Автор: konkis
Дата: 03-12-17 03:20
И аз мога да дам един глас за 18-140 G.
Моя го взех като първи и универсален обектив с D5100, и, съвсем конкретно - защото купих апарата/обектива ден, преди да замина на пътешествие в чужбина (т.е. баш за туристически цели). За туризъм, предвид обхвата и сравнително високото оптическо качество - смятам, е перфектен обектив. Но и след това пътешествие, което мина преди 3 години, рядко се сещам да го свалям от апарата и заменям с нещо друго, защото не ми е нужно. Да опитам да се обоснова по-обективно и да се застъпя за презрените "туристически вариообективи":
- Съвсем универсален е! В смисъл: диапазонът на фокусните разстояния покрива огромния дял нужди в огромния дял от жанровете. Не мисля, че е за подценяване предимството да обхващаш всякакви ситуации, без да носиш и сменяш обективи, или пък една ситуация - бързо да можеш да смениш мащаба, че и обекта, и цялата визуална пластика. В репортаж, стрийт, туризъм, деца, и т.н. - и бързината, и визуалната гъвкавост могат да са решаващи. Т.е. големият диапазон на това варио носи свобода, бързина и лекота.
- Достатъчно оптически качествен е. DxO го смятат най-висококачественият китов зуум на Никон (вижте там сравнението с 18-105, който лично не съм ползвал, де). За моите изисквания, също мога да кажа, че е оптически перфектен. Доста остър! Няма забележително влошаване на качеството в никоя част от фокусните разстояния или диафрагмите, т.е. използваем е от край до край. Никога не съм имал проблем с него, фокусира прилично бързо, не дава явни оптически проблеми и дефекти на никоя дължина или бленда. Т.е. почти никога не съм усещал ограничение, когато е сложен на апарата, заради параметрите му.
- Очевидната му слабост е ниската светлосила, съответно - неизбежна голяма дълбочина на рязкост при по-късите фокусни разстояния. Но на по-дългите: има добро боке, ако се ползва съответната диафрагма, че дори за портретен става.
Тъй като въпросът е за ежедневен обектив, мисля, си заслужава да се пробва този - наистина универсален и съвсем прилично визуално качество. А и за всеки фотолюбител, предполагам, е удобно да има един такъв истински универсален обектив, дори само заради излетите и семейните снимки.
П.П. Препрочетох си го... Никон да ми пратят поне 5 лв. :)
Публикацията е редактирана (03-12-17 03:27)
|
|