Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Macbook Air vs Pro
Автор: avo   
Дата:   23-10-21 01:38

Ако някой има опит и с двете, моля да го сподели.
Имам един стар Макбук про, който искам да ъпгрейдна с нов. навремето имаше сериозна разлика в параметрите между Еър и Про версиите.
Сега гледам Air с 16 рам и М1 процесор. Като сравнявам характеристики на Еър и Про, освен цената май различното е само наличието на вентилатор в Про-то /не говоря за новия 14'', който е твърде скъп за мен/. Та въпросът ми накратко е, ще имам ли проблем с прегряване и респектвно осезаемо забавяне ако си взема Еър? Най-натоварващо за машината идва момента с отворени Rawtherapee, Topaz denoise и Affinity photo, които обаче реално не работят едновременно, макар че и само отворени ми се струва че затормозяват CPU-то донякъде.

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: lamerko   
Дата:   23-10-21 01:44

Да, главната разлика е в охлаждането. При еъра е пасивно, тихо, без опасност за наслагване на прах, но не е подходящ за по-дълготрайни натоварвания. Про-то е с активно охлаждане и може да си мачка видео без проблем. За снимки еър-а е идеален. Друга разлика която (МОЖЕ) да има е в самя процесор - някои бройки на еър-а имат едно графично ядро по-малко - явно по-нестабилните чипове са отишли там :)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: avo   
Дата:   23-10-21 01:51

Това за ядрото го зная, то си има със 7 и 8 ядра графични и цената е доста различна между другото. Видео не снимам и не обработвам съответно, само снимки. Мерси за мнението [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: hotsnail   
Дата:   23-10-21 02:12

Аз се чудя за евентуален ъпгрейд на леката ми малина за фото обработка.

Интересно ми е дали сте мислили за iPad Pro като алтернатива на лаптопа.

Аз искам да изчакам Capture One за iPad преди да взема решение май. До колкото разбирам има почти напълно функционален фотошоп. Има и лайтрум, но аз бих предпочел CaptureOne ако може.

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: stef7   
Дата:   23-10-21 08:29

Нямам двете машини но съм изгледал доста тестове и сравнения между двете.

Ако CPU то на един лаптоп се натовари продължително, температурата му естествено започва да се дига и машината започва да загрява. В тази ситуация Macbook Air на М1, който няма активно охлаждане, т.е. вентилатор ще започне да намаля честотата на процесора, защото това е единствения начин да намали общата температура и да спаси машината от прегряване. На това му казват CPU throttling. MacBook Pro на същия чип от своя страна пуска вентилатора и най-вероятно никога няма да стигне до CPU throttling или ще стигне значително по-късно.

При Macbook Air и Pro на чипа М1 според тестове разликата в производителността при голямо и ПРОДЪЛЖИТЕЛНО натоварване на процесора варира между 10% и 25%, което честно казано не е много. Освен това натоварването което е използвано за тестване е или видео редактиране при това крайната фаза дето прави т.нар. рендеринг и CPU и GPUто са натоварени на 100% повече от 10 мин. или при игри, където е пак същото. При програмите които си споменал според личен опит само Topaz може да доведе до подобно натоварване ако правиш de-noise на голям брой снимки накуп. Една две, три едва ли.

Сега има един много прост начин да изравниш производителността на двете машини и при големи натоварвания. На MacBook Air му слагат един thermal pad над CPUto който прави контакт с корпуса. Ако след това под самия лаптоп сложиш и някой от ония големи охладители проблема е тотално решен. Цялата долна част на корпуса който е от алуминий става охладител. Алуминия има отлична топлопроводимост. В youtube има много видеа по темата, как се модва Macbook Air с въпросния thermal pad както и замервания доказващи че след този прост мод производителността между двете машини се изравнява, тъй като Air не се нагрява дотолкова че да пуска throttling.

Macbook Air M1 thermal mod

За себе си ако купувам ще купя Macbook Air без да се замислям поради
1. По-ниската цена
2. Машините като CPU/GPU, памет, SSD са същите
3. Macbook Air е идеално тих, безшумен. Няма движещи се части, не влиза прах, както отбелязаха колеги.
3. Ако пък чак толкова не мога да преглътна 20% разлика в производителността в редките случаи когато CPU/GPU се товарят продължително на 100%, ще му направя въпросния thermal pad мод. Според някои гаранцията може да отпадне, но според други ако се наложи да се връща лаптопа гаранционно, този pad може да се махне и готово, лаптопа става като преди. Всъщност е добре да се направи тази модификация защото подобрява значително охлаждането на процесора а това винаги е добре за самия процесор.

Macbook Air междудругото е избора на огромната част хора които правят тия ревюта и сравнения между двата, точно поради причините които посочих.

За 16Гб RAM виждам че знаеш. Това е опцията с която не бива да правиш компромис и си струва парите отвсякъде.Публикацията е редактирана (23-10-21 09:12)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: stef7   
Дата:   23-10-21 08:46

@hotsnail - Не бих заложил на iPad за каквато и да е сериозна работа. iOS не е операционна система подходяща за работа. Дори MacBook Air с 8Gb РАМ и 256Gb SSD ще е много по-добре. Пробвай преди да купиш ако може, но болшинството от хора които са правили сравнения и опити между двата iPad и Macbook стигат до извода че Mac OS е правилната операционна система дори за не толкова сериозна работа.


Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: avo   
Дата:   23-10-21 09:13

stef7, благодаря за инфото. И моите наблюдения са, че с Topaz сегашния ми лаптоп най-много се задъхва. Единственото, за което съжалявам, е сантименталната стойност, да си имам 3 usb-та, 1 HDMI, 1 SD card reader и жак за слушалки на самия корпус без стърчащи преходници, както и че ябълките на капака вече не светят :)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: georgioiv   
Дата:   24-10-21 21:46

И аз се чудих и четох ревюта и гледах ютуби, и като ми падна нов air на добра цена и веднага го взех. В сравнение със стария ми pro 2016 е огромен скок напред. Не се замисля над нищо особено дълго, фотошопът никога не ми е работил така бързо и без никакъв лаг. При по-дълго занимание със бридж + шоп почва значително да грее, не знам защо, но бриджа винаги ми товари много компютрите. Файнъл кът-а лети, видео 4к го няма за нещо особено. Свръх доволен съм, не знам защо дори е нужно 16 рам. Макар че - Мечо Пух го е казал по въпроса с рамта.. :)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: uri64   
Дата:   24-10-21 22:44

georgioiv написа:

> . При по-дълго
> занимание със бридж + шоп почва
> значително да грее, не знам защо,
> но бриджа винаги ми товари много
> компютрите.

Да, бриджа товари зверски и при Уин…предимно процесора.

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: stef7   
Дата:   27-10-21 10:00

Повечето RAM e нужна защото в M1 чипа CPU то и GPU то ползват една и съща RAM, споделена е между двете. Някои програми като тези за видеообработка и фотообработка си искат повече RAM и като не му стигнaт 8Gb, Macbook Air на M1 почва да използва SSD диска за т.нар. swap т.е. ползва си го като RAM памет. Първите тестове показаха доста сериозни числа като запис на SSDто примерно 400Gb на седмица при не особено интензивно ползване, което се предполага ще съкрати живота на SSD диска. Тия SSD дискове имат определен брой записи и след това се скапват. Обаче като ти се скапе SSDто не може да го смениш всичко е на една платка и ако е извън гаранция изведнъж на 4тата 5тата година може да се изправиш пред един много скъп ремонт. Това са предположения само, никой не знае колко ще издържи SSDто. Но ако се скапе със сигурност се отива на много скъп ремонт. 16Гб решават този проблем. Паметта стига за всичко и swap а на SSDто рязко намалява.

При видео редактирането няма чудеса, бързо е защото се ускоряват хардуерно повечето кодеци, особено х264, х265, ProRes. Ама почнеш ли да правиш серизони цветокорекции, шумоподтискане и т.н. които използват интензивно видео картата, скоростта рязко пада. Видео картата не е чак толкова мощна. Впечатляващото е че консумацията и греенето са толкова малки за такава мощ както и че батерията държи много. Но това е заслуга колкото на Apple толкова и на производителя на чипове TSMC. [smile]Публикацията е редактирана (27-10-21 10:01)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: lamerko   
Дата:   27-10-21 11:57

Е, сега с "пач" версията на процесора, и видеото се издига на ниво. Е, ще трябва да се спестява още малко от закуски, ама [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: stef7   
Дата:   27-10-21 15:36

Не малко ами много ще трябва да се спестява от закуски. [smile] За същата CPU+GPU мощ, Apple искат 2 пъти повече пари отколкото производителите на лаптопи под Windows. Прословутия Apple Tax (Данък Apple) доста се е вдигнал [smile]


Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: uri64   
Дата:   27-10-21 15:41

За никакви лаптопи и ай-буци на света не бих си накърнил закуските. Закуската е нещо свято, долу ръцете от нея! [smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: avo   
Дата:   27-10-21 20:13

По темата, взех си Еър-а, с 16 рам. Притесненията ми, че ще грее като е без вентилатор са безпочвени, старото ми Про / с вероятно прашасалия и неефективен вентилатор/ грее доста повече от всичко. Като скорост на обработка при сходни по размер файлове с дадена програма - несрванимо по-бърз, 5-10 секунди денойз с Топаз спрямо около 2 минути с макбук про, 8 рам, core i 5 . Това, което разбрах постфактум, макар да не ми пречи за момента, е че много програми все още ги няма в нейтив версии за М1 чип и тръгват с розета, или не тръгват, или тръгват леко бъгаво, като Rawtherapee например. Вероятно въпрос на време.

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: Yog   
Дата:   27-10-21 20:45

avo, колко струва MacBook Air с новия чип и 16 гигабайта рам?

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: alex.d76   
Дата:   27-10-21 20:57

Аз лично имам опит с по-старите Мак-ове - т.е. до mid 2015.
При тях абсолютно не може да става дума за сравнение между Air и Pro - втория просто отнася първия като куцо пиле домат!
Да, Air е много по-красив и лек, но откъм производителност не стига дори на 50% тази на Pro-версията!!!
И като питате защо за по-старите говоря - ами защото са все още универсални - имат си всякакви портове, клавиатурата им е много по-добра и надеждна, от по-качествени материали са направени, и да не забравяме - ябълката на капака все още свети :)
И в този аспект - не че искам да правя реклама - но има тук в базара един уникален Pro 15" mid 2015 Maxxed Out версия ...Публикацията е редактирана (27-10-21 20:59)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: avo   
Дата:   27-10-21 22:22

Alex.d76. напълно съм съгласен с теб, моят Macbook Pro е late 2012 и работи супер добре и днес. Вече обаче не е така, ябълката не свети, има два порта на кръст и разликата между про и еър е един вентилатор, работят твърде сходно, тя и цената е сходна. Може би епъл разбраха, че са сбъркали, защото новият макбук про е с 14''дисплей и М1 Про процесор :), и затова е около 5к. Иначе изгубиха клиентелата в сегмента Про.

You, има версия с 256 ГБ SSD за около 2600, но е със 7 ядрено GPU, което за обработка на снимки точно не е най-ок. С 16ГБ RAM, 8 ядрен GPU и 512 SSD е 3300.

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: lamerko   
Дата:   27-10-21 23:42

Най-евтиния MBP s M1 Pro 14" тук е около 4500 лева. Ако го сравним директно по базови параметри (16GB RAM, 512GB SSD) с първия М1 - цената е само около 600 лв отгоре. За сметка на това получаваш малко по-голям джам със най-новата и единствена по рода си микролед технология, 1.5-2 пъти по-мощен процесор/графика и... връщане на портовете обратно. Да, скъп е, но проблема по-скоро е, че няма по-орязана версия, както с първата серия - базовата скача - приемат това "PRO" твърде на сериозно [smilie5]

Иначе и аз като си избирах предния път играчка, избрах 13" 2015, именно заради последната възможност за ъпгрейд на SSD-то. За съжаление - последния такъв модел [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: Yog   
Дата:   28-10-21 00:12

Значи да сумирам, към 3300 за Air и около 4500 за Pro. Като цяло са скъпи. Аз винаги съм харесвал дизайна им, но не мога да се прежаля заради цената. Но както е станало модерно да се казва - всеки сам си преце́ня [smile]
Между другото, има и още един аспект, който не знам дали още е валиден. Не всички игри излизаха толкова бързо или изобщо не излизаха за Мак. Пък за мен да жуля игрици винаги е била сред важните употреби на лаптопа. Това е малко off-topic дали Air или Pro. Просто споделям [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: georgioiv   
Дата:   28-10-21 05:06

Неправилно сумираш. 1800 за air базовата версия от OLX и имаш свръхбърз, свръх лек, абсолютно тих лаптоп, на който новия фотошоп, лайтрум, файнъл кът просто летят и батерията кара от сутринта до вечерта.. Това дето едното спънато ядро на ГПУ пречело за снимките аз не го усещам хич :) С PC-тo ми с i7 32 ram и видео карта дори не може да става въпрос за сравнение, или със стария ми мак про 2016 с i5.
Аир с М1 е много, ама много по-бърз. Имах затлачени няколко събития за обработка, направо с удоволствие ги направих с новия лайтрум, за броени часове, като през това време можеш да си гледаш видео или да си правиш нещо друго и има нулев лаг :) Не случайно се сринаха цените на интелските макове, смисъл от тях при аир с М1 е нулев [smilie5] Пък който иска цял ден да рендва - взима си с М1 макс или про..
Тия теории, че 8 рам било малко, и ще "чагърка по ссд" и щяло да си отиде без време за 5 години -звучат логично и може и да са верни, но това бижу ще си е изкарало парите 1000 пъти през това време, а и аз мак 5 години никога не съм държал, сменям си ги овреме.. :)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: avo   
Дата:   28-10-21 08:45

Yog, скъпи са, да, но аз лично друг компютър, който да изкара 8 години без да се затлачи, счупи или почти спре/забие не съм имал. А иначе сравнението ти е коректно според изравнените спецификации, 3300 къмто 4500, и двете са много, но и процентно разликата не е малка, да не говорим че 14''все още няма в магазина и кога ще има наличен никой не знае и колко бройки.
georgioiv, базовият еър върви супер факт, имаме един такъв вкъщи и имам пряко сравнение. Да кажеш, че е все тая дали е с 8 или 16 рам и подобрено GPU, намирам за необосновано. При даден сценарий на експлоатация няма да се усети разлика, при друг ще. Все едно да караш порше с 60 по магистралата, върви като киа, само дето едното има потенциал да го настъпиш, другото не. Кое от двете му е нужно си преценява всеки сам. И двете машини са супер, с някои дребни тъпотии на Big Sur, които не мога да преглътна все още.

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: georgioiv   
Дата:   28-10-21 11:12

да го кажем така - аз до сега в моите ежедневни дейности - обаботка на снимки, pages, и кратки видеа на файнъл кът не съм срещнал никакви затруднения, бавения или лагове, а сравнено със стария ми mac pro late 2016, просто всичко лети. Както написах и по-горе, рам-та никога не е излишна, но за базови неща този air изненадващо е предостатъчен. Иначе моя е с mac os monterey 12.0.1 и за сега нямам забележки..

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: avo   
Дата:   28-10-21 11:30

BIg Sur променя клавишната комбинация за смяна на кирилица/латиница без опция да сложиш cmd + space , което за мен е дразнещо. И ако гледаш отворена папка със снимки и направиш тумбнейлите малко по-големи, не ги подрежда според размера на прозореца, така че да го запълват, а те кара да скролваш освен вертикално и хоризонтално, ужасно неудобно е според мен. Ако някой има решение, да свирка :)

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: georgioiv   
Дата:   28-10-21 11:35

Странно, на мен ми беше променена клавишната комбинация в биг шур, че нали има сега специален клавиш, но преди да ъпдейтна си направих да ми е команд+спейс и не срещанх някакви затруднения.. За тъмбнейлите ще попгледна как е в монтерей..

Отговори на това съобщение
 Re: Macbook Air vs Pro
Автор: georgioiv   
Дата:   28-10-21 11:50

И за тъмбнейлите не виждам такъв проблем, има един бар отдолу, който се вика с тикче от настройките и от там се сменя големината на тъмбовете...


https://i.ibb.co/52Qg6fr/16389-F69-5-E07-43-BE-8-A83-80-ECCF91-DA95-1-201-a.jpg


Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »