Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2 ..  10 ..  20 ..  30 ..  32  33     всички  напред  последна
 Samsung Galaxy S20 и сравнения
Автор: dj_ceci   
Дата:   12-02-20 10:57

Тъй като е фото-форум информацията, която поставям за Samsung Galaxy S20 е само относно камерата/ите:

Основният сензор е 108 МР с оптична стабилизация на образа и уникално качество при слаба светлина. Телефонът снима 8К видео, което директно може да споделяте в YouTube. Телефото камерата на Galaxy S20 Ultra има голям 48 МР сензор, 10х хибридно оптично приближение и отново OIS. Третата камера е 12 МР ултра широк сензор, допълван от сензор за дълбочина. Опцията Single Take прави едновременно една снимка с всички камери и използва AI, за да препоръча най-добрия кадър.

Въпроси към вас по темата:
- Защо не престанат да ги набузват тия малки сензори?
- Защо слагат по 2-3-4, пет, десет камери?
- Какво са измислили иновативно за последните 10 години при телефоните и докога ще продължава това безумие?
- Бихте ли си взели въпросният смартфон?
Мое мнение:
- Според мен вече и обикновенният потребител е наясно, че мегапикселите не дават качество и всичко е един гол маркетинг.
- Започнато от Huawei с добрата идея едната камера да е монохромна, а другата цветна и при комбинация да се изкарват хубави снимки. Взеха го за мезе това и прекалиха.
- Въпроса е с повишена трудност. Аз нямам твърд отговор.Това с извитите дисплей е спорно да се нарече +
- Имал съм галакси преди години и не тая хубави чувства към марката. Ако се абстрахирам, ценовата граница за сметка на същата функционалност при други модели просто ме губят заради практическият характер на покупката.

Отговори на това съобщение
 Re: Samsung Galaxy S20
Автор: D.S   
Дата:   12-02-20 11:04

- Не точно. За обикновения потребител, повече пиксели, значи по-добра снимка. А в телефона пикселите наистина оказват вилияние.
- Като при апаратите. Едната е широка, едната нормална, едната теле. на теория по-добро качество. На практика - не знам.
- Иновативен беше първият Iphone. Оттогава софтуера и хардуера, доста се развиха, та безумие не е. Вземи един телефон отпреди 10години и сам се увери
- Не естественоПубликацията е редактирана (12-02-20 11:05)

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"Вчера в Манхатан" от Иван Петров - 0 коментара
"До километър нула на Дунав." от Ivaylo Ivanov - 0 коментара
 Re: Samsung Galaxy S20
Автор: guciguci   
Дата:   12-02-20 11:07

Само S20 Ultra ще е с 108 мегапиксела. Нека да ги има,какво... Сегашните 12 са много недостатъчни,ако трябва да кропнеш от кадъра

Отговори на това съобщение
 Re: Samsung Galaxy S20
Автор: lamerko   
Дата:   12-02-20 11:15

До колкото разбирам, само най-скъпата 20-ка ще бъде с този сензор.

1. Защо малки сензори - физика. Няма как в супер копмпактно тяло да имаш супер компактна оптика, която да покрива голям сензор;
2. Поради причината от т.1. За да имаш широко, нормално и дълго в компактни размери, най-чистия вариант е именно с няколко камери, които да си разделят "задачите";
3. Преди 10 години би ли посмял да си помислиш, че може да направиш нощна снимка с телефон при няколко секудни еспонация от ръка, на която се виждат звездни тела и т.н.? И то с прилично качестово?
4. Да

Пояснителна записка: обикнвения потребител не разбира от физика или да кажем от фотографската страна на нещата, но би искал да има неща като приличен зуум например, като картината не заприлича на мозайка от плочки за баня.
И да, мегапикселите не са мерило за качество, но в случая не е само маркетинг. Идеята е тези мегапиксели да се използват за намаляване на шума и увеличаване на детайла, като крайната резолюция и от рода на 16-20mpix. Особено добре се отразява този метод във видеото, където не може ръчно да го "базикаш" впоследствие. Иначе Huawei премахнаха монохромната камера май още преди 1-2 модела.

Отговори на това съобщение
 Re: Samsung Galaxy S20
Автор: stef7   
Дата:   12-02-20 13:59

lamerko отговори много изчерпателно въпросиte. Само доразвивам темата

По отношение размера на сенсора. Доскоро все още имах вкъщи Canon SX1. Само допреди 5-10 години компактните камери които се продаваха за не малко пари имаха масово размер на сенсора 1/2.75" до към 1/2.35". Някои камери компкатни камери достигнаха култов статус защото имаха малко по-големи сенсори - 1/1.7" и 2/3". И сега се продават видео камери за по 2 бона и нагоре със 1/3.4" размер на сенсора. И хората ги купуват [smile]. Е 105MPx камерата на Samsung Galaxy S20 Ultra има размер 1/1.33″ - по-голям от всички изброени дотук и много близко до 1" сенсори на Сони в също толкова култовата серия RX100. Ясно е че това са не 108Мпкс а реално 12Мпкс защото сенсора събира информацията от 9 пиксела в един при ниска осветеност.

Какво и колко реално ще е подобрението спрямо камерите на предишните модели тепърва ще се види.

Както lamerko писа и миналогодишната генерация сматрфони се справя много добре при ниска осветеност и по-добре отколкото компактните камери преди 5-10 години и смартфоните от преди 4-5 години основно благодарение на мощните процесори и т.нар. computational photography.

Наличието на 3 камери с 3 различни фокусни разстояния е също добра придобивка и скок по отношение на същите смартфони отпреди 5-6 години примерно.

Сега конкретно за марката Самсунг и смартфоните им, лично на мен ми допадат и ги ползвам последните 6-7 години. По-кофти тенденцията е че цените се дигат главоломно нагоре. Едно време искаха 1000-1200лв за топ моделите от известни производители, сега не се свенят да стигат космически цени от 2400-2600лв. Но китайските производители предлагат горе долу същото на доста по-нисък и приемлив ценови диапазон. Обикновено винаги купувам употребяван смартфон една генерация назад. Феновете като си сменят смартфоните старите ги продават доста изгодно. В някои случаи може да случиш на големи намаления от оператора и фирмени отсъпки и отново да си вземеш телефон една генерация назад на много по-ниска и човешка цена

Всеки сам си решава. Не бих се засилил да си купувам този самсунг само за камерите ако основната не е поне примерно 2 пъти по-добра от предишната. В което се съмнявам. По принцип си сменям телефона на 5-6 години. Заради камерите едва ли, имам си други по-добри за снимане [smilie5]Публикацията е редактирана (12-02-20 14:00)

Отговори на това съобщение
 Re: Samsung Galaxy S20
Автор: stef7   
Дата:   12-02-20 14:52

Има маркетинг и реални подобрения в камерите.
108Мпкх = маркетинг
1/1.33" сенсор = реално подобрение (спрямо 1/2.55") Може би не толкова голямо колкото разликата между цифрите, ще видим след тестовете.

8К видео = маркетинг - кой може да го редактира това 8К и къде ще го гледа
4К видео 60p в HDR и с оптична стабилизация - реално подобрение. Има го в последните две генерации Samsung и iPhone и сигурно при повечето китайски производители. Виж колко безогледалки или DSLR в момента на пазара могат да записват 4К видео 60p вътре в камерата и имат стабилизация на сенсора. Има маса сравнения в Youtube,4К HDR видеото на iPhone е супер при добро осветление не може да го различиш от такова на доста по-скъпи безогледалки и специализирани камери. Е с някои условности [smile]. Пример:

Сравниваем iPhone 11 Pro Max и BlackMagic Pocket Cinema Camera 4K


Отговори на това съобщение
 Re: Samsung Galaxy S20
Автор: Dragobat   
Дата:   12-02-20 15:03

И цената ще е поне 3К,хайде не благодаря

Отговори на това съобщение
 Re: Samsung Galaxy S20
Автор: lamerko   
Дата:   12-02-20 15:25

stef7: идеята на 8к видеото е да вадиш снимки от него - поне в тази насока са рекламите. Има донякъде идея.

Отговори на това съобщение
 Re: Samsung Galaxy S20
Автор: ipolit   
Дата:   12-02-20 16:01

Аз никъде не видях запазили ли са обектива със сменяема бленда, че на предните 2 генерации, това им беше акцента.
Иначе всичко звучи готино, обаче започват да изглеждат гротескно с тия хиляда камерки отзад.
Повечето хора ги купуват заради камерите, а даже не знаят как се ползват. Оня ден една колежка ми обясняваше къв як телефон има с 3 камери и беше свръх шокирана, като и показах как да превключва между тях.
Имаше една анкета на 4pda и общо взето резултатите бяха, че телефоните се купуват основно на критерий много яката камера и въобще не се използват за снимане.

Едно време така продаваха сапунерките, първо много мегапиксели, после много зум.

Отговори на това съобщение
 Re: Samsung Galaxy S20
Автор: Fifata   
Дата:   12-02-20 16:15

До колкото видях, е вече с по голям сензор, има някакво варио заради зуума х100 дето е, ама така и не разбрах точно как е направено.
Цената за версията Ultra която е със 108 пиксела камера е 1800лв в А1 и според мен е ок, като за телефон от този клас.

Отговори на това съобщение
 Re: Samsung Galaxy S20
Автор: linken   
Дата:   12-02-20 16:34

[smilie10] @Fifata 1800лв с договор по 60лв за две години [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Samsung Galaxy S20
Автор: kvakioh   
Дата:   12-02-20 16:43

Много големи като размери и пак с недотам големи батерии...
Иначе може да развият толкова малки органични сензори, които да са модул от 4-5-6 сензори с различни функции и да се събират заедно, но ще мине още време...

Отговори на това съобщение
 Re: Samsung Galaxy S20
Автор: stef7   
Дата:   12-02-20 17:44

Тоя 108Mpx сенсор на Самсунг изглежда впечатляващо. Големината на пикселите (като се обединят 3 съседни пиксела) е 2.4 микрона, толкова колкото са големи и пикселите на 1" сенсорите на Сони в RX100 и два пъти по-големи от тези в повечето смартфони (1.2 микрона за 1/2.55" сенсор). T.e. при ниска осветеност на хартия е не по-зле от 1" сенсорите на Сони. Което е впечатляващо. Плюс възможността за различна експозиция на една група пиксели от друга, т.нар. Dual ISO което пък се използва за разширяване на динамичния диапазон.

Отново на хартия изглежда доста добре. Любопитен съм да видя на практика как ще е. Идеята да имаш нещо с възможностите на RX100 в джоба па макар само с твърд 26мм f1.8 обектив ми изглежда добра [smile]

Sony 1" Sensors Spec Sheet

Complete Guide To Image Sensor Pixel Size

Galaxy S20 Ultra's 108MP sensor captures twice as much light by grouping 3x3 pixels


Отговори на това съобщение
 Re: Samsung Galaxy S20
Автор: Fifata   
Дата:   12-02-20 18:11

@linken че то така или иначе хората си ги плащат тия планове и си ги ползват.
Аз не съм на 60лв план, ама съм на 40 и няколко лева фирмен план дето си го ползвам и то даже и не ми стига понякога. Така че това е все тая.

Отговори на това съобщение
 Re: Samsung Galaxy S20
Автор: linken   
Дата:   12-02-20 19:01

Тези планове ми се струват малко скъпички, не знам. Аз си плащам по 25 кинта и съм доволен [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Samsung Galaxy S20
Автор: marves   
Дата:   13-02-20 00:29

S20/S20+ снима 8K видео само с телефото камерата (останалите й модули просто нямат 32MP+ сензори, за да осигурят резолюция за 8K).

S20 Ultra може да снима 8K видео през главния "нормален" модул.

Всичките S20-ки са с OLED (SAMOLED) HDR дисплеи, могат да работят на 120Hz с понижена резолюция.

Телефото камерката на S20 Ultra е с оптичен зуум (100x е комбиниран със софтуерно увеличение), представлява перископично подреждане на лещите и сензора, май Huawei го внедриха първи като работеща технология преди около 2 години.


https://hicomm.bg//uploads/articles/201901/59237/mainimage-orro-shche-predstavi-prviya-telefon-s-10-

Отговори на това съобщение
 Re: Samsung Galaxy S20
Автор: deandimov   
Дата:   13-02-20 15:39

Очакваме сега тестове между S20 Ultra и фотоапарати с FullFrame сензори. ????????????

Отговори на това съобщение
 Re: Samsung Galaxy S20
Автор: Джъмбо   
Дата:   13-02-20 20:03

перископната оптика е измислена от минолта преди 20 и кусур години... това че китайците са го внедрили... просто поредното гепено нещо

Отговори на това съобщение
 Re: Samsung Galaxy S20
Автор: hotsnail   
Дата:   13-02-20 21:39

Сензора е много по-голям при s20 Ултра и няма общо с предните опити за много пиксели. Всъщност пикселите може би дори не са толкова много. Телефона май е направен да снима предимно с 12МП а не със 108МП. Всъщност заради новите технологии като BSI, stacked и т.н. е сгодно да цепнеш всеки пиксел на 4 или 9. Аф можеш да направиш с него лесно. Можеш ХДР във видео да направиш, както правят от миналата година. Можеш да правиш много експозиции с един кадър т.е. да намалиш артефактите от движение и пак да имаш динамичен обхват. Има си шукарии, дето с цепнат сензор са възможни. Един вид спрямо размера си тоя сензор може да се окаже много напред от очакванията ни.

Интересно ми е да видя как са се справили Самсунг.

Реално могат да докарат примерно динамичния обхват на EOS RP или 6D, което за телефон ще е голям успех.

8К видео запис....да ок интересно е..особено интересно е в момента в който хората казват, че 4К е било грешка на развитието и 1080 е напълно достатъчно за потребителски нужди.....

Още по-интересно е, че Сони са тръгнали и те по същата траектория, но цепят сензора само на 4. Техния фото видео телефон излиза края на месеца на 24-ти ...Сони се изцепиха, че Самсунг са направили голяма грешка с размера на пиксела на S20 ultra и няма да работи добре защото е под някакъв размер и има някакви физически проблеми ли що ли........


Аз със сигурност ще купя един то двата (чисто китайски няма да купя, дори Сонито ме притеснява, че е разработено и произведено в Китай). Зависи кой се е справил по-добре.

Ето малко четиво

https://www.xda-developers.com/samsung-galaxy-s20-ultra-108mp-nona-binning-camera/
Публикацията е редактирана (13-02-20 21:49)

Отговори на това съобщение
 Re: Samsung Galaxy S20
Автор: Sassho   
Дата:   14-02-20 07:46

Два кадъра от Galaxy S20+

http://images.vfl.ru/ii/1581529395/376cf01f/29553317.jpg


http://images.vfl.ru/ii/1581529435/35b3689c/29553326.jpg
и още два от Galaxy S20 "Ultra" с които темата за Samsung може да приключи

http://images.vfl.ru/ii/1581529338/dcf0cf28/29553304.jpg


http://images.vfl.ru/ii/1581529451/e996e2dd/29553331.jpg
Публикацията е редактирана (14-02-20 10:43)

Отговори на това съобщение
 Re: Samsung Galaxy S20
Автор: nyamago   
Дата:   14-02-20 12:34

^ Защо тия проби не показват главната разлика между Ултра-та и другите 20-ици: оптиката? Къде е зум-натият на макс детайл от далечната картина? (На макс 10х оптически, без съмнителните 100х с кропене и разтягане)?

Някой да е срещал такива примери, за теле- възможностите на перископа? [smilie11]

Иначе от показаното тук - никаква причина човек да си сменя ланшната десятка (плюс) за луди пари отгоре. А като ѝ падне цената сега, десятката плюс става най-добрия избор на нов телефон за 2020 [smilie6]

[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Samsung Galaxy S20
Автор: Sassho   
Дата:   14-02-20 19:28

@nymago - първо оптичния зуум е 4х, не 10х.
Второ имам и Зуум с тия кадри, уви просто не струва да се постват.
Абсолютно любителска ширпотреба с качество на китайско бинокълче менте "Made in Russia"

http://images.vfl.ru/ii/1581701253/5603440a/29577079.jpghttp://images.vfl.ru/ii/1581701224/d9a6cea7/29577075.jpghttp://images.vfl.ru/ii/1581701236/3f460a94/29577077.jpghttp://images.vfl.ru/ii/1581701242/8cc0ca9f/29577078.jpg
Публикацията е редактирана (14-02-20 19:29)

Отговори на това съобщение
 Re: Samsung Galaxy S20
Автор: hotsnail   
Дата:   14-02-20 19:30

Абе трябва доста тестове да се видят. Интересни са ми тия камери.

Ако Сони и Хонър са прави, то с20 и с20+ може да са по-добра опция. Ама ако вярваме на ДхО с20 ултра ще е най-добрата камера тази година. Дори първия опит на Шаоми със 108мп изкърти всички други телефони.....а ултрата вероятно е доста по пипната.

ПП абе да видим до края на месеца и другитеПубликацията е редактирана (14-02-20 19:36)

Отговори на това съобщение
 Re: Samsung Galaxy S20
Автор: Sassho   
Дата:   14-02-20 19:46

Не давам никакви шансове на Samsung, отдавна не са в тренда с камерите. В момента са нещо като Sony, станали нарицателно име за лошо качество на камерафоните си.


Xiaomi Mi10 Pro неочаквано взриви DxO Mаrk касациите както във фото/видео възможностите, така и в Аудио бенча. Прогнозна цена на Про версиятa от 716$, стандартната ще е от 512$ и пак със 108mp камера.

http://images.vfl.ru/ii/1581593648/763adb0e/29560681.jpg
Публикацията е редактирана (14-02-20 19:48)

Отговори на това съобщение
 Re: Samsung Galaxy S20
Автор: lamerko   
Дата:   14-02-20 20:05

Sassho: това Xiaomi Mi10 Pro сертифицирано ли е със сървисите на Гугъл? Че скоро ще трябва да си взема нещо, но ми е важно да е с цепиите на Гугъл, и то сертифицирано, а не с хакове. Заради което Хуавейчетата отпадат директно. Точх се на Самсунга, ама нещо твоите кадри ми охладиха мерака :(

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2 ..  10 ..  20 ..  30 ..  32  33     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »