Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Sigma 85 1.4 HSM
Автор: PhotoBo   
Дата:   20-09-15 20:38

Следва...[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Sigma 85 1.4 HSM
Дата:   20-09-15 20:39

Колеги, една муха пак ме е ухапала и съм се замислил за въпросната Sigma 85/1.4 и по-скоро се замислям да заменя два от обективите ми - Nikkor 85/1.8G (в който съм влюбен между другото) и Nikkor 50/1.8G с нея, с което ще намаля разхода и с малко доплащане ще мога да си го позволя. Основно всичко тръгна от това, че вече почти не използвам 50-та, пък и ме блазни изобщо рисунъка на 1.4 при Сигмата, има уникални портрети с този обектив в нета...не че с Никкор-а няма де, просто съм си го навил на пръста. [smile]
Ясно ми е, че трудно някой ще ми даде съвет за това дали ми трябват 50-те мм или не, за това и не търся отговор на този въпрос, по-скоро да си кажете мнението има ли смисъл да се напъвам според вас заради ф1.4 на това стъкло и дали има нещо, което да ме притеснява, като други сигми, проблеми с фокуса и др. неща, които трябва да знам предварително?!?
Ще го пазаря онлайн от Англия, ако има значение, но ще е без предварителен тест, така че ще е малко на риск...ако все пак се реша да действам де. Кажете лично мнение и наблюдения, ако имате такива...може и с примери.
Изобщо как ви се струва уравнението:
85/1.4 > 85/1.8 + 50/1.8 [smilie11]

Последно искам само да кажа, че го мисля за фул фрейм, имам още добър набор от стъкла - 20/1.8, 24-70/2.8, 105/2.8, та си мисля, че няма да ми липсва много 50/1.8 [smilie8]

Автор: realnoncho   
Дата:   20-09-15 20:57

Аз не бих сменил 2 добри никонски G обектива за тази Сигма, особено като ще се купува от чужбина и няма да има възможност за тест.

Каза, че си влюбен в 85 1.8G? Покажи един твой кадър, който според теб ще е изключително по-добър със Сигма 85 1.4 за да си заслужава [smilie8]

Дата:   20-09-15 21:06

Нончо, благодаря за мнението. Кадрите ми куцат от към техническо изпълнение, още се уча. Дава един бърз пример с 85/1.8, но ще да е на различна бленда от 1.8, та още по-трудно може да бъде меродавно, но все си мисля, че със Сигмата фона ще е по-приятен, особено ако се отвори до 1.4:
https://photo-forum.net/static/site_pics/159/1432607951_yani5.jpg

Автор: alext   
Дата:   20-09-15 21:21

И аз много харесвам никонските 85 и особено 50ката- страхотни обективи, цена, качество. 50ката не съм я свалял няколко месеца.. 85 1.8G обаче реших да го пропусна в полза на 85 1.4 Samyang(тука снимките на Simbon4o ме убедиха [beer] ). Еми няма такъв кеф особено за портрети на кроп. Дори АФ не ми е липсвал и повече за 85G не съм се замислял. В този ред на мисли Sigma- та се представя чудесно от това, което съм видял и си заслужава заменката. За да не се разочароваш обаче помисли и за 135мм обектив- просто няма да усетиш космическа разлика между тези 1.4 и 1.8 85мм. 135 дава друга визия.[shtrak]

Публикацията е редактирана (20-09-15 21:27)

Дата:   20-09-15 21:47

Мъчих се аз с ръчен фокус, ама не - не е за мен просто. Това е за човек с търпение, аз съм от нерваците...и не ми е леко, иначе Samyanga щеше да е отлична алтернатива. Снимките на Simbon4o в другата тема и аз ги видях - много ми харесаха!
135 ще е една стъпка в бъдещето, не съм готов за нея още, даже 105мм не ми пасва като дължина още, 85мм е идеална към момента. Бистря го основно заради картинката, всичко останало ми пасва на 85мм.

Автор: alext   
Дата:   20-09-15 22:26

Ясно. Тогава бих допълнил от моите наблюдения, че 85 1.4 независимо от производител дава наистина повече отделяне, 3Д ефект и арт визия като цяло. И 1.4 си е 1.4 откъдето и да погледнеш. И нещо много важно- микро контрастът. Тука е голямата разлика между никкори, zeiss- ове отчасти Samyang, а Sigma от другата страна. Микро контрастът не е от силните страни на Sigma. Затова аз бих заложил на Nikkor 85mm 1.4D. Проблемите с АФ на сигма вече някой от опит ще сподели реални ли са.[beer]

Автор: Giorgio.K   
Дата:   20-09-15 22:37

Ако си се загледал в тази Сигма, моят съвет е да я вземаш. От 3-4 години съм с нея, първо на D300 и сега на D700 и почти не я свалям от тялото. Според мен всички 85-ци на 1,4 придават специфична мекота в картинката която е невъзможно да постигнеш с тези на 1,8. ... (то че има майстори дето ще ти изкарат приказен кадър с квото хванат е вярно, но това е друга тема).
За мен Сигмата си е най-балансирания автофокусен обектив и от гледна точка на цена/качество на картинката. Може да ти е необходима финна настройка на фокуса в тялото - при мен на D300 беше на 0, на D700 иска +7/8
Долу в линка имам малко снимки повечето са с тази 85-ца. Има ретуш по лицата на момите, но дефокуса (бокето) не е пипан и дава представа какво може да се изкара.

https://flic.kr/ps/Zw6uC

[shtrak]

Публикацията е редактирана (20-09-15 22:41)

Автор: marrio31   
Дата:   20-09-15 23:50

Nikon си имат обективи,за мен всичко трябва да си е истинско,тамрони..сигми

Автор: da.fo   
Дата:   21-09-15 03:48

PhotoBo, и аз отдавна се оглеждам за тази 85-ца. Ако не е тайна - на колко лева ще ти стъпи обектива тук в България с всичко ? Може и на лични ако не искаш тук да разводняваме темата. Благодаря !

Дата:   21-09-15 11:40

Аз също бях скептичен и предубеден, когато ставаше въпрос за трети производители, като Сигма, Тамрон, Самянг и др... но навремето реших да експериментирам и започнах да тествам с различните марки. Оказа се, че донякъде напразно съм се притеснявал и настройвал негативно към третите производители и към днешни дни нещата съвсем не стоят така, както го мислех. 24-70/2.8, който споменах по-горе е точно стабилизирания Тамрон и май-това е един от най-качествените варио обективи, които съм имал. Та в тая връзка по повод коментара на marrio31, че видиш ли Сигма, Тамрон и др. не стават и не са истински обективи, мога само да кажа, че личната предубеденост само ни ограничава, вместо да ни помага да преоткрием някой истини. Друг е въпроса за конкретния обектив, за това търся и вашето мнение, все пак Сигмите се славят с някой несъответствия при някой от техните стъкла, особено такива с фокуса.

Относно цената, гледам варира и спокойно се намира за около 500-550 паунда. Моята тънка сметка (ако стигна до това решение, разбира се...) е да продам двете стъкла за около 350 пак навън и след това да добавя едни 150-200 паунда от себе си и съм готов.

Чудя се и за ватианта Nikkor 50/1.4 D, който също има хубаво боке и маже задния фон добре, но четох, че Сигмата е по-бърза, фокуса кове и е достатъчно остра и по крайщата. Един вид Никкор-а го определят като строго портретен, като модела трябва да е разположен не в края на кадъра, докато Сигмата повече я спрягат като мулти обектив, чиято сила му е работата по събития с лоша и недостатъчна светлина. Както и разбира се за индивидуални портрети, които могат спокойно да бъдат разположени в края на кадъра и да бъдат достатъчно детайлни и остри. Сравнено с Никкор-а бокето било по-нервно, докато Никкора много добре и приятно мажел и отделял фона. Та отново размисли и срасти...
[smilie11]

Публикацията е редактирана (21-09-15 11:46)

Автор: ivodianov1992   
Дата:   21-09-15 11:52

А замислял ли си се за Nikkor 85mm f1.4G? От всички 85ци, като изключим топ модела на Zeis е най - добре. На D810 цепи, остър е още от 1.4 бленда. Имам Sigma 50mm f1.4 HSM. За парите си е чудно стъкло, остро, бокето е супер, само където аберира доста на отворените бленди. 85цата, не знам как ще е, но никорската 1.4G цепи.

Дата:   21-09-15 11:59

85/1.4G е най-добрия вариант наистина, само че е доста скъп. Не мога да си го позволя, не и на този етап... за това търся вариант за минимален разход.

Автор: realnoncho   
Дата:   21-09-15 12:22

Сигма 85 1.4 е хубав обектив и не бих го отхвърлил с лека ръка. Просто много условности се събират. И не мисля, че показаната снимка ще добуие ефект WOW от смяна на 85-цата [smile]

Автор: demiman   
Дата:   21-09-15 13:23

Въпросът е личен избор ... или пълно доверие на някой ползвал достатъчно всички посочени обективи :) Няма универсална рецепта за съжаление. Забелязвам, че имаш повече обективи от необходимото ... успех [smilie3]

Автор: IsoIv   
Дата:   21-09-15 13:33

Аз се колебаех между сигмата и никор-а,но в крайна сметка си взех 105/2 за портрети,защото ми е по-удобен като дължина.Сега мисля да си взема една 85-ца на Самянг,да си прая кефа и да експериментирам с ръчния фокус [shtrak]

Дата:   21-09-15 14:38

Така, за сега нещата са 50/50 за смяната май...та май ще се въздържа на този етап от смяната, но ше видим...може да размисля за Никкор 85/1.4G един ден при повече финансови възможности или може да се лиша от още някое друго стъкло от арсенала.
Демиман е прав, имам повече от необходимото, а реално никога не нося или не ми трябват стъклата, които имам. В повечето случаи излизам или пътувам с 24-70 + 85-цата или 20/1.8 + 85-цата отново. Друг е въпроса, че всичко старателно и бавно съм подбирал и запасил за всеки случай, ако един ден започна да изкарвам пари от сегашното ми хоби. В момента снимам само местата, които посещавам, портрети и малко архитектура/интериор. Като се замисля за всичко това само 20/1.8 и 85/1.8 са ми напълно достатъчни, но пък от друга страна хляб и сол не ми искат стъклата, парите са дадени и няма какво да ги мисля...може и да ми влязат в употреба, когато разширя кръгозора си, познанията и стила си например. 50-та е страхотно и в същото време много евтино стъкло, просто не му намирам птиложението често, освен като снимам синчето вкъщи...та от там се тръгна и ме ухапа мухата за тая сигма :)
Искрен, 105-цата ти е страхотна, а ти умело боравиш с нея. Аз с моя макро 105 почти не снимам, нито макро, нито портрет, а той и за двете става по моему мнение....и все пак, неудобна дължина ми е за сега.

Автор: DX   
Дата:   22-09-15 02:47

Те няма ли скоро Сигма да пуснат същата 85-ца на 1.4, ама арт серията?

Автор: da.fo   
Дата:   22-09-15 22:44

Те ще я пуснат новата Sigma но на каква цена ще е [smilie3]

Дата:   23-09-15 00:58

Сигурно ще гони цената на Никкор 85/1.4Г [smilie3]

Автор: Батко   
Дата:   23-09-15 13:53

Sigma 85 @ 1.4 HSM е страхотен обектив!
Купих си го когато излезе в продажба от чужбина ( 2010 - 2011 ? )
Имаше бек или фронт фокус - не помня, но в сервиза на Сигма ( София ) ми го калибрираха към тялото ( 5DMK2 ) и AF стана супер точен и резачка още на 1.4.
Преди време май бях чел, че са закрили сервиза на Сигма - дано не са.
Причината да се разделя със Sigmata беше, че си взех по-късно Canon 135L 2.0. Оказа се, че не се сещам за сигмата и я продадох.

Успех!

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »