Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
 • Топ 50 с най-добрите снимки за септември

  Разгледай снимките с най-висок рейтинг за м.септември 2018 г.

  https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=RATING_HISTORY&Y=2018&M=09

 • Форма за записване Фото Форум Фест 2018 - 1-4.11.2018 г.

  Форма за записване Фото Форум Фест 2018 - Разлог  Здравейте!

  Каним всички вас на Фото Форум Фест '2018
  Той ще бъде проведен през периода 1-4 ноември 2018 г. в СПА хотел Terra до град Разлог.
  Традиционно Фото Форум Фест има предимно образователен характер.


  Ще можете да тествате различни камери, обективи, принтери.
  Повече подробности и програма ТУК »

   

        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 С дрон зад граница
Автор: Ivanpg   
Дата:   28-12-17 21:11

Здравейте,

започвам тази тема с идеята да се развива и обновява от всички нас.

За какво става въпрос - може би се досещате от заглавието - за пътуване и снимане/летене с дрон зад граница.

Отскоро имам DJI Mavic Pro и планувам пътувания в Европа за следващата година и виждам, че на български почти никаква информация няма по темата, а в чуждите сайтове е много противоречива. Та идеята тук е всеки, който е пътувал в чужбина и е използвал дрона си да сподели опита си. Важно според мен е да се включи следната информация:

- Дата
– Дестинация
– Устройство
- Детайли

Като цяло има доста сайтове с информация относно регулациите в различните страни, но като цяло на повечето места е пълен хаос, да не говорим, че като чета по чужди форуми много от нещата не се различават и се изменят страшно бързо, точно поради тази причина е важна датата според мен. Примерно нещо, което видях за Унгария и е интересно е, че не може да се лети с дрон в ръчния багаж (при напускане на страната), което за мен е страшен минус, да не говорим че много хора са си изпатили по този начин на връщане.

Та аз за сега нямам опит, но обещавам при първото ми пътуване ще споделя детайлна информация за всички трудности и решения.


Надявам се да ви хареса идеята да съберем полезната информация на едно място.

Поздрави!
Иван

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: prozium   
Дата:   28-12-17 22:47

Май е доста мешана скарата със законите и регулациите в различните държави -> http://dronerules.eu/en/recreational/regulations тук можеш да разгледаш, но определено не е пълна информацията.

Има значение от вида дрон, от височината на която летиш, от скоростта с която се движиш, дали го виждаш постоянно, дали летиш в град, село, индустриална зона или пък гора.

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"По стръмните склонове на италианските Алпи" от Zaprin Geguskov - 3 коментара
"Остров Рюген" от Николай Михайлов - 0 коментара
 Re: С дрон зад граница
Автор: Ivanpg   
Дата:   28-12-17 23:29

Да! Абсолютна мешана скара е.

Иначе за Гърция да споделя един много полезен ОФИЦИАЛЕН сайт :

https://dagr.hcaa.gr/

"
The only official source regarding drone flying in Greece is Hellenic CAA's Drone Aware - GR (also called DAGR, website: dagr.hcaa.gr).

From the application intro:
Drone Aware - GR (DAGR) is a real-time UAS (drone) information system for Greece developed by the Hellenic CAA (HCAA). DAGR provides situational awareness to UAS pilots and operators by informing them about flight limitations and letting them submit flight requests. The system provides additional resources concerning the acceptance or the rejection of a flight request, aeronautical data and other relevant information.
"

Лично мен най ме притеснява нуждата от застрахова и по-скоро къде човек може да си направи такава, за различните държави. Това спроед мен е голям проблем.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: nsirakov   
Дата:   29-12-17 10:44

Специално за гърция внимавайте защото там има буквално хиляди военни бази и съоръжения, а там следят зорко за нарушители, глобите са страшни...

Отделно ако се загледате по картата дадена по-горе... всичко де що е парк, историческо място или красота - е забранено...

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: stef7   
Дата:   29-12-17 10:46

В другата тема нахвърлях накратко изводите от обширно проучване което напаравих за повечето Европейски държави. Положението е МНОГО ЗЛЕ, законите и регулациите почти навсякъде са много рестриктивни с някои изключения. Най-добрият сайт с информация по въпроса по отделни държави е на двама унгарци. Те си правят труда да поддържат информацията относително нова и актуална
https://drone-traveller.com/

Иначе за всяка отделна държава може да си пуснеш търсене в google : drone regulations in Spain. Примерно. И като комбинираш информацията от няколко линка ще добиеш доста ясна представа. Но сайта на Унгарците е много добре направен и систематизиран по държави и винаги ми е стартовата точка на проучването.

За Гърция веднага мога да ти кажа в подробности как стоят нещата. Те приеха закона тази година и на Mavic Pilots форума един грък го разнищи в подробности. 9 страници коментари, вкл. емейли с въпроси до властите и т.н. Положението е отчайващо, толкова отчайващо че почти тотално ме отказват да нося дрон в Гърция.

На сайта на който си постнал първо трябва да се регистрираш. Ама това могат да правят само гърци, защото се иска нещо като тяхно ЕГН и чужденци не могат. Но може да видиш картата с No Fly зони. Покрива почти 1/2 от страната и 80-90% от всичко интересно за снимане. Всеки полет се регистрира предварително. Системата давала разрешение по всичко личи автоматично ако мястото е някъде извън No Fly зоните. Но това отново само ако си грък. Ако си чужденец попълваш два формуляра и ги постваш до един е-майл адрес. Един го направи и му отговориха един месец след това. Той вече се беше върнал от екскурзията си в Гърция. След това като получиш разрешение по мейла трябва на място да идеш и да уведомиш властите, най-близкото тяхно местно МВР. Така и така ще летя с дрона си тука и тука от толкова до толкова. Един го беше направил, те му се изсмяли и му казали. Добре добре само внимавай и това е. Местните власти нито познават закона нито ги е еня. Забранено е да се лети над археологически и културни паметници. Иска се специално разрешение и то струва много пари. Един се беше пробвал за Акропола и му бяха отговорили. 800 Евро + 10 евро за всяка засената минута във въздуха. Ха-ха тия гърци са големи търговци. Това не пречи да отвориш Youtube и да видиш колко много видеа има на Акропола заснет с дрон и някои са след приемането на закона. Т.е. летяли са незаконно.
Друг един грък се обади във форума и каза точно това, абе ай у лево закона. Ти - вика на другия грък - винаги ли спазваш забраните за паркиране в градовете ? Много добре знаеш че всички ги нарушават. Това е Гърция. Летете по-настрани от много хора не притеснявайте и безпокойте хората по часните им имоти и всичко ще е наред. Абе наред ще е ама е незаконно. Ако нещо накривиш шапката на някой и се обадят в полицията и се окаже че нямаш разрешение да летиш не е ясно какво може да се случи.

Има един известен случай на българин, дето решил да снима във Венеция с дрон. 2000 евро глоба, конфискация на дрона, май кратък арест в полицията. Не знам струва ли си човек да си разваля отпуската и финансите.

Като цяло мога да кажа. Почти навсякъде универсално разрешават да се лети до 120м височина, за да не се създават проблеми на самолетите от гражданската авиация и въртолетите. Забранено е да се лети до летища (между 5 и 9 километра в Гърция примерно) Почти навсякъде е забранено да се лети нощем и в градовете. Почти навсякъде се иска да имаш визуален контакт или пряка видимист с дрона. Това са универсални така да се каже изисквания и рестрикции. Оттам насетне се почва с допълнителните рестрикции и изисквания които в повечето Европейски държави са направо безумни. Но това е положението. Докато има идиоти като този, който си е дигнал Мавика на 2500м височина за да пробва колко на високо може да лети, в нарушение на закона и всички правила на здравия разум, в нарушение втори път на зокона щото е на малък гръцки остров където има летище и със сигурност няма 9км отстояние от него, така ще:

DJI Mavic Pro Record Altitude 2.500m

Швейцария е най-либерално и човешки, тук в България и Румъния също щото още нямаме закон, Чехия и Унгария също що годе бива. Всичко останало е една дълъг списък от не може, не, няма, регистации, регистрации срещу пари, застраховки. Всичко интересно за снимане е забранено. Е нямам намерение да нарушавам законите за единия кеф. И още по-малко да плащам солени глоби. Щом не може, не може. Да си снимаме хубавата България докато може.


Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: Ivanpg   
Дата:   29-12-17 11:14

@stef7 - евала са отделеното време и информацията.

Иначе този сайт и аз го знам и е хубав, но някак не мога да се доверя на нищо друго освен официални източници, а те често са доста неясни.

За гърция иначе доколкото знам аз може до 50м да летиш без проблем (за радиус става въпрос). А аз предполагам, че относно разрешенията зависи кога ще кандидатстваш, защото съм чел по форумите и за хора, които много бързо са получили разрешение.

Друг е въпроса защо има толкова много ограничения. Според мен една от причините са голямата част дронове, различни от DJI , който с различни изключения имат много по-малко защити и са в пъти по опасни (не че с DJI не може да стане беля). Друг е въпроса и защо разрешават на всеки да лети на такива височини като този с 2500м Според мен може софтуерно да се въведе ограничение от DJI, защото буквално заради такива , с извинение, идиоти страдат всички останали и се въвеждат безумни ограничения.

Факт е, че има опасност, но при спазване на определени правила не мисля, че дроновете особено тези под 1кг. създават чак толкова голяма опасност. Има толкова много други неща, който са далеч по опасни и за тях няма регулации.

Иначе друго място, което ме вълнува е Италия. Имам желание да снимам в Чинке терре и там доколкото разбрах ми трябват две разрешителни:

- от националния парк
- от съответната институция в Италия за контрол на въздушното движение.

Мисля да се пробвам да ги взема следващите месеци, и ще пиша тука относно това дали е възможно това и колко време отнема. Имам желание да си снимам с разрешение и на спокойствие, отколкото да съм под постоянно напрежение.

Поздрави!

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: stef7   
Дата:   29-12-17 11:51

Да за 50те метра знам. Но. Това означава ли че мога да ида на акропола и да си дигна дрона на 50м и да снимам. Според мен не. Но 50те метра са потенциално спасително извинение за някои ситуации. Може да летиш на 2х50 и като видиш че някой се приближава да го върнеш на 50. Едва ли ще тръгнат да се заяждат и да ти искат GPS данните на полета. Едва ли ще знаят дори че ги има [smile]

Разрешенията идват бързо за гърци защото ги издава автоматичната система /база данни/. За чужденци първия който пусна му ги бавиха 1 месец и то при положение че колегата грък си комуникира доста дълго с влаттите и му помагаше през цялото време. Нямам вяра в гръцката бюрокрация, ама може нещата да са се подобрили. Лятото ако имам път нарам може да се пробвам за разрешително.

Доста от туристите си летят без да им пука и без разрешение. Един американец разправяше че на Санторини имало някакво много популярно за снимане място или от което се снима. И дори имало табела, забранено за дронове. Но той отишъл 100метра по надолу и си пуснал мавика. Без проблеми. Друг пък един разправяше че го пуснал да лети в Атина на 100 метра от парламента. Гърка му вика: "Абе ти луд ли си, това е правителствена сграда бъкано е с охрана". Ама хамериканеца си летял, снимал приземил се без грижи.

Според мен ако се избере подходящо време, примерно рано сутрин по изгрев точно когато светлината е най-подходяща и снимаш някъде сред природата, плажове, море скали, проблеми няма да има. Всичко живо спи по това време. Но предпочитам да имам китапа и да си карам отпуската на спокойствие и да снимам на спокойствие.

Исках да летя над Метеора, но както се разбира там е забранено. Някой ден може да се навия да снимам плажовете по западното крайбрежие ако ми се отвори път натам.

Пиши тук как се развиват нещата с разрешителните за Италия и Cinque Terre. Много ми е интересно дали ще ти дадат разрешение.


Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: asahi   
Дата:   30-12-17 02:51

Прави ми впечатление, че наземният екип на дрона се набива много повече на очи от самия дрон. Ако си седнеш сам кротко до някое храстче ще можеш да си управляваш машинката без да се набиваш на очи. Добре е да си избереш място за безопасно приземяване далеч от хорските очи.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: georgioiv   
Дата:   30-12-17 06:39

В Украйна може да си летиш как ти е кеф, ден и нощ :) За сега. В Румъния съм летял доста, нямам идея какво е законодателството, но пък и в такива пущинаци няма кой да ме види :) Като цяло - верно е - важно е пилота да не се набива на очи и да не дразниш околните, може да си летиш колкото и където поискаш.
Дрон на DJI не можеш да вдигнеш в зона забранена за полети, дори перките не се развъртат. Базата с такива места се обновява постоянно. Ако няма gps сигнал ограничението е 30 метра, лети си колко искаш :) Ако мислиш че неправилно е поставено мястото в тази база - подаваш запитване за сваляне на ограничението към dji и те проверяват.
Аз си направих на джипа специален багажник отгоре, къде си се качвам и от там си пускам дрона, "да не се набивам на очи" [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: glndrk   
Дата:   30-12-17 07:33

Брей, какъв ще да е този багажник. Даи една снимка?

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: orkwideo   
Дата:   30-12-17 11:50

Компаса на дрона реагира на покрива на колата, от там не мога да излетя, свети ми червена лента и пише нещо за компаса
Същото е и кога се нацелят подземни кабели, налага се да се отмести дрона метър в ляво или в дясно

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: georgioiv   
Дата:   30-12-17 15:20

glndrk: багажника е тип експедиционен, двама човека може да си подскачат на него.

orkwideo: то това че реагира не означава, че не можеш да излетиш..:) Излитал съм от всякакви магнитни полета... Някой път се е налагало просто. Примерно от кораб.
Единственият път когато магнитно поле щеше да ми направи беля, е когато се опитвах да снимам "макро" с 4-ката на един от вятърните генератотри край Каварна.. (неработещ) :) Приближих го максимално горе до стаичката с управлението, започна бз причина да прави лупинги, тръгна да пада и към средата на кулата на генератора се стабилизира. Камерата му обаче застана в невъзможна позиция и трябваше да прекалибрирам всичко, за да проработи както трябва.. отново..:) Даже имам видео някъде, за секунда го бях отписал дрона, виждах го как му събирам чарколяците [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: AndreyIst   
Дата:   30-12-17 16:15

Слава Богу в белите държави своеволностите са забранени. Смятам, че огромната част от ползващите дронове с малки изключения не се съобразяват нито с частната собственост, нито с държавните ограничения, нито със законовите норми. Дроновете в огромния брой случаи нарушават изолирането, спокойствието и личното пространство на много хора, няма изобщо да говоря за рисковете и опастностите, които ги спохождат.
Дронаджиите са със същия манталитет като пушачите - ако типречи - махай се. Браво на европейските държави, въвели строгите ограничения.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: georgioiv   
Дата:   30-12-17 17:05

"Дронаджиите са със същия манталитет" - то баш това е манталитет - да обобщаваш и слагаш под един знаменател огромна група хора, етикирайки ги с пренебрежително селското "дронаджии"..

Темата е за хора, които пилотират и правят видео и снимки с безпилотни летателни апарати, не за ограничени псевдознайковци, привърженици на всякакъв вид ограничения.. [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: stef7   
Дата:   30-12-17 17:27

@gorbi
Ако няма gps сигнал ограничението е 30 метра, лети си колко искаш :)

Може да летиш и без GPS колкото далеч си искаш, като превключиш в A-Mode. В този режим не се използва GPS и Glonass сигнал.

@AndreyIst
Подобни обобщени изказвания хеле пък асоциации с пушачите са винаги грешни. Ти колко случая знаеш за дронове нарушаващи спокойствието и личното пространство или частна собственост ? И въобще колко пъти на живо си видял дрон последните 4-5 месеца. [smile]. Най-вероятно 0, ако не си притежател на дрон [smile]. Но вече си убеден че дроновете и притежателите им са лоши.

Никой не е против закон и регулации за ползването на дронове. Но има разумни и безумни такива. Колко са известните случаи на хора пострадали от нечий дрон ? Дори в страни като България и Румъния където още няма закон. На мен 0, но ако някой знае повече да ги каже. Любопитен съм. Във всички случаи пренебрежимо малко. А на загинали от дрон. Също 0.

Годишно в световен мащаб сигурно се извършват хиляди убийства с ножове. Жертвите и осакатените са много. Е що аджеба няма закон за регулацията на производството, притежанието и използването на ножове ? Що всеки притежател на леко огнестрелно оръжие което в огромната си част е направено да бъде използвано срешу хора и което годишно убива стотици ако не хиляди хора къде волно или неволно има право да го носи в себе си из града и не дай си боже евентуално да го ползва, а дрона от който никой не е пострадал да не може да бъде използван в града ? За USA да не говорим.


Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: asahi   
Дата:   30-12-17 17:35

Stef7, "аз не знам" е само аргумент в полза на тезата, че си незнаещ. Това е много лоша интродукция за всякакво твърдение.

Ако нещо не знаеш можеш да го научиш. Пътят на познанието е труден, но благодатен. Чети тук за Drone Accident.

Ако си убеден, че срещу ножовете няма законодателство, занеси 2-3 ножа на площада в София в новогодишната нощ.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: stef7   
Дата:   30-12-17 19:25

@asahi - Ти надявам се правиш разлика от това един дрон да се разбие и това да разбие нечия глава.

Да си беше направил труда да прочетеш какво пише в линковете,аз знам как се търси в Google. Ако го беше направил щеше да разбереш че те само потвърждават това което съм писъл: Няма сериозно пострадал човек от дрон, нито пък смъртен случай. Нито един. Все още, което разбира се не означава че няма да има. Самият факт че се чудим дали има или няма е показателен. Защото мога със сигурност да ти кажа че има много случаи всяка година на сериозно пострадали и дори смъртни случаи от удавяния на охраняеми плажове, каране на колело, ски и т.н. Въпреки наличните регулации за повечето от тия неща. Но никой не ти иска китапи и разрешителни когато си купуваш ски или колело или отиваш да се къпеш на плажа. Нали ?

В живота си досега съм летял като пътник много повече на самолети отколкото като пилот на дрон. Вие какво за ненормален ли ме мислите, че искам самолета с който летя да падне щото някой идиот си е дигнал дрона на един или два километра в нарушение на всички закони и здрав разум ?

Но със или без закон идиоти винаги ще има. За голямо съжаление. Не дрона е проблема а човека. Ако си разумен и отговорен човек, безопасността за друигите хора винаги е на първо място. С или без закон. А правилата са малко и прости, да летиш поне на 5-6км от летище. Да не летиш по-високо от 120м, да не летиш там където има струпани хора, да имаш пряка видимост с дрона, особено в населени места.

Никъде не казвам, че дроновете са съвсем безопасни или не трябва да има регулации. Напротив за регулациите съм. Просто искам да има малко реализъм и баланс когато дискутираме забраните и регулациите за дронове, и когато приемат законите. Реализъм и оценка базирана на факти, не на фантазии. И вече многократно давам за пример Швейцария, западна страна където има разумни регулации и закони за дроновете. В противовес на повечето останали държави където има безумни, параноични такива.

За личното пространство да не подхващам. Снимат ни със стотици камери монтирани на взевъзможни места в градовете. Постоянно. От сателит може да видят дали си с брада или без. Включително в двора на собствената ти къща. Всеки има телефон с камера и не знаеш кога някой и в каква ситуация те снима. Като фотографи искаме да снимаме street, случайни хора на улицата в лице и от близо и считаме че това е ОК, но с дрон от високо където не може да се различи мъж ли е или жена да не говорим за лицето му. А това вече е проблем. Снимат ни всеки ден в метрото на улицата в заведението и аз дотолкова съм свикнал, че даже не си правя труда да се сърдя, само извръщам глава настрана. Ако разбира съм видял че ме снимат. [smile] Но дрона (дето го няма) и който я някога видим я не, А не може той ни нарушава личното пространство или частна собственост.

За тези които имат дронове. Хората се страхуват и притесняват от нещо което не познават. Гледам да съм по-настрани но не за да се крия зад някой храст а да мога да действам на спокойствие. Ако съм около или в населено място и около мен има хора и някой нещо ме пита какво правя или снимам, просто го каня да дойде и да погледне на екрана. Досега не ми се случвало но хора с опит в дроновете казват че това помага. Повечето хора са доброжелателни и любопитни и като видят екрана или просто те оставят да снимаш или остават с теб и започват да задават въпроси и да се кефят с теб. [smile] Ако ми кажат да се разкарам, прибирам дрона и си тръгвам. Няма смисъл от конфликти.


Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: AndreyIst   
Дата:   30-12-17 19:55

gorbi, в твоя стил да те посъветвам да си снимаш в Украйна на спокойствие. Апропо - там и балистични ракети пускат без ограничения, така че твоя дрон едва ли ще е проблем. Как ти хрумна, че съм любител на ограниченията, не ми е ясно.

За теб и за г-н stef7 с усмивка ще споделя, че ползването на тези машинки сред природата и на по-усамотени места са крайно дразнещи за околните, дръзнали да бъдат наблизо. Мога да разказвам случаи, всички от България. Славо Богу в чужбина е друго.
За камерите и снимането на обществени места всеки си прави избора за мястото на живот. Но когато човек отива сред природата или на историческа забележителност не ми е все едно кой прехвърча над мен.

Аналогията с пушачите не е случайна - те реагират по същия начин като ощипани на всяка забрана, която ограничава своеволията им на публично място. Виж - в къщи всеки може да си пуши, да си лети, да се снима и прочее.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: stef7   
Дата:   30-12-17 20:19

@AndreyIst - Всеки си има особеностите и непоносимостите а и късмета. Срещам по-често ATVта и мотори по нашите планини отколкото дронове, а в youtube има много повече видеа с дронове от Алпите отколкото нашите планини, но твоят опит е очевидно различен. Ще се наложи да ходиш по-често в чужбина по планини и забележителности. И е жалателно да избягваш Швейцария защото там почти няма ограничения за дроновете, Италия донякъде.

И аз се дразня, че по заведенията се пуши и е пълен диктат на пушачите, при положение че има закон и забрана. Но това е положението. Тук е България, закона е по-скоро пожелание [smile] И не слагам всички пушачи под един знаменател. Обобщенията зад които не стои статистика а анегдотични случаи винаги са грешни.[smile]Публикацията е редактирана (30-12-17 20:21)

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: AndreyIst   
Дата:   30-12-17 20:28

stef7,

Сферата, в която работя изисква статистика зад всеки резултат, който публикувам в научни списания. Смея да твърдя, че съм измежду най-пътуващите българи по света вече на 6 континента и мисля, че пожеланията ти в моя случай са неуместни. Пътувам постоянно.
Що се отнася до АТВ-тата и моторите, то отношението ми към ползващите ги е още по-крайно, но това е въпрос на още по-друг разговор. Нито в Швейцария, нито в Италия съм виждал дрон над главата си, вероятно поради културата на ползващите ги. Но там и АТВта и мотори няма сред природата. За същата тази култура става дума, като говорим за пушещите в заведенията, поради което вече не ходя на такива места у нас. Всичко пожелателно у нас не работи, ако не е обвързано с драстични мерки.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: stef7   
Дата:   30-12-17 20:51

@AndreyIst - Именно. След като си човек на точната наука, как може да обобщаваш по този начин. Пушачите били такива и такива. Само в България има над милион. Всички те са различни хора и реагират различно в различни ситуации, включително по отношение на пушенето и дразненето на околните. Едни ще ти се троснат като има направиш забележка, други ще си замълчат и ще приберат цигарите, трети ще се извинят. Различно е, различни са. Това ми беше забележката.

По отношение на дронове, има разлика кое е незаконно, опасно и дразнещо. Това че теб те дразнят и ги срещаш на места където не очакваш да ги срещнеш не означава че са опасни и трябва да бъдат забранени. Има разлика. В един нормален диалог в обществото би трябвало да се намери разумен баланс щото това моите свободи да не са твои органичения. И обратното. Това ми е идеята по отношение регулацията на дроновете. И да това е част от културата, но тя на запад е изграждана векове. Ще съм предоволен ако в България има поне уважение към закона и той се спазва.


Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: AndreyIst   
Дата:   30-12-17 21:14

Ама не е точно така. Ще обясня защо. Този тип диалог е много разнопосочен и зависи от страшно много параметри. Зависи и от типа хора,възпитание, култура, образование и прочее.

За пример - дебата за парк Пирин и Банско. Местните, които ние от София виждаме като алчни и безпардонни са съгласни да застроят целия парк с хотели, ресторанти, лифтове и ски писти- на никой местен не му дрече за природа и прочее. Какво се случи на родното черноморие също е видно. Моята гледна точка е една, но на местните, за които това си е бизнес - съвсем друга. Ако зависи от мен ще забраня какъвто и да е достъп в националните паркове именно защото доста хора имат свое виждане за ограниченията, свободата и опазването и. Тези вижздания и доста се различават. В същност - забраните и законите са именно заради недобросъвестните такива, заради които страдат и свестаната част от посетителите.
Случая с дроновете е точно такъв. Естествено е, че има хора спазващи правилата - писани и неписани. Повечето са неписани. Но има и други, които са нагли. Правилата са за тях.
Като говорим за пушачите и обобщенията - дори фактът, че пушача вади цигари на публично място трябва да ти обяснява защо са строгите закони. Пороците не трябва да се стимулират по никакъв начин. Пушача трябва да пуши само и единствено насаме у дома си и то не пред деца, дори и собствените.

Ето затова и нормалния диалог в нашето общество е невъзможен, просто защото никой не уважава капацитетите, закона и провилата.
Опитай да си извадиш кутията с цигари в шведско кафене, примерно ... Просто да ги извадиш.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: prozium   
Дата:   30-12-17 22:43

Точно сред природата, където @AndreyIst намира дроновете за най-дразнещи пилотите имат най-голяма свобода на повечето места. Швейцария и Австрия ми изскачат в главата като примери, когато става дума за непопулирани места - гори, планини, поля рестрикциите са доста по-малко отколкото в градовете :) Пък колко да дразни тая машинка, която си жужи на 100м някъде горе и си щрака спокойно :)

Правила ясно че трябва да има, дроните са доста подвижни и докато няма никаква регулация и бели могат да правят много. В крайна сметка ако има ясни закони и налична информация за тях лесно хората ще знаят какво може и какво не.

Колкото до АТВ-та и кросове в Италия и Австрия - пълно е. Може да не са точно по пешеходните трекове, но често са наоколо и чуваш Хусаберг/КТМ/Хускварна резачките как преминават с мръсна газ, а след малко ги и подушваш. Което мен лично чак толкова не ме дразни, че да ида да се карам с хората, които практикуват любимото си хоби.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: AndreyIst   
Дата:   31-12-17 00:01

[cool]
Спорът като че ли е излишен.

Отговори на това съобщение
 Re: С дрон зад граница
Автор: Ivanpg   
Дата:   31-12-17 13:54

Здравейте отново,

относно спора по-горе няма да се намесвам, защото не мисля, че трябва да се обяснявам на някого кой какъв е. Темата даже въобще не е по тази тема и не мисля, че AndreyIst има каквато и да е работа в нея, още повече пък да изказва мнение, което е нерелевантно към темата. За човек занимаващ се с точни науки(мисля, че някъде това прочетох)не му отива да спами с хейтърски мнения.

Иначе ето един пример от вчера, снимах на пл. Александър Невски. Имаше полиция,преди да извадя дрона отидох да полицайте, представих се , показах им дрона и им обясних какво възнамерявам да направя. Те ме изслушаха и казаха да си летя и снимам без да се притеснявам, като аз даже им посочих къде ще ида (място без хора) и те казаха, че не е нужно.

Та точно за това е тази тема, за споделяне на такива неща,а не за обяснения как да летим незаконно без да ни хванат.

Иначе за Италия ще им пиша след около седмица (на Националния парк Чинке Тере) да видим какво ще отговорят и кога.

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
Емисии   RSS | Atom
Абонамент   Google

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »