Автор: stef7
Дата: 15-12-17 16:00
Във фотографията за мен нещатата стоят така:
Блогъри / reviewers които директно рекламират дадена марка са много много малко. И честно не се сещам за нито един.
Тези които правят ревюта се делят на две групи:
А ) които го правят чат пат като хоби, както има хора които снимат за удоволстие като хоби. Или пък споделят собствения си опит с идеалистични цели - може да е полезен на други. Вярвай или не, има такива хора.
Б ) тези които го правят за пари. Като обикновено те са почнали като хоби, и по-късно са установили че могат да изкарват и пари от това. Т.е. това което правят им харесва, получаването на пари прави нещата почти идеални, работиш това което истински ти харесва. Поне по-голямата част от времето. Начините да се изкарват пари също са добре известни.
- индиректна реклама в youtube. Youtube ти плаща за определен брой посещения и likes. Ако успееш да стигнеш голяма бройка това е една прилична сума. От своя страна Youtube пуска рекламни клипчета на продукти преди твоето ревю. Този вид индиректна реклама работи все по-малко и директната реклама става все повече. Т.е. някъде в средата на клипа този който прави клипа, прави директна реклама да друг продукт, който няма нищо общо с този на който прави ревю. Това е втори източник на пари освен плащанията от Youtube.
- индиректна реклама на продукти и услуги на този който прави клипа. Тони Нортроп редовно рекламира книгите си, някои фотографи така рекламират услугите си или продуктите си. Някои продават обучаващи видеа примерно. Колкото си по-известен и разпознаваем, колкото повече хора знаят за теб, толкова по-голям е шанса да купят нещо от теб - продукт или услуга.
- някои благинки от производителите под формата на индиректни плащания.
1. Например фирмата YYY представя нов продукт и кани за своя сметка в Ню Йорк Тони Нортроп и жена му, както и други известни блогъри, плаща им пътните и хотела. А те от своя страна представят първи продукта им и си докарват повече посещения и кликове, които в крайна сметка се материализират в някакво количество пари.
2. Фирмата YYY праща на известните блогъри/reviewers нова техника за ревюта, като обикновено уговорката е че техниката трябва да се върне, но блогърите казват изказват независимото си и честно мнение.
Въобще схемата в която блогърите/reviewers пазят някаква дистанция от производителите, работи най-добре за всички. За производителите, защото те отдавна са разбрали че такава индиректна реклама под формата на ревюта е много по-ефективна а им излиза много по-евтино. Освен това те получават обратна връзка по отношение на недостатъците на продукта което за добрите фирми е важна информация. Блогърите печелят от реклама и запазват независимостта си, позиция която е много по-добра от това да си на фиш при някоя компания. Ние потребителите получаваме една доста обективна информация по отношение на продуктите. И не намирам нищо нередно или осъдително в начините по които тези хора изкарват парите си. Напротив, това което правят не е никак лесно.
Има ситуации в които като станеш известен влогър като Casey Neistat да може да правиш директна реклама за повече пари. Така както известните личности - спортисти, артисти правят реклама на различни продукти. В определен момент дадена фирма може да дойде при теб и да каже, какво ще кажеш да направиш независимо ревю на моя продукт? Ти може да му даваш каквито си искаш оценки, а ние ще ти платим примерно XXXXX долара за това. В един форум някой беше писал че представител на Панасоник му казал че след ревюто на Casey Neistat продажбите на Панасоник GH5 са скочили с 20%. Дали Панасоник са платили за това ревю или не обаче не знам. И е ясно, че ако си получил много пари ти не може да кажеш кофти неща за даден продукт. Съзнателно или подсъзнателно ще си направиш автоцензура.
Има и така наречени посланици, вестители на марката, които обикновено са известни фотографи, които наистина харесват и ползват дадена марка и се съгласяват да правят реклами с тях и да участват в разни събития срещу някакви облаги - като достъп до нова техника на по-ниски преференциални цени, специални сервизни услуги и поддръжка, а вероятно и пари. Но предполагам става въпрос за неголеми суми.
Оромната част от тези които правят ревюта държат на независимостта си, защото както писах това е по-изгодната и печеливша позиция. Ако някой почне да хвали само една марка и да пише само хубави неща за даден продукт, без да споменава недостатъци работата е ясна. Повечето обикновено изрично казват, не ми плащат за това ревю от фирмата чиито продукт тествам, не съм обвързан с нея по никакъв начин, даже сам съм си го купил от магазина. И задължително ще ти споменат както положителните неща, така и тези които не им харесват.
Т.е. притеснения за платени ревюта нямам. Много лесно може да провериш, свериш с друго ревю. Досега не се случвало да си купя нещо което да няма качествата които съм очаквал и за които съм чел или гледал по ревютата. По-скоро обратното, очакванията ми са били надхвърлени. В днешно време наистина няма лоши продукти във фотографията има голямо количесво разглезени measurbators, превърнали техниката във фетиш.
Печалбите на блогърите/влогърите варират от няколко десетки долара до няколко десетки милиона в случая на Casey Neistat. Но звездите които изкарват много пари са разбира се малко. Ясно е че за да имаш милиони последователи трябва да си малко артист, добър в комуникацията с хора и почти задължително английският да ти е ако не роден език то поне да го владееш до съвършенство.
Нямам идея какво имаш предвид под полезните идиоти. Във форумите за съжаление рядко се намира полезна или смислена информация. Баласта е много. Но чак пат има интересни неща и най-вече интересни хора.
|
|