подобни комбинации, с различни предимства и недостатъци. Аз харесвам тази комбинация, защото за разлика от посоченото от теб Сони, има хубав тъчскрийн, което много улеснява употребата, за разлика от посочените от теб Никон и Сони има защита срещу влага и прах (обективът също), - т.е. дори на поляната леко да ръми, ти си снимаш и не те интересува. Здрава, добре направена камера с удобна форма, две контролни врътки (за мен важен елемент за удобството на управление). Да, Никона и Сонито имат по-големи сензори и могат да извадят по-чиста картинка на по-слаба светлина, но разликата не е толкова голяма. Имал съм всички камери със всички популярни размери сензори и освен ако не сравняваш 1-инчов с фул фрейм, където разликата е голяма, другите са сравними, особено след малко обработка, ако решиш че ти се занимава или че се налага.
|
|