Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 26 октомври ще бъде обявен за ден на мавруда
Автор: Raffito   
Дата:   25-10-21 20:11

26 октомври да бъде обявен за ден на мавруда. Около тази идея да направят по-разпознаваем у нас и в чужбина срещаният единствено у нас винен сорт са обединили сили винени експерти, сомелиери и представители на туристическия бизнес. Инициативата е на Българска Асоциация на Винените Професионалисти, съобщи Красимира Кодукова от организацията по време на 7-та годишна среща на Тревъл Академи. Планира се първото честване на българския сорт вино да се проведе през 2021 година.


https://travelbulgarianews.bg/wp-content/uploads/2020/10/wine-905098_1280.jpg




Отговори на това съобщение
 Re: 26 октомври ще бъде обявен за ден на мавруда
Автор: Raffito   
Дата:   25-10-21 20:12

Всъщност денят на мавруда ще продължава поне една седмица, като за център на събитията е избран Пловдив, тъй като сортът е разпространен основно в региона. Сред идеите е впоследствие да прерасне в едномесечно празнуване в цялата страна. В този период се предвиждат промоции на различни марки български мавруд, винени дегустации, лекции за качеството и спецификите на виното за специалисти и любители, ще се предлагат уикенд пакети за винен туризъм.


https://travelbulgarianews.bg/wp-content/uploads/2020/10/wine-2961938_1280.jpg




Отговори на това съобщение
 Re: 26 октомври ще бъде обявен за ден на мавруда
Автор: Raffito   
Дата:   25-10-21 20:13

Периодът на празника също не е избран случайно. Според народната традиция точно на Димитровден – 26 октомври, се спира с тежката полска работа и хората се отдават на празненства през зимния период. А самият мавруд като тежко и пивко вино се консумира именно през този по-студен период на годината.


https://travelbulgarianews.bg/wp-content/uploads/2020/10/w-1536x1152.jpg




Отговори на това съобщение
 Re: 26 октомври ще бъде обявен за ден на мавруда
Автор: Raffito   
Дата:   25-10-21 20:15

От мавруд се е приготвяла и прочутата Станимашка малага, с която страната ни е била известна в чужбина, благодарение на винопроизводителят 4-то поколение от днешния Асеновград – Аристид Чорбаджака. Прочутата малага се правила само от мавруд, при това бран късно, за да е с висока захарност. Точно на Димитровден започвал Чорбаджака гроздобера. След това изсипвал маврудените чепки, но предварително почистени от изгнилите зърна. Преди края на ферминтацията по усет източвал част от виното и го изпарявал.


https://travelbulgarianews.bg/wp-content/uploads/2018/01/asenovgrad-wine-1.jpg




Отговори на това съобщение
 Re: 26 октомври ще бъде обявен за ден на мавруда
Автор: Raffito   
Дата:   25-10-21 20:16

Получената гъста смес, подобна на петмез добавял обратно във виното и по този начин тихата остатъчна ферментация го сгъстявала. Така виното ставало по-гъсто и по-черно. Добивало сладък вкус, а ароматът се засилвал. Тъй като технологията наподобява производството на малага в Испания, виното било наречено Станимашка малага. Гроздовият елексир печелил много награди от международни конкурси и изложения и прославил родното винено производство зад граница.

https://static.bnr.bg/gallery/cr/medium/bff903cad8ffdd6adbdea4daee1ce1f1.jpg




Отговори на това съобщение
 Re: 26 октомври ще бъде обявен за ден на мавруда
Автор: Raffito   
Дата:   25-10-21 20:17

Идеята на българските винопроизводители е чрез популяризиране на винения сорт, който се среща само в България, питието да стане още по-разпознаваемо у нас и зад граници. А то определено заслужава възторжените отзиви на ценители от цял свят. Маврудът е неотменна част от популярните винени маршрути, насочени предимно към чужденците. Това е един от най-старите и считан за особено ценен висококачествен местен сорт червено грозде. Узрява по-късно, а произведеното от него вино има наситено рубинен цвят, да не говорим за плътния и неустоим аромат!

В България има около 40 изби, които произвеждат вина от сорта Мавруд. Около 30 от тях приемат туристи в специално оборудваните за целта дегустационни зали.

Първото честване на Деня на мавруда ще е през 2021 година. Празникът ще продължава цяла седмица като за център на събитията е избран Пловдив, където сортът е най-разпространен. Представяне на различни марки мавруд, безплатни винени дегустации и уикенд пакети за винен туризъм са само част от атракциите, с които производителите ще се популяризират България като дестинация за винен туризъм.[shtrak] [beer] [shtrak]


Отговори на това съобщение
 Re: 26 октомври ще бъде обявен за ден на мавруда
Автор: Raffito   
Дата:   25-10-21 20:30

26 Октомври - Димитровден


https://static.petel.bg/resources/2017/10/25/big_17b4.jpg




Отговори на това съобщение
 Re: 26 октомври ще бъде обявен за ден на мавруда
Автор: golded   
Дата:   25-10-21 20:47

[smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: 26 октомври ще бъде обявен за ден на мавруда
Автор: mitpis   
Дата:   25-10-21 20:47

Това му се вика насърчаване на винения алкохолизъм[smilie5][smilie7][beer] [smilie7]

Отговори на това съобщение
 Re: 26 октомври ще бъде обявен за ден на мавруда
Автор: Raffito   
Дата:   25-10-21 20:50

Според мен ...На това му се вика
Насърчаване на Винения туризъм...[smilie24]


Отговори на това съобщение
 Re: 26 октомври ще бъде обявен за ден на мавруда
Автор: OIM   
Дата:   25-10-21 20:52

Туризъм за алкохолици


Отговори на това съобщение
 Re: 26 октомври ще бъде обявен за ден на мавруда
Автор: asahi   
Дата:   25-10-21 20:56

Не е баш така. Има доста съвременни хора, които се интересуват от виното по съвсем други подбуди.

Откъде може да се купи грозде мавруд?

Отговори на това съобщение
 Re: 26 октомври ще бъде обявен за ден на мавруда
Автор: Raffito   
Дата:   25-10-21 21:38

Едно време мавруд се отглеждаше само в южна България...
,ама сега много гроздопроизводители от северна Бългавия садат мавруд.
Лошото е ,че откакто професор Кондарев създаде онзи "Кондаревския"
или още както го знаят "крилчатия мавруд...нещата се промениха.
Нека да си спомним за майстора на Станимашката малага...

Аристи-Чорбаджака


Отговори на това съобщение
 Re: 26 октомври ще бъде обявен за ден на мавруда
Автор: landstar   
Дата:   25-10-21 22:28

Чудно българско вино да се сервира с френски сирена ... Тъпо, Седларов.

Отговори на това съобщение
 Re: 26 октомври ще бъде обявен за ден на мавруда
Автор: asahi   
Дата:   25-10-21 23:41

Нито виното сме открили, нито сиренето. Кое да му е тъпото?

Отговори на това съобщение
 Re: 26 октомври ще бъде обявен за ден на мавруда
Автор: GenaDP   
Дата:   26-10-21 00:58

Кога ще обявят и ден на пърцуцата?

Отговори на това съобщение
 Re: 26 октомври ще бъде обявен за ден на мавруда
Автор: Raffito   
Дата:   26-10-21 09:02

26 Октомври - Димитровден

На този ден имен ден празнуват: Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мита

Информация за Димитровден
Православната църква чества паметта на великомъченик Димитър Мироточиви Солунски. Той е роден през III век в гр. Солун, а баща му е тогавашният градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит от жителите на града. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница . Преди още да го осъдят, войници влезли в килията му и го убили с копие по време на молитва. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града.

Традиции и обреди
Според народните представи от Димитровден започва зимата; народната поговорка гласи: “Георги лято носи, Димитър - зима”. Според легендите св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на св. Георги. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки. “Дойде ли Димитровден, идва и снегът” - казват българите. Затова на този ден стопаните прибират ралата си на сухо под стрехите и подреждат дървата си за огрев.

От Димитровден започва подготовката за т.нар. “миши празници” на следващия ден. През това време жените не трябва да подхващат женска работа - да шият, да тъкат, да предат или плетат. Не се взима в ръка нито хурка, нито вретено, за да не се разсърдят мишките и да не проядат всичко, работено през годината. И за мъжете има някои забрани през тези дни - да не загребат жито от хамбара, да не ронят дори едно зърно от събраната царевица. Те трябва да замажат с кал хамбара, праговете на къщата, ъглите и кошовете, вярвайки, че така замазват очите на мишките.


Отговори на това съобщение
 Re: 26 октомври ще бъде обявен за ден на мавруда
Автор: nikita   
Дата:   26-10-21 11:53

Много приятна тема за хубав празник[smile]

Отговори на това съобщение
 Re: 26 октомври ще бъде обявен за ден на мавруда
Автор: Божидар58   
Дата:   26-10-21 13:30

От 30 години си правя домашно вино, като купувам грозде от местния пазар. Купувал съм и мавруд, като от този сорт съм правил прекрасно вино. Става въпрос за около 200кг грозде. В последните три години нищо не става, остава сладка жилка след ферментацията и след това се скиселва. От същото се оплакват и доста мои познати. Някои казват, че гроздето се третира с някакви химикали, които объркват ферментацията.Потвърждение на тази теза е, че тези които правят вино от домашно отгледано грозде нямат този проблем. Тази година се отказах и не купих грозде. Явно и други са направили така, защото купищата касетки с грозде на пазара си останаха...

Отговори на това съобщение
 Re: 26 октомври ще бъде обявен за ден на мавруда
Автор: asahi   
Дата:   26-10-21 18:22

В последните 3 години това ми се случва заради по-високата захарност в началото. Слагам дрожди, топля мат'риала и ферментацията протича докрай. Тази година разредих гроздето с ароматен сорт от моите насаждения, който в нашия край не успява да вдигне захарност. Ферментацията върви добре. Надявам се гъбките да изразходят всичката захар.

Отговори на това съобщение
 Re: 26 октомври ще бъде обявен за ден на мавруда
Автор: Raffito   
Дата:   26-10-21 20:01

ВИНОТО - БОЖЕСТВЕНАТА НАПИТКА

Възникването на виното в историята на човечеството е резултат на естествен процес. В обвивката на зърното се съдържат ферменти, които действат сами на себе си; например зърното грозде узрява, пада на земята и потъва в почвата, ферментите - дрожди, в състава на които влизат микроскопични гъбички, презимуват в почвата и с помощта на насекомите през лятото попадат върху гроздовете.

Следователно, на човек е достатъчно да види това естествено движение, за да се постарае да съхрани и възпроизведе целия този процес в своя полза. Намесата на човек се състои в това, че узрялото грозде се намачква, с което се подпомага и ускорява процеса на ферментация на кожицата на гроздето върху сока, а след това се оставя в кацата за завършване на процеса на ферментация. По този начин се получава разлагане на захарите (глюкоза и фруктоза) на етилов спирт и газ, съпроводена с отделяне на голямо количество топлина.

'Божествената напитка', естествено при умерена употреба, се изявявала и със своите лечебни свойства.

Кисел вкус му придават органичните киселини, които възбуждат апетита и играят важна роля в обмяната на веществата. Богат и разнообразен минерален състав на виното: 24 микроелемента, в това число магнезий, цинк, рубидий, флуор, титан и други. А ролята на калия и фосфора в нервните процеси, минералния обмен и бионерегетиката е трудно да бъде преувеличена. Витамин С почти не се съдържа във виното, той винаги се разрушава при приготвянето му, но затова пък има много витамин Р, помагащ на организма да усвоява и натрупва аскорбинова киселина. Между другото, червените вина са много по-богати на полезни вещества, отколкото белите. Във виното има захар - глюкоза и фруктоза. Полизахаридните пектинови вещества помагат на организма да се освобождава от вредните съединения, в частност от радиоактивния стронций, а дъбилните вещества на гроздето и виното действат като радиопротектори. Двуокисът на водорода, с които е наситено шампанското, възбужда дихателния център и стимулира кръвообращението, разширявайки съдовете на мозъка.
И така, ние виждаме богатото съдържание на полезни вещества, но има още едно - бор. Етиловият спирт в сухите вина е от 9 до 14%, а в десертните и тежките - до 20%. Между другото, не всички знаят, че алкохолът е естествен продукт на обмяната на веществата, в кръвта и тъканите в тялото на абсолютно трезвия човек той е от 30 до 60 мг/л. Не всичко в алкохола е лошо, в неголеми дози той намалява стреса. Максималната доза е определена именно на база количеството на съдържащия се спирт. Ако виното се употребява с мярка, то ползата често превишава вредата. С тази цел съвременната медицина прилага енотерапията (винолечение). Лекарите знаят, че виното понякога може да замени силнодействащите лекарства, предизвикващи нежелание реакции при болния.


Отговори на това съобщение
 Re: 26 октомври ще бъде обявен за ден на мавруда
Автор: PAZZOgeo   
Дата:   26-10-21 20:27

Гърците навремето са купували станимашка малага от Асеновград с магарета с кошове за производство на метакса.

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »