Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна
 мазохисти ли сме?
Автор: bogdanov   
Дата:   19-05-19 21:39

Колеги фотографи, колеги художници... дори и вие "фотограф-художници"... Имам усещането, че прекалено дълго ни обясняваха, че ако не ни харесва нещо, трябва да го подминем (високомерно) и аз дълго мълчах, мълчахте и вие... в резултат на което вече няма конфликти, няма дразги, разправии и както всички забелязвате нивото на фотогрфията в сайта е "завидно високо" !!! Переодично отварям теми за критика и защо я няма... хората я искат (свестните хора) Е Колеги... критика няма защото ни приучиха да мълчим в името на добрият тон. Защо обаче трябва да се държим като току що излезли от уъркшоп по позитивно мислене? Може би за да няма недоволни. Но нека сега си представим един свят от доволни и отворим албум... и разгледаме този албум... е... това ли искахме? За това ли сме така доволни?

Отговори на това съобщение
 Re: мазохисти ли сме?
Автор: Grimjaur   
Дата:   19-05-19 21:46

Ами... На някои мазохизмът им харесва. Аз си признавам, че нивото ми на фотограф е аматьорско, за да мога да дам конструктивна критика, затова, ако нещо ми хареса - гласувам и гледам инфото към кадъра. Искал съм критика за моите снимки, ама обикновено получавам само +++...

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
" 48 часа в Хашемитското кралство Йордания" от Рафи Марукян - 0 коментара
"ТРЕТОТО чудо на света, каменният град Петра, Йордания" от Рафи Марукян - 0 коментара
 Re: мазохисти ли сме?
Автор: quazimodo   
Дата:   19-05-19 21:49

Аз да зЕма а се Искажа кат едно тъпо парче, квот съм според по-голямото число от фотограф-художниците, защото съм блокиран от 90%от тЕх - старите фотографи измреха а нови нема , щот Милка е лилава[smilie18] . Наздраве[smilie18][beer]!


Отговори на това съобщение
 Re: мазохисти ли сме?
Автор: bogdanov   
Дата:   19-05-19 21:54

+++ не е получаване... и критика не е... това е знак, да следиш доброжелателят! Да му бъдеш признателен! Моят съвет към теб персонално е : опитай да се вглъбяваш повече! Нищо общо няма субективното с посланието! Откъсни се от себе си и погледни през очите на човек който създава!

Отговори на това съобщение
 Re: мазохисти ли сме?
Автор: Kovandzhiev   
Дата:   19-05-19 21:59

Аз винаги съм мислил,че критаката първоначално трябва да бъде градивна,тоест някой сега който започва да се занимава с нещо каквото и да било не само фотография трябва да бъде поощряван и насърчаван(за да не се откаже още в самото начало а може да има талант човека),НООО след няколко години ако няма развитие може вече на този човек да му се говори доста по-ребром.Така мисля аз.
И наздраве и от мен аз пия ракия.Публикацията е редактирана (19-05-19 22:00)

Отговори на това съобщение
 Re: мазохисти ли сме?
Автор: bogdanov   
Дата:   19-05-19 22:17

Наздраве :) ! Според мен критиката винаги би могла да бъде градивна, но това зависи доста повече от критикуваният от колкото от критикуващият . Що за извратения е това да получиш одобрение от човек който самият ти не харесваш ощв повече да се стремиш към това? За мен лично един анонимен бронз ми разказва много повече от три плюса.

Отговори на това съобщение
 Re: мазохисти ли сме?
Автор: quazimodo   
Дата:   19-05-19 22:19

bogdanov написа:

> За
> мен лично един анонимен бронз ми
> разказва много повече от три
> плюса.

Де го[smilie11]


Отговори на това съобщение
 Re: мазохисти ли сме?
Автор: Kovandzhiev   
Дата:   19-05-19 22:36

Да критикувания трябва да умее да се е научил да губи защото това в самото начало на пътят по който поема този човек първите критики ще бъдат за него и първите загуби от битките в които влиза.Затова трябва да умее да губи.

Отговори на това съобщение
 Re: мазохисти ли сме?
Автор: nyamago   
Дата:   19-05-19 22:41

Може би не само аз, именно защото не съм мазохист, съм възприел 'позитивизма' като един вид защитен инстинкт (щото в ранните ми времена в тоя форум доста зла енергия изпитах)...

Не помня Чехов ли го беше казал, Достоевски ли - че за една жена трябва обезателно да похвалим нещо: например, че има хубави очи. Ако пък е кривогледа - да ѝ кажем, че има хубава усмивка. Ако зъбите ѝ са щърбави - че има хубава коса... и т.н. Все нещо добро може да се каже, а в редките случаи, когато хич нищо няма за похвала, да помълчим [smilie8]

Та - позитивното мислене не е от вчера, нито е западна измишльотина за печелене на пари. Има си нужда от него и май е защитна реакция за не-мазохисти.

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: мазохисти ли сме?
Автор: bogdanov   
Дата:   19-05-19 22:46

Ама тя критиката не задължително да бъде негативна... Пък и дори така да звучи е само мнение относно кадър. Целта на всеки творец е да прави все по добри кадри. А слаби кадри всеки допуска.

Отговори на това съобщение
 Re: мазохисти ли сме?
Автор: Kovandzhiev   
Дата:   19-05-19 22:59

Тъй и тъй си дрънкаме...аз да ви питам нещо вас фотографите.
Могали да кача снимка,по скоро колаж на който аз съм моделът после аз обработвах кадрите...абе цялото нещо е събрано от много снимки фотографа който ме снима съм му платил за сесията и съм използвал
снимки на непознати за мен автори,но който са дали съгласие снимките им да бъдат използвани за лични и комерсиални цели.
Ще преложа линк със една от снимките които съм използвъл за да видите авторите какви права дават върху кадъра който са споделили с адиторията.https://pixabay.com/photos/housebuilding-site-construction-work-3370969/
Публикацията е редактирана (19-05-19 23:02)

Отговори на това съобщение
 Re: мазохисти ли сме?
Автор: Gecata   
Дата:   19-05-19 23:13

Какво е "Градивна критика" !? Според масовото разбиране това е добронамерена критика, която много внимава да не обиди субекта на критиката. Разбирам го като шамарче с пухена ръкавица или като бой с надуваема пръчка, като онези на клоуните по панаирите дето скачат да те набият , но така, че да не боли - все действия предизвикващи насмешка и не рядко съжаление! Градивната критика е по-скоро плаха забележка, защото няма как да знаеш "колко може да носи" отсрещната страна и колко "ощипана" и отмъстителна може да бъде.
Умението да носим на критика е доказателство, че сме уверени в собствените си възможности и не се смущаваме, когато някой се опита да ни критикува. Всяка припряна и обидена реакция е доказателство, че не се чувстваме сигурни в себе си или сме толкова самовлюбени, че не успяваме да приемем факта, че не винаги може да сме на върха. Звучи добре, но давате ли си сметка колко от нас притежават това умение?!... Много ми се иска някак си да приключа тия размисли позитивно...

Отговори на това съобщение
 Re: мазохисти ли сме?
Автор: SaS   
Дата:   20-05-19 00:39

bogdanov,

нали знаеш, че поведението на хората е функция от напредъка на Интернет и инструментите? Малцина са тези, които биха изтърпели критика с публично свалени гащи, че и да благодарят за това. Защо да го правят, щом като могат да си пуснат снимка във фейса и приятелите от техния "балон" да им ударят по един лайк.

Тези дни един си беше пуснал тема във форума да му критикуват снимката. Не беше лошо :)

Мислиш ли, че все пак хората е добре да кажат, Аз искам да ми критикуват снимката, и другите смело да го правят? Иначе защо да го правят, ако има риск да получат шамари за непотърсената си критика. Примерно пускаш си снимката и маркираш, че искаш критика и отдолу се събират хората, които имат какво да кажат.

Отговори на това съобщение
 Re: мазохисти ли сме?
Автор: asahi   
Дата:   20-05-19 01:06

Трябва да има полета за коментари (критика) и полета за плюсчета. Така авторът ще разрешава каквото му е удобно.

Отговори на това съобщение
 Re: мазохисти ли сме?
Автор: Kovandzhiev   
Дата:   20-05-19 01:19

Значи много ми се искаше да не го казвам,защото става политическа тема,но безисходицата на много места в страната накара много хора да търсят алтернативи.Някой това спасение го видяха в фотографията.От там и на тези хора не им се иска да търпят критика.Колкото по-бързо толкова по-бърззо.[beer]Публикацията е редактирана (20-05-19 01:20)

Отговори на това съобщение
 Re: мазохисти ли сме?
Автор: mihalo   
Дата:   20-05-19 04:20

bogdanov, защо да се сърдиш, че зъболекарите не са импресионисти? [smilie3]

Критериите ти са твърде високи, реципрочно на възможностите ти... Не се шегувам, напълно сериозно го казвам!

Ще настане мъртвило тук, ако ги прилагаме! [smile] Всъщност, ще останат стотина-двеста от най-добрите автори, но не знам дали това ще е достатъчно, така рафиниран, сайтът да продължи да съществува.

Добре де, понеже и аз смятам, че в едно идеално "пространство" ти би бил прав... искам критика! Без сръдня! Да видим какво ще стане :))

Аз съм коментирал твои работи, ти не си коментирал мои.. е това може да се окаже унищожителна критика.. или просто така се е случило..

Редакция: Хакуна матата! Нали няма да затвориш темата?Публикацията е редактирана (20-05-19 04:36)

Отговори на това съобщение
 Re: мазохисти ли сме?
Автор: Grimjaur   
Дата:   20-05-19 08:03

"Да му бъдеш признателен! Моят съвет към теб персонално е : опитай да се вглъбяваш повече! Нищо общо няма субективното с посланието! Откъсни се от себе си и погледни през очите на човек който създава!"

Добре, но тук не следваме ли правилото за индивидуалност, уникалност и субективно послание в кадъра? Нали това е идеята - вижте, аз чувствам света така? Е, първо трябва да се науча да правя всичко по канона, а тогава да търся индивидуалност. Ако всички правим еднакви кадри, няма ли да си прехапем вените от скука най-накрая? А за човека, който създава - ами, освен фотография съм малко нещо бижутер и ковач, та знам какво е да създаваш :)

Отговори на това съобщение
 Re: мазохисти ли сме?
Автор: MikeDimit   
Дата:   20-05-19 08:19

Критика?? Никой не иска и не обича критика.Това което се търси е внимание,оценка и признание на успех или прогрес.Другото е лицемерие или самозаблуда.

Отговори на това съобщение
 Re: мазохисти ли сме?
Автор: quazimodo   
Дата:   20-05-19 08:19

Поредната тема с нтересни виждания на творци, които уж би трябвало да имат широк мироглед. Всички такива теми (възникващи два-три пъти месечно) клонят към оформянето на кошарка за шепа уж богоизбрани хора - все едно форумът да стане достъпен само за класици или импресионисти или някакви други отнесени от течението[smilie5]. Желая лека, весела и успешна нова седмица! [shtrak] [shtrak] [shtrak]


Отговори на това съобщение
 Re: мазохисти ли сме?
Автор: bogdanov   
Дата:   20-05-19 08:24

SaS,точно онази тема визирах, но тя съвсем не е единствената на която съм попадал. Дори ако не се лъжа имаше друга в която всеки който иска повече мнения за свой кадър го качваше там за обсъждане. За това оставам с впечатление, че критериите за добра фотография започват да се изграждат върху прекалено субективни усещания. Фразата "НА МЕН ТАКА МИ ХАРЕСВА" или "като не ти харесва подминаваш" отвори широко вратите на онези които се страхуват и отричат истината за себе си. Но си абсолютно прав от позицията на миротворец, обединител и домакин, че все по-конкретните инструменти ще насочват действия в желаната посока.

Геца, [smilie24] стотици пъти съм се присмивал на себе си заради точно това усещане. Заглеждам се в кадър, имам какво да кажа, но в прав текст може много лично да се приеме,пък аз придобих горчив опит с колежки които сметнаха, че цялата ми енергия е негативна и насочена към тях :) За това започвам да търся подложки, надуваеми чукове и меки триони [smile]


mihalo, за да е ясно на къде вървиш, се налага критериите да превъзхождат уменията. Ако са еднакви значи си достигнал собственият предел. Няма да затворя темата този път :)

Отговори на това съобщение
 Re: мазохисти ли сме?
Автор: virosh   
Дата:   20-05-19 09:17

Аз нямам проблеми с критиката. Даже първата такава беше получена от @bogdanov.
Само където вече не ми остава толкова време да снимам и съм си сложил такова сито че вече рядко качвам тук каквото и да е.

Иначе според мен за хора които искат да получават критика трябва да се направи функционалност като в DeviantArt - "Искам критика".
Така снимката ще влиза в една определена категория където може лесно да бъде намерена от хора които имат желание да помогнат на някого като критикуват снимките.
И също така хората които имат желание да критикуват снимки могат да се включат към една нова потребителска група "Критици" които да получават известие когато е качена нова снимка и е отбелязано че авторът и иска да получи критика.

Този модел работи там от много години и мисля че тук също би бил доста полезен.

Отговори на това съобщение
 Re: мазохисти ли сме?
Автор: bogdanov   
Дата:   20-05-19 09:29

quazimodo, специално ти имаш позиции за много от темите, за тази включително. Аз чета задълбочено мнението ти и се опитвам да го припозная като част от темата. За да не остана с усещането, че не си разбрал съвсем, ще се опитам да поясня. Кошарките на импресионисти, класици, че дори и концептуалисти са отдавна изградени на други места . Тук би трябвало да намират подслон всички. Представи си заведение ...на прага не ти искат диплома за висше образование, но преди да влезеш поне галошите у бaрата ще измиеш нали? (от уважение) Та от кошарка за богоизбрани тук смисъл няма. Има смисъл от лична хигиена. Сега по темата!

Grimjaur, незнам какво е това правило за индивидуалност... не разбирам и за какви канони говориш. Канони има в иконописта, богословието, гражданската война и във фотографията има ама и никони има, и сонита... това няма голямо значение. Не се съмнявам, че умееш да създаваш. Виж правилата, критериите, знанието и умението са нещо съвсем друго. Там граници практически не съществуват и предела е недостижим. За това не се страхувай никой не иска да гледа неща от калъп. Всъщност и аз много се дразня на тези еднави вагончета закачени на едно локомотивче. Дори и тук мога да посоча поне 10 автора с еднакви кадри, които ми е трудно да различа. Случва се така поради две причини. 1. Пазара. Тези работи вървят...харесват се, продават те. 2. Лесно постижими са ! Хубави момичета има навсякъде, светлочувствителни обективи също! Позите на ръцете се заучават на място ;) Бъди си различен, но тук идва и смисъла от мнението на колегите. Дали те виждат различен или твоята ярка индивидуалност е прекалено субективна или объркана самооценка. (не визирам теб конкретно)Публикацията е редактирана (20-05-19 12:29)

Отговори на това съобщение
 Re: мазохисти ли сме?
Автор: cubanos   
Дата:   20-05-19 09:34

Много хубава тема и аз съм си го мислил това и съм го желал.Винаги съм се радвал когато получа критика, но това е било много рядко.Аз също съм избягвал да давам такава, защото съм на мнение, че първо трябва да е поискана, макар, че по подразбиране , щом се качи снимка трябва да се очаква , че ще има мнения по въпроса. Но най много ме дразнят +++, за мен това е неуважително маакр, че все пак е някъв труд да натиснеш клавиатурата няколко пъти.Много ще се радвам ако админите забранят тези плюсчета като коментари.

Отговори на това съобщение
 Re: мазохисти ли сме?
Автор: Grimjaur   
Дата:   20-05-19 09:55

"не разбирам и за какви канони говориш. Канони има в иконописта, богословието, гражданската война и във фотографията има ама и никони има, и сонита... това няма голямо значение. Не се съмнявам, че умееш да създаваш. Виж правилата, критериите, знанието и умението са нещо съвсем друго."
Не се изразих правилно - имах предвид техническата част на нещата, правилата за експозиция, композиция и прочие - АБВ-то на фотографията.

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: мазохисти ли сме?
Автор: Leica   
Дата:   20-05-19 10:40

И във фотографията има канони разбира се. Това са твърдо установените правила.
Правилата не са самоцел, а са свързани с човешките възприятия и психология.
Но те могат да бъдат нарушавани когато има смисъл от това.
Понякога разковничето за по-внушителна изразност или по-категоричен изказ се крие именно в нарушение на каноните.
Цел на художествената фотография е да пресъздава настроения и нюанси от реалната среда чрез игнориране или акцентиране върху конкретни елементи, които се изучават и определят правилата.
И точно тук е критичната точка където може да възникват сериозни спорове и дрязги между добронамерен търсещ критика фотографи добронамерен даващ критика зрител.
Фотографиите се гледдат от различни очи и различни души.Това са различни нива, различни степени на компетентност, различни търсения,различна емоционалност, различни допуски.

Ето вчера гледах филма "Антихрист", посветен на Андрей Тарковски.
Явно е голяма работа в киносредите.
Но аз една издържах да го догледам.
Операторското майсторство беше на голямо ниво, но във филма видях основно съчетание от ужаси и яко садо-мазо порно.
[smilie21]Публикацията е редактирана (20-05-19 10:47)

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »