Автор: nyamago
Дата: 18-05-20 16:01
> "...щото ако глътне вода става страшно..."
Неопренът по дефиниция 'гълта вода', т.е. той е 'мокър' костюм и работи като задържа слой вода до тялото ти, затоплена от телесната ти топлина.
Зависи дали искаш да ти е сухо, или да ти е топло.
Със 'сух' костюм (като гащеризоните, които си виждал) на голо извън летния сезон ще умреш от студ - и разчиташ на суха изолация вътре от нормални дрехи, толкова 'ката', колкото е нужно.
С неопрен няма смисъл да слагаш под него вълнени или памучни пластове, защото ще се накиснат и си губят изолацията. Както няма и смисъл да носиш неопрена под гащеризон, за да го запазиш сух. Те са две различни неща и всяко работи по свой начин.
Леководолазите знаят, че има и 'сухи' неопренови костюми, но те разчитат на въздух под налягане от дихателния апарат за поддържане на пласт въздух под костюма около тялото, за което имат специални клапани и системи - едва ли е практично за газене по блата...
Без никога да съм снимал по такъв начин, предполагам има защо гащеризоните да са по-разпространени: позволяват променлива изолация (сухи дрехи под тях) според сезона. Неопренът не би бил много ефективен при ниски температури (напр. зимна вода близка до нулата) или при продължително газене с часове каквото, предполагам, се случва.
От опита ми с надводни спортове (сърф) неопренът също не го бива много на вятър: бързо изстива задържаната в него и около тялото ти вода и вместо да топли - почваш да мръзнеш...
Все пак, не съм го ползвал за газене в блато, но не съм носил и гащеризон. Други да споделят по-конкретен опит -
|
|