Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Да поговорим за LED диодите
Автор: shagy   
Дата:   12-03-15 21:46

Досега тук, не съм срещал тема, в която се говори за качествата, предимствата и недостатъците на различни осветителни тела с LED диоди, които колегите ползват.
Можете ли да ми обясните например, защо две почти визуално идентични лед лампи от 160 диода, веднъж в ибей струват 19 долара, а тук в България 120лв? Какво повече имат едните диоди пред другите, след като мощността е идентична, формата, батериите с които работят лампите и филтрите едни и същи?
Благодаря [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Да поговорим за LED диодите
Автор: tvk75   
Дата:   12-03-15 22:21

тия за 120лв вероятно са с по-хубави диоди,пък и стандарта ни е много по-висок - оттам и цената,,,,,

освен туй в евтините лампи има само изправител и още 5-6 елемента,а в другите цял контролер,,,,най-вероятно има значение

Публикацията е редактирана (12-03-15 22:25)

Автор: shagy   
Дата:   12-03-15 22:36

Ами гледах ги визуално, пипах ги, и евтините и скъпите имат едни и същи копчета за увеличаване на силата на светлината, бутон за тест на батерията и филтри. Като изработка не открих никаква разлика. Тежат еднакво, изглеждат еднакво, ползват едни и същи батерии.
Че има разлика - има, но в какво се състои? Най-логично е тя да е в диодите, но с какво един диод може да бъде по добър от друг, за да бъде цената толкова различна?

Автор: gbdesign   
Дата:   12-03-15 22:39

Евтините вадят светлина с неопределим цвят. Отделно регулирането на интензите има значение с какъв точно и колко честотен шим контролер ще се прави, за да не трепери видеото. После е качеството на изработката. Виждал съм такива, които буквално се саморазпадат още при първа употреба. Не на последно място има значение инерцията в цената. Тъй, като тя пада с много бързи темпове, ако потърсиш същата лампа в китайският Алибаба, вероятно ще е още с много по-евтина.

Автор: tvk75   
Дата:   12-03-15 22:50

един диод може да бъде по-добър от друг по много показатели

в случая важното е светлината която дава да е постоянна във времето,цветна темперратура интензитет и тъй нататък

Дата:   12-03-15 23:03

И да допълня от мой опит. Опитах се да си избера подходящи LED крушки за да си подменя осветлението в къщи. Купих от няколко различни модела по 1 бр. и ги тествах. Оказа се че ватовете, написани на корпуса им, нямат нищо общо нито с консумацията, нито със светлинният поток на крушките. Китайците изначало са си престъпно големи мошеници и от любопитство, кое прави 15W измерена мощност, в лампа със светодиод от по видима и груба преценка 1W, разглобих една от крушките и видях подобна на тази безумна схема:http://www.electroschematics.com/wp-content/uploads/2010/08/led-night-lamp.gif

Който разбира от електроника, ще му стане ясно, че основният консуматор в тази схема е ценеровият диод и резисторите, но не и LED, като ефекта е че лампата харчи 15 пъти повече ток, от колкото свети. В крайна сметка се отказах и за момента ще си пазя добрите, стари халогенни лунички. Виж за двора се получи добре, с някакви прожекторчета за по 15-тина лева, които светят силно и харчат по 10W.

Автор: rx   
Дата:   12-03-15 23:06

За цените в България и в Ибей може да се напише много - не са една и две фирмите, които купуват за доларче от Ибей и тука дръстят джобовете на наивници. Веднъж реших да мина през Синтезиса да си взема преходник 72-77мм за филтър с мисълта, че го бях гледал в Ибей за доларче. Като ми каза пича 20лв и първо се замислих дали съм си умил ушите добре като съм се къпал сутринта, или съм недочул - 20лв. За една ламаринка [smilie5] Та е много вероятно да струват 120лв просто защото продавача си търси донор с гладка мозъчна кора [smilie18]

Инак, за ЛЕД може да се напише много и то всеки ден, защото технологията се развива. Добрите компании правят все повече разработки - с все по-широк спектър, все по равномерна светлина и т.н., и т.н. Отвъд гьола китайчетата пък копират мощно - докъде добре, докъде не толкова. Технологията е още млада и много хора са захапали здраво залъка невежество и повтарят "луминисцентната" мантра и мрънкане от преди 5-6 години, когато спектрограмата на един "бял" диод беше като напращял трън. Сега е друго и е въпрос на тестване и съобразяване с възможностите на техниката. Хубаво диодно осветление в комплект с цветен еталон може да ти даде много прилични резултати.

Между другото преди време имахме идея с приятели да лансираме качествено ЛЕД осветление - не за фотографски цели, а за индустриални, офисни и т.н. С две думи, впечатлението ми за българския работодател е, че му е през "обектива" в каква среда работи персонала му - важно е да е евтино, пък РИОКОЗ като мине, ще му мислим :) То не, че казвам нещо ново де...

Публикацията е редактирана (12-03-15 23:08)

Автор: mitkostoimenov   
Дата:   12-03-15 23:34

Наскоро подмених една халогенна луничка 35 вата с ЛЕД с мека светлина 7 вата. ЛЕД-а свети много по-силно и приятно. Цената и беше към 7 лв. Бих си купил пак.

Автор: pmartinov   
Дата:   12-03-15 23:54

Toshiba

LED

warm white 2700К

Е27

220-240V

А+

15000h

15000цикъла

6,5W-40W-10,50лв.

10,5W-60W-11,50лв.806lm/CRI:80

12W-75W-18лв.

Има и цокъл Е14

Произведени са в Китай

Вече близо месец им се радвам :)

Дата:   13-03-15 01:05

Като стана дума за LED, някой пробвал ли е или поне виждал на живо, от тези? Че за традиционалист, като мен, изглеждат доста по ОК, от разните пласманитерии, дето след половин година са пожълтяли до кафяво...

Автор: RazorJack   
Дата:   13-03-15 11:06

мога да споделя малко впечатления, тъй като навсякъде съм със светодиодно осветление вкъщи от няколко години вече.

основно ползвам крушки от ТОЗИ тип. Светят съвсем прилично и нито една не е изгоряла още. Като проблем може да спомена че има трептене, не е като луминисцентните лампи, на много по висока честота е и много по трудно забележимо, но го има - заради не особено качественото им захранване с ШИМ. Като цяло предпочитам светодиодните ленти, които имат резистори, и като цяло сигурно половината от тока се харчи от резисторите, но те поне не трептят.

а на въпроса защо цените тук са такива ли? ами български търговци ... аз вече абсолютно нищо не си купувам от българия освен боксерки и чорапи, всичко се поръчва онлайн [smilie5]

Автор: ishootraw   
Дата:   13-03-15 13:11

Аз подмених всички крушки в нас с LED от v-tac, позлвам ги от 2 месеца. Повечето 6w и 470LM, е14. Приятно се изненадах от силата им и меката светлина. С 3 такива и един малък хол се светва добре. Всяка е по 5лв. Като цена/качество съм много доволен.

Автор: Valentin4000   
Дата:   13-03-15 13:51

Разликата между 20лв и 120лв е 100лв :)
Тези 100лв са всичките главоболия, чуденки,питанки, блъсканици и тем подобни, които ще спестиш/получиш, ако решиш да икономисаш/похарчиш :) Толкова е просто :)

Автор: MikeDimit   
Дата:   13-03-15 14:11

Ба на българския работодател...Случка с един кмет на знаково туристическо градче. Нему се предлага да се замени цялото улично осветление с LED с 2 години гаранция, със схема за инвестиция при която изплаща осветлението от разликата в консумираната енергия и то през осигурен банков заем - с две думи нищо не плаща кеш, а даже пести от константните до момент разходи за ел. осветление. Та кмета во кратце - не съм сам - ами фирмите, които сега подържат ел.осветлението?

Дата:   13-03-15 14:12

Ми то и с нашите фотографии е така - ако произведат "перфектния" апарат, кой ще купува останалите? [smilie5]

Автор: compur   
Дата:   13-03-15 14:15

gbdesign ето ги твоите крушки тук светни се! [smilie3]

Публикацията е редактирана (13-03-15 14:16)

Дата:   13-03-15 14:28

@compur, въпроса ми беше не от къде да ги купя а светят ли хубаво. Междувременно гледах някакви тестове в тубата и твърдят че са много добри, светят приятно и не трептели. Ма от производител, до производител има разлика. В едното клипче счупиха една крушка и извадиха от нея, доста сериозен шим контролер.

Дата:   13-03-15 14:38

Тези ми мязат на последователно-свързани, така, че електрониката може би се свежда до изправяне и филтриране...

Автор: jingov   
Дата:   13-03-15 15:25

Аз лично трета година съм на Осрам балони за хола по 10ват/53 кинта май бяха , другото е Ултралукс , даже и на аспиратора сложих 2х4 вата. Не са горели, светят прилично, не виждам трептене. Под кухненските шкафове лед лента, луничките и те така.
Хубавото светене е субективен показател. Кой на какво е свикнал.
Относно енергоспестяването, смисъла се губи поради постянното вдигане на тока.

Автор: Aron   
Дата:   14-03-15 12:02

Схемата, която показва gbdesign съвсем не е безумна. Който разбира от електроника ще каже, че ценеровия диод при нормална работа не харчи ток, той е запушен тъй като е включен в посока "минус"-"плюс" на захранването. Неговата роля е да предпази електролитния кондензатор 1000uF от пробив ако LED диода прекъсне, тогава ценера ще пропусне някакъв ток на стабилизация и ще ограничи напрежението да 15 V, за което е предназначен.

Автор: Блясък   
Дата:   14-03-15 13:55

Ценера ще сработи, ако изгори Светодиода, или R3. Впрочем повече ме притеснява консумацията от R3, от там ще дойде спада на КПД. Трябва да се помисли за намаляване капацитета на входния кондензатор.

Автор: mitku   
Дата:   14-03-15 14:16

и аз от няколко години съм с LED осветление вкъщи (не ги ползвам за фотография, а за домашно осветление). Но все още главните ми лампи са луминисцентни (от големите 32W "пури"), просто защото светят по-силно, а най-яките LED-ове са доста скъпи. Всичките са warm white (и LED-овете и луминисцентните)- между 2500К и 3500К. Но за LED-овете е факт, че качеството има големи разлики и няма как човек да се ориентира без да пробва, а всяка проба/грешка/успех са си пари. За сега съм най-доволен от едни 10W LED от Китай, през eBay - наистина са най-яките LED-ове, които съм имал, но разбираемо не са много удобни да се поръчват всеки път от Китай, а и там наистина има и много "пръчки", които не стават за нищо... и след това са малко по-слабите Philips 9W LED, които обаче ги има във всеки Кауфланд, т.е. са доста по-лесно достъпни. [smilie7]

Дата:   14-03-15 14:25

Честно казано, пробвах въпросните Филипс и впечатлението ми е същото като от CFL лампите - натоварват ми се очите, особено като чета или върша някаква фина работа, всичко в стаята ми седи някак неестествено. Поне засега не съм попадал на нещо, което да замени нажежаемата жичка, пък да си цаня очите и здравето за разни екологии и икономии - няма да стане. Засега най-добрия компромис, който съм намирал са халогенните лампи. Разбира се, има хора, които са ОК на притъмнена, мижава светлина, но аз обичам да ми е светло - в кабинета ми съм сложил 3 халогенни лампи по 100 вата и като светна става като слънчев ден.

Автор: radi_nrj   
Дата:   14-03-15 14:33

У нас съм с плафони с по 2 крушки навсякъде. Смних всички крушки с V-Tac 2700К 6W и там където ми трябва повече светлина сложих 12W. За сега нямам забележки.

Автор: Aron   
Дата:   14-03-15 14:51

Основния проблем на LED-лампите е неравномерния спектър на излъчване. На това основно се дължи неестествената им светлина.
Ето тук има една добра статия по въпроса:
http://blog.vikiwat.com/tag/led-lamps/

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »