Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос за подбора на снимки.
Автор: Tenebrus   
Дата:   02-06-16 12:24

Здравейте колеги.
Въпроса ми е такъв. Той е главно провокиран покрай ядовете ми с едни определени абсолвентки, но това е дълга тема.

Съвсем като пич, предавам им аз на коконите снимките, при положение, че съм нает за по 2-3 снимки на всяка (не за индивидуална фотосесия на всяка).
На някой може и да са повечко, но това е защото съм сметнал, че са ми харесали кадрите и си е заслужавало да видят бял свят.
При което ми се задава естествено въпроса "това всичко ли е", при положение, че уговорката ни беше буквално за 2-3 кадъра навън и 2-3 общи и се почва едни глупави въпроси къде е другото.
При което аз заявявам, че останалите не стават поради една или друга причина. (снимам на ръчен фокус на 85-цата си защото няма АФ и имам доста брак понякога, защото 1.4 от ръка е трудна работа)
При което ми се заявява от едната дама "ами аз съм работила с други фотографи и практиката е такава, ние да си избираме кои кадри да се обработват".

Като оставим другите неща ме интересува има ли такава практика? За мен това е абсурдно, клиента да гледа суровите кадри и да съди за теб и работата ти по тях.
Изобщо има ли колеги които позволяват на клиентите да се докосват до суровите кадри, или както всички останали тази дама говори пълни глупости.

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за подбора на снимки.
Автор: realnoncho   
Дата:   02-06-16 13:13

Ами явно не сте се разбрали добре предварително.
Не ти пречи като поразкараш някои явно технически зле кадри да им пратиш смалени снимки с голямо лого отгоре, на което пише, че не са за публикуване и да си избират. Все пак на тях често са им важни различни неща от тези на гледната точка на фотографа.

Автор: vga   
Дата:   02-06-16 13:14

Част от работата ти като фотограф е да подбираш и представяш само най-добрите си снимки. Това е защото имаш "по-добро" око за хубавото след много гледане на снимки. Просто обясни, че това са всичките най-добри снимки, които можеш да им дадеш и толкова. Останалите кадри по-скоро ще те злепоставят, което не го искаш все пак :)

Дата:   02-06-16 13:24

Да, това е и моя начин на мислене. В крайна сметка се ядосах, дадох им суровите кадри и им казах, че не искам да бъда асоцииран по НИКАКЪВ начин с тази работа.
Просто за втори път се прецаквам като нямам договор подписан преди това и просто ще е за последен път. Намеря ли свободно време веднага ще си съставя един.

Мен не ми беше толкова целта да се жалвам, аз си нося вината за собствените си проблеми, но просто ми беше интересно гледната точка на вас колеги...някой практикува ли такава за мен порочна и глупава практика.

В този ред на мисли, дамата която каза, че колега и е дал сурови кадри да си избира, цитира и кой е колегата.
Ще ме извиняват всички, но ми стана ясно още като каза "Фото Фокус". Колко лишен трябва да си от въображение за това име [smilie18] [smilie18]

нончо, изобщо няма какво да го говоря. в гнева си дадох им кадрите и гледам сега една снимка, която ЯСНО няма фокус е качена във фейса.
Явно бройката е важна, не качеството.

Може аз да съм някакъв мечтател, но предпочитам да отдам 3 уау кадъра, от колкото 30 посредствени, еднакви кадъра.

Публикацията е редактирана (02-06-16 13:28)

Автор: Evolve   
Дата:   02-06-16 13:26

Пращам снимките на моделката,тя си харесва някои,които да обработя и след това и изпращам готовите.
Но при мен клиенти няма,има приятелки,които си снимам за удоволствие.
[shtrak] [smilie24]

Публикацията е редактирана (02-06-16 13:29)

Автор: Yonko_Rusev   
Дата:   02-06-16 13:46

Темата е интересна...ще я следя с интерес !

Дата:   02-06-16 13:52

Само следенето е малко скучно не мислиш ли. Добър момент е да добавиш личната си практика, която както знаем всички е нескромна :)

Автор: viara123   
Дата:   02-06-16 14:01

Какво е УАУ кадър. Може ли пример

Дата:   02-06-16 14:07

Това е малко субективно, не мислиш ли? И не виждам какво общо има с това което написах.

Автор: petrov88   
Дата:   02-06-16 14:14

Tук наистина не сте се разбрали с момичетата и те явно са останали с грешното впечатление до самия край.
A която иска още снимки, да надява роклята, да си плати и така :)

Публикацията е редактирана (02-06-16 14:15)

Автор: Yonko_Rusev   
Дата:   02-06-16 14:16

Tenebrus .....благодаря ти за оценката !

Реално темата е безкрайна ....затова и казах че ще я следя с интерес :) Надявам се да се получат интересни мнения и всеки да вземе за себе си ....най полезното !

Автор: JohnyWalker   
Дата:   02-06-16 14:23

уговорката ни беше буквално за 2-3 кадъра навън и 2-3 общи

Наистина не става ясно дали ти или те ще изберете тези 2-3 кадъра.

Или предварително се уточнва това или чистиш брака и им даваш (10-20) малки с лого и ги караш да си изберат.
Лошото е, че накрая ще искат всички "дори да не са обработени" - угодия няма и си продаваш техниката и се пропиваш [smilie21]

Автор: PhotoBo   
Дата:   02-06-16 14:25

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   02-06-16 14:29

О да, вината ми в случая е неоспорима. Никой освен мен не е виновен, че не сме се уговорили в началото още. Но на това ще му сложа край. Това тук е неоспорим факт, аз за това и се прегънах.

Интересуваше ме мнението на останалите, дали фактически я има тази практика.

Johny, сакън, техниката не продавам. Може да си прашасва и да си снимам за себе си, ама хляб и вода не ще [smilie18]

Автор: smilen_k   
Дата:   02-06-16 15:08

Привет на всички,
аз предварително се уговарям за броя на кадрите,които трябва да предам +- 10-тина кадъра.Аз като снимам знам горе долу колко ми е брака и преценявам колко да снимам,за да може накрая да няма сърдити,но аз си решавам кои кадри да обработвам и кои не.Мен пък друго ме дразни,като снимам някои от момичетата по различните презентации и някоя като ми каже: "Я да видя как съм излезнала........олеее отвратителна съм,тази снимка да я истриете" [smilie2] [smilie2] [smilie2]

Автор: slavi_biserov   
Дата:   02-06-16 21:32

Следях с голям интерес темата, та да кажа и аз моя скромен опит, защото все още не съм почнал да снимам за пари. Помолиха ме в училище да снимам абитуриентите и аз направих желаното. Имах много малък брак в снимките и им ги изпратих, като обработих тези, които бяха най-добри т.е 30 снимки от всичките 150-160, които направих. Да имаха фотограф, за който си бяха платили и им правеше фотосесия, но аз снимах за кеф и най-вече, защото ме помолиха понеже знаят, че се занимавам сериозно с фотография. Всички останаха доволни и най-вече аз, че съм си свършил добре работата, въпреки оскъдния бюджет, който вложих за тези 4 години без сериозен светъл обектив и светкавици!"Продължаваме напред!"
[shtrak]

Автор: InnerSelf   
Дата:   02-06-16 23:56

Както каза автора на темата - угодия няма. Аз преживях една друга 'подлост' от страна на абитуриентка. Преди няколко дни снимах дъщерята на мой приятел и след два дни и изпратих 3 снимки, за да има за споделяне във FB, докато обработя всички останали и ги предам. Какво беше удоволствието ми, когато видях, че девойката е решила да развихри творческия дух у себе си и смело е поставила едни хубави рамки на снимките със заоблени ъгли и така ги е качила на стената си.
Тези рамки три ми бяха в главата и ми предизвикваха мозъчни спазми. [smilie18]
Знам, че за някой може да звучи смешно, но за мен освен, че са грозни е и груба проява на неуважение към труда ти. Не съм професионален фотограф снимам за себе си, просто направих услуга, но някак си това не можах да го понеса.
А по темата - все повече се убеждавам, че за всяка подробност човек трябва да се уговаря предварително, както и автора е решил да прави за в бъдеще.

Автор: MuHaTa123   
Дата:   03-06-16 00:46

Абсолютно идентичен случай и при мен. - Уговорка с позната за снимки на бала на класа й. Още в началото- искате ли фотосесия-не. Ок, еди колко си лв/час. Мой пропуск е неуточненото количество снимки след това. Резултатът- 1300 RAW за 10-тина часа снимане ( в които мини сесия в хотела за уплътняване на времето до куверта.. бла бла ) . Краен резултат- около 250 Jpeg, обработени, с лого и т.н. ( около 25 % от всички, коието при мен е много, обикновенно не минавам 10-15 % :D ) И се почна- ама що толкова малко, къде са другите, тва онова, скандали.. Накрая се ядосах, обработих още 50-тина кадъра ( с малки изключения подобни на останалите обработени, понеже си правя по 3-4 кадъра наведнъж и после подбирам най-най.. ) и им пратих всички 1300 кадри в чист Jpeg, само обърнати от RAW , без грам пипане и без логото(дори и брака- не на фокус, несработила светка -да си вземат поука за следващия път да не искат много :D ). Да не мрънкат. В крайна сметка както и колегите нагоре казаха аз съм си виновен сам, че не сме се разбрали за какво количество снимки ще става дума накрая като резултат.

Ноо човек се учи, докато е жив, опита идва от грешките.

Преди тях имах друг ангажимент с друг клас. При тях беше със сефия в парк, пак не бяхме говорили за брой кадри, но таксата беше на човек еди колко си лв. На тях също им предоставих подобен брой ( около 250 ) обработени кадри. До момента не са се оплакали.

Публикацията е редактирана (03-06-16 09:43)

Дата:   03-06-16 08:29

Значи текущия ми to do list :

1. Да си купя HSS светка най-накрая :D
2. Да си удрям главата в стената докато се науча да уговарям всичко преди фотосесия :D

Автор: Антивик   
Дата:   03-06-16 09:32

Най-лесното решение - спира се да се снимат госпо`ици и господинчовци срещу заплащане и се почва снимане на животинки, гадинки, пейзажи, натюрморти за кеф, те ни капризничат, ни искат плащане, ни па са с претенции, сал де малко трудно да ги кандардишеш да стоят неподвижни[smilie3], живинките де .

Автор: MuHaTa123   
Дата:   03-06-16 09:47

Антивик, аз затова снимам основно коли, не се оплакват и те. Ии да, ако пейзажа тръгне да ти мърда или е дошъл апокалипсиса, или е време да смениш дилъра.

Автор: Антивик   
Дата:   03-06-16 09:51

MuHaTa123 написа:

> Антивик, аз затова снимам основно
> коли, не се оплакват и те. Ии да, ако
> пейзажа тръгне да ти мърда или е
> дошъл апокалипсиса, или е време да
> смениш дилъра.

[smilie24]https://photo-forum.net/joro/emoticons/original/EmoticonROFL2.gif

Автор: CDman   
Дата:   03-06-16 09:54

Споделеното в темата съвпада на 100% с личните ми впечатления,а именно, че най-капризни и вечно недоволни са тези, които ги снимаш за без пари или "щот си им приятел/роднина/комшия". [smilie5]

Автор: demiman   
Дата:   03-06-16 11:06

... добре, че минаха баловете [cool] [cool] [cool]

Автор: slavi_biserov   
Дата:   03-06-16 11:50

Сега се живее. [smilie5]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Нови предложения
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: