Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Съвет за ежедневен обектив за Никон
Автор: ksuhorukov   
Дата:   02-12-17 11:58

Здравейте всички, имам нужда от съвет. Имам Nikkor AF-S 18-70ED, който и до ден днешен работи добре, но годинките му станаха много и едно черно покритие, обграждащо челната леща, започна да се нарушава и отлепя. Време е за неговата смяна, като търся нещо сходно като клас. Разглеждал съм наследниците 18-105 и дори най-новия 18-140, но ревютата като че ли са малко противоречиви. Много по-остри обективи са, но имали проблем с геометричните аберации. Единият бил с пластмасово захващане, което не знам реален проблем ли е. Разглеждам и 16-85... струва ми се може би не лош вариант, макар и малко по-скъп. Какво бихте ме посъветвали? Има ли други алтернативи. Имам отделно ултрашироко стъкло (10-24), както и с какво да покривам над 70 мм. Търся нещо универсално и задължително със стабилизация. Предварително благодаря!

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за ежедневен обектив за Никон
Автор: demiman   
Дата:   02-12-17 13:13

16-85 е най-разумното решение ... или новия 16-80mm f/2.8-4

Автор: MarinY   
Дата:   02-12-17 15:51

Геометрични изкривявания и хроматични аберации. [smilie3]
И двете изчезват след обработка.
16—85 е универсалният.

Автор: marrio31   
Дата:   02-12-17 15:59

Явно става дума за кропка,nikon 17-55/2.8 ако ще е твърд 35/1.8г

Автор: quazimodo   
Дата:   02-12-17 16:48

Още един глас за 16-85. Добра стабилизация и добри фокусни разстояния. Само гледай да не хлопат много един спрямо друг тубусите при 85мм, както и да няма фронт или бекфокус ако не си с тяло, което има донастройка на фокуса.

Автор: HepBeH_XaMcTep   
Дата:   02-12-17 16:57

Nikkor 16-85 или ако искаш нещо по-светло - Tamron 17-50/2.8

Автор: BEYA   
Дата:   02-12-17 16:59

17-50мм 2,8 и според мен [smile]

Автор: ksuhorukov   
Дата:   02-12-17 17:09

В интерес на истината 17-50 ще ми идва къс за моите нужди. Търся при всички положения от 70 нагоре в дългата част. Нещата наистина клонят към 16-85...

Автор: quazimodo   
Дата:   02-12-17 17:19

Има и още един Тамрон, но е компромисен вариант, защото няма стабилизация - 28-75/2.8, но пък има макро[smile].

Автор: io_bs   
Дата:   02-12-17 18:44

Истината е, че всички такива зуумове издишат на дължини над 70 мм.
Най-добрият (и светлият) от стандартните зуумове е 16-80, но пък е и много скъп. 16-85 и 18-140 са по-балансирани решения. 18-105 е най-евтин, но и най-слаб от всички.

Автор: colorphoto   
Дата:   02-12-17 19:00

Аз пък ще наруша догмата и ще ти препоръчам 18-140 ВР.

16-85 ВР имах 4 години и за такъв клас стъкла в дългото все не ми достигаше - нито светъл,нито достатъчно универсален като обхват а и моята бройка имаше нужда от калибрация.

16-85 е прекалено скъп за това което дава на практика и не е достатъчно универсален.

Оптическите му качества спрямо 18-140 са на хартия и в ежедневието не се забелязва разлика всъщност.

Ревютата нали трябва нещо да пишат та се вгледат в неща дето няма да ги усетиш,или можеш да ги коригираш в конвертора,та не им се вързвай за геометричните аберации и подобни.

18-140 е оптимален не само като цена-качрство,но и като производителност и ниверсалност.

Не се вързвай на пикселоброенето и теорията да се набуташ с прехваления от някои теоретици 16-85 защото във всекидневието 18-140 ще ти свърши много повече работа за по-малко пари.

18-105 не му е никакъв проблем на практика пластмасовия байонет,но като има по-нов,по-читав оптически с подобрена стабилизация и с по-универсален обхват 18-140 няма смисъл да го купуваш по-стария и по-късия 18-105.

За новия и по-светъл 16-85/2.8-4 и 17-55/2.8 и от подобен ценови клас не пиша - там са доста по-други цените.

Като купуваш пробвай на всички дължини обектива дали фокусира точно с твоето тяло на най отворена бленда и за други кусури като аберации и прочее не се кахъри.

За твоите жанрове във снимането,след 18-70 с 18-140ВР ще се преродиш.

Публикацията е редактирана (02-12-17 19:14)

Автор: zbonev   
Дата:   02-12-17 19:38

Имам 17-55/2.8, не лош, но за Д300 на сина ми съм поръчал един 16-85 ВР, за не много скъп и по-универсален, с леко пейзажна ориентация :)

Публикацията е редактирана (02-12-17 19:41)

Автор: Pavlov   
Дата:   02-12-17 20:03

Моята препоръка е за 18-105 VR. Разгледах снимките в профила ти, видях какво си правил с 18-70 [smilie24] , и мисля, че ще ти хареса. Имал съм от него няколко бройки през годините, ползвал съм го на тела от D80 до D7100. Като на последното почна да ми се струва, че не е достатъчно остър. Продадох го преди време, от 1-2 седмици съм с 18-140 VR. И си мисля, че пак трябваше да взема 18-105 [smilie8] Пластмасовият му байонет никога не ми е бил проблем. Дисторсиите се оправят при обработката, а по мое мнение от 3-те споменати в темата модели той има най-ниски нива на хроматични аберации.
16-85 VR го тествах на миналогодишния Фест, щраках цяла сутрин с него. Не е лош, дава много хубави цветове, и стабилизацията му е добра. Но е остър предимно в центъра, краищата са меки. Това си личи особено в широката част. Като цяло смятам, че не си заслужава по-високата цена.

Автор: io_bs   
Дата:   02-12-17 20:07

18-105 издъхва на 24 мп - няма какво да се лъжем. Аз го ползвам на 12 и там нямам оплаквания (въпреки че в дългия край омеква също). Затворен 1-2 бленди от максималната е задоволително остър (на 12 мп). 18-140 го дават значително по-добър.

Автор: colorphoto   
Дата:   02-12-17 20:11

Оставете ги тези дисторсии и аберации вече - коригират се в конвертора ако толкова ви бодат очите.

Да не забравяме и какъв клас обектив се търси в темата...

Ми те всички възможни обективи и за 200 и за 2000 пари са остри в центъра на отворени бленди,ама за пейзаж кой снима на отворено че да се кахъри.

18-140 не е по-слаб оптически от 18-105 даже е по-читав и не на последно място е с по-добра стабилизация.

За цветовете не може да има видима разлика в цветопредаването между 16-85;18-105 и 18-140 - повечето Г стъкла имат близко цветопредаване,разликата се усеща при сравнение с Д стъклата от миналото.

Публикацията е редактирана (02-12-17 20:26)

Автор: konkis   
Дата:   03-12-17 03:20

И аз мога да дам един глас за 18-140 G.
Моя го взех като първи и универсален обектив с D5100, и, съвсем конкретно - защото купих апарата/обектива ден, преди да замина на пътешествие в чужбина (т.е. баш за туристически цели). За туризъм, предвид обхвата и сравнително високото оптическо качество - смятам, е перфектен обектив. Но и след това пътешествие, което мина преди 3 години, рядко се сещам да го свалям от апарата и заменям с нещо друго, защото не ми е нужно. Да опитам да се обоснова по-обективно и да се застъпя за презрените "туристически вариообективи":
- Съвсем универсален е! В смисъл: диапазонът на фокусните разстояния покрива огромния дял нужди в огромния дял от жанровете. Не мисля, че е за подценяване предимството да обхващаш всякакви ситуации, без да носиш и сменяш обективи, или пък една ситуация - бързо да можеш да смениш мащаба, че и обекта, и цялата визуална пластика. В репортаж, стрийт, туризъм, деца, и т.н. - и бързината, и визуалната гъвкавост могат да са решаващи. Т.е. големият диапазон на това варио носи свобода, бързина и лекота.
- Достатъчно оптически качествен е. DxO го смятат най-висококачественият китов зуум на Никон (вижте там сравнението с 18-105, който лично не съм ползвал, де). За моите изисквания, също мога да кажа, че е оптически перфектен. Доста остър! Няма забележително влошаване на качеството в никоя част от фокусните разстояния или диафрагмите, т.е. използваем е от край до край. Никога не съм имал проблем с него, фокусира прилично бързо, не дава явни оптически проблеми и дефекти на никоя дължина или бленда. Т.е. почти никога не съм усещал ограничение, когато е сложен на апарата, заради параметрите му.
- Очевидната му слабост е ниската светлосила, съответно - неизбежна голяма дълбочина на рязкост при по-късите фокусни разстояния. Но на по-дългите: има добро боке, ако се ползва съответната диафрагма, че дори за портретен става.
Тъй като въпросът е за ежедневен обектив, мисля, си заслужава да се пробва този - наистина универсален и съвсем прилично визуално качество. А и за всеки фотолюбител, предполагам, е удобно да има един такъв истински универсален обектив, дори само заради излетите и семейните снимки.

П.П. Препрочетох си го... Никон да ми пратят поне 5 лв. :)

Публикацията е редактирана (03-12-17 03:27)

Автор: bg2014   
Дата:   03-12-17 09:49

Колеги вижте заданието.
Ежедневен обектив - лек, удобен, качествен, диапазон.

Публикацията е редактирана (04-12-17 22:30)

Автор: Pavlov   
Дата:   03-12-17 09:57

"18-140 отпада веднага. Голям, тежък, не се побира във всяка чанта."

18-140VR е 8 мм по-дълъг, 2 мм по-дебел, и цели 70 гр по-тежък от 18-105VR. И викаш - голям зор е да се събере в чанта?!?...

[smilie5]

Публикацията е редактирана (03-12-17 10:13)

Автор: IShoot4Fun   
Дата:   03-12-17 10:14

Ето тук 18-105 и 18-140 са поставени един до друг. Разликата в размерите изобщо не е голяма. Разликата в теглото е пренебрежимо малка, 420 срещу 490 гр. Ако на някой разлика от 70 гр са му чак такъв голям проблем.... Bg2014, сам казваш за обектива, че "оптически е супер". Има ли тук някой, който да не иска обективът му да е оптически супер?

Публикацията е редактирана (03-12-17 16:04)

Автор: bg2014   
Дата:   03-12-17 16:38

Поздрави!

Публикацията е редактирана (03-12-17 20:45)

Автор: IShoot4Fun   
Дата:   03-12-17 17:16

Аз съм с 18-140, но съм пробвал и 18-105. Би било наистина пресилено, ако кажа, че 18-140 ми е по-тежък, сравнен с 18-105. Като цяло и с единия и с другия няма как да говорим за компактна система. За тези, които предпочитат по-малки чанти, по-малко тегло и по-малък обем, е по-добре да се ориентират към безогледални системи.

Публикацията е редактирана (03-12-17 17:29)

Автор: sherbit   
Дата:   03-12-17 19:11

18-55 каза ли някой, свива се да си ....

Автор: Dimitar.Tzankov   
Дата:   03-12-17 23:06

17-70/2.8-4 на Сигма.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: