Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Избор на обектив
Автор: Lyubo_lvl   
Дата:   05-01-21 10:19

Първо се извинявам ако темата е коментирана много но с търсачката не намерих нищо подобно.

Закупих си CANON EOS 250D с китов обектив 18-55IS. Смятах, че ще ми върши работа но се оказа, че не е точният обектив.
Основно снимам обекти с габарити 20-25 см, на които има дребни шрифтове с дължина 2-3 см. Снимам ги основно на дневна светлина.
Та бихте ли ми препоръчали обектив (предполагам макро?), и дали има такъв вариант, че да не се получава силен блуур в дълбочина 20-30см по обекта?
Дано да съм достатъчно ясен.

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на обектив
Автор: quazimodo   
Дата:   05-01-21 11:19

За обща култура. Наздраве[beer]!


https://photo-ebook.com/index.php/2020/05/09/dof/


https://dofsimulator.net/en/


https://www.dofmaster.com/dofjs.htmlОтговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"Вчера в Манхатан" от Иван Петров - 0 коментара
"До километър нула на Дунав." от Ivaylo Ivanov - 0 коментара
 Re: Избор на обектив
Автор: kvakioh   
Дата:   05-01-21 15:11

Сигма 50/2.8 макро за 200-300лв от базара тук. Това като най-евтин вариант.

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на обектив
Автор: Synthy   
Дата:   05-01-21 15:49

Аз бих заложил на 100мм (самянг е на добри пари, ако се гони бюджетно решение).

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на обектив
Автор: quazimodo   
Дата:   05-01-21 15:57

Аз пък бих заложил на Канон 55-250 ИС[cool]. Момци, търси се половин метър дълбочина на рязкост. Кво макро, кви 5 лева.

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на обектив
Автор: lamerko   
Дата:   05-01-21 16:10

Canon 50/1.8 от базара - има го за по 100-на лева. СТМ версията за 175 - силно препоръчително - камерата 250Д е с DP матрица и ще си паснат чуесно с тази STM версия!

ПП: сега дочетох изискването - да НЕ се изиксва блър... [smilie5] ами вече ще ти трябва добро осветление и затворени блендиПубликацията е редактирана (05-01-21 16:13)

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на обектив
Автор: geobg   
Дата:   05-01-21 16:57

Китовия на тоя апарат си е доста добър - снимаш навън където е светло, мини на режим Av, постави бленда 11-16 и би трябвало да стане.

Също за целта би могла да помогне качествена турбосапунерка, при тях почти няма никакъв Blur, за 200-300 лева може да се намери такава от базара.Публикацията е редактирана (05-01-21 17:04)

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на обектив
Автор: quazimodo   
Дата:   06-01-21 08:06

Да обобщим накратко "съветите"[smilie5]. Не ти трябва друг обектив за начало, щом не знаеш как да постигнеш необходимата дълбочина на рязкост. Трябва ти теоретична подготовка. За да не кажеш, че отново сме действали като в български форум, ще ти разкажа как бих постъпил аз. Намирам си подходяща стойка за предметите. Намирам си статив, защото от ръка няма да се получат нещата. Намирам си лаптоп. Качвам си програмата на Канон ЕОС Ютилити. Свързвам апарата с лаптопа и изкарвам картинката на екрана. Добре ще е да си намериш и дистанционно за апарата. Поставям апарата на метър и половина от предмета за начало.След това си аранжирам сценката, която трябва да се снима и настройвам апарата както следва - режим Аv, както ти казаха, бленда за начало 11-12-13 при обектив поставен на 55мм, ИСО 100 за по-малко шум. След това поставям някакъв по-шарен предмет там, до където искам да стига рязко изобразеното пространство. Фокусирам си надписа, който искам да е отчетливо на фокус и щраквам първата проба. Снимката веднага излиза в приличен размер на екрана на лаптопа и можеш да прецениш дали освен буквите и яркия предмет е достатъчно рязко показан. Ако все още фокуса не те устройва, леко увеличаваш разстоянието между апарата и предмета, и пак пробваш. И така, до момента, в който резултатът започне да те устройва. Ако има неясноти - питай пак[cool]


Отговори на това съобщение
 Re: Избор на обектив
Автор: Lyubo_lvl   
Дата:   06-01-21 16:19

Благодаря на всички за коментарите. Тъй като 14г използвах Canon S3 IS смятах, че съм понаучил това онова и съм готов да скоча на DSLR но явно има доста за учене. Винаги съм снимал на "P" и не ми се е налагало да си играя с блендата. Сега след няколко проби нещата с блур-а се получиха. Остава проблема със зуум-а който за някой надписи ми е леко недостатъчен. Погледнах Canon EF 50mm f/1.8 но той сякаш е с по-слабо приближение? Canon EF-S 55-250 пък е с минимално разстояние от 85см...
От сайта на Canon сякаш най-удачният ми избор би бил EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM. Така ли е?
Благодаря предварително.


Отговори на това съобщение
 Re: Избор на обектив
Автор: quazimodo   
Дата:   06-01-21 17:20

Lyubo_lvl написа:

> ...Остава проблема със
> зуум-а който за някой надписи ми е
> леко недостатъчен. Погледнах Canon EF
> 50mm f/1.8 но той сякаш е с по-слабо
> приближение? Canon EF-S 55-250 пък е с
> минимално разстояние от 85см...
> От сайта на Canon сякаш най-удачният
> ми избор би бил EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM.
> Така ли е?
> Благодаря предварително.


От какво разстояние между апарата и предмета получаваш задоволителен резултат сега? Имай предвид, че в един момент, може да се получи нещо, малко като в "Параграф 22" - увеличаваш приближението но успоредно с това се намалява дълбочината на фокуса и пак отстъпваш назад или местиш фокуса напред, получавайки леко мъгляв преден план заедно с надписите. Нещата са на кантар и пак опират до възможността за постигането на някакъв компромисен резултат. Ако искаш да получиш идеалния резултат с наличната техника, ще трябва да се научиш как се стакват кадри с различни точки на фокусиране по дължината на обекта. Това пък иска владеене до известна степен на Фотошоп или подобна програма, която го може този номер[smile].


Отговори на това съобщение
 Re: Избор на обектив
Автор: Mogila   
Дата:   06-01-21 17:34

Здрасти,
много повече ти трябеат светкавици, от колкото нов обектив.

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на обектив
Автор: geobg   
Дата:   06-01-21 17:46

Ако не е тайна, би ли споделил една примерна снимка която правиш и така колегите ще помогнат много повече.

От това което си написал отначало:
"снимам обекти с габарити 20-25 см, на които има дребни шрифтове с дължина 2-3 см"

Мисля че снимаш нещо като кашон с принтерна хартия (кашончето с 5 топа хартия по 500 листа А4), или може и да е само един топ хартия 500 листа? По тях разбира се има подобни надписи.

Ако е така, мога да направя един експеримент.Публикацията е редактирана (06-01-21 17:47)

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на обектив
Автор: quazimodo   
Дата:   06-01-21 17:52

Mogila написа:

> Здрасти,
> много повече ти трябеат
> светкавици, от колкото нов
> обектив.

Единствената полза от светкавиците в момента ще е, че може да кара и нощна смяна[smile].

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на обектив
Автор: lamerko   
Дата:   06-01-21 18:34

Lyubo_lvl: съжалявам, че те подведох за 50-ката - просто ми се спеше и не знам какво съм чел, но когато го писах, бях останал с впечатлението, че искаш дефокус :)

Относно проблема ти - нещата са малко извратени, но си е физика и няма как да се избяга от нея. Основно правило, за постигане на по-голяма дълбочина на фокуса, е да снимаш на затворена бленда. Имай предвид обаче, че след някое число, ще започне влошаване на картината - бленда 32 например (ако е налична) няма да е препоръчителна. Отново физика... Да кажем 11 е приемлива. Естествено, при затворена бленда, ще се нуждаеш от по-добро осветление или напълно неподвижна система с отдалечен спусък за по-дълги експонации. До тук няма нищо, за което да се притесняваш, но идва втория момент - казваш, че снимаш дребни фрагменти, за които се нуждаеш от по-голямо увеличение. Първото нещо, за което ти идва на акъла е макро обектив, но както споменах - физиката е извратена. Колкото повече приближаваш челната леща, толкова повече губиш от фокусната равнина. Тук във форума има хора, които снимат с голямо увеличение и фокусната им равнина може да стане по-малка от 1/10-та от милиметъра. Решението е техника, наречена фокус стакинг - правят се х, хх или ххх на брой снимки с изместена равнина и се стакват. Като цяло - тежка и много прецизна процедура. Друг начин да се прибориш с проблема е да "обърнеш" физиката в своя полза. Вариант едно - да намериш широкоъгълен обектив с по-малко предметно разтояние (да, изглежда странно, но всъщност е работещо решение), а другия вариант - емсто макро обектив, да използваш телеобектив. Затворената бленда си остава във всички случаи :)

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »