Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: alxg   
Дата:   05-08-19 14:06

Здравейте :)
Пътувам доста и до сега винаги съм снимал с телефон. Но реших да променя това и да взема една компактна безогледалка с бюджет до към 1000-1200лв макс.
Оредварително се извинявам за лаишкия език, който ще изпозлвам по-надолу :)
Изчетох и изгледах доста ревюта през изминалите два дни и определено имам няколко финалиста, между които бих искал да ме посъветвате какво да избера, според нуждите.
А те са:

1. Лек и компактен. Привлича ме форм-фактора на Canon m100 и Fujifilm AX5
2. Горепосочения бюджет
3. Напълно въртящ се дисплей (тук съм склонен на компромис и смо на накланяю се)
4. Bluetooth или друга инстантна връзка с телефон
5. Приличен китов обектив, тъй като никога няма да го сменя

Първоначално се бях насочил към Fujifilm X-T100. Имал преди време Фуджи X1 и бях очарован от цветовете, които вади, както и от качеството на изработка. Научих, обаче, че Х-Т100 използва стандартен CMOS сензор, а не XTRANS сензорът им, на който се дължат по-топлите и наситени цветове.

И от тук като почна едно четене и ровене...Следващия ми избор беше Canon M50, заради хвалебстията към него навсякъде в нета. И при него, както и при и при него, както и при по-горното Фуджи, обаче сериозни съмнения имам относно китовите обективи. Изглеждат ми като прост обектив на обикновена супер зуум камера.

След кратко посещение в един магазин, продавачът, който поне звучеше доста запознат ми препоръча Sony A6000. По принцип избягвах Сонито до сега заради преклонната му възраст(и липсата на блутут?)

В магазина погледът ми се спря и на и на Olympus PEN PL8, разбрах, че има и по-нов модел PL9. Прочетох още и темата на колегата от преди известно време, който е със същия въпрос и беше избрал Olympus EM 10 MK II. Честно казано, избягвах умишлено Олимпус и Панасониците заради по-малкия им сензор. Но не съм убеден, че това би имало значение за нуждите ми.

Та въпросът ми е - коя от всичките да избера. Ако имате други предложения с радост бих ги чул разбира се.

Благодаря предварително и се извинявам за дублирането на темата. Просто ми се искаше да е нова и съобразена с нуждите ми :)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: alxg   
Дата:   05-08-19 14:10

Исках да напиша, че имах Fujifilm X10, не Х1 :)

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"Faces" от Paulina Kadreeva - 0 коментара
"Фотосесия на лъвицата от Зоопарк - Ловеч" от Емил Христов - 0 коментара
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: motif   
Дата:   05-08-19 14:25

Здравейте...До 1200 лв има само два апарата, които си заслужават с ( APS-C кроп сензор ) и които отговарят на изискванията....Това са Сони А6000 и Канон ЕОС-М50...Тъй като сонито не е сред предпочитанията Ви, а и модела е по-стар, аз предлагам Канон-а като един доста апетитен вариант като качества и възможности.Има всички комуникации с телефон(таблет) както и напълно въртящ се дисплей...Смятам, че обективите за тази система са достатъчно добри както и може би най-компактните за такъв род сензор. Със сигурност китовия обектив ( 15-45mm ) лично за мен се справя малко по-добре от този на сонито. Фуджи за жалост не може да се включи в този ценови диапазон. Към 1579 лв. започват X-T20 и за към 2000 лв. - X-Е3, но си е доста над 1200...Публикацията е редактирана (05-08-19 14:52)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: lamerko   
Дата:   05-08-19 14:26

За малко над бюджета и с фиксиран екран - Fujifilm X100F. Но пък няма да има недоволни...

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: quazimodo   
Дата:   05-08-19 14:31

Мисля, че това ще Ви свърши чудесна работа. Всъщност, размерът му е идентичен с този на Фуджито, което сте имали. Освен това, в комплект точно с тази палачинка, се събира и в джоб на яке или палто.


Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: nyamago   
Дата:   05-08-19 14:51

Bluetooth не е единствения, нито най-популярния начин за безжична връзка. Повечето май ползват WiFi, някои чрез наличен местен рутер (access point) между апарата и компютър/таблет/телефон, а други работят като access point, към който се закачаш вместо наличния.

Някои камери имат и второ радио - NFC, но то е само за по-бързо и автоматично свързване по WiFi, а не за размяна на данни. Освен прехвърляне на снимките в друго устройство, WiFi позволява и директно качване през Интернет в облачен сървър и/или публикуване в социални мрежи.
- - -

Извън тези връзки (вече стандартни - даже стария 6000 го има!), някои мисли за избора:

- Цветовете имат значение единствено ако споделяш със зрители необработени JPEG кадри направо от камерата. Там Fuji имат убедителни предимства, Olympus също не са зле, а Sony са посредствени (нищо че ги предпочитам по други причини). Ако обаче пипаш снимките в редактор, дори да не са от RAW, всякакви крайни цветове са възможни с малко познаване какво правиш. Не бих сложил цветовете като приоритетен критерий при избор.

- Ако няма да сменяш китовия обектив, защо ти е система за сменяеми обективи?[smilie11] Има превъзходни апарати с несменяема оптика, които дават по-добро качество от всеки сменяем китак и в същото време са много по-компактни. Един отличен пример е Panasonic LX100-II, с невероятно качество, богати възможности, Leica обектив (недостижим за другите безогледалки в бюджета ти) и, разбира се, с безжична връзка. Апаратчето е толкова качествено, че самите Лайка са го взели за свой, лепвайки му само едно червено лого (но това червено кръгче ще го изкара извън бюджета ти, а като Панасоник се вмества).

В сравненията из Интернет-а ще намериш лесно директните му конкуренти от другите марки, ако искаш повече избор.

- Ако все пак държиш на сменяема оптика, за пътуване компактният размер и ниското тегло са върховен приоритет - та разгледай по-добре М4/3 системите. Новите поколения сензори дават в тоя формат превъзходно качество, а обективчетата са доста дребни ако освен основния вземеш още един, най-много два (в джобовете си, вместо из фото-раници). Небезизвестният Tony Northrup неотдавна обяви тоя формат за 'мъртъв', но той не е непременно известен с добро и повечето читатели тук не му вярваме особено [smilie3]

На слука![smilie24]
[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: Pac   
Дата:   05-08-19 14:59

И аз мисля, че LX100 е по-добре от всички варианти на тяло с тъмен китов обектив.
Единствено ако вземеш Фуджи със светлия им китак (18-55/2.8-4), може да се прави сравнение.Публикацията е редактирана (05-08-19 14:59)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: Mogila   
Дата:   05-08-19 15:02

Здравей alxg и добре дошъл във форума!
Аз имах миналата година подобна дилема и избрах Олимпус ЕПЛ-8. Много малък, много удобен, лек, страхотен дизайн и доста качесвена сглобка, китовият обектив е готин и много малък. Има ефтини и готини обективи ако човек все пак реши да вземе нещо още.
Единственото, което ме дразни е форматът на снимките.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: alxg   
Дата:   05-08-19 15:08

Здравейте, благодаря много за съветите.
От препоръчаното до тук:

А6000 не беше напълно изключен. И тъй като вече го чувам за пореден път като препоръка, явно възрастта му не е била такъв препъни-камък, за какъвто я мислих. Още повече, че и явно съм грешил за безжичната връзка и такава има

Fujifilm XF100 Изглежда добре, но за съжаление, цените, на които го намирам са х2 на бюджета ми

Olympus OM-D E-M10 Mark II беше сред камерите, на които се бях спрял, да. Единственото, което не ми харесве е дизайнът, но бих го преглътнал

Panasonic LX100-II изглежда разкошно и май е точно това, което търся. За момента рязко ме наклонихте към него [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: rufani   
Дата:   05-08-19 15:32

alxg здравей. преди два дни си закупих на половина цена от LX100-II - 1679лв а аз си взех Panasonic lumix fz 300 -749лв. най-добрия зуум до 2400мм....до 1200мм идеално качество, също снима и 4к.ще ти останат пари и за втора батерия и за почерпка дори.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: alxg   
Дата:   05-08-19 16:12

Имал съм супер зум и не бях особено впечатлен от качеството. Иска ми се някакъв по-осезаем скок да има.
А Panasonic LX100-II сега ги гледах, но за съжаление са над бюджета ми. Освен ако не взема Panasonic LX100 [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: mmjm   
Дата:   05-08-19 16:23

Държиш ли да е нов, ако не можеш да се вместиш в бюджета и да ти остане някой лев.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: ombre   
Дата:   05-08-19 16:25

Ако ще е Панасоник ,бих погледнал GX 80 или GX9,като втория е само 200 лв над бюджета.Имам френд дето ползва М6 на Канон има и 80D,и казва,че не намира разлика в качеството на картинката,което е разбираемо те са с еднакви сензори.Въпроса е дали да е кропка или 4/3,и съответно след време дали ще се надгражда с обективи,нещо което ЗАСЕГА,автора не смята да прави.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: alxg   
Дата:   05-08-19 16:42

Държа да е нов, да
GX9 го бях загледал преди дни. Ако ще е над бюджета предпочитам LX100-II, наистина много ми допада.
Колкото до обектива - наистина не смятам, че някой ден ще реша да надграждам или да нося допълнителни обективи с мен.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: nyamago   
Дата:   05-08-19 16:43

Имам един LX100 от предното поколение (без двойката след номера) - моят е с червена точка, но това няма значение. Откакто го нося навсякъде със себе си, Сонито 6000 с едно чекмедже най-добри обективи събира прах в къщи. Ралика във видимото качество на снимките няма (ако име, не е в полза на Сони-то). За пътувания кое мислиш, че вземам със себе си?

Малка безразборна сбирщина от снимки с негоПубликацията е редактирана (05-08-19 16:48)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: Pac   
Дата:   05-08-19 17:15

LX100 първа версия си е супер. :)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: шдфдшд   
Дата:   05-08-19 17:27

...ми то , като ще е LX100 , по-добре нещо от серията rx100...или греша ...[smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: Pac   
Дата:   05-08-19 20:23

Сензора на панасоника е по-голям, а обектива една идея по-светъл. Също според мен контролите са много по-удобни. Но и сонито си има предимства, начело с компактния размер. Като цяло е спорно кое е по-добро, аз бих взел панасоника.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: шдфдшд   
Дата:   05-08-19 20:57

..то , точно това , че сензорът на панасоника е по-голям , а пък на "картинката" това не и личало , заради по-високата технологичност на сонитата...така съм чувал...
..изнесените контроли правят панасоника по-приятна играчка , обаче го правят и по-уязвим при носене по джобове...
..спорен въпрос , наистина..

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: jeff   
Дата:   05-08-19 21:03

Панасоника е трепач за видео, но за снимки бягай далеч!
Преди години имах Canon 750D + 18-135 + 50/1.8 покрива всичко това, което искаш и вероятно в момента ти влиза в бюджета :)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: nyamago   
Дата:   05-08-19 21:12

jeff написа:

> Панасоника е трепач за видео, но за снимки бягай далеч!

Кога за последен път си снимал с LX100? Сигурно много снимки и видео си навъртял, та имаш убедителни преки впечатления?

> Преди години имах Canon 750D + 18-135 + 50/1.8 покрива всичко това, което искаш и
> вероятно в момента ти влиза в бюджета

Авторът изрично писа, че търси безогледална камера, максимално компактна за пътуване: тоя Канон покрива ли тия изисквания? [smilie11]

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: jeff   
Дата:   05-08-19 21:35

До nyamago

Имам и двете системи - Канон , Пнасоник, снимал съм и със Сони, знам им предимствата и слабостите ;)

От панасоник снимка не че неможе, но ще стоиш пред Фотошопа да оцветяваш или черно-бяла най-добре! Да не говорим за обективите им - контраст и острота. В крайна сметка имаме и телефони.

Иначе за безогледалката си прав колега, моя е грешката :)

Но канона си е канон, просто снимаш, дори и само с една 50-ка.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: Hsathv   
Дата:   05-08-19 22:35

Какво ще снимаш с канон 750 с една 50-ка по екскурзии. Абсолютно нищо. Евентуално някой портрет, за който не е нужно да ходиш по екскурзии. И за къв чеп ще я разнасяш тази тухла по екскурзии, като може да си сложиш сонито в джоба и да си гледаш кефа. И сони rx100 и панасоник lx100 са чудесни апарати за тази цел. Лично аз предпочитам сони заради по-малкия размер особено малката дебелина поради което спокойно влиза в джоба. За версия от III нагоре колкото ти стигат парите. Ако си с по-широки гащи и панасоника е чудесно решение. Пипни ги и двата апарата и си реши.
PS.Сонито се свързва с телефона посредствон wifi. Така прехвърлянето на снимка е бързо. Другия начин е чрез NFC. Достатъчно е да допреш телефона до фотоапарата и той си стартира приложението и прехвърля снимката в телефона, но доста по бавно. И внимание от личен опит. Не всички телефони поддържат протокола който използва Сони за NFC. Това е Type 3 on Sony FeliCa compliant with the Japanese Industrial Standard JIS X 6319-4. Canon ползват същия протокол, а и повечето японски фирми за битова електроника. Телефоните моторола не поддържат този стандарт. Личен опит с официален отговор от съпорта им. Самсуняците някой модели също имат проблеми. Така, че ако ще ползваш прехвърляне чрез NFC се увери, че телефона ти поддържа японския протокол. Телефоните на сони е ясно че го поддържат безпроблемно. Като цяло не е необходим NFC защото е бавно.Публикацията е редактирана (05-08-19 22:51)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: quazimodo   
Дата:   05-08-19 22:50

Каквото и да е, само не купувай тяло без визьор.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за безогледална камера за пътуване част 2
Автор: Simbon4o   
Дата:   05-08-19 23:19

RX100 V vs LX100 II
Понеже не смятам, че панасоника има кой знае какво предимство в картинката и още от първата версия има проблем с праха който влиза вътре лесно бих препоръчал да се погледне малкото сони. Слабо място е батерията, но не са скъпи и може да работи като телефон с пауър банка... по-компактно от това няма накъде... ако е за джобна камерка аз лично това бих взел. Ако ще се сменят обективи (които ще се купуват разбира се) може да се мисли за камери с байонет. Ако ще се ползват с китаците си - няма никакъв смисъл от тях.

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »