Автор: batonga
Дата: 02-08-16 17:02
Mytronix, дъновисти ще има горе с тълпи със сигурност минимум до 20.08...
bg2014, нищо от това което сте написал, не е вярно.
Ето една историйка от мен. През 2012г., след като съм се обадил на управата в "новата хижа" и съм разпънал където са ми казали (на полянката встрани под хижата, където така или иначе разпъвам от 2002г. насам всеки път като отида на езерата), тръгвам по любимия ми еднодневен преход в района - изкачване на езерата до горе, после по билото за към х. Иван Вазов, оттам с гледка към Урдините езера слизане зад Харамията, връщане през старата хижа към новата. След този не особено лек преход, пристигам привечер за да намеря палатката си разтурена и нарязана. Отивам веднага в хижата за да разбера какво е станало, защото ми е ясно, че това не може да е дело на случайни минувачи и те ми казват "не сме ние - мина горския и каза че от общината (Благоевград) са наредили че в момента е забранено да се разпъват палатки в природния парк Рила". След куп разправии и кандърми успях да ги изнудя за тел. на въпросния "горски" господин, който едвам успяваше да произведе членоразделна реч посредством питекантропския си говорен апарат, но в крайна сметка от него разбрах следното: Община Благоевград публикува (някъде) график и места за свободно палаткуване на територията на ПП Рила и в областта на 7-те рилски езера, графикът беше 1 месец - от 20.07 до 20.08, с позволени места единствено над старата хижа (т.е. където е лагера на Бялото братство, чийто празник е на 19.08 - случайност? не мисла). Аз бях там в началото на юни и не съм дъновист... Горя демек. Това което също разбрах от питекантропа беше че Бялото братство имат хора "по високите етажи" и затова да не се опитвам да се правя на отворен и най-добре да си събирам парцалите, защото ако дойдел утре и още съм горе, ще имам поражения не само по палатката, защото не искал да му правят проблеми после на него. Нищо лично един вид. На въпроса какво налагаше да ми съсипе палатката, можеше просто от хижата да ми предадат да си тръгна - отговорът беше - "еми аз седех да те чекам половин час и ми писна".
Та след като си намерих палатката и настроението окончателно съсипано, си тръгнах надолу към х. Пионер и колата и оттогава не съм стъпвал, вероятно няма и да стъпя повече. Така или иначе, откакто пуснаха 100% незаконния мутренски лифт, горе вече не е същото.
На който не му се чете горното - накратко, бялото братство имали хора в община Благоевград, чрез които си уреждат безпроблемния престой на катуна горе в района на старата хижа, включващ невероятни стълпотворения от хора, сергии и най-общо казано цигания, като явно вече и насъскват горските срещу всички останали палаткуващи, които не са от тях. Същевременно, невъзможно е да се разпъва и при тях - мирното братство резко става крайно враждебно, даже си ограждат територия с бяло-червена найлонена лента от МВР. Все пак не един потомък на соц величия е сред редиците им, нищо изненадващо няма всъщност.
Подобни историйки като моята има още много за съжаление, да не говорим за документираните по форуми и статии случаи на насилие от горски и хижари над невинни туристи във всички основни планини на България, вкл. с нанасяне на телесни повреди на хора след тежки преходи, така че ако горските са хора като нас, bg2014, то аз определено не съм човек като тия горски, съжалявам
Публикацията е редактирана (02-08-16 18:03)
|
|