Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Кога да изневериш на СТАРИЯ
Автор: GAOFTO   
Дата:   04-02-16 14:52

Здравейте, вече притежавам една "сапунерка"- Sony hx300 и се чудя някой може ли да ми отговори кога във вашия опит и как сте разбрали да преминете на апарат с сменяеми обективи независимо дали е DSRL или MIRORLESS

Отговори на това съобщение
 Re: Кога да изневериш на СТАРИЯ
Автор: rexpitbul   
Дата:   04-02-16 15:16

Когато си събрал пари или ти отпуснат кредит.

Автор: colorphoto   
Дата:   04-02-16 15:20

Съпунерка никога не ми е вършила работа,макар да не се изхранвам от фотография.

Навремето започнах от огледално рефлексен Зенит-12ХП,после Прентакс МЕ Супер и така.

Смената не ми беше удобна и полезна.

КОГА? зависи от КОЛКО?/парички/,което пък зависи от КОЙ?

Автор: PhotoBo   
Дата:   04-02-16 16:16

Винаги съм имал афинитет към фотографията. Още като ученик снимахме в кражока със смени и зенити, само Ч/Б, проявявахме, копирахме... После взех друга лентова пластмасова скина, стопих и пластмасите [smilie3] В бедните студентски години си събрах парички и взях едно дигитално Сasio. Моите колеги с възможности си взимаха Пентакси разни. Последва бригадка в САЩ, от там домъкнах турбо сапунер Canon S3 IS. Още съжалявам, че го продадох после за 300лв., правеше уникални макро (знам, че не е това думата точно) снимки от близо. След това пак заминах за Щатите, тоя път за по-дълго... Бях се опаричил и викам - за друго може да няма, ама поне ще се поглезя в посока хоби. И така първо си взех обектив, исках да снимам макро и да имам най-доброто, съответно Nikkor 105/2.8 VR. Обектива стоеше вкъщи, а тяло не бях избрал. След много четене избрах и първия DSLR Nikon D90 - егати кефа! Чак тогава осъзнах, че съм имал нужда от DSLR много по-рано, просто не съм имал възможности. И от там нататък се започна...някой му викат "краста" - всичко що изкарвах все в обективи смятах [smilie5]
После запонах да сменям и телата и напред и назад вървях, съответно с 2x D80, D70s, D7000, Fuji X-A1, D610, D750... спиране няма, сърби докато не го начешеш [smilie6] [smilie5]
Много от моите приятели ме мислят за луд, вманиачен, налял съм пари в техника, колкото за една нова кола, ама само аз си знам какъв кеф ми доставя и казват, че кефа няма цена - вЕрно е!
На кратко да ти отговоря на въпроса, излиза, че съм сменил техниката при наличието на пари, както вече се спомена в темата. При мен не е било при нужда или някакъв вид ограничаване от нея. Не е хубаво човек да прахосва разбира се, но пък и спестяванията лесно могат да идат по неправилното направление. Аз съм хубав пример за това - попаднах в имотна измама и съм вътрешно с едни 70 хил. лева (да се разбира всичките ми спестявания от добрия ми период на доходност, не че живея на голямо или като баровец..), но не съжалявам за нито един похарчен лев за техника, и това, което ме прави истински щастлив! Та те така те! [smilie7] [beer]

Автор: PhotoBo   
Дата:   04-02-16 16:18

Малии, що нещо съм изписал, а можех да мина с два реда текст и по-малко! Явно днес ми е дошла музата [smilie3]

Автор: Pavlov   
Дата:   04-02-16 17:06

Когато разбереш, че "голяма матрица" е по-хубаво от "голям зуум" .

Автор: kvakioh   
Дата:   04-02-16 17:07

Първо май зависи от средствата. След това какво се иска да се постигне, след това защо и после идват въпросите с какво точно.

Автор: Evolve   
Дата:   04-02-16 17:31

rexpitbul написа:

> Когато си събрал пари или ти
> отпуснат кредит.

[smilie24] Това е отговора [shtrak]

Автор: GAOFTO   
Дата:   04-02-16 17:46

Това ли е най-важно?! Аз пари имам, но си мислех, че зависи по някакъв начин от това дали си постигнал нещо или си разбрал "смисъла на фотографията", а не до средствата
Мерси все пак

Автор: vkk1   
Дата:   04-02-16 18:56

Ами запитваш се:
- харесват ли ми снимките с моя Sony hx300 ?
- достатъчен ли е за визията на кадрите, която търся?
Отговаряш си - "да" - не ти трябва нов апарат;
Отговаряш с "не" - започва лудо търсене коя система, кой обектив, колко чанти пари ти трябват и т.н.
Т.е. - придържай се към отговор - "да" по-добре [smile]

Автор: desmes   
Дата:   04-02-16 19:29

Бих ви предложил да поснимате с по-висок клас апарати на приятели/познати . Така ще можете да усетите предимствата им и да прецените дали и какво ви липсва при вашия . Често закупуването на нова техника не е продиктувано от техническа неиздържаност на настоящата ни техника, а от желание да притежаваме по-нова. Възможностите на техниката , не рядко, надхвърлят нашите .
Ако имате по-конкретни въпроси, относно възможностите / предимствата на конкретен модел, или кой би бил подходящ за определен тип снимане, има много колеги, които могат да са от помощ.
Успех ! [beer]

Автор: lamerko   
Дата:   04-02-16 19:41

GAOFTO: смисъла може би е малко по-различен от очакванията ти - фотографията е наркомания. Хванеш ли се - ще се видиш без пари (и може би без резултати) много бързо :)

Автор: 1swamp2frogs   
Дата:   04-02-16 20:46

Според мен ДСЛР от начален клас няма да е сериозно набиване на средства, а ще предложи много повече от сапунерката като възможности за запознаване с фотографията и учене на кое и как. Към него ще трябва и един обектив за портрети примерно 50 мм за да се получи ефекта на боке, вече другите според интереса и какво се снима - пеизажи - китовите обективи са задоволителни за начало, но ще трябват CPL и ND8/64 филтри за мазане на вода и хора, макро - там към 5-600лв може да се намери нещо.
БЕзогледалките имат проблеми с ИСО-то - все не стига и има много повече шум от ДСЛР начален клас.
Та ако имате излишни едни 1500 лв примерно си заслужава определено - но идва и момента за учене на обработка във програми като фотошоп (което на мен лично не ми се нрави много много - така от фотограф се превръщаш в графичен дизайнер един вид). [beer]

Публикацията е редактирана (04-02-16 20:47)

Автор: t.marev   
Дата:   04-02-16 22:10

vkk1 написа:

> Ами запитваш се:
> - харесват ли ми снимките с моя Sony
> hx300 ?
> - достатъчен ли е за визията на
> кадрите, която търся?
> Отговаряш си - "да" - не ти трябва
> нов апарат;
> Отговаряш с "не" - започва лудо
> търсене коя система, кой обектив,
> колко чанти пари ти трябват и т.н.
>
>
[smilie24]

Прекрасни въпроси....
Аз обаче бих добавил още един - Могат ли да станат по-хубави с друг апарат?
Това също е важно, затова както посъветва някой по-горе, вземи за проба от приятел друг апарат и ще разбериш. Освен това ще разбереш и другото ,пак споменато вече - дали другият апарат ще ти носи повече кеф при снимането, защото това също е важно. Хубавото е, че можеш да си го позволиш, тогава изборът е по лесен.
Успех!

Автор: Антивик   
Дата:   05-02-16 08:47

GAOFTO написа:

> Здравейте, вече притежавам една
> "сапунерка"- Sony hx300 и се чудя някой
> може ли да ми отговори кога във вашия опит и как сте разбрали да преминете на апарат с сменяеми обективи независимо дали е DSRL или
> MIRORLESS

Ами първия път го разбрах, когато в малко помещение не можех да събера обекта в кадъра и ми дотрябва по широк ъгъл/сиреч по-малко фокусно/. Втория път беше, кога се опитах да снимам пилци, а те проклетите се плашат и бягат, та се наложи да гоня разстояние и по-дълги "Кюнци", та си е според зависи, какво се търси.

Автор: impuls   
Дата:   05-02-16 09:25

Първия ми дигитален апарат беше една сапунерка (останал от децата ми) Олимпус с 3,1 МП. Вероятно бих си останал и с него, но екранчето е колкото Лайка размер и ми беше трудно да виждам изпънал ръцете напред на 50 см . Цял живот съм снимал с по-масивни - Смена, Вера,Екзакти,Практики, Практисикс,Минолти, Лайка . И така купих си Никон 5100 с 16-85. В общи линии съм доволен, но и да виждам недостатъци нямам време за промени вече съм над 75 г.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »