Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Чуденка между Canon EOS 5D mkII / Olympus OMD- E-M1
Автор: Dobromir_Kalenikov   
Дата:   02-12-19 13:48

Здравейте.

Директно на въпроса - снимам за кеф, от доста години, с прогресивно намаляващо време, което да отделям на хобито. Снимах с 1D mkIII и 5D mkII, с 24-70 2.8 първа версия, стар, но божествен Цайс 135 2.8 за контакс/яшика байонет, 50 1.8, Sigma 15-30 и разни други стъкълца. Снимам предимно навън, по малко от всичко - пейзажи, малко портрети, малко животни и т.н. Наскоро разкарах 1D-то, но размерът и тежестта на 5D-то също започват да ме карат все по-рядко да го вземам с мен където и да е.

Намислил съм да разкарам всичко Canon-ско и да взема едно Oly OM-D E-M1, като според парите, с които се окажа след това, искам да взема 12-40 2.8 про с още един-два обектива. Питането ми е основно за обективи:
- Цайсът има страхотна картинка, дефокус, цветове, острота - в общи линии той ми е най-добрият обектив. Имам ли вариант за нещо подобно при Оли? Нещо около 55-70 мм.(приравнени 110-140 мм.), което да има подобно представяне.
- 12-40 2.8 про заслужава ли наистина ореолът, който му се е изградил с времето? Гледал съм ревюта и оценки, но реалният фийдбек от ползвал го човек ми е по-ценен.
- Палачинките, които изглеждат толкова удобни за стрийт, вършат ли някаква работа или не са стока и не си заслужават. Говорим не за огромни принтове, а за стандартна употреба, качване по социалки и гледане на телефони/монитори?
- Има ли нещо сравнително бюджетно, което да е в рамките на 7-10 мм. (приравнени 14-20 мм.) и да става за нещо?

Имам въпросчета и за тялото:
- В реалния свят как се представя при нива на iso в диапазона 1600-3200?
- EVF изключително гаден ли е или е поносим (изхождайки от това, че тялото вече си е на немалко годинки)?
- 5D mkII няма да ме е страх да купя и на 150 000 кадъра, но не зная как стои тоя въпрос при OM-D E-M1. До какви кадри са разумни покупките или тялото си е направено достатъчно добре и това не трябва да е фактор (поне не и основен).
- Живот на батерията - ясно ми е, че няма как да правя по 1000+ кадъра, както с 5д-то, но все пак какво реално ме очаква?

Като цяло какви са характерните слабости на OM-D E-M1, които трябва да имам предвид при подобна смяна и според вас обоснована ли е предимно заради намаляване на тегло / размер?

Благодаря предварително за всички мнения и съвети. Ако някой сподели мнение по същите параметри и за а7 ще е супер.
Предварително да кажа - стотинка в повече няма да се добавя, така че a7 mkII, OM-D E-M1 Mk II, Fuji XT-2 и т.н. не стоят на дневен ред.

Отговори на това съобщение
 Re: Чуденка между Canon EOS 5D mkII / Olympus OMD- E-M1
Автор: serjy   
Дата:   02-12-19 14:05

Дефокуса или бокето на м43 е точно два стопа по-затворено от това с което си свикнал. Иначе обективите са доста остри и стават за всичко. Исото също е съвсем използваемо, според мен. Ориентирочъно, също 2 стопа разликата и в него, но с м43 принципно ще снимаш на по-отворено. Най-остри са обективите между 4-5,6 бленда, а на 2,8 и дори 1,8 си имаш достатъчно дълбок доф за да снимаш репортажно, тоест реалната разлика е около 1 стоп, с още един плюс са олимпус, че стабилизацията им е бетон. Та нещата са доста на кантар със снимане на тъмно, ако изключим сцени с подвижни елементи, където просто си трябва висока скорост на затвора, демек, високо исо.
олимпус 12-40/2.8 е отличен обектив, много остър още от 2,8 и то на всички мм.

Автор: ombre   
Дата:   02-12-19 15:09

Ето тук,можеш да видиш всякакви камери и обективи,както и снимки.Вярно обработвани са,но все пак....[smile]

https://www.juzaphoto.com/home.php?l=en

Автор: quazimodo   
Дата:   02-12-19 15:13

Dobromir_Kalenikov написа:

> Предварително да кажа - стотинка в
> повече няма да се добавя, така че a7
> mkII, OM-D E-M1 Mk II, Fuji XT-2 и т.н. не стоят на
> дневен ред.

Да беше споделил над колко няма да качиш и стотинка[smilie5]. Аз лично, бих взел Е-М5 Мк2 вместо първата единица, но аз съм си аз[smilie5]. Обективите, особено от про серията са много добри, но естествено не са идеални. Например 12-40 грам не понася директно слънце в кадъра, докато обикновения китак на Панасоник се държи по-добре[smilie18].Заковал съм автоисото на 6400 и не се притеснявам. При светлосилни обективи, на бленда 2.8 и нормална стайна светлина вечер, исото стига до 4000 на Е-М10. Готините обективи на Лайка ще ти свършат работа за разни бокета, но са цифра. Ще ти пусна два линка за гледане на картинки, щото не знам колко ще ти е сгодно четенето[smilie7]

https://club.foto.ru/forum/44/708028

https://club.foto.ru/forum/44/699022

Дата:   02-12-19 15:48

ombre
Виждал съм впечатляващи кадри от архаични камери, както и посредствени от топапарати. Различни умения на задапаратното при заснемане на кадъра, различни условия, различни умения при постобработката... Трудно мога да си изкарам мнение от такива сайтове - може би проблемът си е в мен, но наистина се опетлавам като пате в кълчища. Гледах в opticallimits.com , обикновено ми е добър ориентир, но понякога съм намирал несъответствия между техните ревюта и семпли с това, което аз съм установил за обективи, които имам. Реални впечатления от първа ръка сякаш са ми по-полезни към момента.

quazimodo
Бюджетът е каквото успея да взема от изброените и по-горе 5д2 (30к кадъра), 24-70 2.8L, Цайс 135 2.8, 50 1.8. Т.е. това и нито стотинка отгоре. Идеята дори ми е да остане някой лев от цялата галимация.
Далеч съм от мисълта, че има перфектен обектив. Винаги съм гледал да си поддържам критериите реалистични - за мен, въпреки кусурите му, канонският 24-70 2.8 първа версия е достатъчно добър обектив. Това би трябвало да ти говори за нивото, което търся.

Цялата идея на смяната ще е да имам по-леки и малки комбинации, с които да излизам да снимам. Тъй като не съм имал взимане-даване с тела и обективи на Оли и Пана, обаче, исках да попитам дали няма в някакъв момент нежеланието ми да вкарвам още пари във фототехника да ме остави без що-годе читав портретчик, без сравнително добро широко и т.н. С една дума - исках малко сдъвкана и изплюта информация, която тепърва да проверя, вместо тепърва да започвам от нулата и да гледам за всеки обектив семпли, ревюта и цени. [beer]

Публикацията е редактирана (02-12-19 15:51)

Автор: Yog   
Дата:   02-12-19 15:49

Като човек, преминал през 2019 от фул фрейм на м4/3 мога да кажа - не боли и не се умира! [smilie5] Писал си за фул фрейм диапазон 110-140, с две ръце препоръчвам 75 ф/1.8 на Олимпус. Ползвал съм го за стотина снимки, буквално нямаше една лоша. Сам снима [cool] Шегата настрана, въпреки че е скъп и има не особено приложимите 150мм еквивалент, това е най-добрият обектив, който съм ползвал за м4/3. "Бюджетният" портретен 45 ф/1.8 е обектив, който не харесвам. Имах доста снимки с пропуснат фокус с него, пак правени от мен, пак на същата камера т.е. едва ли е спад в уменията ми... Иначе 12-40 е хубав, но не е нещо извънземно. Това е обективът, който стои на камерата ми повечето време, въпреки че всичко, излизащо от диапазона 24-80 еквивалент е малко скучновато [smilie3] Може би най-силната му страна, която малко се коментира, е колко близо фокусира. Буквално на 6-7 сантиметра от челната леща. Аз лично обичам да снимам такива псевдомакро снимки и това е една от причините, поради които го ползвам редовно. Ако си падаш по традиционните 50мм еквивалент (аз не, заклеймете ме! [smilie7] ) ще останеш очарован от супер евтиния Панасоник 25 ф/1.7 Много остро обективче, лови фокус добре и е невероятен дребосък. Като цяло, снимките от него излизаха учудващи добри, особено за тая цена. Иначе до какво исо можеш да ползваш без да се притесняваш - вечен, екзистенциален въпрос [smile] Моят отговор е, че най-много зависи от самия кадър. Някои сцени търпят и 12800. Други изглеждат зле на 1600. Но като общовалидно правило, за непрофесионална употреба, снимките на исо 3200 са си идеални. Не съм усетил да се дразня, че камерката снима прекалено шумно. Иначе моята е E-M1 II, като уточнение. Другото за което си питал, широките обективи, не мога да коментирам, защото още не съм си купил нито един, та да го ползвам повечко и да натрупам впечатления. А като живот на батерията - мисля че първото поколение ползва същата като второто BLN-1. Това е големичка батерия, която държи добре. Не само като за безогледалка, а като цяло е достатъчно голяма. Освен ако не бъркам и не е с друга.

Дата:   02-12-19 15:52

ейй аз на олимпус 12-40/2.8 не съм забелязал да има проблеми срещу слънцето. събота и неделя мога да направя няколко проби, ако има слънце. за мен тоя обектив е без никакви забележки.

Дата:   02-12-19 16:35

Не робувам на повечето наложили се в последните години мантри във фотографията - единственото, заради което бих предпочел един или друг размер сензор е чисто прагматичната страна на нещата. Далеч съм от празните приказки "фул-фреймът си е фул-фрейм" и прочие алабалистики. Правилният инструмент за правилната работа, а за моето снимане ФФ изобщо, ама изобщо не е задължителен.

Невъзможността да направя хубав дефокус заради 2х кропсензора ми е малко тегава, но в никой случай не би била решаваща за избора. В случая съм склонен да я разменя за по-голяма дълбочина на рязкост на по-малка бленда. Стига само да не увисна с обхвата на обективите и да се окаже, че под 1000 лв. няма намиране нищо сгодно в широкото, че под 1200 лв. няма читав портретчик, че при използваните тела батериите карат по 200 кадъра, че след 60-70к кадъра често има дефекти и прочие.

Иначе и аз приравнени към ФФ 50 мм. не ги харесвам като фокусно, почти нямам снимки на такова фокусно. Между 24 и 35 мм. и 70+ са ми използваните дължини.

Автор: ombre   
Дата:   02-12-19 16:45

Да,напълно съм съгласен,че от такива сайтове,човек,няма как да разбере една техника как се справя,аз и си казах,че са обработвани.Идеята беше ,просто,ако ти е интересно,да хвърлиш едно око,и че на едно място са събрани бая модели камери и дамци.Определено даже и не съм си помислил,че от подобен сайт,може да вземеш решение,какво да си купиш.Далеч съм от тази мисъл.
Успех с покупката.

Дата:   02-12-19 16:48

12-40 + Е-М1

https://photo-forum.net/static/site_pics/2019-12/1575298005_untitled-1.jpg

Дата:   02-12-19 19:17

те, тук намерих подобни снимки, на 12, 22, и 44мм

https://live.staticflickr.com/65535/49159154197_b771e0d2b0_k.jpg

P6250823 by serjy, on Flickr

https://live.staticflickr.com/65535/49158927906_591e62ed44_k.jpg

P6250829 by serjy, on Flickr

https://live.staticflickr.com/65535/49158918196_3b6d3292b2_k.jpg

P6250827 by serjy, on Flickr

поне аз не виждам нещо притеснително

Дата:   02-12-19 20:28

Е, когато и слънцето не се вижда, наистина няма нищо притеснително[smilie18] А сега по-сериозно - какво общо имат твоите снимки с показаната от мен??? Около 3-4 стопа по-слабо слънце дали е едно и също? Погледни в профила ми - същата снимка като твоите, но с китак - прфектна е[smilie5]

П.П. Всъщност, не казвай нищо - обективът е перфектен за тези, които са дали една торба пари, за да са "дъ бест", пък за нас балъците, гроздето е зелено[smilie18][smilie18][smilie18][beer]

П.П.2 Къде намери 44мм в тоя обектив[smilie10][smilie10][smilie10]

Публикацията е редактирана (02-12-19 20:33)

Дата:   02-12-19 21:04

Не бре, нищо не казвам, може и така да е, но досега не съм го забелязал. Пак казвам, ако събота и неделя има слънце ще направя нови проби, ей така за инфо. Имам го някъде от година но явно не съм снимал много срещу слънцето.

Между другото, за да ти отговоря на въпроса: "А сега по-сериозно - какво общо имат твоите снимки с показаната от мен?" не е зле да дадеш поне екзиф, или информация за снимката, исо, бленда, скорост, като съпоставя с моите ще се види, има ли общо, или не. Щото по спомен, доста силно светеше слънцето тогава, когато снимах.

44мм е грешка естествено, в екзифа се вижда на колко е...

Публикацията е редактирана (03-12-19 10:59)

Автор: papadok   
Дата:   03-12-19 12:12

В примера на quazimodo виновник е не слънцето а ледените форми в кадъра, правещи каламбури със светлината ;)

До автора на темата:
За да олекотиш фото разходките си не е необходимо да слизаш до m43. Съществуват огромен брой съвременни APS-C варианти. Не ми се дават примери за да не се подразни някой, че това е поредната тема, в която: "...човекът кво пита, пък те къде го пращат!"

Дата:   03-12-19 12:28

serjy написа:

> Между другото, за да ти отговоря на
> въпроса: "А сега по-сериозно - какво
> общо имат твоите снимки с
> показаната от мен?" не е зле да
> дадеш поне екзиф, или информация
> за снимката, исо, бленда, скорост,
> като съпоставя с моите ще се види,
> има ли общо, или не. Щото по спомен,
> доста силно светеше слънцето
> тогава, когато снимах.

Е-М1, ISO 200, 1/640, 12мм, бленда 4.5, корекция -0.7EV[smile]

Дата:   03-12-19 13:06

ако погледнем моята снимка на 40мм, тя е снимана исо100, 1/250, -1ев, ф5,6, демек почти същото е било като светлина.

Дата:   03-12-19 16:40

На този етап на лични получих полезни снимки, с които разбрах, че деградацията на цвят и детайл при исо до 6400 ме устройва перфектно. Остава малко акъл и по отношение широк и портретен обективи и на практика може да се каже, че решението ще е на 80% взето.

papadok
От безогледалните системи Оли-то е това, което ми харесва най-много като вид / ергономия / качество на изпълнение. Е, и XT на Fuji, но твърдо на второ място.
Ако ще е aps-c в DSLR ще мога да сваля до 400 грама. Примерно вместо 5d2 ще отида на 7d2 - ще спестя не повече от 100 грама от тяло и 300 гр. от обектив (17-55 2.8 спрямо 24-70 2.8) Трицифрени числа или 80D не ми харесват.
Nikon не харесвам заради цветовете (лично мнение, не ангажирам никого с него).
От Sony бих взел само A7-2, ама там в цената не се побирам.
OM-D E-M1 е камера, която от много години съм харесал и мисля, че би била оптималният компромис.
Като тегло е 450 грама под 5d2, 12-40 2.8 e 500 гр. под 24-70 2.8, като размер комбото става доста по-малко и с тегло от 1 кг. надолу мисля, че няма друго, което all-round да влиза в посочените критерии.

Публикацията е редактирана (03-12-19 21:54)

Дата:   03-12-19 19:02

обективи за м43 да искаш [smile] от портретните като за близък план и улична фотография погледни всички 14-15-17-25мм има на 1,7-1.8 и най-добре там като цена-качество-размер-тегло е панасоник 25/1.4. Разбира се флагмена е олимпус 25/1.2, но мен ми идва голям. При малко по-дългите също имаш голям избор. На 45мм малките евтини и много добри обективчета са на Ф1.7-1.8, а флагманите на 1.2. Имаш и олимпус 75/1.8, отличен обектив! Широки има доста, като за мен най-доброто като размер-цена-качество е сгъваемия 9-18 на олимпус. Като цяло има доста голям избор, изпадат и в базара на по-ниска цена.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »