Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Течения в съвременната фотография ?
Автор: rimohit   
Дата:   14-12-18 23:11

Здравейте фото графи , любители , професионалисти и други родени със бленда в окото.
Интернет пространството ни предложи възможността да обикаляме по земното кълбо .Ако желаем , да надникнем в други държави , култури , традиции във всяка една сфера на човешкото. Можем да надзърнем , да се поучим , да почерпим вдъхновение , да се отвратим или просто да минем от някъде. Така е и с фотографията. Плашеща е обаче драстичната разлика в методите на изразяване , концепциите , изразните средства и езика на фотографския изказ на различни региони от земното кълбо. Вярно е , че свят широк . Но понякога излиза , че е по-широк от колкото е!
Има ли течения в съвременната фотография , и дали някои от тях не са били прекалено дълго на течение!?

Отговори на това съобщение
 Re: Течения в съвременната фотография ?
Автор: Борислав_Ковачев   
Дата:   14-12-18 23:56

Тишо определено... кихам! :)

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"Чернобыльская зона отчуждения - Припять" от Симеон Василев - 1 коментара
"Чернобыльская зона отчуждения - разходка в мъртвата зона" от Симеон Василев - 3 коментара
 Re: Течения в съвременната фотография ?
Автор: bogdanov   
Дата:   15-12-18 00:03

Готина тема. Според мен не теченията които са повлекли автори, а творци отворили достатъчно врати за да стане течение са важните. ;) И в пряк, и в преносен смисъл скандалните автори, в световната история на изкуството носят своите ярки белези и незабравими спомени в съзнанието на интересуващият се човек. Що се отнася до фотографията им изникват три такива имена. Нан Голдин, Андре Серано и Уиткин. Прекрасни, прекрасни творци, които са отворили прекалено много врати.Публикацията е редактирана (15-12-18 00:04)

Отговори на това съобщение
 Re: Течения в съвременната фотография ?
Автор: asahi   
Дата:   15-12-18 00:26

"Автор: rimohit
Дата: 14-12-18 23:11

Плашеща е обаче драстичната разлика в методите на изразяване , концепциите , изразните средства и езика на фотографския изказ на различни региони от земното кълбо."

Който го е страх не ходи в гората.
Това, което мога да определя като характеризиращо съвременната фотография, е безупречното техническо качество. Богатството на изразни средства е допълнителен плюс.

Ще ми се г-н Абаджиев да удари едно рамо в тази тема.

Отговори на това съобщение
 Re: Течения в съвременната фотография ?
Автор: mihalo   
Дата:   15-12-18 04:10

Тъжно е да установя, че "техническото" качество е станало главното в емоцията, която би трябвало да е приоритетът на изкуството... пък "богатството" на изразните средства да е допълнителен плюс само :( Това дали не означава, че всичко създадено досега с "по-примитивните" средства от миналото вече е за боклука ):((

asahi , това не е към теб! Много хора мислят така и точно това ме натъжава.. /мазен гешефтар в технически най-съвършен, последен модел автомобил - това е нещо, което не мога да се пречупя да харесам/

Както и да е, да не ставам моралист.. щото дроновете вече очертават нов, къде по-висок хоризонт :)


Отговори на това съобщение
 Re: Течения в съвременната фотография ?
Автор: asahi   
Дата:   15-12-18 08:59

Защо те натъжава технически изпипаната фотография?

Отговори на това съобщение
 Re: Течения в съвременната фотография ?
Автор: nyamago   
Дата:   15-12-18 14:12

Нека не противопоставяме две напълно независими страни на фотографията: техническо качество и творческо съдържание. Нито са функционално зависими една от друга, нито са взаимно изключващи се (тук обичаме 'или - или' спорове).

Признавам правото на всеки, който получава оргазъм от технически изпипани снимки без да го интересува съдържанието. Очаквам и на мен да признаят правото да харесвам творчески и идейни работи без оглед на техническото изпълнение.

Когато и двете се случат в една и съща снимка - шапки долу, но нека не бъдем радикални екстремисти от типа 'който не цени техническото качество, не разбира от фотография' ('кой не скача е червен')...

[shtrak] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Течения в съвременната фотография ?
Автор: nyamago   
Дата:   15-12-18 14:35

Колкото до теченията (да се върнем на темата), според мен са просто фаза/етап от разпространението на нови идеи - в изкуството, но не само (в науката и технологиите, в идеологиите и политиката). Случва се нещо примерно такова:

Новатор/пионер -> Тесен кръг съмишленици -> Течение ->
Мода/клише -> Всеобщо прието ежедневие... или забраваВ началото на тая верига е единичен индивид. Има цяла наука защо и как оригиналните идеи се раждат само в една глава (не в колектив). Но този рядък индивид може да остане завинаги самотен, ако не намери съмишленици.

Тясната групичка може също да си остане тясна ако (а) идеята всъщност не струва, или (б) идеята е страхотна, но групичката няма нужните качества да убеди света в нея.

Веднъж поела пътя на по-широко разпространение, идеята става център на течение, което е най-благодатния момент от веригата и ражда най-голям брой производни (и достатъчно оригинални)творби. Работи вдъхновението от примера, а не имитацията и конформизмът.

Популяризирането на идеи чрез течения има и негативен ефект: много мераклии скачат на влака на популярността без да заслужават място там. Става мода, която ражда имитации и клишета. Ранните пътници вече слизат от влака.

Останалото е ясно. Така е било преди фотографията, така и ще бъде с каквото дойде след нея. Човешка природа (и обществен механизъм).

- - - - - -

Тая 'теория' я измислих току-що докато пишех. НЕ Я вземайте сериозно! [smilie25]

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Течения в съвременната фотография ?
Автор: mihalo   
Дата:   16-12-18 02:37

asahi ! Знам, че малко спекулативно използвах твоя пост за да се опитам да се противопоставя на тенденцията техническото качество да бъде най-главният приоритет в нещо, което е предназначено да провокира естетически приятна, ирационална главоблъсканица (ти да видиш, каква формулировка за "изкуство"то спретнах :)). Извини ме, моля!

rimohit ! Блогдаря за темата човек, липсват такива! Няма да пиша по нея, защото анализът на nyamago е прерфектен!


Отговори на това съобщение
 Re: Течения в съвременната фотография ?
Автор: hotsnail   
Дата:   16-12-18 11:44

Ами дефинирай какво е съвременна фотография и течение.

Защото май това не е ясно.

Дали фотография са екзотичните изложби на FIAP И сродни организации в градове с под 80 хиляди население. Това са готини неща - грамотни хора да ти оценят творчеството и несъмнено нещата са високо качествени. Обаче изложба в малък град сред подбран "елит" е доста снобска идея за изкуство, не ли? Въпреки това харесвам произведения изтекли от тия аристократични събития за избраните. Ама това дали е фотография като изкуство въобще и нещата там дали могат да формират течение? Говорим за елитарни събирания на по 100-тина човека изолирани в някаква собствена вселена, която никой нормален човек не разбира. Все едно ежегодна сбирка на одиторите по HACCP - това не дефинира тенденциите в кулинарията....

От друга страна дали фотографското изкуство е това което ни влияе всеки ден т.е. рекламите, репортажите в фейсбук и другите он-лайн новини? Там има неща които са много графични, добре подбрани, добре визуализирани за максимален психологически ефект. В повечето случаи се дири насаждане на омраза и разделение в обществото. Ето например плакатите в Бургас с еднополовите двойки - уж на повърхността искат да намалят напрежението, а всъщност може би съвсем не случайно предизвикват повече омраза и разделение. Факт е, че 10% от населението на земята във всеки един момент от последните 10 хиляди години има влечение към същия пол - медицински и статистически факт от тях по-малко от половината по-скоро нямат влечение към другия пол. Нито повече нито по-малко от хората ще са такива в следствие на плакатите или заклеймяването. Трябва да се уважаваме един друг и толкова. Обаче с тия плакати дразнят някаква част от 96% и реално се насажда омраза и разделение... Та дали е изкуство това? То прилича на "балада за комуниста" от предния епизод на филма.

Други много модерни течения има в инстаграм/фликр/500px.... Там нещата са достъпни, но и ограничени. Голям процент от обществото и тук и по света не ползва инстаграм. Инстаграм е затворена общност макар и от много хора (с няколко порядъка по-голяма общност от сбирката на одиторите по HACCP).

Там бих разделил нещата на няколко категории:

1. Има графично качествени и добре изпипани неща. Тия автори рядко дирят някакъв психологически или интелектуален ефект, но снимките яко кефят. Тука руските автори са доста силни. Аз следя и немци и една мароканка мисля.... Шон Арчър (това дали е псевдоним на руски автор от типа на Саша Арчанов или нещо подобно?), Alexander Vinogradov, Sacha Leyendecker

2. Има някои които градят визия около емоции и експерименти и правят доста силни неща - Брук Шейдън, Laura Makabresku

3. Има някои, които намират страхотни визуално сцени и успяват да вкарат някаква емоция вътре - Konsta Punkka (може би единствения стил снимки на диви животни, който харесвам), Vivienne Gucwa, Eric Ward

4. Има хора дето специализират в някакъв жанр и изкарват интересни кадри понякога -
Ronny Olsson (пейзажите му ми харесват), SAUD AL-OLAYAN (продуктовите снимки на коли ме радват понякога много)

Та какво дефинираш като течение?

Може би пък течения са различните категории снимки т.е. виж линковете в ляво - Пейзаж, Макро, Портрет, Голо Тяло, Природа, Реортаж, Улицата


ПП Илюстрирайте тезите си със снимки. Все пак визуално изкуство да обсъждате без примери е доста странно.....Публикацията е редактирана (16-12-18 12:15)

Отговори на това съобщение
 Re: Течения в съвременната фотография ?
Автор: rimohit   
Дата:   16-12-18 14:40

Ами дефинирай какво е съвременна фотография и течение.
Съвременна фотография е фотографията на нашето съвремие[smilie11] Тази , която се прави и показва в момента , както и изминалите няколко години. Какво друго може да е обяснението за съвременна ?[smilie11]
А под "течения" имах в предвид еднообразия в методите на изразяване , концепциите , изразните средства и езика на фотографския изказ на различни региони от земното кълбо. .
Нямам идея как да копирам впечатлението от цял сайт , като руския 35, или полския , или някой друг. То е някакво обобщаване в усещането , което ти остава в следствие преглеждането на сайта.

Отговори на това съобщение
 Re: Течения в съвременната фотография ?
Автор: hotsnail   
Дата:   16-12-18 18:17

Ок значи все пак съм бил близо

Не знам, руския 35 не бих го обобщавал. Много голям е. Едно време руските портрети ме отвращаваха. Сега съм свикнал до някъде с пресилените неща. Може като цяло в руските сайтове и вече доста при нас има доминиращ свръх натурализъм. Все пак не може да сложим цялата Руска фотография под едно обобщение.

Аз споделих моите виждания ограничени от интересите ми, алгоритмите и рекламите.

Някой друг с примери ако може?

ПП темата ще е полезна ако споделяте любими автори, категории и т.н. повечето от нас са оковани в една собствена реалност в която алгоритмите упорито ни натикват. Предполагам, че когато други хора отворят Инстаграм, фликр, 35 и другите подобни сайтове, виждат други неща. Аз виждам неща, дето аз някога съм харесал и логично сайтовете ми показват още и още от този тип, лишавайки ме от всичко различно.Публикацията е редактирана (16-12-18 18:24)

Отговори на това съобщение
 Re: Течения в съвременната фотография ?
Автор: tycoon   
Дата:   16-12-18 20:56

В интерес на истината фотографията губи
на фона на парите и егото.

Теченията са ->

1. С его
1.1 С пари
1.2 Без пари

2. Без его
2.1 С пари
2.2 Без париПубликацията е редактирана (16-12-18 20:58)

Отговори на това съобщение
 Re: Течения в съвременната фотография ?
Автор: nyamago   
Дата:   17-12-18 00:45

Без его?! [smilie10] [smilie11]

То е като някой без глава [smilie2] Трудно ми е, с моята крайно ограничена фантазия, да си представя нещо стойностно, създадено без его.

Не говорим за патологично, хипертрофирано его у лице без качества, но с амбиции. Ако това се има предвид под 'его', то си е диагноза.

Колкото до парите, според мен зависи дали са цел или средство [smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Течения в съвременната фотография ?
Автор: nislon   
Дата:   17-12-18 07:29

Автор: tycoon
Дата: 16-12-18 20:56Добавка:

С талант
- по горе описаните начини;

Без талант
- с повече его за компенсация
- плагиатство
- бутане между големите

Отговори на това съобщение
 Re: Течения в съвременната фотография ?
Автор: h_bio   
Дата:   17-12-18 10:51

Теченията в съвременната фотография са основни бели и дифузни. Лечение още не е открито.

Отговори на това съобщение
 Re: Течения в съвременната фотография ?
Автор: cTpaHHo   
Дата:   19-12-18 10:47

nyamago, виждал си будистки мандали, нали?
Има причина поради която ги правят само с цветен прах, а направата на една единствена отнема дни, седмици, понякога половин година.
А веднага след като е завършена бива унищожена.
Его, где.

Отговори на това съобщение
 Re: Течения в съвременната фотография ?
Автор: cTpaHHo   
Дата:   19-12-18 10:56

Относно техниката.
Наскоро един птичар с умопомрачителна техника тук се обясняваше как, видиш ли, хората които боравят добре с фотошоп примерно, за нищо не стават и само временно лъжат аудиторията, ама имало, перефразирам, видовден.

Не се хваля, камерата ми е на не знам колко години вече, D5000, с 3 обектива си джиткам, най-ценния сигурно трябва да е Nikkor 50mm 1.4f. Не е хай-енд, даже май и мидъл енд не е...вие кажете вече дали ми е low end техниката ;) Обаче август месец NG взе, че ми купи един кадър за някакви учебници, на две страници щял да е разположен. 300$
След два месеца същия агент се свърза пак - още два кадъра.

Техниката не съм я сменил, може идния месец като съм в Токио да си взема D7200, че там втората им ръка е като новичка.

Идеята ми е, че ФФ е доста лимитирано откъм критика и разбиране пространство, което до голяма степен се базира на лични взаимоотношения, харесвания, нехаресвания.
Има си 2-3 жанра които се харесват и така.
Няма лошо.
Всъщност ФФ се явява добра справка за мястото на средностатистическия оценяващ професионален и аматьорски фотограф в сравнение с това което се харесва по света.Публикацията е редактирана (19-12-18 10:57)

Отговори на това съобщение
 Re: Течения в съвременната фотография ?
Автор: rimohit   
Дата:   19-12-18 11:09

Добре , чудесно! Похвали се! Но какво общо има написаното с темата?

Отговори на това съобщение
 Re: Течения в съвременната фотография ?
Автор: rimohit   
Дата:   19-12-18 11:17

Хоте , благодаря ти!
Много хубав коментар!
Именно това , което си показал в точка 1 е едно от теченията ,които струва ми се са вечни. Течението въздигащо на пиедестал женската красота . Струва ми се , че това е едно от най-работещиете формули за себедоказване не фотографите , защото работи на много нива и вероятно бързо.?

Отговори на това съобщение
 Re: Течения в съвременната фотография ?
Автор: cTpaHHo   
Дата:   19-12-18 11:41

Общото си личи ясно с връзката към коментарите на tycoon и nislon ;)
За да не е на сухо отговора, да, течения има. Дали са в световен мащаб - да, би могло да се каже, но така или иначе са категоризирани. Птичар няма да създаде Саудек-подобни и обратно.
Има хора които отключват/откриват и хора които копират.
Природата е създала изкючително много. Копирането и чрез фотоапарат е чудесно за онагледяване, но не влиза в концепцията "създаване".
Създателите са повод на изключително субективно мислене, но ако са близо до разбиранията на средностатистическия наблюдател, биха могли да доведат нещата до цяла световна тенденция.
Копиращите, най-често чрез безупречна техника, рядко могат да създадат тенденция.
Т.е. има вероятност най-вече АртЪ да създава световни тенденции. Независимо дали мазен, остър, пошъл, невинен, психо или мирен. Промяната на вече създаденото води до ново, и оттам, евентуално до тенденция.
Дали съм прав, не съм.
Едно мнение от около 8 милиарда още.Публикацията е редактирана (19-12-18 11:47)

Отговори на това съобщение
 Re: Течения в съвременната фотография ?
Автор: Nenov   
Дата:   19-12-18 12:25

В този сайт има доста "съвременни" неща.http://www.photoawards.com/winner/

Отговори на това съобщение
 Re: Течения в съвременната фотография ?
Автор: bogdanov   
Дата:   19-12-18 19:53

Раччкомар... :))) кокото и cTpaHHo да звучи това обращение. Имаш приказни щраквания (които издълбоко ценя) , но... Имаш и един билюк йогаремонти докато достигнеш нирваната :) Една "стихия" от твоят калибър преди около седмица се беше объркала и хвърляше мъст наляво и в дясно. Даже получих съвет след огнената вода, другаде да гледам, не тук! :) Надявам се преди да коментираш, прочете заглавието на темата... пожелавам ти сполучливо отваряне на хилядолистника ;) и гуру съвет който ще те предпази от дъртапутра! ... Гледай в посоката, която сочи главата ти! Щото с тези напъни и позиции, наий много в Боливут да изиграеш САНДОКАН втората серия. С уважение, твой приятел РАМУ. [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Течения в съвременната фотография ?
Автор: punkpixel   
Дата:   19-12-18 21:33

Основните съвременни течения са снимки с телефон и фотошоп фотография.
Жанрово и стилистично едва ли може да се измисли нещо ново , а в БГ ако някой много се напъва да бъде оригинален се получава концептуална фотография в стил гола жена със свински бут и праз лук , бебе със зеле на главата и подобни.
Аз мога да определя като съвременни тенденции такива които не са
били възможни технологично или труднопостижими преди време - 3д обемните гифчета, сюрреалистичните колажи на Ерик Йохансон, мода и реклама в стил Тим Таддър и подобни, дронове , екстремна и високоскоростна фотография и т.н.
Много е модерно напоследък и мокър колодиев процес.

Отговори на това съобщение
 Re: Течения в съвременната фотография ?
Автор: bogdanov   
Дата:   19-12-18 22:05

punkpixel, ей това с колодия ако искаш ми вярвай не можах да разбера. Изведнъж се появи прокламатор на тази техника сред фотофорумците. Не, че много отдавна стотици-хиляди не практикуваха този процес. Аз следя успешните опити там (процеса е скъп, но не е сложен) . Няма как да се идентифицираме с техника (остаряла при това), да я преповтаряме без промяна и да мислим, че сме модерни и значими! (добре забравеното старо не е ново колкото и лесен да ни се струва успеха там) Така, че онова с колодия и статичните портретчета... е меко казано теле под вола!

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
Емисии   RSS | Atom
Абонамент   Google

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »