Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Петъчно - разпознавате ли платените ревюта?
Автор: iasen2   
Дата:   15-12-17 11:36

Та познавате ли платените ревюта по форумите и ютуб? Колко според вас изкарват тези хора, за да казват каквото им плащат.
И полезни ли са "полезните идиоти" в този бранш и успявате ли да ги разграничите от смислените коментари.

Въпросите ми са риторични, но все пак е петъчна тема, макар и много сериозна за този бизнес и за бизнеса като цяло......[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Петъчно - познавате ли платените ревюта?
Дата:   15-12-17 11:37

та забравих да допълня - кое е по опасно - платените ревюта или полезните идиоти.....

Re: Петъчно - разпознавате ли платените ревюта?
Автор: marvesss   
Дата:   15-12-17 11:58

аз съм се опитвал да бъда полезен идиот из форумите, но май повече ме възприемат като платен трол...

истината е, че никой не ми плаща и гледам не се вслушват много в коментарите ми... в крайна сметка излиза, че съм само идиот и трол. [smilie21]

Автор: kvakioh   
Дата:   15-12-17 12:29

Разпознавам, макар че не чета почти такива неща. Разпознавам и тестове, психопати тип "бойз" според марката, ненормални пикселманиаци, професионалисти, които говорят честно и хора, които говорят повече за техника, отколкото техника на снимане или кадри.

Автор: CDman   
Дата:   15-12-17 12:52

Щом е ревю е платено. [smile]

Ревю-реалност нагледно [smilie5]

http://slojno.com/wp-content/uploads/2015/03/shopping_on_the_internet_30.jpg

Автор: swqaz   
Дата:   15-12-17 13:03

Хахах

Няма никаква опасност. И двете категории са лесно разпознаваеми. Може би тези от втората категория са опасни, но само за себе си.
Наскоро се сблъсках с двама такива тук, и разбрах, че само те не знаят, че са такива
, което ги е изстреляло на "върха" [smilie18]
Колко ли ендорфин произвеждат организмите им от този факт? Изглеждат яко ушити [smitten]

Автор: ararat   
Дата:   15-12-17 13:10

Аз пък се чудя дали има неплатени ревюта въобще.
Все пак авторите на ревюта трябва да получават нещо за труда си, иначе рано или късно биха се отказали от правенето на ревюта безплатно.
Сайтове като dpreview са ясни - собственост на голям търговец, целта е да прочетеш ревюто и да си купиш стоката от въпросния търговец (в случая с dpreview това е Амазон). Но пък търговеца изкарва пари с които да поеме разходите на сайта.
Колко изкарват от youtube ревютата такива като Northrup честно казано нямам представа.

Сега се сещам, като влизаха еМаг преди няколко години бяха събрали разни блогъри и имаше конкурс за ревю на еМаг по блогърските сайтове - ревюто разбира се тябваше да бъде "независимо" (да се чете "силно позитивно").

"Каквото и да ти говорят, знай, че става дума за пари"

Дата:   15-12-17 13:28

Ревютата са много доходоносен бизнес в световен мащаб, даже самото продуктово позициониране в клип може да изкара целия бюджет на клипа.
Бричка.ком даже успешно правят продуктово позициониране на добавки в ревютата си. В това няма нищо лошо.

Тук във ФФ не е толкова застъпено - идея си нямам защо.....
Но пък полезните идиоти ми идват в повече...........

Автор: Simbon4o   
Дата:   15-12-17 14:27

Типична тема в БГ форум... нещо като вип брадър [smilie5]

Автор: stef7   
Дата:   15-12-17 16:00

Във фотографията за мен нещатата стоят така:
Блогъри / reviewers които директно рекламират дадена марка са много много малко. И честно не се сещам за нито един.
Тези които правят ревюта се делят на две групи:

А ) които го правят чат пат като хоби, както има хора които снимат за удоволстие като хоби. Или пък споделят собствения си опит с идеалистични цели - може да е полезен на други. Вярвай или не, има такива хора.

Б ) тези които го правят за пари. Като обикновено те са почнали като хоби, и по-късно са установили че могат да изкарват и пари от това. Т.е. това което правят им харесва, получаването на пари прави нещата почти идеални, работиш това което истински ти харесва. Поне по-голямата част от времето. Начините да се изкарват пари също са добре известни.

- индиректна реклама в youtube. Youtube ти плаща за определен брой посещения и likes. Ако успееш да стигнеш голяма бройка това е една прилична сума. От своя страна Youtube пуска рекламни клипчета на продукти преди твоето ревю. Този вид индиректна реклама работи все по-малко и директната реклама става все повече. Т.е. някъде в средата на клипа този който прави клипа, прави директна реклама да друг продукт, който няма нищо общо с този на който прави ревю. Това е втори източник на пари освен плащанията от Youtube.

- индиректна реклама на продукти и услуги на този който прави клипа. Тони Нортроп редовно рекламира книгите си, някои фотографи така рекламират услугите си или продуктите си. Някои продават обучаващи видеа примерно. Колкото си по-известен и разпознаваем, колкото повече хора знаят за теб, толкова по-голям е шанса да купят нещо от теб - продукт или услуга.

- някои благинки от производителите под формата на индиректни плащания.
1. Например фирмата YYY представя нов продукт и кани за своя сметка в Ню Йорк Тони Нортроп и жена му, както и други известни блогъри, плаща им пътните и хотела. А те от своя страна представят първи продукта им и си докарват повече посещения и кликове, които в крайна сметка се материализират в някакво количество пари.
2. Фирмата YYY праща на известните блогъри/reviewers нова техника за ревюта, като обикновено уговорката е че техниката трябва да се върне, но блогърите казват изказват независимото си и честно мнение.

Въобще схемата в която блогърите/reviewers пазят някаква дистанция от производителите, работи най-добре за всички. За производителите, защото те отдавна са разбрали че такава индиректна реклама под формата на ревюта е много по-ефективна а им излиза много по-евтино. Освен това те получават обратна връзка по отношение на недостатъците на продукта което за добрите фирми е важна информация. Блогърите печелят от реклама и запазват независимостта си, позиция която е много по-добра от това да си на фиш при някоя компания. Ние потребителите получаваме една доста обективна информация по отношение на продуктите. И не намирам нищо нередно или осъдително в начините по които тези хора изкарват парите си. Напротив, това което правят не е никак лесно.

Има ситуации в които като станеш известен влогър като Casey Neistat да може да правиш директна реклама за повече пари. Така както известните личности - спортисти, артисти правят реклама на различни продукти. В определен момент дадена фирма може да дойде при теб и да каже, какво ще кажеш да направиш независимо ревю на моя продукт? Ти може да му даваш каквито си искаш оценки, а ние ще ти платим примерно XXXXX долара за това. В един форум някой беше писал че представител на Панасоник му казал че след ревюто на Casey Neistat продажбите на Панасоник GH5 са скочили с 20%. Дали Панасоник са платили за това ревю или не обаче не знам. И е ясно, че ако си получил много пари ти не може да кажеш кофти неща за даден продукт. Съзнателно или подсъзнателно ще си направиш автоцензура.

Има и така наречени посланици, вестители на марката, които обикновено са известни фотографи, които наистина харесват и ползват дадена марка и се съгласяват да правят реклами с тях и да участват в разни събития срещу някакви облаги - като достъп до нова техника на по-ниски преференциални цени, специални сервизни услуги и поддръжка, а вероятно и пари. Но предполагам става въпрос за неголеми суми.

Оромната част от тези които правят ревюта държат на независимостта си, защото както писах това е по-изгодната и печеливша позиция. Ако някой почне да хвали само една марка и да пише само хубави неща за даден продукт, без да споменава недостатъци работата е ясна. Повечето обикновено изрично казват, не ми плащат за това ревю от фирмата чиито продукт тествам, не съм обвързан с нея по никакъв начин, даже сам съм си го купил от магазина. И задължително ще ти споменат както положителните неща, така и тези които не им харесват.

Т.е. притеснения за платени ревюта нямам. Много лесно може да провериш, свериш с друго ревю. Досега не се случвало да си купя нещо което да няма качествата които съм очаквал и за които съм чел или гледал по ревютата. По-скоро обратното, очакванията ми са били надхвърлени. В днешно време наистина няма лоши продукти във фотографията има голямо количесво разглезени measurbators, превърнали техниката във фетиш. [smile]

Печалбите на блогърите/влогърите варират от няколко десетки долара до няколко десетки милиона в случая на Casey Neistat. Но звездите които изкарват много пари са разбира се малко. Ясно е че за да имаш милиони последователи трябва да си малко артист, добър в комуникацията с хора и почти задължително английският да ти е ако не роден език то поне да го владееш до съвършенство.

Нямам идея какво имаш предвид под полезните идиоти. Във форумите за съжаление рядко се намира полезна или смислена информация. Баласта е много. Но чак пат има интересни неща и най-вече интересни хора.

Автор: nsirakov   
Дата:   16-12-17 00:25

swqaz написа:

> Наскоро се сблъсках с двама такива
> тук, и разбрах, че само те не знаят,
> че са такива
> , което ги е изстреляло на "върха"
> [smilie18]

Ти няма ли да престанеш?

Автор: colorphoto   
Дата:   16-12-17 00:29

Само не продължавайте и в тази тема!

Автор: nsirakov   
Дата:   16-12-17 00:31

Аз категорично не съм съгласен да бъда изтривалка в комплексите на някой си... писах на админ, надявам се, най-накрая нещата да си дойдат на място

Изобщо няма да започвам, но искам същото и от отсрещната страна...

Автор: fotograf123   
Дата:   16-12-17 01:05

Сега остава и Теди да дофтаса [smilie18]

Автор: swqaz   
Дата:   16-12-17 01:27

Това нали е петъчна тема за разпускане. Говорим си общи приказки. Не съм споменавал никой конкретно. Не се ласкайте.
Сега пък ме докладвали на админ!!! За какво? Не съм обиждал никой в тази или в други теми. Единствено дадох искреното и лично мнение за стойността на фотографията на двама души. Та това е чиста проба критика и нищо повече. Докато единия от тях пет пъти ме нарече селянин от Казанлък и пет пъти тъпак. Независимо това аз обсъждах само фотографията им без да ги обиждам така. Какво докладвахте на админ? Че някой си е позволил да не харесва снимките ви? Какво точно?

Моля ви не спамете хубавата петъчна тема. Доста е забавна и поучителна.

Сираков извинявай, повече няма да критикувам способностите ти като фотограф и артистичността ти. Моля те оттегли жалбата си. Обещавам само да харесвам. Моля те.

Ао нещо искаш да ми кажеш, моля те направи го на лични.

Дата:   16-12-17 02:26

Ако ще се гоните от тема в тема...

Автор: ZENON   
Дата:   16-12-17 02:55

По-скоро бих разделил нещата на полезни/смислени и такива, които не дават никаква реална представа.
Дали са платени или не, няма значение, ако изпълняват предназначението си.

Дата:   16-12-17 04:54

[smilie24]

Автор: hotsnail   
Дата:   16-12-17 10:07

Има и друга категория

Sony и Canon а май и Никон си имат съвсем официално асоциирани блогъри/влогъри фотографи. Със сигурност им дават техника или поне големи отстъпки за такава. На Сони следя няколко такива Artisans. Полезни са защото демонстрират техниката по един сравнително реалистичен начин. Дават доста повече продуктова информация.

Дпревю, дхо, imaging resource и т.н. познават дълбоко една две марки може би и често пишат откровени глупости непознавайки ергономията и настройките на даден продукт.

Тия хора дето са асоциирани с дадена марка имат доста по-дълбоки познания за конкретната техника и имайки достъп до широк спектър модели дават много по-детайлни и смислени неща. Примерно за Сони имаше един спортен фотограф дето беше писнимал годинка две и със Сони камери преди да почне да пуска статии и видеа. Та съветите дето дава са като цяло полезни.

Сега и Сони и Канон взимат реални талантливи фотографи и тука идва един проблем малък - тия хора често нямат дълбоки технически познания. Та за инженер като мен понякога е леко отблъскващо да слушаш/четеш технически неграмотни неща. От друга страна са практични и работещи решения........

ПП относно “много доходоносен бизнес”...бизнес са ама трябва да си на пазар, дето може да го направи прилично доходоносен. На Български, Унгарски, Чешки и Гръцки да се сцепиш от ревюта няма да забогатееш. Поне Руски, Немски, Италиански трябва да е - около 100-200 милиона потенциална публика. Английския, Хинди и Мандарин обаче са тотално друго измерение - говорим за пазари с 1.5 до 2 милиарда потребители.....там е доходоносно вероятно да имаш популярен канал за ревюта. Ама и конкуренцията на тия пазари няма да е малко, а местата за супер популярни б(в)логъри не са безкраен брой ......

Публикацията е редактирана (16-12-17 11:44)

Автор: Don_Diego   
Дата:   16-12-17 12:40

Хора които не търсят, не четат и не сравняват винаги могат да бъдат излъгани. А като гледам колко народ търка билетчетата на Парасун и вярва, че Пешо от Долно Уйно наистина е спечелил кило злато или половин милион щото му съвпаднали пирамидите, ти става ясно, че да преметнеш някого не е толкова трудно. особено при масирана кампания в комбинация с нисък интелект у възприемащия.

За платените ревюта е същото, само че в по малки мащаби (дори когато говорим за ютуб). Специално за фото продукти, рядко видеоревюта на някаква фото техника надхвърля милион гледания. Дали е се долавя рекламата, дали става ясно, че фирмата която рекламират, е платила или бонуса е въпросната рекламирана техника? Повечето влогъри и блогъри посочват минуси и плюсове. Рядко попадам на някой дето точи лиги защото нещо е сони или никон. Субективен момент има когато се сравняват две различни марки, но там също може да иде реч за предпочитания и фенсво, отколкото за задкулисни стимулирани от опонента ревюта.

Примерно, Mark Galer си казва в началото на всяко клипче (а и го пише под всяко видео), че е Sony Global Imaging Ambassador. Но никога не съм го виждал да агитира- "Хора, купете си сони, толкова е яко и прави супер снимки"- това което обикновено прави е да дава съвети на тези които ВЕЧЕ са си купили тази техника- как да я ползват, така, че да им е лесно, плюс да разкрие разни тънки моменти и трикове които остават скрити за мързеливите потребители. (като мен)

Jason Lanier очевидно рекламира марката Сони, но не агресивно или просташки, намерил си е подход. Казва, че го устройва системата и му върши работа за това с което си изкарва парите като фотограф. Не рядко снима със стъкла на канон. Какво му плащат, дали му плащат, всеки може да вярва на това което чувства. За някои фотографи сигурно е достатъчно да имат ексклузивни права когато излезе новата техника, да я представят. Със сигурност това не се случва само с пожелание да се случи. хората си копаят в нишата от години, пътуват, снемат видео, редактират, влогват, събират последователи и фирмите ги забелязват. За това винаги ме дразни някое натопорчено мнение (бе мани го тоя бе, знам го аз, гиди никакавец платен)...

Има влогъри (не фото, а за техника от всякакъв калибър) които имат близо 4-5 милиона последователи. Толкова нямат и големите медийни корпорации (CNN имат към 2.5 млн). Фирмите им пращат продукти за ревюта и дори знаят, че може да има негативен ефект, защото няма гаранция, че тестващите ще харесат продукта... но дори и това е калкулирано, ако видеото се гледа от 2-3 милиона души...

Та, да, това е бизнес. И е по добър от работа в офис по график.

Автор: mmjm   
Дата:   16-12-17 13:22

http://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/25158404_1515569638563477_8771817961630261176_n.jpg?oh=...

Автор: xm_style   
Дата:   16-12-17 16:51

Това което пише Стеф е вярно, но разбира се за България нещата са по различни.
Може би Джъмбо трябва да каже как стоят тук нещата (разбира се кой ще му повярва е съвсем друг въпрос) [smilie3]

Автор: mihajlov2   
Дата:   16-12-17 19:31

Чета предимно ревюта в Dpreview, imaging resource,Photographiblog, E-photozine, Photozone и Optyczne.
Общо взето за мен най-обективни са поляците, немците и имаджинг ресурса.
Интересното е, че в доста случаи технически мога да изкарам по-качествени снимки от показаните в ревютата за дадена камера или обектив...
В момента съм се размазал от кеф с Олимпус PEN-F, м.Зуйко 12-40/2.8, 12-100/4, 17/1.8, 25/1.8, 45/1.8 и Панасоник 20/1.7.
Всичките съм ги купувал след четене на поляците и немците и ресурса и проби естествено. Резултатът надмина очакванията ми![smilie24]

Автор: deerstalker   
Дата:   16-12-17 20:39

нацапан задник на мечка с мед - да чакаш, че ще ти каже от де е [smilie18]

Автор: fotograf123   
Дата:   16-12-17 22:22

[smilie5]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »