Автор: Yog
Дата: 24-08-21 12:18
Не бих казал, че е изкуство. Наричат ги инсталации и мисля, че им пасва. Иначе много ми хареса мнението на един форумец, който пита "файдата какава е" И още повече предположението, че се "усвояват еврофондове". Кристо опакова сгради, острови, крайбрежни скали и какво ли не от 1969г. Сигурно е знаел, че десетилетия по-късно ще бъдат създадени еврофондовете. Подготвял се е ...
Понеже стана дума за "файдата", не знам дали коментиращите тук знаят, че Кристо и Жан-Клод не приемат грантове, кампании за събиране на публични средства и директно финансиране на проектите им чрез дарения. Сигурно не са били наясно, че има голяма файда в гореизброените
А защо се прави? Потърсете, самите те често са отговаряли на този въпрос. Аз лично смятам, че е крайно интересно как успяваш да опаковаш крайбрежните скали на Сидни, като само въжето, което държи "опаковката" е 56 километра дълго. Понеже никой не го е правил, как го решаваш чисто технически? Как правиш "пътеки" в езерото, по които преминават хиляди забавляващи се хора, които ще го запомнят за цял живот? Та така. Иначе много ми харесва едно тяхно определение за собствените им инсталации - никой не може да ги купи, притежава или комерсиализира, като продава билети за тях. Те изчезват след 14 дни. Като дъгата, която виждаш за кратко и ти става приятно. Сигурно това е файдата, не знам...
|
|