Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Sony A7 IV vs Nikon Z7 Mark II
Автор: Slivenski   
Дата:   23-12-21 11:46

Чета ревюта, гледам видеа, сравнявам диаграми... И главата ме заболя! [smilie18]

Уж Никона много добър... Но нещо се оплакват от следящия автофокус. И особено от този по очи... [smilie11]

Преди няколко дни гледах едни снимки със Сони А7 IV и останах много приятно впечатлен! Следящият автофокус също е доста впечатляващ.

В същото време Никонът май се представя една идея по-добре на високо ИСО... Или поне така ми се струва от тестовете, които гледах в нета.

Фен съм на Никон, но май ще сменям резбата... [smilie18]

Или не? [smilie18]

[smilie21] [beer]


Отговори на това съобщение
 Re: Sony A7 IV vs Nikon Z7 Mark II
Автор: vinse   
Дата:   23-12-21 12:02

Автофокуса на сонито го дават top notch, аз се зарибих по сонито и заради обективите, има два тамрона дето ми покриват всички нужди и направих поръчка.

П.С Време за реклама - продавам олимпус 12-100 Pro и Панадоник Г7. За повече подробности в базара на форума [smilie25]Публикацията е редактирана (23-12-21 12:04)

Отговори на това съобщение
 Re: Sony A7 IV vs Nikon Z7 Mark II
Автор: hotsnail   
Дата:   23-12-21 12:03

Никона е със предно поколение електроника и сензор и за това е по-слаба ракия в конкретното сравнение. Не вярвам шума на Z7 да е по-нисък. Просто сензора е с повече пиксели и малко по-стар. Вероятно от РОУ ще са подобни нещата. Никона ще изкарва повече детайл.

Ще има сигурно нов модел.

Няма как Никон за 2 поколения безогледални да настигнат Сони и Фуджи, които вече 10 години само това правят. Сони с АФ особено много дръпнаха. Не е само скорост и точност ами и някакъв изкуствен интелект, дето разпознава обектите. Неминуемо и Никон ще дръпнат до това ниво в следващите модели т.е Z9 може би вече е там.


Аз не виждам смисъл да се сменя байонет заради камери в момента. Всички предлагат едно и също с изключително малки разлики.

За мен основното предимство на Сони са обективите. Има стотици АФ обективи за Е байонет. Много пъти повече от Никон или Канон. Има поне 4-5 производителя като Тамрон, Сигма, Самянг, Токина, Цайс, Косина, Вилтрокс и разбира се Сони. На практика за всеки обектив имаш избор от 3-4 модела с различни цени, размери и характеристики.

За Z байонет обективите се броят на пръстите на двете ръце и не са особено сполучливи. Май Никон щат не щат отварят системата към разни китайци..... дано пуснат Тамрон Сигма и Самянг, щото хубав китайски обектив с АФ още не съм видял.

Никон са литнали да правят адаптери ама това е тъпа история. Минахме я със Сони. Става за временно решение. Обаче за телефото обективи за спорт е абсурд. АФ системата на новите камери е различна и се нуждае от специално направени обективи. Просто СЛР обективите не могат да снимат 20 или 30 кадъра в секунда. На тиянстари обективи 10-12 к/с им е лимита.Публикацията е редактирана (23-12-21 12:07)

Отговори на това съобщение
 Re: Sony A7 IV vs Nikon Z7 Mark II
Автор: avo   
Дата:   23-12-21 17:12

"За Z байонет обективите се броят на пръстите на двете ръце и не са особено сполучливи"

Че се броят на пръсти е безспорно, но че не са сполучливи не съм съгласен. От third party автофокусните варианти само Viltrox отстъпва леко на нейтив Z обективите от съответната дължина, но въпреки това са много много ок, особено за цената си. Имам личен опит от 85мм/1.8 на Viltrox за Z mount. Относно никонските Z обективи, по оптични характеристики и острота са над нивото на много други, и над нивото на всичките си еквиваленти за F mount почти. Да, тежки са, обемисти повечето, и доста скъпи.

Относно избора на тяло, за мен измежду тези два вариатна водещо би било кое ме грабва като го хвана в ръка, като ергономия, менюта, усещане, диспелей, EVF, function бутони и това какво можеш да слагаш на тях. Това е индивидуално.Публикацията е редактирана (23-12-21 17:14)

Отговори на това съобщение
 Re: Sony A7 IV vs Nikon Z7 Mark II
Автор: hotsnail   
Дата:   23-12-21 17:29

Аво ще ме прощаваш ама между 3 и 5 бона е един хубав обектив сега независимо Сони или Никон.

Каккво тяло ще вземеш няма разлика. Едакви са. Това, че грипа тая година на никон е с по-твърда гума, аСони сложили 1000 пиксела по-малко на визьор и т.н. са пълни глупости.

Взимаш единия вариант базирано на обективите и си сядаш на гъза и толкова.

Ако човека има 4-5 скъпи никора, въобще не знам къде се засилил да гледа Сонита. Ако не си струват никорите или иска да сменя супер да се оглежда. Решава и след това си сяда.

Пак е по-важно е, да си направи сметката за обективите.

Телата през 2-3 години излизат нови. Еднакви са като цяло независимо от марката. Козметични са разликите. Менюто било зелено или синьо и подобни тъпотии. Ще ме извиняваш, ама това отношение към снимките няма. Апарата работа му е да снима. Не седи в рамка в къщи да цъкат гостите по него колко е убав.

Различни тела имат Сони и Сигма - A7C и FP1. До някъде различен е и EOS-RP. Другите всичките са архайчен СЛР дизайн - пълна скука и доста неудобни до един. Ама човека не дири малко тяло. Иска явно пълноразмерен апарат среден клас или малко отгоре.

Отговори на това съобщение
 Re: Sony A7 IV vs Nikon Z7 Mark II
Автор: Imaginarium   
Дата:   23-12-21 20:29

Както е казал hotsnail, вече всички марки са почти на една равнина. Включително и качеството на автофокуса. Вече всички фокусират по очи безпроблемно. За Z7II не знам на какво видео си попаднал, но проблеми с фокуса няма никакви. Особено след последните ъпдейти.
Тук вече опира до предпочитания в ергономията на тялото и визията от обективите.
Някои хора се кълнат в Сони, други в Никон, а на трети Каноните са им изляти в ръцете направо и друго не могат да пипат.
Сони и Никон ползват почти еднакви сензори с изключение на индивидуалните настройки на цветовете и някои инженерни ноу-хаута.
Не могада се съглася единствено с твърдението за обективите.
Вече имат над 25 обектива и нито един от тях не е със съмнително качество. Казвайки го като човек снимал с много от тях. S серията е феноменална, а нормалните не S-ки са по-добри от доста от старите със златен пръстен.
Съгласен съм , че безпринципна смяна на системата е безсмислена и доста скъпа. Ако можеш просто вземи назаем или наеми една Z-ка и ще видиш подобрение дори в наличните си стъкла.
Вече евтино хубаво почти няма. Щом и Самянг минаха хилядарката за 85цата си...
От друга страна Сони имат безспорни топ клас обективи, но и на топ клас цена.Като говоря за актуалните им ревизирани версии на първи поколения стъкла.
Както казах всички са на една равнина с пренебрежителни разлики помежду им. Всичко опира до предпочитания и каквото и да избереш няма да изгубиш нищо. [beer]

П.П.
Аз лично не разбирам тая мания с фокуса по очи, която Сони умишлено разпалва.
Да, удобно е, безспорно, да, прави снимането на портрет далеч по-лесно и далеч по-приятно, но, както казах вече, всички фокусират безгрешно по очи. Ако фокуса по око правеше кадъра, то нета щеше да е пълен с майстори на спорта. Откакто Канон и Никон си пуснаха безогледалките, това вече не е екслузивно предимство на Сони.Публикацията е редактирана (23-12-21 21:50)

Отговори на това съобщение
 Re: Sony A7 IV vs Nikon Z7 Mark II
Автор: Yog   
Дата:   23-12-21 20:53

Според мен голямата разлика е в избора на обективи. Сони първо започнаха много по-рано и второ, споделят автофокус алгоритъма с производителите от други марки. Така се появяват отлични обективи на отлична цена от Тамрон, Сигма, Самянг като допълнение към самите Сони. По-добре това сметни - какви обективи мислиш да ползваш и колко ще излезе цялата система. Защото самите нови тела вече са между много добри и отлични, независимо от марката.

Отговори на това съобщение
 Re: Sony A7 IV vs Nikon Z7 Mark II
Автор: avo   
Дата:   23-12-21 22:24

hotsnail,

"Телата през 2-3 години излизат нови. Еднакви са като цяло независимо от марката. Козметични са разликите. Менюто било зелено или синьо и подобни тъпотии. Ще ме извиняваш, ама това отношение към снимките няма."

Изобщо не съм твърдял, че има, пишеш по инерция. Казах, че като хванеш тела на две марки в ръка и ги разцъкаш за 15 минути, най-често сам разбираш, кое е твоето.

Относно цените на обективите, никога не съм се задълбочавал в обективите аз сони, но като гледам мимоходом има и такива с по-разумни цени от Z -ките на никон, колко стават обаче, не знам. Явно фотографията се превръща в по-скъпо хоби последните няколко години.

Отговори на това съобщение
 Re: Sony A7 IV vs Nikon Z7 Mark II
Автор: hotsnail   
Дата:   24-12-21 01:55

Има всякакви.

Аз си харесвам и някои евтини като Самянг 75/1.8 за 700 лева го взех. Mного харесвам и 135/1.8 на Сони, а той си беше цифра голяма. За зумовете ползвам серията на Тамрон на 2.8 по-евтини са, по-леки са, но биват.

То всеки според нуждите си избира.

Никон имат яки 14-24/4 и 24-120/4.

Тамрон пък изригнаха с 35-150/2-2.8.

За тия на 1.8 до 2 бленда Сони, Самянг и Сигма яко се състезават. На 35мм аз харесвам Сонито, ама Сигмата и Самянга си имат качества. Подобно е с 24мм, на 40-45мм има бол - сега е модерно. Има и ултра компактни варианти на 2.5-2.8.

Широките на безогледалните са супер. Има 10мм обективи качествени и компактни. Има 12, 14, 15, 16, 18, 20мм... избор голям и са все готини на размери и като оптика. Сони изкараха 14/1.8 и пак не е много голям. Аз не вярвах, че подобно може да съществува предвид какъв топуз е 14/2.8 за СЛР

Има избор и трябва човек да си прецени какво му трябва и колко иска да плати.

Честно казано малко ме притеснява това с многото байонети. Щото няма голям пазар и накрая от толкова байонети, поне 2-3 ще гризнат дървото. ЕОС М изглежда ще е първия дето ще изчезне. Ама няма да спре до там. Гледам, че новия модел на Косина 50/1 излиза само на Лайка байонет и всички други ще са с адаптери. Някаква такава тенденция предвиждам. Безсмислено е тия изцяло електронни байонети да се роят и плодят като гъби.Публикацията е редактирана (24-12-21 03:45)

Отговори на това съобщение
 Re: Sony A7 IV vs Nikon Z7 Mark II
Автор: Slivenski   
Дата:   24-12-21 07:02

Автор: Imaginarium
Дата: 23-12-21 20:29

Както е казал hotsnail, вече всички марки са почти на една равнина. Включително и качеството на автофокуса. Вече всички фокусират по очи безпроблемно. За Z7II не знам на какво видео си попаднал, но проблеми с фокуса няма никакви. Особено след последните ъпдейти.

----------------------------------------

Ето това например: https://youtu.be/8qSprhPmx_M?t=1034


От 17:14 до 22:00 говори за автофокуса. Но и цялото видео си струва да се изгледа.


Отговори на това съобщение
 Re: Sony A7 IV vs Nikon Z7 Mark II
Автор: Imaginarium   
Дата:   24-12-21 09:42

Рошавия е известен с необективността си и че нещо е набрал на Никон. Изгледай някое видео на Мат Грейнджър или на Ricci Talks те са доста по информативни и най-вече обрани в емоциите си [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: Sony A7 IV vs Nikon Z7 Mark II
Автор: Yog   
Дата:   24-12-21 09:55

Slivenski, дори да приемем, че този ютюбър (когото аз чат-пат гледам, защото е забавен) е прав, че зетката има по-малко попадения при следящ фокус в серия от снимки, това важна функция ли е за теб? Какво ще снимаш? Аз например, като последни 2 фул фрейм камери имах оригиналния Z6 и 7R III. Понеже не снимам състезателни коли, професионални атлети, конни състезания, надбягвания с хрътки и не знам какво още, не можах да усетя в хилядите снимки, направени с Никона и Сонито, някаква значима разлика в точността на автофокуса. Цялото занимание с такова свръхдетайлно сравнение ми изглежда ненужно. Реално, ако ще купуваш някоя от тези две камери, които си посочил в заглавието, няма как да сбъркаш. Избираш между хубаво и хубаво. [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: Sony A7 IV vs Nikon Z7 Mark II
Автор: Slivenski   
Дата:   24-12-21 11:51

От друга страна, Сонито има жироскопна стаилизация, NFC, голямо HDMI, по-добра батерия.

Никонът пък има LCD отгоре и едни функцийки, които ми се струват доста примамливи - Focus Bracketing и Focus Stacking...

[smilie8]

Не може ли всичко в едно тяло, деева! [smilie18] [smilie21]


Отговори на това съобщение
 Re: Sony A7 IV vs Nikon Z7 Mark II
Автор: lamerko   
Дата:   24-12-21 12:25

Z7 може срещу скромна сума да се активира РОУ през HDMI и съответно поддръжка на ProRes RAW.

Отговори на това съобщение
 Re: Sony A7 IV vs Nikon Z7 Mark II
Автор: kvakioh   
Дата:   24-12-21 14:59

Аз съм за Никон в случая. Ако е А7R IV- тогава този.

Отговори на това съобщение
 Re: Sony A7 IV vs Nikon Z7 Mark II
Автор: hotsnail   
Дата:   24-12-21 15:07

Квако А7м4 е по-хубав от А7р4 за повечто хора. По-бърза електроника, по-нисък шум, доста достса повече функции. А7р4 е доста специализиран според мен и скъп освен това. Наистина ако го бяха направили с 42мп, щеше да е по-готино ама....36МП не е малко.

Отговори на това съобщение
 Re: Sony A7 IV vs Nikon Z7 Mark II
Автор: kvakioh   
Дата:   24-12-21 15:18

Аз и ти не сме повечето хора...

Отговори на това съобщение
 Re: Sony A7 IV vs Nikon Z7 Mark II
Автор: Slivenski   
Дата:   25-12-21 09:34

Да подосаждам още малко... Гледам и обективите:

Nikon NIKKOR Z 24-70mm f/4 S - 2000 лева

Sony FE 24-70mm f/4 OSS Vario-Tessar - 1200 лева

Това е доста съществена разлика.

Не познавам тези обективи - предполагам, че имат идентични качества, но не знам откъде идват тия 800 лева допълнително за Никона.

Дет се вика - това ти е една доста добра мемори карта примерно. Или една прилична светкавица.

[smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: Sony A7 IV vs Nikon Z7 Mark II
Автор: hotsnail   
Дата:   25-12-21 10:01

Sony-то е стар модел. Става за видео. За фото е доста слабо. Вероятно ще пуснат нов модел.

Ама да цените ще са такива и на практика. По-скоро заради другите марки.

За Сони за 1500 до 2000 лева ще си вземеш зум на 2.8. Сигма или Тамрон 28-70(5). Тия обективи са леки, удобни, малки, качествени, евтини. Обезсмислиха ф/4 за мен.

Има и 24-70 на Сигма за 2500. Излезе наскоро и Самянг 24-70/2.8 с единствен недостатък размер.

За Сони хубавия зум на ф/4 е 24-105/4 за 2000.

Кажи горе долу какво ти е интересно. Ще ти кажа какво се предлага на кратко за СониПубликацията е редактирана (25-12-21 10:01)

Отговори на това съобщение
 Re: Sony A7 IV vs Nikon Z7 Mark II
Автор: stef7   
Дата:   25-12-21 10:09

Честита коледа и весело изкарване на празниците на всички !

Като човек достатъчно дълго във фотографията знаеш че се избира система и в тази система обективите са и по-скъпото и по-важното нещо. Никон са малко по-назад един цикъл от Сони, но в следващата итерация ще ги догонят. Процесора който е в Z9 ще е и в следващата генерация Z6, Z7. Каквито и джиджибиджи да имат Сони ще ги имат и Никон до около година, година и нещо. Сенсорите са всичките на Сони и при Никон, включително и този на Z9 така че там особена разлика няма. Нещата опират до
- еко система от обективи
- цена

Ако си на Никон и искаш да си запазиш някои от DSLR обективите и да минеш по-тънко - Никон. Ако продаваш всичко и почваш от нулата и си решил да преглътнеш по-голямата цена - Сони.

Сони без съмнения имат в момента най-големия избор от обективи от всички безогледални системи, сиреч най-голямата и богата еко система.
Например на 35мм има следния избор
Samyang - 35мм f2.8, 35mm f1.8, 35mm f1.4
Sigma - 35mm. f1.4 стария вариант, 35мм ф1.4 DG DN (новия вариант) 35mm f1.2, 35mm f2
Sony - 35mm f2.8 Zeiss, 35mm f1.8 35mm f1.4 Zeiss, 35mm f1.4 Sony G Master

И всичките без може би първия Самянг на 2.8 са от много добри до отлични.
В тази листа не влизат китайските марки като Viltrox, 7Artisans и т.н. както и по-малките японски такива като Токина и Тамрон

И не съм съгласен с hotsnail че хубавите обективи са между 3 и 5 бона. Боке и острота фетишизма който се вихри из ревютата няма нищо общо с фотографията. Но дори и по тези параметри има доста свястни обективи под 1000 лева.

Сега за Никон има един адптер на Techart който позволява да се ползват всички E-Mount обективи при това с фазов автофокус. Така че примерно ако искаш да снимаш с онзи Zeiss 55mm f1.8 на Никон - може ! Но разбира се не е като на native тяло и липсва следящия автофокус.

Конкретно за двата обектива които си споменал цайса 24-70 f4 е пословично известен с недостатъчната си острота по краищата особено на по-широкото. Колко това е важно за теб е отделен въпрос. За 2 бона за Сони има една Сигма 24-70 ф2.8 която е много по-добра. Никонския 24-70 е много добър но почва от ф4.

Така че да обобщя - нова система и повече пари - Sony, преход от Никон DSLR и по-малко пари - Nikon. Но заради огромния набор обективи и то на прилични цени отново Сони би била сериозна алтернатива.


Отговори на това съобщение
 Re: Sony A7 IV vs Nikon Z7 Mark II
Автор: Slivenski   
Дата:   25-12-21 10:35

Благодаря за споделените мнения.

Наистина още не съм решил. Почти не са ми останали обективи и на Никон вече.

Така че каквото и да избера, ще е все едно от начало.

Имам една добра светкавица за Никон - SB 800, ама и тя е стара и може да я прежаля. [smilie25]

На първо време ще трябва да купя някой хубав среден зум от сорта на 24-70, независимо каква система ще избера.

Видях, че има един 16-70 f/4 на Сони. Мнения за него? [smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: Sony A7 IV vs Nikon Z7 Mark II
Автор: hotsnail   
Дата:   25-12-21 10:51

16-70/4 е за кроп. Ако се ориентираш към кроп, там има вече други предложения. Тая година изкараха хубави зумове за кроп серията.

За Сони ако не държиш на ф/2.8 то 24-105/4 е обектива.

Отговори на това съобщение
 Re: Sony A7 IV vs Nikon Z7 Mark II
Автор: Slivenski   
Дата:   25-12-21 10:55

Верно, че е за кроп! [smilie21]

Нищо не разбирам от индексите на Сонито... [smilie18]

Значи гледаме 24-105... [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Sony A7 IV vs Nikon Z7 Mark II
Автор: Imaginarium   
Дата:   25-12-21 11:21

24-70 F4 и 24-105 F4 на Nikon са феноменални обективи също.
Нищо общо със старите бангии.
70ката е с изключително качество, мега остра и ултра компактна.За мен е истинско удоволствие да снимам с него.

Отговори на това съобщение
 Re: Sony A7 IV vs Nikon Z7 Mark II
Автор: hotsnail   
Дата:   25-12-21 11:48

Nikon, мисля, че правят 24-120/4 а не 24-105/4.

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »