Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Raw vs Jpeg
Автор: Ghost4o   
Дата:   14-02-15 12:21

Има ли някой, който понякога снима в Jpeg? Отскоро снимам в роу, при исо100 спрямо jepega разликата е минимална, при по високо исо, вече е друга разликата, като че ли при роу пада остротата? Проблема е такъв, че като снимам в роу и си ги оставям в архивите, така немога да ги покажа на никой, някой ако иска да види нещо, трябва да се обработва и се чудя при такива снимки за спомен дали да не си оставям обработения вече роу - конветиран в jpeg? Дайте идеи

Отговори на това съобщение
 Re: Raw vs Jpeg
Автор: kvakioh   
Дата:   14-02-15 12:26

ЗАвиси кога и как и какво снимаш. RAW си е по-чиста и разширена математическа функция, jpeg си е по-затворена.
Снимам с Канон 1д марк2N в jpeg, като там нещата са до фините настройки вътре в апарата. Така е и с повечето в 1д апаратите.

Автор: Gecata   
Дата:   14-02-15 12:39

Ако снимаш добре осветени композиции без голяма разлика в динамиката на сцената разлика почти няма да откриеш, но ако динамиката е в голям диапазон - от много светли до много тъмни участъци в сцената jpg-ът просто няма шанс пред RAW дори на ISO100

Автор: victory13   
Дата:   14-02-15 12:43

Jpeg няма никакъв шанс пред RAW независимо от сцената и настройките на апарата [cool]

Ерго, нуждаете се от повече дисково пространство и софт за разглеждане на RAW файлове [shtrak]

Автор: sayman   
Дата:   14-02-15 13:03

Ще ти кажа как аз съм си решил проблема. От 2004г. когато се сблъсках с RAW винаги снимам в RAW + JPG още в апарата. После прехвърлям само джепезите на компа, а на хардовете слагам и raw и jpg-a. Всичко е в папки по г.месец.дата_име на папката. Така после като разглеждаш, търсиш нещо го правиш на компа и винаги знаеш кое къде е. Ако искаш да обработиш роу файла, просто го вадиш от външните хардове.
за даже и маалко по сериозни корекци по снимката се занимавай със суровия файл. Разликата е огромна. Джепега е само за снимки за спомен, въпреки това и тогава снимам в роу + джепег. [shtrak]

Автор: marves   
Дата:   14-02-15 13:07

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: lamerko   
Дата:   14-02-15 13:58

Преглеждането на хиляди RAW файлове може да е кошмарно, ако ги няма JPEG. Единствено заради това сниммам в RAW+JPEG, като винаги си вадя картината от RAW :)

Автор: h_bio   
Дата:   14-02-15 13:58

Снимам основно jpeg. Особено с по-новите камери, които имат оптимизация по отношение на динамичния обхват.

Автор: Ghost4o   
Дата:   14-02-15 14:35

Аз снимам с некс5т, незнам какво мислите за негови jpeg?

Автор: Петрос   
Дата:   14-02-15 17:21

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   14-02-15 20:30

Ако ще е ежедневно снимане, за спомен някакъв, да се вижда добре, Jpeg. ЗА печат, за публикуване, за големите неща- RAW, TIFF.

Автор: Pavlov   
Дата:   14-02-15 20:35

Снимам винаги в RAW, от него лесно се прави JPEG. Обратното не става.

Автор: axlastro   
Дата:   14-02-15 20:40

RAW+JPEG

Дата:   14-02-15 20:41

Кофтито при RAW не е самият файл, а обработващите програми, които всяка една поотделно сама си конвертира и прави цифровия файл и алгоритъм. Нещата са комплексни. Доста кадри, като са направени още от заснемането като хората, стават и на jpeg.
Все пак поддържам и двата заедно.

Автор: J0R0   
Дата:   14-02-15 21:01

RAW vs JPEG = качество vs бързина, оперативност, удобство

Няма универсалност, на кой каквото му е приоритетно. Не познавам репортер който да снима в RAW. Ако си отворите книжките на апаратите ще видите разликата в серийната снимка при едното и другото.

Автор: burningice   
Дата:   14-02-15 21:25

Истински майстори са тези, които снимат само в JPEG. Останалите се мъчим с RAW.

Автор: InnerSelf   
Дата:   14-02-15 21:27

Аз лично експерементирам и с двете. Снимам повече в RAW, защото при обработка разликата наистина е осезаема. Но понякога снимам в JPEG, поради факта, че имам някой интересни настройки на апарата, които са достъпни само в JPEG и искам да видя на момента какво ще се получи. И се предполага, че след това няма да се налага да омазвам снимката с някакви сложни манипулации. И резултатите напоследък са очароващи за мен. Например преди една седмица бях на гребната база и с един затоплящ ефект, достъпен само в JPEG при мен се получиха доста красиви неща с един гребци във водата :) Но и аз съм все пак начинаещ аматьор...

Автор: LorDDemoniC   
Дата:   14-02-15 21:27

JPEG за репортажи отивайки в сайтовете на 1200х800 и по малки резолюции

Автор: PhotoBo   
Дата:   14-02-15 21:28

Снимам предимно в jpeg, обаче съм си програмирал бърз бутон за снимки и в RAW при необходимост. Същото е и на безогледалката (фуджи, че се спомена). С CaptureOne резултатите не са лоши, а за разглеждането на RAW става много лесно с FastStone.

Автор: desmes   
Дата:   14-02-15 22:01

Докато не забелязваш нещо, което да те притеснява в jpg , явно няма нужда да се занимаваш с RAW .
Аз щракам само в RAW , тъй като съм установил , че често имам нужда да коригирам белия баланс, да пипна сенките и т.н.
Не съм се научил да компенсирам предварително всичко това в настройките на апаратите, за да ползвам само jpg.

Автор: tzl   
Дата:   14-02-15 22:11

Нека да ти дам пример за RAW и JPEG и сам ще прецениш:

JPEG си го представи като сготвен сладкиш, където имаш много продукти, събрани в едно. От този сладкиш не можеш да направиш много различни работи. Я го разрежеш, я сложиш плънка, я го залееш със сироп, я му сложиш заливка.

RAW си го представи като продуктите за сладкиша, обаче без да е изпечен. Все още можеш да добавиш още неща към него, с което да промениш качествата му на ниво подготовка. Накрая пак изпичаш и става сладкиш.

Ако си сигурен, че няма да пипаш нищо особено по сладкиша, снимай си в JPEG и пести място. Ако няма да ти искат 16 битови TIFF файлове, снимай си в JPEG (който е 8 битов). Ако няма да правиш никаква обработка или правиш минимална, снимай си в JPEG.

Повечето хора няма да различат добре заснет и обработен JPEG от добре заснет и обработен RAW (конвертиран в JPEG). Трябва да знаеш какви са целите ти. Тъй като всеки има различни цели, един ще ти каже"снимам в JPEG", друг ще ти каже "снимам в RAW" (вторите понякога го правят от фото-снобарство, щото така трябвало).

Автор: Lycan   
Дата:   14-02-15 22:33

Нагледно, с опит за "просветление" вляво,
един и същи кадър малко недоекпониран (около 2-3 стопа)

Автор: asahi   
Дата:   14-02-15 23:55

95%, че и повече, снимам в jpg. Използвам RAW когато светлинната обстановка не е много хомогенна откъм цветна температура или има голям контраст в сцената. Не ми се налага да вадя детайли от сенките, защото си гледам хистограмата.

Автор: Lycan   
Дата:   15-02-15 01:14

[smilie24] и аз като asahi, само че за ЧБ. Нагласям контраста и цветния филтър и бухам jpg.
За цветно пиша и raw. Ако ми се занимава после, с него покривам на около 50% jpeg-а за динамика.
С това по-горе съм си правил експеримент и го имах готоео :)

Автор: pachok   
Дата:   15-02-15 02:56

Снимам RAW + JPEG. В повечето случаи JPEG-a си е напълно достатъчен. Май само при пейзажи със слънце може да изкараш нещо по-значимо от RAW-а. Тъй като в началото снимах само джи пег, смея да твърдя, че този формат е доста по-податлив на манипулации отколкото смятат повечето хора. За жалост става по-бавно и трудоемко, та ми е по-лесно с няколко клика на мишката да си направя основните корекции в CameraRAW и то само при сцени с голяма динамика. Имал съм и няколко интересни счучая, при които, колкото и да бъзикам скалите на РОУ-а, директния джи пег от апарата ми харесва повече по отношение на цветовете.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »