Автор: stef7
Дата: 23-12-15 08:14
На теория 35мм на кроп ти дава като ъгъл на виждане еквивалента на 50мм Full Frame. 50мм за Full Frame се счита за нормалния обектив и обикновено е първия обектив който се препоръчва ако искаш светлосилен с твърдо фокусно разстояние. Но истината е че 40мм обектив дава картинка която е най-близко до онова което виждаме с очите си. Ако трябва да бъдем точни 43мм, но такъв обектив няма. Оттам насетне 50мм е малко теле обектив, 35мм е малко по широкоъгълен.
35мм за кроп съответства на 50мм full frame, 28mm на 40мм, 24мм на 35мм. Кой да избереш както ти писах е въпрос на лични предпочитания и ОПИТ. Опит идва от опитвам. Ако никога не съм ял маслини, няма да знам дали ми харесват докато не ги опитам, дори някой да ми ги препоръча като много хубави. С фотографията и обективите е горе долу същото. Ние ти препоръчваме и даваме идея, но е неизбежно ще трябва да опиташ за да разбереш какви са твоите лични предпочитания. На твое място бих започнал с 35мм или 28мм. 24 е много скъп като за опит. Там трябва да си сигурен че ти харесва. Измежду 35мм и 28мм може да избереш лесно, като използваш китовия си обектив. Закотвяш го на 35мм и снимаш един два дена само на 35мм, детето (децата) си основно. След това същото с 28мм. И на базата на този опит ще избереш фокусното разстояние което ти допада най-много.
Дълги години съм снимал с 50мм и 35мм на full frame и знам предварително приблизително какво ще видя във визьора ако сложа някой от тях. Свикнал съм с тези фокусни разстояния. Но за м43 се наложи да ползвам еквивалента на 40мм. И в началото ми се видя много криво това фокусно разстояние. Нито 50мм, нито 35мм, шанатава история. Но след известно време ми стана любимото и сега спокойно мога да изляза да снимам само с един обектив и това да бъде 40мм. Но си ползвам и 35мм и 50мм също де.
Също като колегата realnoncho мисля че китовия обектив би трябвало да свърши работа за малка сцена и детско тържество. Досега дето съм снимал сцени, по-големи или по-малки обикновено светлината е била достатъчно за ИСО 800 и ф2.8. Китатка ти дава около ф4, ф4.5 на 28 до 35мм. Т.е. на 1600 би трябвало да може, но дори сцената да е затъмнена би трябвало 3200 да е достатъчно, особено в случай, че затвора може да слезе на 1/30. Направих си експеримент снощи и в стаята осветена от две 40-50 ватови лампи за най-тъмния ъгъл 3200 исо на ф4 1/30 бяха достатъчни. Би трябвало да са и за малка и дори не добре осветена сцена. Все пак хората трябва да виждат какво става на сцената.
Публикацията е редактирана (23-12-15 08:26)
|
|