Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Преминаване от Nikon d810 на Sony A7R II
Автор: dinko8708   
Дата:   12-01-19 10:10

Здравейте обмислям идеята да премина от Никон д810 на Сону А7Р 2, като това ми се върти като идея заради размера и теглото, снимам предимно пейзажи много рядко портрети. Въпроса ми е според вас сонито има ли същата динамика и като цяло от прочетеното в нета излиза че има доста плюсове над д810. Вие какво мислите по темата, а и да добавя в момента ползвам тамрон 15-30 за широко, при сонито какво може да се ползва като алтернатива на тази дължина?

Отговори на това съобщение
 Re: Преминаване от Nikon d810 на Sony A7R II
Автор: Simbon4o   
Дата:   12-01-19 10:38

Има някои хитрини при това сони специално за пейзажи. В следващите модели липсват, но тук ги има и работят интересно. Примерно можеш да не ползваш филтри. Има софтуерни НД-та и градиенти, които правят повече кадри и ги сглобяват в камерата (сглобяват и роу). Това има няколко сериозни плюса. Единия е че заради сглобяването на много кадри шума пада и от там се вдига динамичния обхват. Не добавяш излишна оптика пред обектива и той запазва по-добра картинка. Минуса е че хабиш шътъра, но поне на този модел е евтин :). Разгледай в ютуб за Smooth Reflections App, SkyHDR App, Star trails, ... Или най-общо Play Memories

Като сензор сонито е по-напред с материала. С хубав обектив ще извади повече материал. Има и стабилизация, която може да ти спести статива тук таме. Moжеш да погледнеш и към никоните, но
Z7. D810. D850, A7rII зетката нещо не се справя с пушването, иначе ти е удобна че няма да сменяш обективи. Със сонито ще работят, но като ръчни. Има и АФ преходник, който не мисля че си струва за твоето снимане. Ако сонито ти се струва по-зле на сенките е защото е по-добре на хайлайтите. Динамичния обхват им е сходен, но никоните са най-зле на хайлати от всички марки сякаш, всичко е запазено за сенките и много лесно прегаря, което мен ме дразни, мразя да снимам недоекспонирано. Дори на сонито си правя къстъм профил и минималното ми исо става 200, за да пази малко повече материал в хайлайтите.

Ако искаш да ти е леко трябва да забравиш за големите зуумове и да минеш на твърди обективчета. Примерно Samyang 14 2.8 AF е много добро решение за много широко с ниско тегло и размери. Сонешките подобни на тамрона зумове са също олекотени и към момента водят по оптични качества, става дума за 12-24 4.0 и 16-35 2.8 има и доста механични твърди от разни китайци, които не са за изхвърляне.

И така да минем на проблемите, които ще имаш със сони. Батерията е малка и или трябва да се запасиш с повече или да ползваш грип или пауър банка. Можеш да снимаш докато камерата точи ток от пауър банка така че проблеми няма. Зарежда се като телефон.

Защитата от вода и т.н. Тук е по-слаба машинката и не понася да я киснеш във вода. Стандартно ръмене на дъждец проблеми няма, но поливане не. Веднъж ме оплиска вълна и водата влезе в обувката на светкавицата където има пинове и докато не ги подсуша ми пишеше съобщение, че не разпознава модела на аксесоара, който съм закачил. Това с А7р2 става дума. 3ките са по-добре защитени. За лоши условия си ползвам торбичка и хартиено тиксо, омотавам и лепя.

Може да ти е неудобна заради размерите си като захват. Тук има два подхода - грип или L плочка. Второто увеличава теглото с по-малко и зависи от модела. Моята тежи 40гр. Удобна е и защото си закачам по-лесно камерата на статив с нея.

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"Чернобыльская зона отчуждения - Припять" от Симеон Василев - 1 коментара
"Чернобыльская зона отчуждения - разходка в мъртвата зона" от Симеон Василев - 3 коментара
 Re: Преминаване от Nikon d810 на Sony A7R II
Автор: dinko8708   
Дата:   12-01-19 10:55

Много полезна и добре описана информация. И другото което гледам е че цената дпри за нов е доста добра.

Отговори на това съобщение
 Re: Преминаване от Nikon d810 на Sony A7R II
Автор: Simbon4o   
Дата:   12-01-19 11:15

Дам в момента 7р2 е върха за пейзажиста. Има си кусури ама на 3000лв нов и под 2000 втора ръка е направо оферта трепач :).

За обективи има и доста винтидж опции за малко пари и доста намаляващи теглото при условие, че нямаш против малко компромис тук там с контраста и снимки срещу светлина. Има и по-модерни мини твърди обективи като Voightlander 15 4.5 III, който си е страхотен като изключим тъмната бленда, ако ще ходиш за звезди... Аз ползвам един пентакс 28 2.8, който като се затвори на 8.0-11 си снима страхотно дори на 42мп, а струва 100на лв и е супер малък и тежи малко над 100 грама.

Имаш опции и за извратени адаптери с тилт, шифт и т.н. Все интересни за пейзажи неща.

Отговори на това съобщение
 Re: Преминаване от Nikon d810 на Sony A7R II
Автор: dinko8708   
Дата:   12-01-19 11:27

Да разбирам, че и според вас не е лоша идея да се поради д810 и да се смени със Sony A7R II . Само ме притеснява дали ще свикна със захвата, че в момента д810 го ползвам с грип и ми е адски удобен захвата, но пустаи тухла при продължително вървене си натежава.

Отговори на това съобщение
 Re: Преминаване от Nikon d810 на Sony A7R II
Автор: Simbon4o   
Дата:   12-01-19 12:08

Е той си е кило никона и без грип [smilie5] трябва и шерп да си вземеш.

Моето виждане за нещата е, че техниката ако не ти пречи не я сменяш. Но ако тежи трябва да помислиш как и колко да олекотиш. Разбира се това е свързано с компромиси и единия ще е захвата, макар че сонито с грип не е зле и пак ще тежи по-малко от никона с грип. Но според мен основното олекотяване ще дойде от смяната на цялата система. Ако носиш повече обективи и ги замениш с по-леки ще падне повече теглото.

Още нещо се сетих за плюс при пейзаженето - тилтващия екран е екстра без която няма да можеш след като пробваш. Контрола на камерата през телефона също е голямо удобство и екстра. Понякога слагам камерата на статива, събирам му краката и го вдигам колкото мога гледайки телефона си, за да кадрирам. Така хващам много висока гледна точка, която иначе няма как да хвана без дрон примерно.

Най-добре да напишете техниката, която имате и да измислим алтернативи точка по точка.

Отговори на това съобщение
 Re: Преминаване от Nikon d810 на Sony A7R II
Автор: vgramatikov   
Дата:   12-01-19 12:13

Темата е подадена с цел по-лека система.

След като се съгласявам с доводите на Симеон все пак той ти предлага да захвърлиш нативна система, която дефакто на 100-200 исо има същата динамика като а7р2 но най-вероятно ще се лишиш от автофокус и практичност от към живот на батерията и издържливост на атмосферни условия за сметка на малко мегапиксели отгоре. Теглото и размера можеш да го спестиш само при горно описаните малки ръчнофокусни обективи, които не са варио както 15-30 и в повечерто случаи не са по-добри.
За да имаш същото трябва да вземеш някоя тежка базука за 3000лв - Сони Г-мастър / Или еквивалентния Тамрон/Сигма/ стъкло след което упражнението за по-компактна система изчезва.
+ Поуър банки, батерии, преходници дрън дрън дрън.

Казвам го това защото аз снимам с а7 и ръчни обективи и си го харесвам много но за бавна любителска и рядка работа. Чесно казано ако снимам сериозно никога няма да се лиша от автофокус дори и за пейзажи и никога няма да ползвам преходници и 20 батерии и тн.

Така погледнало сменянето на системата ми изглежда неоправдано. Дори рискуваш да завършиш опита с нещо много по-непрактично.

Снимай си с д810 и 15-30. Наистина по-леко и по-евтино ще е само някоя безогледална кропка. Другия вариант е просто да смениш обектива с нещо като тамрон 17-35 /новия/ и да имаш по-малък и лек обектив с опия за филтри.

Вместо да отиваш на а7р2 просто изчакай 1-2 години докато падне Z7 примерно и през това време прави умни покупки на обективи. Никон поне имат...

Серията 20 1.8, 24 1.8 на Никон са малки, леки автофокусни и много добри обективи. Нещо което Сони няма все още. [beer]

Не забравяй, че Никон в момента е най-развитата екосистема от към обективи. [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Преминаване от Nikon d810 на Sony A7R II
Автор: dinko8708   
Дата:   12-01-19 12:42

Като техника имам в момента Nikon d810 Tamron 15-30f2.8 за него имам система за филтри Nisi s5 + CPL + Haida 150x150 nd1.8 64, Sigma 135mm art f1.8 имах и nikkor 70-200 f2.8 vrii който продадох и сега ще заменям със Tamron 70-200 G2 но зависи ако сменя системата ще гледам да е подходящо за сони. Освен тежестта друго не ме притеснява във д810 и единственото което искам от Sony a7r II е същата динамика на по малко килограми. Иначе за тилт екрана да имах преди това д5200 след това взех д7100 и сега д810 и това е нещото което ми липсва от д5200. Притеснява ме факта и за атмосферните условия, скоро моя д810 го подложи на сериозен снеговалеж и отделно при преместване на локация залитнах и буквално го зарових в снега, че беше в ръката ми и това по никакъв начин не му се отрази.

Отговори на това съобщение
 Re: Преминаване от Nikon d810 на Sony A7R II
Автор: kvakioh   
Дата:   12-01-19 17:12

Сравнявали сме 810 със 7r mkI и mkII и широки. Няма толкова голяма разлика за пейзажите.
Иначе, със Тамрони и Токини е отличен. А7r mkii. A7r mki също.
Ползвам с отличния 20-40/2.8 сигма.

Отговори на това съобщение
 Re: Преминаване от Nikon d810 на Sony A7R II
Автор: Simbon4o   
Дата:   12-01-19 17:14

Само ако разкараш филтрите и тамрона 15-30 и ги замениш с нещо по-малко и леко ще спестиш доста и място и тегло. Ако ти харесат софтуерните филтри с аповете на сони...

Също така тези зуумове, ако не са 2.8, а 4.0 ще са доста по-леки. Направи си равносметка дали ти трябва 2.8 и ако ползваш 70-200 на 200 дали не е по-добра идея за нещо твърдо и леко... примерно 135 2.0... Аз за дълго разнасях един никор 180 2.8, който беше 800гр ама пак е по-добре от кило и нещо за 70-200 2.8... Предполагам си натрупал опит в снимането и вече имаш представа кое ти е излишно.

Отговори на това съобщение
 Re: Преминаване от Nikon d810 на Sony A7R II
Автор: vgramatikov   
Дата:   12-01-19 17:45

Да 7др2 с еквивалентни обективи няма да е по-лек нито по-малък.
Освен това смяна на система означава разходи.

Отговори на това съобщение
 Re: Преминаване от Nikon d810 на Sony A7R II
Автор: kvakioh   
Дата:   12-01-19 18:59

Подкрепям горното, няма да има толкова голяма или впечатляваща разлика в теглото. Повече пари ще се похарчат. Макар че може и икономично да се мине, но с компромиси.

Отговори на това съобщение
 Re: Преминаване от Nikon d810 на Sony A7R II
Автор: dinko8708   
Дата:   12-01-19 19:00

А преди малко изкоментирах темата с познат който е много в час и ми пусна муха за съвсем друго тяло . Sony A7 III какво мислите за него и разликата спрямо A7R III заслужава ли си високата цена на R-ката и по добра машинка (осезаемо по-добра) за пейзаж спрямо A7R II . Съжалявам за навярно глупавите въпроси но темата SONY ми е ужасно непозната съвсем от скоро ми се пусна тази муха в главата. И разгледах въпросните приложения за електронни филтри, за HDR и прочие и честно казано съм очарован и не съм и знаел че съществуват подобни благинки.

Отговори на това съобщение
 Re: Преминаване от Nikon d810 на Sony A7R II
Автор: vgramatikov   
Дата:   12-01-19 19:46

За мен Rii просто има повече резолюция. Всичко останало е в полза на А7 iii. Въпрос на избор трябва ли ти Rii сенозра или не. За някой пейзажисти високата резолюция е много важна. [beer] Няям представа за мен не е защото снимам за кеф и 24мп са ок. Може би ако можех да си позволя д850 или 7riii... [smilie7] за да имам всичко.

Отговори на това съобщение
 Re: Преминаване от Nikon d810 на Sony A7R II
Автор: Джъмбо   
Дата:   12-01-19 19:56

вземи си никон зет 6 или 7 поне ще си ползваш никонската оптика и няма да учиш нови менюта

Отговори на това съобщение
 Re: Преминаване от Nikon d810 на Sony A7R II
Автор: io_bs   
Дата:   12-01-19 19:58

dinko8708 написа:

> А преди малко изкоментирах темата
> с познат който е много в час и ми
> пусна муха за съвсем друго тяло .
> Sony A7 III какво мислите за него и
> разликата спрямо A7R III заслужава
> ли си високата цена на R-ката и по
> добра машинка (осезаемо по-добра)
> за пейзаж спрямо A7R II . Съжалявам за
> навярно глупавите въпроси но
> темата SONY ми е ужасно непозната
> съвсем от скоро ми се пусна тази
> муха в главата. И разгледах
> въпросните приложения за
> електронни филтри, за HDR и прочие и
> честно казано съм очарован и не
> съм и знаел че съществуват подобни
> благинки.

Вземи си Z6, щом толкова те чеше крастата за безогледален - с оригиналния преходник всичките ти обективи ще работят както на Д810. На Z6 ще можеш да закачиш новия 14-30 f/4, който едва ли ще отстъпва на тамрона по качества, а има резба за филтри и тежи по-малко от 500 гр. А лек телеобектив - 70-200 ф4 или новият af-p 70-300.

Отговори на това съобщение
 Re: Преминаване от Nikon d810 на Sony A7R II
Автор: kvakioh   
Дата:   12-01-19 19:58

Sony A7R II за него да се има впредвид, че си остава със старите батерии, от които за пейзажи, особено навън си трябват повече. Тези уж големи "екстри" като приложения натоварват самото ползване на камерата и снимането.
С разлика около 1000-1200лв в повече за А7III (втора ръка), няма да е много голям скока. Единствено, че батерията е обновена.
Много важно е определената сума да отговаря на прехода. Ако има някакака възможност да се пробват Сонита преди да се купи, ще е най-добре.

Отговори на това съобщение
 Re: Преминаване от Nikon d810 на Sony A7R II
Автор: Simbon4o   
Дата:   12-01-19 20:55

D810 + 14-24 2.8 vs A7rII + 16-35 2.8
Нямаше Тамрона 15-30, но той и без това е 1.1кг и е по-тежък от 14-24 никор... Та само от тяло и обектив се печели грубо 700гр (800 aко сравняваме с 15-30 тамрон) олекотяване и определено не се губи качество на картината, а напротив. Не знам за вас ама на мен 800гр ми се струват като струващо си олекотяване.

Нещата, които писах за A7rII ги няма при 3та генерация. Те нямат апове, съответно нямат дори таймлапс вграден.

Плюса при 3та генерация е по-добрата защита от вода и прах, пъти по-добра батерия, два слота за карти и много по-бързи са като цяло. Могат да снимат и репортаж без проблем... 10к/с, бърз и точен АФ за следене на обекти. Имат и тъч скриин. Останалите неща липсват обаче. А там беше част и далаверата - да махнеш холдера за филтри и самите филтри.

И да зетките ще имат много як 14-30 4.0, който ако е ок оптически на хартия поне изглежда супер идеен за пестене на тегло и размери. Но остава проблема с бандинга...


Отговори на това съобщение
 Re: Преминаване от Nikon d810 на Sony A7R II
Автор: dinko8708   
Дата:   12-01-19 21:36

Другото което чух за A7R II относно APP че понеже България не получава съпорт от Sony има проблем с купуването и ползването на аповете ? Иначе аз като цяло нямам особено голям интерес от това следене на очите понеже рядко снимам портрети и когато снимам дори и на отворена бленда имам стабилна ръка и обектива ми е адектватно настроен нямам проблем дори с д810 да ми е точен фокуса в окото или където искам да бъде. Реално най голям интерес имам към двата App - този HDR-a и управлението през телефон или таблет защото ще ми е много удобно при снимане на пейзаж в ниска гледна точка и да речем по слънчево време или насрещно изгряващо слънце да гледам от таблет да си направя кадъра , вместо в екран или клекнал ,легнал през визьора . Даже обмислях да си купувам една джаджа ( wireless ruter) за д810 с който получавам същото нещо с управлението през телефон или таблет.


https://www.youtube.com/watch?v=DR0K_-4uICA&list=PLGoj9ej8oYkjKoUjKQqKrBXufsLVekA20&index=9&t=0s

Отговори на това съобщение
 Re: Преминаване от Nikon d810 на Sony A7R II
Автор: vgramatikov   
Дата:   12-01-19 22:38

С CamRanger също може да си управляваш камерата през телефон или таблет и то до 100 метра.
Новия камрейнджър / чакаме го 2019 / ще може да работи и с Win 10. Тоест PC/Laptop.

Аз лично го чакам поради други причини. [smilie21] 2019-ката ще има обхват около 150 метра а ако е вързан към PC с антена може да станат и повече, което предлага един комфорт при определени задачки. Например да си седя в колата докато снимам. [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Преминаване от Nikon d810 на Sony A7R II
Автор: Simbon4o   
Дата:   12-01-19 23:28

Да в БГ не ни смятат за хора и от тук официално не можеш да си купиш апове за сонито, но има две опции - симулираш, че си в англия/гърция/... бяла държава или да помолиш някой познат да ти ги даде посредством Open Memories хака, много хора ги имат свалени. Апа за управление от телефон е безплатен така или иначе. Има и безплатен фокус стак ап, който прави няколко кадъра префокусирайки, за да си сглобиш после кадър с всичко на фокус.

Отговори на това съобщение
 Re: Преминаване от Nikon d810 на Sony A7R II
Автор: Джъмбо   
Дата:   13-01-19 13:31

зетките си имат вградена опция з стакинг

Отговори на това съобщение
 Re: Преминаване от Nikon d810 на Sony A7R II
Автор: Simbon4o   
Дата:   13-01-19 14:16

Всъщност д850 имаше читав стак режим, зетките може и те да имат. Таймлапс със сигурност ще имат. Други екстри за които не знам може някой по-запознат с никоните да изреди :). До колкото знам сонешкия ап за дълъг експожър с поредица от кадри и SkyHDR дето прави софтуерен градиентен филтър нямат аналог по другите марки (да прави готов роу файл в камерата, защото има начини да се снимат и сглобят на компа при останалите марки със сигурност, но това прави един роу файл в камерата). Повтарям - до колкото знам.

Отговори на това съобщение
 Re: Преминаване от Nikon d810 на Sony A7R II
Автор: kvakioh   
Дата:   21-01-19 13:54

На мен ми е интересен крайният избор, макар че нищо няма край с техниката...

Отговори на това съобщение
 Re: Преминаване от Nikon d810 на Sony A7R II
Автор: dinko8708   
Дата:   21-01-19 17:59

Крайния избор при мен е, че си дадох сметка за няколко неща размера - няма да ми е удобно за тест махнах грипа на д810 и можеше адски кофти, цената- ще да загубя доста заради продажби,новата система - неудобство докато привикна. И в крайна сметка реших да си снимам с д810 и за в бъдеще ще го сменя с д850.

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
Емисии   RSS | Atom
Абонамент   Google

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »