Автор: DVisulas
Дата: 03-12-21 18:28
Здравей,
До скоро снимах с Nikon Z6, а сега със SONY a7 III. Гледам да уточня това, преди да дам мнението си, за да прецениш дали не съм "пристрастен".
Първо трябва да се запиташ какво ще снимаш.
Ако ще снимаш и видео:
Възможностите на R6 са по- добри. Позволява ти да снимаш 10bit-тово видео и дори 4к @60 кадъра в секунда със миниатюрен 1.07 кроп, както и LOG профил директно в камерата.
Никона ти дава 10 битово видео и LOG/RAW само чрез външен рекордер, а 60кадъра при 4к са с 1.5х кроп, или така наречения APS-C.
Автофокуса е достатъчно добър и при двете камери.
Канона има проблеми с прегряване при снимане на видео, Никона няма. Това може да е проблем, ако снимаш сватби например, където понякога се налага да снимаш 30-40-50 минути без прекъсване. Ако снимаш на почивки обаче, едва ли да е проблем.
Ако не снимаш видео, а само снимки - Z6II ти предлага една идея по- висока резолюция 24MP, a при R6 е 20.
Канона снима с повече кадри в секунда (20 ако не ме лъже паметта), a Nikon-a до 14. Това може да е преимущество ако ще снимаш спорт или птици например, а може и да е без значение, ако снимаш пейзажи.
Преимущество тук, е че ако използваш CF Express карта на Никона, буфера няма вероятно няма да се запълни и ще може да снимаш продължителни бърстове, докато SD картите на Канона няма да могат да смогнат на 20те кадъра в секунда особено дълго.
Като цветове - всичко е до личен избор. За мен по- добри цветове от Никонските няма, за други канон е на върха, а реално погледнато, файловете най- вероятно ще ги обработваш и е без особено значение.
Разликата в цената е доста голяма между двата модела, но въпреки, че канона е по- скъп, за него се намират по- евтини обективи.
Като стана дума за обективите - канон има доста по- богат избор за момента.
И двете системи предлагат адаптери, с които да се използват EF (за Канон) и F mount (за Никон) обективи.
Тук ще вметна, че аз смених Никона, само и единствено заради обективите на Тамрон и Сигма които се предлагат за SONY, но не и за Никон/Канон, както и цените на XQD картите.
Като ергономия, живот на батерията, качество на визьора и екрана няма да сгрешиш с който и да било от двата апарата. Тук главната разлика е, че екрана на R6 се върти и на пред, което е удобно за влог, или при вертикално снимане ниско до земята.
Ако трябва да избирам сега, между двете системи за моя личен избор, бих взел Z6II, предпочитам "по- лошата" на хартия камера, пред възможността "по- добрата" и по скъпа, да прегрее, докато снимам първия танц на двойката която ми се е доверила да запечатам един от най- важните дни в живота им.
След като обявиха Z9 и видях на какво е способен апарата, не се съмнявам в светлото бъдеще на Z системата, което също е фактор при избора ми. Казвам го с идеята, че сега не просто избираш апарат, а системата в която да инвестираш за в бъдеще.
Тук ще вметна и впечатленията ми след преминаване към SONY a7III.
Разликата в авто фокуса не я усещам кой- знае колко, но разликата във визьора, екрана, менюто, ергономията, изработката на апарата я усещам всеки път когато използвам апарата и проклинам момента в който смених Nikon-a, за това ти препоръчвам, ако имаш възможност, да отидеш във физически магазин и да хванеш и двата апарата в ръка, да ги почовъркаш и да прецениш кой ти харесва повече.
Ако решиш да погледнеш и Sony системата, се насочи към A7IV и прескочи 3-ката на 100%!
Главното преимущество на Sony са Sigma, Tamron и Samyang, които правят чудесни обективи на фантастични цени.
Надявам се да съм помогнал и успех с избора!
|
|