Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Интериорна фотография - обективи, техники, примери...
Автор: PhotoBo   
Дата:   21-02-15 13:07

Колеги, получих предложение да снимам интериор на малък семеен хотел, а снимките да бъдат използвани за техния уеб сайт. И сега съм пред дилема какъв обектив да използвам за определени случай като се има предвид, че това е поръчка за един път и не искам да инвестирам прекалено много в такъв обектив. Тялото е ФФ, а като най-широк имам 24-70/2.8 и мисля да опитам с него, но не съм сигурен дали няма да се окаже тесен, а още не съм бил на мястото, за да видя размера на помещенията, които ще искат да снимам. Ако бях с кроп нямаше да имам подобна дилема и Токина 11-16/2.8 щеше да ми влезе в употреба, но сега е малко по-сложно... Мислех си за Nikkor 18-35 D на старо, че не е много скъп, а и после може да ми остане като широк за пейзажи, но нещо не го хвалите тук и не съм сигурен дали ще е подходящ в случая, плюс това е и тъмен.
Бих взел и под наем, но съм в Англия и не знам от къде, та ако някой знае магазин за техника под наем тук, нека ми драсне един ред. И в двата случая трябва да реша какво да търся, така че моля за съвети!
Благодарско![beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Обектив за интериор за фул фрейм?
Автор: GOSPODIN   
Дата:   21-02-15 13:55

Да кажат специалистите, но аз мисля, че си на границата с 24мм. Ако се наложи ще правиш панорами. По скоро мисли за осветление, че наличното, ако е диодно(амбиентно) си за палците, ако нямаш добро свое.

Автор: Yonko_Rusev   
Дата:   21-02-15 13:56

14-24/2,8 :) Прекрасен за тази цел !

Дата:   21-02-15 14:20

Имам само една мигалка yongnuo 565ex но за панорама незнам дали ще се справи да ми даде равномерна светлина на различните кадри :(
12-24/2.8 не ми е в бюджета :(

Автор: gbdesign   
Дата:   21-02-15 14:31

Ако ще ти е само за тези интериорни снимки, 24-70 ще ти свърши работа. Ако нямаш статив, купи си читав. Където 24-70 ти дойде тесен, правиш няколко снимки и сглобяваш от тях 1 панорамна. Ако изискванията са високи, на последък е модерно да се прави HDR и то не от 2, а от 5,6..10 кадъра. Има няколко специалисти във форума, както и теми по въпроса. Със светкавица, само ще развалиш осветлението. Със статив можеш да снимаш на много ниски скорости и да постигнеш много по-добри резултати от колкото със светкавица.

Автор: tzl   
Дата:   21-02-15 14:40

Ако искаш да лъжеш хората, че стаите са големи, снимай с широко. Ако искаш да направиш възможно по-реалистични снимки на интериора, снимай с 30-35мм. Интериори се снимат с големи сензори или с панорамни снимки, а не с широки обективи.

Уважението към дизайнера на интериорите (по отношение на перспективи и съотношения по време на снимки) е като уважението към гримьора при обработка на снимките. За съжаление повечето неща в България, които съм виждал са снимани с твърде широки обективи и като отида на място се разочаровам от подобни стаи. Това прави по-лошо впечатление от красиво аранжирани и реалистично заснети (малки) помещения. Предполагам са малки, защото се говори за широки обективи.

Ако се види работата на по-известни интериорни фотографи, ще се види липсата на ползването на широки обективи. И да, снимат и малки помещения.

Публикацията е редактирана (21-02-15 14:41)

Дата:   21-02-15 14:55

По принцип грешката май идва от собствениците на хотелите, те самите искат стаите им да изглеждат по-големи и просторни. Същото е и при търговията с недвижимите имоти, въпреки, че там клиента лесно може да се откаже от сделката, докато при хотелите тук първо се предплащат и тогава реално клиентите се сблъскват с действителността.

По всичко личи, че ще сменям статива на първо време, а за обектива...още не знам.[smilie8]

Автор: GOSPODIN   
Дата:   21-02-15 15:09

Иди на място за оглед и снимай няколко кадъра, за да видиш как е осветлението. През деня ще ти влиза светлина от прозорците, която в много от случаите помага, но когато вътрешното осветление е много жълто и в само част от спектъра става страшно, защото няма как да получиш истински цветове без ползване на поне 2 светки с дифузьори или чадъри. Отделно, че ако настроиш апарата на 2800-3200 К прозорците стават сини.

Дата:   21-02-15 16:25

@PhotoBo — аз те разбирам, че така искат собствениците, но е в твой контрол доколко ще бъдеш изпълнител на всичко, което ти кажат или ще те наемат заради това, което обичаш да правиш, а не което те мислят, че може да направиш за тях. Тук е изцяло твое лично решение дали ще приемеш работата заради парите, ще ги похарчиш за обектив и ще представиш друга реалност и няма да имаш печалба.

Собствениците често не разбират какво се снима. За тях всичко е само кутийка с обем, а не нещо красиво, което да хваща окото. Много рядко виждам добре аранжирани стаи, а за мебелировката да не говорим (но това е моят вкус). Та ти прецени дали ще снимаш обем или ще снимаш интериор. Каквото и да решиш, никой тук от нас не може да ти се сърди за това. Аз само давам насока за размисъл.

Автор: ludiakolio   
Дата:   21-02-15 16:47

Някой пробвал ли е това за такива снимки?
http://www.photographyblog.com/reviews/ricoh_theta_review/

Автор: dekov   
Дата:   21-02-15 16:48

Досега не съм разбрал какво не харесват на 18-35D,
всички които не го харесват си признават, че не са снимали с него, ама не им бил светъл, малък му бил зума.....
Казвам го, защото съм продавал този обектив в магазина, и съм снимал с него.
Имам във фотото снимка 70х100 см.всеки може да я погледне.

Автор: gbdesign   
Дата:   21-02-15 16:59

@dekov
Мога да кажа аз какво не харесвам в 18-35D. Мек е, прекалено пластмасов е, пълни се с прах, винетира силно на отворено, сръвнително скъп е и на всичкото от горе е и тъмен.

Автор: victory13   
Дата:   21-02-15 17:33

Намерете си 24/2.8... Или 35мм, също и 50 някой.
Англичаните издават една камара фото списания всеки месец.
Последните 15-20 страници са само обяви, отделно и по-напред. Сигурен съм, че има реклами и за техника под наем.
Бихте могли и да се свържете с местния фотографски клуб, и това го има при тях [shtrak]

Дата:   21-02-15 18:00

Благодаря за отговорите. Ако ще е твърд, по-скоро съм хвърлил око на новия Nikkor 20/1.8G, но и той малко скъпичък ми идва...може би един ден ... по натам...
За сега сякаш ще сменя статива и ще се опитам с 24-70/2.8 да видя какво ще стане. Може пък и да се окаже подходяща дължина, а и няма да се чувствам задължен да купувам нов обектив за едно единствено снимане, както и няма да се налага да играя по свирката на клиента на всяка цена. Така и така бях решил следващия месец да си взема една 85-ца за портрети, но като се яви тази оферта за снимане се замислих дали не е по-добре да си взема нещо по подходащо за целта. А на клиентите бях решил да не им взимам голяма сума, а по-скоро да приема задачата като добра възможност да практимувам и да опитам нещо по-различно. Ще следя все пак следващите дни в ибей какво се върти, както и ще си взема някое списание за фото техника и ще разгледам обявите за продажба и най-вече за под наем там.

Автор: Frenchev   
Дата:   21-02-15 18:28

24 - 70 ще ти свърши работа. Светкавица не е задължителна. Малко ми е трудно да ти дам съвет тъй като има няколко начина как да се свърши задачата, но те зависят според условията, според изискванията на клиента и наличната техника.

Не се опитвай да правиш панорами без нодална глава. А дори и да имаш не са най-удачния начин за представяне на интериор.

Аз лично снимам смесица от широки кадри с нормални и дори телеобектив.

Автор: hotsnail   
Дата:   21-02-15 18:37

14-ката на Самянг е евтино решение. Трябва да си свалиш или направиш профил за корекция на изкривяванията, щото са сложни (не са големи и понякога не се забелязват, но не можеш да ги оправиш без профил). Иначе освен в самите ъгли е доста остър а в ъглите е приемливо. Има ревюта виж ги ако искаш. С ръчна бленда и фокус е, но не е трудно за интериор. Цената е доста добра ако сравниш с Никонската 14-каА амй не е далеко от нея оптически.

С 35мм на закрито няма да се получи кой знае какъв интериор. Може би с много панорамни умения и в двете посоки......24мм ми звучи доста по-добре и не мисля че ще излъжеш много. За панорами на закрито май трябва да си въртиш камерата около нодалната точка т.е. Трябва си панорамна глава (потърси да наемеш, щото са цифра голяма)

Гледал съм интериори на български хотели с фиш....е това вече е комично.

Между другото може да разгледаш тука. Имаше един човек тука дето работи в Германия, пускал е чат пат негови неща просто неземни. Прави панорами 360 интерактивни, но със супер добро осветление, обработка. Имаше цели затворени селища с панорами между къщите, вътре в къщите. Може някое такова 360 градуса да им направиш от лобито и/или от по-големите стаи(апартаменти)

Публикацията е редактирана (21-02-15 18:51)

Дата:   21-02-15 19:13

Нещо такова май ще свърши работа:

https://photo-forum.net/static/forum/2015-02/kiyl6049.JPG

http://i58.tinypic.com/6t3hud.jpg

Това не е с фиш, но определвно е с някакъв широкоъгълен! Знам го, защото реално съм бил в тази стая и въобще не е толкова просторна, колкото изглежда!

Автор: pmartinov   
Дата:   21-02-15 19:36

24мм

Автор: Pavlov   
Дата:   21-02-15 20:56

Автор: PhotoBo
Дата: 21-02-15 13:07

... снимките да бъдат използвани за техния уеб сайт. ...
Ако бях с кроп нямаше да имам подобна дилема и Токина 11-16/2.8 щеше да ми влезе в употреба ...

Нали си с Nikon? Спокойно можеш да ползваш Tokina-та в кроп режим, и да изкараш прилични 10MP снимки, които да стават за уеб сайт.

Дата:   21-02-15 21:17

Въпроса е че нямам въпросната Токина, а не ми се вижда оправдано да купувам кроп обектив за ФФ тяло, макар и да влиза идеално в бюджета.

Дата:   21-02-15 21:31

Ами никон си имат много и хубави фул фрейм широки обективи не си струва да купуваш някаква токина дори да е сравнително хубава....

Ето тук има 3-4 мой кадъра с Самянга (тия мисля ги коригирах с някакъв профил да не са криви)

А ето и в една доста тясна стая с 14-ката. Тука с 24-ка нищо няма да хванеш а с 35-ца не знам ....дори тая Токина на кроп ще снима само кревата. (тзи не е коригирана, директно от апарата съм я качвал в нета)

https://photo-forum.net/static/forum/2015-02/hnsj5240.JPG

https://lh3.googleusercontent.com/-hStqR70BZlA/VGkVm5qbQAI/AAAAAAAAlGE/VSC9QkebnJs/w1118-h746-no/DSC

Тия снимки са си за мен просто за спомен, няма никакво осветление или нещо по-специално. Просто 14-ка самянг (видео версия за никон) и А7 със стативче и или на таймер или с телефона задействам апарата да няма вибрации

Публикацията е редактирана (21-02-15 21:57)

Дата:   21-02-15 21:58

Грешката при интериорна фотография е "хващането". В професионалната интериорна фотография може да видите, че често не "хващат" всичко, а само части от мебелите, защото въображението работи и човек знае какво има извън кадъра (или може да си представи). Работата с композицията там е на много по-преден план. Да не говорим за аранжори, които често правят 50% от снимката (аранжорът може да е и фотографът ако има разбиране за интериор и естетика… и му плащат добре за времето, в което подрежда).

Интериорната фотография е доста трудно нещо, но за жалост се приравнява до широки обективи и HDR… (това последното е общ извод на това, което съм видял през годините, а не конкретно за темата).

Публикацията е редактирана (21-02-15 22:00)

Автор: imitev   
Дата:   21-02-15 22:20

Хотснейл тази стая е 3,50х3,50 метра а изглежда като 5х5 :)

Дата:   21-02-15 22:22

tzl давай примери, така с общи приказки има опасност да приличаш на политик от опозицията, дето каквото и да му се предлага все не хубаво.

За Хотели за сайтове обикновено дават кадри от стаите и лобито, баните. Виждал съм и артистични изпълнения, но като клиент не са ми били полезни. Какво от това че на рецепцията имат много интересна табелка, ако стаята ми е тясна или няма баня с душ. Има минимум нужда информация в тия снимки.

@imitev по-скоро беше 2х2м [smilie18] [smilie18] [smilie18] забележи размера на дистанционното и шкафчето ......аз съм 1.68 висок и на това легло малко по-диагонал лягах

Публикацията е редактирана (21-02-15 22:25)

Дата:   22-02-15 03:17

хахаха половин маса дистанционно [smilie24] Голям телевизор ще да е... или масичка колкото две тетрадки :) Добър пример! [cool]

tzl, аз още веднъж искам да благодаря на включилите се в темата и специални благодарности за изчерпателните отговори от твоя страна!
Без излишно да те четкам, искам да кажа, че винаги чета постовете ти с интерес, както и на още няколко люде, с доказан опит и интересен изказ тук във форума. Даже наскоро писах на един приятел пуснал тема за светкавици да ти пише на лично, защото може да му дадеш правилен съвет.
Тук отново си прав, като изказваш мнението си за професионалната интериорна фотография, а грешката която правим ние непрофесионалистите най-вече се обуславя от желанието на клиентите и техните стремежи. Аз самия се чувствам още прохождащ любител и бая път е нужно да извървя преди да нарека себе си професионалист или най-малкото да започна да изкарвам прехраната си с фотография. В тази връзка ми се вижда невъзможна мисията аз да определям желанието на клиента за крайния продукт, без значение дали той самия е естет и разбира или не от фотография! Може би подобна увереност бих придобил след много опит и успехи зад гърба си, но тъй като до този момент такива нямам, мисля, че подобна задача би била изцяло не по силите ми.
Водейки се от съветите до момента и случая, който имам реших да избера златната среда, а именно да опитам с наличната техника, а от там ако усетя, че не е достатъчна - тогава ще търся друго разрешение, според нуждите ми и тези на клиента. Ще опитам да снимам интериор и с 24мм и с 35 и с 50. Даже някоя декоративна ваза, рамка, стара лампа или нещо, което грабне вниманието ми, може да го отстрелям и с 105/2.8 :) Ще видим на място, без да си създавам умишлени ограничения и да си поставям за цел разширяване или замяна на наличната техника, преди дори да съм опитал със същата.
Благодаря още веднъж!

ПП: Както казах днес на един приятел - най-много да ме изгонят от хотела, това не е като да снимам хора, които да казват после, че съм ги изкарал грозно [smilie18]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »