Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Външен рекордер
Автор: lamerko   
Дата:   25-04-18 13:23

От известно време ми е влязла някаква муха за външен монитор/рекордер, но имам някакви чуденки. Като за начало бюджета ми е до $1,000 с батерии и там каквото е нужно и липсващо в комплекта. Като размер на екрана - 7" ми са достатъчни, а поне на този етап камерата ми е Fuji X-T2. Почнах да разглеждам моделите на Atomos, но май само по описание нещо няма да го бъде.

- На първо време гледам доста модели, но поне в краткото описание на параметрите не виждам кой-знае какви разлики, НО вероятно има нещо важно на което трябва да се обърне внимание.

- Базовите компекти не включват батерии, зарядно и SSD. Батериите и зарядното са ясни, но какви други джаджи трябва да включа - предполагам Samsung 960 Pro ще свърши работа, но трябва ли му някаква шина, кабелаци и въобще допълнителна окомплектовка?

- 3D LUT - могат ли да се слагат свободно или предварително са заложени някакви си стандартни?

Ще се радвам за като цяло за някакви насоки и предложения - конкретен модел/кит и т.н.

Отговори на това съобщение
 Re: Външен рекордер
Автор: stef7   
Дата:   25-04-18 14:56

Значи ако не снимаш видео професионално и по начесто моя съвет е да си спестиш тия 1000$. Няколко пъти се замислям да си взема една такава джаджа и всеки път се отказвам. Защо, ами защото ще се налага да носиш още едно устройство, кабели, гъвкаво рамо на което да го монтираш, батерии. Цялата работа с камерата се забавя и усложнява, става по-трудна за носене и опериране. Какво ти дава външния рекордер:

1. Уж по-качествен кодек и запис - 8bit ProRes 4:2:2 срещу 8bit х264 4:2:0. На практика разлика в цветовете няма. Изгледал съм сума ти тестове и видима разлика не се вижда между internal запис и external. Поне що се отнася до хибридните камери от класа на Panasonic GH, Sony A7X, A6X00. Мога да ти посоча много такива сравнения. На теория би трябвало да има разлика на практика няма.

2. ProRes компресията е минимална и т.нар. intraframe, не товари CPUто при редактиране, специално за това е направен кодека. Но в сегашните програми има достатъчно добри инструменти които ти дават мазно и бързо редактиране и на 4К х264. А и ProRes иска доста повече място. Ако работиш много и редактираш много от ProRes има смисъл, инак не знам дали си струва усилията.

3. Качествен външен монитор. Атомос последната генерация са 1000 нита и се виждат на слънце без грижи. Значи за сериозна работа това е много голяма екстра. Някои марки пордават за същите пари само монитори.

4. 7'' е доста голям монитор. Да по-добре се вижда, но и повече място заема, по-тежък е, на камера като X-T2 ще се поколебая да го монитирам. С гъвкавото рамо, батерията, SSD то и самият монитор ще дойде почти килограм. Трябва или на статив или на нещо като cage да се сложи. Атомос ще изкарат всеки момент 5 инчовият Ninja V който обявиха на NAB. За този клас камери за мен това е перфектния размер. И тежи само 300гр без батерията. И не грее защото процесора му е по-нов. 7'' доста греят и имат шумничък вентилатор.

Не ти трябва Samsung 960Pro и по-евтините SSDта стават. Атомос си имат специални кутии за дисковете, ако в комплекта няма ще трябва да си ги купиш допълнително, не са никак скъпи.

LUTs може да зареждаш допълнително доколкото знам.
Начи рекордера на Blackmagic не може да се сравнява с този на Атомос. Другия известен конкурент на Video Devices не се намира в България и е доста по-скъп и си има други недостатъци.

Според мен за по-сериозни любители и прота използващи камери от класа на хибридните безогледалки Ninja V е правилният рекордер. За парите си - 700USD само за монитор да го ползваш ако ти трябва пак си струва.

7инчовите се различават по една две основни характеристики. Inferno записва и RAW ако камерата може да ти го извади, както и поддържа най новият кодек на Apple - ProRes RAW. Има SDI вход. Ninja Flame серията има само HDMI вход и поддържа само ProRes RAW, 8/10 bit 4:2:2 в зависимост от камерата. Оттам насетне Inferno и Ninja Flame имат по една под разновидност в зависимост дали записват 60p на 4К или не.


Отговори на това съобщение
 Re: Външен рекордер
Автор: lamerko   
Дата:   25-04-18 17:18

Видях го тоя 5" Атомос в B&H, но го прескочих без да му обърна внимание, понеже нямаше почти никакво описание. Сега като го гледам в техния сайт - наистина би бил добър избор, за което благодаря :)

Само това SSDmini малко ме притеснява, но ще го видим какво представлява като излезе :)

Отговори на това съобщение
 Re: Външен рекордер
Автор: stef7   
Дата:   25-04-18 18:56

SSD mini са нещо като аналог на М2 формата при PC поставени в специална кутийка. Гледах няколко презентации на Атомос за Ninja V в Youtube. Рекордера използва стандартни SSD куплунзи. Т.е. ако тия SSD та дето ще ги произвеждат партньорите им, не те устройват като цена, винаги може да си използваш някакво друго решение. Сигурен съм че китайчетата ще предложат такова.

Значи пак в тези презентации, шефа на Атомос каза че процесора е на нова литография (12 микрона по памет) и поради това грее доста по-малко от предишните и поради това са могли да съберат рекордера в толкова малка кутия. Екрана е пак 1000 нита, така че за тия пари ако твърдо си решил да купуваш външен рекордер няма нищо по-добро.


Отговори на това съобщение
 Re: Външен рекордер
Автор: lamerko   
Дата:   25-04-18 19:13

И аз предположих, че може да е нещо на m.2, ама на картинките показват някаква квадратна кутийка и знам ли ги какво може да са сътворили :)

Май това ще бъде :)

Отговори на това съобщение
 Re: Външен рекордер
Автор: lamerko   
Дата:   03-06-21 12:02

Така... две години по-късно започнаха да добавят нови и полезни функции към Ninja V. Преди около три месеца добавиха time lapse фуннкция, добавиха ProRes RAW за серия камери и явно ще разширяват списъка, а днес ме зарадваха и с още нещо - най-накрая вкараха h.265 (HEVC) кодек. Е, искат стандартните $99, ама какво да се прави... [smilie18]

Отговори на това съобщение
 Re: Външен рекордер
Автор: stef7   
Дата:   03-06-21 13:24

Колко често я ползваш Ninja та ? Виждаш ли разлика между вътрешния запис и този на рекордера ? Само като монитор или и като записвачка ?

За камерите които вадят ProRes RAW по има смисъл. Но Fuji не са измежду тях. h.265 (HEVC) е изключително труден за редактиране, май само новия М1 процесора на Apple го дъвче хардуерно що-годе прилично. За мен включването му ми се вижда анахронизъм. Част от идеята на тия външни рекордери е да пишат в кодеци предназначени за редактиране - ProRes, ProRes RAW, BRAW. Да ти улеснят живота при редактирането не да го затруднят.


Отговори на това съобщение
 Re: Външен рекордер
Автор: lamerko   
Дата:   03-06-21 14:08

Не я ползвам често. Иначе за разлика - сякаш има. През рекордера видеото е... не знам как да го кажа - някак си по-мазно (разбирай по-приятно). За Фуджито - да, няма РОУ, но се надявам, че с новите модели ще има поддръжка. Май е време да сменям камерата. Но и да няма поддръжка в РОУ - пак, най-малкото заради 10 битовия изход :)

Относно h.265 - удобен ще е за "бързи" клипове. Предимството с рекордъра е, че нямам грижа с прегрявания и т.н.

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »