Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Canon 70D, Nikon D7200 размисли и страсти
Автор: M17cH   
Дата:   13-04-15 23:06

Привет колеги, от известно време насам ме мъчи едно решение... нека започна с малко история.

Снимам със Sony a57 с обектив Sigma 17-70 f2.8/4.5 от които бях доволен до скоро. Като за евридей снимане и трип сет са чудесни и перфектни, но преди няколко седмици трябваше да отразя едно събитие и нещата започнаха да ме дразнят. Обстановката беше в не добре осветена зала и естествено снимах без светкавица, тъй като за апаратура която използвам за напред назад не ми е нужна... Проблемите дойдоха когато започнах да разглеждам снимките на лаптопа ми - няма такава нерязкост, мазаница и шум.. естествено разбираемо, но тъй като ще ми се налага да отразявам все по-често такива мероприятия, започнах да се замислям с какво да ъпгрейдна.

По-главното чудене е какво тяло да взема, или може би да остана със същото, но сякаш ми се иска ъпгрейд? Чудя се предимно между посочените в заглавието 70Д, което е сравнително старо тяло и сензор, или д7200 който излезе кажи-речи ей ся.. 7д-мк1 също май ми влиза в бюджета, който е малко разтегливо понятие, да кажем че не е проблем (ест. в рамките на разумното). Което и да е от двете тела, мисля че съм се спрял на обективите които ще използвам - а именно Sigma 17-50mm f2.8 и 85mm f1.8. Мислех първоначално за Tamron 24-70 f2.8, но на кропка ще ми идва дълъг, но пък ако е достатъчно остър?? Реално сегашната ми сигма трудно може да се използва на 17мм на ф2.8 поради мазаница по краищата, тъй че кел-файда от 17-ката.
Към новото тяло най-вероятно ще купя и светкавица.

ИЛИ да купя просто светкавица за моя и да си мълча. [smilie18]

Смятам да се насоча повече към портрети и тук таме някоя сватба, затова се чудя дали да набивам пари за сони байънет или да скоча другаде.

Проблема е, че съм в Белгия, а тук неща под наем не намирам и освен за няколко минути в някой магазин при определени обстоятелства нищо не мога да изпробвам.

п.п. Моля ви не отварям тема с цел никон или канон или що си в друга секта или ела в наща секта. Търся хора които са имали досег с посочените обективи/тела [shtrak] [shtrak] [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Canon 70D, Nikon D7200 размисли и страсти
Автор: vgramatikov   
Дата:   13-04-15 23:11

д7200 е най - компетативната камера и с най-добрият сензор.
70д е също толкова добра камера с малко по-слаб сензор.

Трябва ти константен 2.8 варио обектив или по-светъл.

Принципно при тези тежки светлинни условия ако искаш значително развитие си вземи ФФ.

Автор: alext   
Дата:   13-04-15 23:19

Откъм сензор и шум каноните изостава от другите, така че ако не смяташ да правиш видео sony сензорите, които са и в никона е по- доброто. D7200 си е ново тяло, но формулата е изпитана и би трябвало да ти даде всичко нужно. В бюджета ти е и някой фул фрейм 2ра ръка. Сонито може да си го ползваш за второ тяло със закачен твърд обектив.

Автор: Pavlov   
Дата:   14-04-15 07:54

Ти хубаво не искаш да говорим за Canon или Nikon, само че - проблемът идва от това, че си със Sony. И по-точно - със SLT. Заради полупрозрачното огледало снимките са по-шумни, в сравнение с тела със същия сензор, но на Nikon или Pentax например. Освен това Sony по-принцип прилагат по-сериозно шумоподтискане, заради което снимките ти изглеждат размазани.
Със 70D нещата ще са малко по-добре, а с D7200 - още малко. Но както ти каза PD, за такива условия ти трябва фулфрейм.

Автор: pumabg   
Дата:   14-04-15 08:10

"Проблемите дойдоха когато започнах да разглеждам снимките на лаптопа ми..."
Преди да изръсиш една камара пари си купи добър монитор...

За мое учудване огромна част от хората снимащи със скъпа техника продължават да си гледат кадрите на "лаптопа"...
Това е като да си купиш Ферари и да го караш само в двора..
Луда работа!

В допълнение, шумът и остротата при цифровите изображения могат успешно да бъдат моделирани, без значение какво е тялото..
Та вместо да даваш пари за нов апарат, по-добре един курс по фотография и пост обработка...

А да не забравя, за сватби и събития, светкавица определено [smilie24]

Автор: kery70   
Дата:   14-04-15 09:29

Щом пише Сони не става той колегата ти е казал. [cool] [smilie5] [smilie5] [smilie5] взимаш никон или канон и глей какво става , шедьовър след шедьовър [cool]

Дата:   14-04-15 10:05

Благодаря ви за отговорите колеги!

"по-добре един курс по фотография и пост обработка..." трудно в Белгия...

По принцип за сонито си му знам недостатъците, ама ми дойде след като го взех.. както и да е, затова съм отворил темата предимно за тела друга марка.

Ясно е че ФФ е истината, но се чудя дали не е твърде много във филма, за нещо от което на дали ще вадя кой знае какви пари. Реално обективите които съм се напътил да взимам са съвместими с ФФ, примерно тамрон 24-70 би дошъл перфектно на ФФ. Намирам 5д мк2 за хубави пари, не знам как е като съпоставка с по-новите технологии и сензор на д7200, как са ФФ никоните? намирам д600 за горе-долу същите пари, уж по нета го водят по-добър от 5д мк2 [smilie11]

Благодаря ви, наистина помагате![beer]

Дата:   14-04-15 10:13

Ако ти се харчат пари е друг въпрос. Ако ще взимаш ФФ Никона д600 е по добър избор. Смяна на тялото обаче едва ли ще доведе до по добри резултати. Търси къде са причините за не дотам добрите снимки. Едва ли са само от тялото.И друго нещо в РОУ ли снимаш или? Шум се чисти лесно.

Дата:   14-04-15 11:19

Снимам в JPEG, но сам стигнах до извода, че по някакъв начин трябва да сменя начина по който снимам.

Иначе не ми побира акъла как на слабо осветено място мога да постина нещо без светкавица поне или някой прайм, реално сигмата на 50мм е ф3.5(или нещо подобно) което не е много задоволяващо. Та от тук се поражда проблема ако ще купувам светкавица и обективи, дали да бъдат за тоя байънет :)

Поздрави![beer]

Автор: lamerko   
Дата:   14-04-15 11:49

M17cH: с моя Canon 6D (ФФ) имам напълно използваемо ISO 4000, че и на моменти 6400. С един светъл обектив 1:4 или 1:8 стават чудеса без светкавица, но всичко зависи от светлината - откъде идва, накъде е насочена, какъв тип е... често разни прозорци или директно осветени обекти са напълно прегорели или пък задния фон е твърде тъмен...

Автор: fast_eyebrow   
Дата:   14-04-15 11:55

Всъщност проблемът ти е в обективите. Щом виждаш осезаема разлика в картината, значи тая сигма има отклонения от фокуса- фронт, бек, ъп, даун :)
Нещо типично за сигмите. И тамроните

Автор: domidi   
Дата:   14-04-15 11:58

Аз бих си взел първо светкавица и след това ще реша!Може пък да ми харесат резултатите с наличната техника+светкавица.Ако пък си търсиш причина да смениш системата,няма нужда от дебати...продавай старото,купувай ново и си свиркай![smilie3] [cool]

Автор: chrisnoch   
Дата:   14-04-15 16:00

M17cH,
Не обръщай внимание на Pavlov, lamerko и разни други "познавачи", които са виждали Сони А57 само на картинка! Това тяло се държи много добре до ISO 3200, а ISO 6400 е използваемо за 90% от обичайните цели. Не можеш да очакваш прилични резултати, ако снимаш само в JPEG! Всяко тяло в комбинация с всеки обектив ще произведат "нерязкост, мазаница и шум", ако не знаеш как да ги използваш! Вероятно си снимал на много ниски скорости. Различаваш ли липса на фокус от моушън блър? Дай да видим някакви кадри!
Sigma 17-70/F2.8-4.5 DC е много добро варио - особено предвид възрастта (2006 г.) и цената му! Има две по-нови версии, които са с по-голяма светлосила в дългия край (F4) и по-добри характеристики, но оптическите разлики не са чак толкова съществени. По-важното е, че по-новите версии имат HSM автофокусни мотори, а старата разчита на мотора в тялото и фокусира по-бавно и по-неточно. Една бленда разлика между късия и дългия край е доста! Ако не снимаш много в диапазона 50-70 мм, може би Sigma 17-50/F2.8 EX DC HSM или Tamron SP AF 17-50/F2.8 XR Di II LD Aspherical са по-подходящи за теб.
По-вероятно е да няма нужда да сменяш нито тялото, нито обектива. Можем само да гадаем, ако не покажеш някакви снимки!

Дата:   14-04-15 16:13

А, че аз Сони не съм виждал и не си спомням някъде да съм го коментирал. Моя коментар беше конкретно за слабата светлина без светкавица :)

Автор: PhotoBo   
Дата:   14-04-15 16:57

Според мен подхода е грешен, когато се цели избиване на парите. По-скоро трябва да се гледат финансовите възможности,а не на всяка цена избиването на техниката. В тоя ред на мисли аз бих инвестирал повече сега отколкото вайкане около това дали съм направил правилния избор по-късно, та ако ще решението ми да е свързани с покупката на светкавица само. Във всеки един случай обаче идета за фул фрейм тяло ми се струва не лоша, щом бих очаквал получаване на дори минимален приход от използването на любимото ми хоби за това

Дата:   14-04-15 19:19

Радвам се че темата се развива.
Ето няколко примера. Това са Jpeg-файлове директно от фотото, нищо повече не съм барал освен неща които са като възможност на фотото.

https://drive.google.com/file/d/0B8r5IeEhImj4bkhLSzROSVNHdkk/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B8r5IeEhImj4Q2psaHRQSHNFQTA/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B8r5IeEhImj4bVlMem9oZVYzb1U/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B8r5IeEhImj4Y2M3VGdlLVBRSHM/view?usp=sharing

общо от снимките дори и леко зуумване и веднага започва да си личи нерязкостта и шума, дори и в снимката навън. [smilie11]

Иначе по никакъв начин не съм казал че очаквам инвестицията да се изплати след някакво време, или поставям таймфрейм в който да се случи това, с фулфрейма имах предвид, че някак си го усещам че бягам от любителското и нещата стават по-ангажиращи.
НО, сякаш все повече клоня да закупя 5дмк2, не знам как е като съпоставка спрямо по-новите възможности и сензор на Никона, или може би д600 никонски, който пак не е първа младост... но пък ФФ си е доста висока летва, която дори би ме учила как се случват нещата или трябва да се случат.

За мойта си техника(апаратура), знам й възможностите, все пак съм я купувал с акъл, но нещо не ме задоволява, или може би някъде аз бъркам.. ще пробвам следващата сесия да снимам RAW, и да мъча там нещата :)
Иначе се усещам че по-скоро снимам в дългия край от колкото широкия, така че друго предимство на не сонитата е че има възможност за 85 ф1.8 :)

[beer] [beer] [beer]

Автор: TheOne   
Дата:   14-04-15 19:43

Аз пък мисля, че просто ти трябва по-качествена оптика....иначе по мое мнение си избери и едната от марките Канон или Никон и си пей [cool] [beer]

Автор: BOZO   
Дата:   14-04-15 19:52

Mec?

Автор: kvakioh   
Дата:   14-04-15 19:52

ЗА Сони рефлексните апарати има достатъчно светли обективи. Тази Сигма 17-70 може да не достига. Според мен това е най-разумното решение, нов/и обектив/и.
ЗА Д7200, може но пак ще трябват обективи и екстри.
Ако не в Белгия, в близка Холандия има какво да се види, къде и да се пробва и закупи.

Дата:   14-04-15 19:55

Резкостта си е наред (вижда се от последната), но имаш доста изразен фронт фокус...

Автор: BOZO   
Дата:   14-04-15 20:42

M17cH,
D610/D600/D700, SB-800/900/910 и светъл зум - 24-70.
Това SONY го продай на някой абдал, неудачно е за сериозна работа.

Дата:   14-04-15 20:48

Проблема му е във фокуса. Трябва или калибрация или друг обектив. И всичко ще си дойде на място. Но пак ти казвам ако имаш желание да смениш системата е отделен въпрос. Има хора дето с доста по архаична техника првят уникални неща. Така че пътища много. Успех.

Автор: victory13   
Дата:   14-04-15 23:32

[smilie18] ми да... на най-зум снимката дофа е едва 4м и нещо при снимане от 8-9м [smilie18] ... на другите стига и до безкрай [smilie18]

този апарат има и готови "сцени", ползвайте ги, за да не му пречите... не знам кой е настройвал апарата, но острота и контраст са нормално, а сатурацията на макс... би ми било интересно защо... а може и да не ми е интересно [smilie5]

Автор: fast_eyebrow   
Дата:   14-04-15 23:58

Дотук-класически грешки на зау-то в кръжока "Пречанафотоапаратадаснимакатохората"
Следователно,докато не си коригираш стила на снимане винаги ще удряш едни и същи греди,БЕЗ значение,каква марка апарат ще си купиш. [beer]

Дата:   15-04-15 08:40

JPG-а на а57 не е от най добрия , погледни дали не е включено шумоподтискане и в каква степен. Снимай в ARW. И ще има значително по добри резултати според мен. За вътрешни снимки без светкавица пробвай и с монопод. Повече тренировки няма да навредят. Щом снимаш в такива условия за първи път е и до тренинг. Търпение и снимане му е майката.[beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »