Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Влияят ли надраскванията на лещите
Автор: iasen2   
Дата:   28-11-18 09:13

Та продавача казва: "има надраскано, но абсолютно не влияе на снимките"
До колко е вярно това твърдение?
Особено като най честите надрасквания са в центъра на лещата.

Отговори на това съобщение
 Re: Влияят ли надраскванията на лещите
Автор: LorDDemoniC   
Дата:   28-11-18 09:33

Което което знам от личен опит е , че има проблем при определена дължина и разстояние. Стига да не е по голяма от 2-3 милиметра разбира се ...

Автор: marves   
Дата:   28-11-18 09:58

Зависи от дълбочина и широчина на драскотината (а не от дължина, защото може да е финна през цялата леща и да не се отразни на снимки в нито една ситуация).

На задната леща имат по-голямо влияние.

Могат да се видят най-лесно в самото "боке" в кадъра, обрисува се формата на драскотината в образуваното кръгче в дефокуса (съответно трябва да е доста сериозно "бокето", за да се забележат дефектите по него).

Ако драскотината е дълбока (усеща се с прокарване на нокът по нея) при насочена светлина, падаща под ъгъл в челната леща (примерно ярко слънце или светкавица), вероятно върху кадъра ще може да се забележи изветлен участък под формата на драскотинката, все едно е минато с мека Dodge четка малък размер на 10-20% Opacity във фотошоп.

Автор: geod   
Дата:   28-11-18 10:38

Да допълня казаното от Марвес. Трябва да се прави разлика от надраскано по коутинга и лещата.Много колеги от по-младите ги слагат под един знаменател.Надрасканото по коутинга в малко случаи е видимо.Имам един Пентакон , на който задната леща е като шкуркана ,но видим дефект на картинката не можах да му изкарам.

Автор: Ivan_A   
Дата:   28-11-18 11:19

В същия дух:

How Much Does a Scratch Affect the Quality of a Lens?

Torture Test: Do Small Scratches in Lenses Prevent Sharp Images?

От личен опит - не влияят, но е неприятно - постоянен дразнител.

Това търсих:

http://kurtmunger.com/dirty_lens_articleid35.html

... показателно е.

Публикацията е редактирана (28-11-18 11:21)

Автор: Джъмбо   
Дата:   28-11-18 11:23

принципно влияе ако има директно попадение на остра светлина, иначе ако са многои фини, може да доведе до "омекване" на изображението

Автор: 37th_frame   
Дата:   28-11-18 13:20

Направи си следния експеримент - вземи една хартиена конфета, от тия дето канцеларските перфоратори ги плюят - лепни я за челното стъкло и снимай - не се вижда. Така че една дребна драскотинка на нищо няма да повлияе. Изключение е, разбира се, когато снимаш срещу светлината, както са описали хората преди мен.

Автор: Krassy   
Дата:   28-11-18 14:00

Хе хе, голям смях [smilie25]

Дали влияе... разбира се, че влияе. Винаги!

Дали е ВИДИМО - е това е друг въпрос.

Иначе в магазина щяха да продават обективи с художествени драскотини на челната леща [smilie7]

Автор: stzz   
Дата:   28-11-18 14:30

Влияе - върху преценката ми за човека причинил ги.

[smilie7]

Дата:   28-11-18 15:10

Я си светнете "новите", "отлично запазени" обективи с фенерчето на телефона вътре в лещите и погледнете през другата страна. Не можете да изброите прашинките между лещите [smilie5]

Дата:   28-11-18 15:19

Впрочем, някой проучвал ли е за фирма, която извършва полиране на оптични лещи (евентуално нанасяне и на покритие след това) и какви пари би струвало?
Телескоп-арите би трябвало да са запознати с методология и цени.

Автор: geod   
Дата:   28-11-18 16:41

Марвес,чел съм преди време в интернет пространството ,че в Панагюрище има фирма за бинокли и друга оптика и евентуално могат да правят подобни неща , ама цените били солени . Не знам до колко би си струвало .

Автор: Synthy   
Дата:   28-11-18 17:15

Чувал съм (разбирай ЕЖК), че ОМЗ София правят подобни неща, или по-точно са правели в миналото. Носеха се такива слухове преди няколко години във ФзФ на СУ.
Тези също биха свършили работа: ОПТИКС АД.

Публикацията е редактирана (28-11-18 17:16)

Автор: petervassilev   
Дата:   29-11-18 10:41

marves:

"Могат да се видят най-лесно в самото "боке" в кадъра ..."

Абсолютно вярно. В балончестото боке на нормалните и дълги обективи при отворена бленда се забелязват дори петната и прашинките на филтъра. При малко затваряне на блендата дефектът става на практика незабележим.

И дефектите на задната събирателна група лещи в много случаи не се забелязват, дори при широките обективи с малки задни лещи. Цайсовите и други обективи от 50-те до 70-те години са с мехурчета и микродефекти в лещите (в резултат на използваните тогава технологии) и въпреки това не отстъпват на повечето безупречни на пръв поглед обективи от 80-те години, създадени на базата на нови технологии. Да не говорим за праха, който автофокусните задвижващи механизми на новите обективи отлагат равномерно върху лещите.

Според мен отговорът на въпроса е "Възможно е да попречат в определени екстремни ситуации и за обективи с определени дължини". Обикновено не пречат, дори и по-сериозните дефекти. Всеки може да направи експеримент, като постави безопасно напр. хартийки върху челната и задната леща.

Автор: iasen2   
Дата:   29-11-18 11:24

Още един въпрос имам - как се оценява състоянието на покритието върху лещите.
Благодаря на всички отзовали се в темата [beer]

Дата:   29-11-18 18:20

Визуално (без специализирани уреди) състоянието на външните оптични (вкл. репелентни) покрития върху лещите може да се оцени по интерференчния ефект, тъй като тези слоеве са много тънки.

След около 1968-1970 г., когато за първи път конструкторите започват да използват електронни изчислителни машини при проектирането на обективи (Planar на Zeiss/Voigtlaender/Rollei), оптичните свойства на тези многослойни покрития се интегрират в проекта - т.е., не са само механично добавени към старите оптични схеми, като при първите масови еднослойни покрития 10-20 години по-рано.

По това време голяма част от световното производство на обективи се премества и концентрира в Япония (планарите - в Сингапур), и този период съвпада с бума на микроелектрониката и свързаните технологии за създаване на тънки слоеве точно в Япония.

Тези авангардни за времето си тънкослойни технологии в началото затрудняват напр. ГДР-ейците и често виждаме някои обективи "aus Jena" с некачествени покрития. Германците обаче компенсират този недостатък с отличните си оптични схеми и уникално оптично стъкло. За времето си тези "многослойни покрития" (MC, ML) са били в известна степен маркетингов трик.

Имам два еднакви 30-милиметрови стари немски обектива, покритието на единия е като на далматинец, другият е наред, но не забелязвам никаква разлика, когато снимам с обикновен UV филтър. При по-дълги обективи, обаче, всеки минимален дефект върху предната група лещи се отразява върху "балончетата" на бокето при отворена бленда, но не и при снимане с нормално затворена бленда.

Публикацията е редактирана (29-11-18 18:58)

Автор: kiten   
Дата:   29-11-18 20:50

Ако на ГДР Ена обективите ги считаме за некачествено "покритие" какво да кажа за руските свалени от зенит, сменили поне няколко собственика и на базара се предлагат като ръчно фокусни и много добри....[smilie18]
Навремето в първите години на демокрацията, спомняте ли си как битаците бяха пълни с руснаци и продаваха фото и друга оптическа техника Made in USSR. Та тогава си купих един МИР 35мм на резба ръчен обектив , чак и блендата ръчна не е скачаща. И думите на пийналия руснак бяха, буквално преведени- „нашите обективи вършат работа само за накрайник на прахосмукачка„!
petervassilev Старите обективи бяха с покритие в кафяво, синъо, червено на челната леща. Предполагам нещо като да имат син или в друг спектър филтър. И доста съм се чудил например на най-масовия народен съветски фотоапарат смена 6 - 8, на всички модели обектива триплет и механиката е една съща, а някои обективите са в кафяво а други в синьо прослоени на челната леща. Между другото триплета бе масов обектив и при по ранни тела с ролфилм. Сега дали се ползва някъде в цифрови тела?

Дата:   29-11-18 21:27

@ Kiten

Е, със сигурност има и много качествени и търсени днес съветски обективи, независимо от самоиронията на пийналия руснак от битака. Просто рандеманът в СССР е бил социалистически и днес се търсят най-добрите бройки.

А триплетът и тесарът (триплет с компенсация) са класически схеми, използвани по това време в цял свят за този клас фотоапарати (дори и за по-висок клас от Смена). А това, че покритието го има, няма или е с различен цвят (най-вероятно и с различна дебелина, затова и цветът е различен заради интерференцията) означава, че покритието не е било съществено за този вид снимки. И аз започнах със Смена и според мен филмът и настройките бяха по-важни от покритието на лещите.

Един от най-търсените днес и най-скъпи стари обективи е триплет: Meyer-Optik Görlitz Trioplan 2.8/100mm. Според мен конструирането преди години на един хубав триплет като Триоплана или на уникален Ultron с вдлъбната челна леща е не по-малко технологично постижение от конструирането на съвременен обектив (разбира се, без използване на радиоактивен торий), вкл. микрообективи за телефони, плюс съответния коригиращ софтуер.

Дата:   02-12-18 12:41

Говорете още за драскотинките [smilie5]

https://i.ibb.co/d4FSt44/22.jpg

https://i.ibb.co/wcSbCQZ/333.jpg

https://i.ibb.co/Bwnqj28/555.jpg

https://i.ibb.co/K2GMZs5/4444.jpg

Дата:   02-12-18 21:59

@ marves

Според мен, с базови умения по фотошоп резултатът от счупения обектив може да се подобри почти до 100% (не съвсем, разбира се) ;).

Някой ще каже: "Ами ако снимате срещу светлина?". Да, ама обикновено не снимаме.

Представяте ли си, обаче, някой професионален фотограф да се появи на сватба с такъв счупен обектив? Има опасност някой пиян роднина на младоженците да се опита да причини подобен дефект и върху физиономията му. Иди, че му обяснявай за фото и други видове шопи, jpeg, raw ...

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »