Автор: lamerko
Дата: 06-01-21 18:34
Lyubo_lvl: съжалявам, че те подведох за 50-ката - просто ми се спеше и не знам какво съм чел, но когато го писах, бях останал с впечатлението, че искаш дефокус :)
Относно проблема ти - нещата са малко извратени, но си е физика и няма как да се избяга от нея. Основно правило, за постигане на по-голяма дълбочина на фокуса, е да снимаш на затворена бленда. Имай предвид обаче, че след някое число, ще започне влошаване на картината - бленда 32 например (ако е налична) няма да е препоръчителна. Отново физика... Да кажем 11 е приемлива. Естествено, при затворена бленда, ще се нуждаеш от по-добро осветление или напълно неподвижна система с отдалечен спусък за по-дълги експонации. До тук няма нищо, за което да се притесняваш, но идва втория момент - казваш, че снимаш дребни фрагменти, за които се нуждаеш от по-голямо увеличение. Първото нещо, за което ти идва на акъла е макро обектив, но както споменах - физиката е извратена. Колкото повече приближаваш челната леща, толкова повече губиш от фокусната равнина. Тук във форума има хора, които снимат с голямо увеличение и фокусната им равнина може да стане по-малка от 1/10-та от милиметъра. Решението е техника, наречена фокус стакинг - правят се х, хх или ххх на брой снимки с изместена равнина и се стакват. Като цяло - тежка и много прецизна процедура. Друг начин да се прибориш с проблема е да "обърнеш" физиката в своя полза. Вариант едно - да намериш широкоъгълен обектив с по-малко предметно разтояние (да, изглежда странно, но всъщност е работещо решение), а другия вариант - емсто макро обектив, да използваш телеобектив. Затворената бленда си остава във всички случаи :)
|
|