Автор: Dobromir_Kalenikov
Дата: 02-12-19 13:48
Здравейте.
Директно на въпроса - снимам за кеф, от доста години, с прогресивно намаляващо време, което да отделям на хобито. Снимах с 1D mkIII и 5D mkII, с 24-70 2.8 първа версия, стар, но божествен Цайс 135 2.8 за контакс/яшика байонет, 50 1.8, Sigma 15-30 и разни други стъкълца. Снимам предимно навън, по малко от всичко - пейзажи, малко портрети, малко животни и т.н. Наскоро разкарах 1D-то, но размерът и тежестта на 5D-то също започват да ме карат все по-рядко да го вземам с мен където и да е.
Намислил съм да разкарам всичко Canon-ско и да взема едно Oly OM-D E-M1, като според парите, с които се окажа след това, искам да взема 12-40 2.8 про с още един-два обектива. Питането ми е основно за обективи:
- Цайсът има страхотна картинка, дефокус, цветове, острота - в общи линии той ми е най-добрият обектив. Имам ли вариант за нещо подобно при Оли? Нещо около 55-70 мм.(приравнени 110-140 мм.), което да има подобно представяне.
- 12-40 2.8 про заслужава ли наистина ореолът, който му се е изградил с времето? Гледал съм ревюта и оценки, но реалният фийдбек от ползвал го човек ми е по-ценен.
- Палачинките, които изглеждат толкова удобни за стрийт, вършат ли някаква работа или не са стока и не си заслужават. Говорим не за огромни принтове, а за стандартна употреба, качване по социалки и гледане на телефони/монитори?
- Има ли нещо сравнително бюджетно, което да е в рамките на 7-10 мм. (приравнени 14-20 мм.) и да става за нещо?
Имам въпросчета и за тялото:
- В реалния свят как се представя при нива на iso в диапазона 1600-3200?
- EVF изключително гаден ли е или е поносим (изхождайки от това, че тялото вече си е на немалко годинки)?
- 5D mkII няма да ме е страх да купя и на 150 000 кадъра, но не зная как стои тоя въпрос при OM-D E-M1. До какви кадри са разумни покупките или тялото си е направено достатъчно добре и това не трябва да е фактор (поне не и основен).
- Живот на батерията - ясно ми е, че няма как да правя по 1000+ кадъра, както с 5д-то, но все пак какво реално ме очаква?
Като цяло какви са характерните слабости на OM-D E-M1, които трябва да имам предвид при подобна смяна и според вас обоснована ли е предимно заради намаляване на тегло / размер?
Благодаря предварително за всички мнения и съвети. Ако някой сподели мнение по същите параметри и за а7 ще е супер.
Предварително да кажа - стотинка в повече няма да се добавя, така че a7 mkII, OM-D E-M1 Mk II, Fuji XT-2 и т.н. не стоят на дневен ред.
|
|