Автор: tzl
Дата: 14-02-15 22:11
Нека да ти дам пример за RAW и JPEG и сам ще прецениш:
JPEG си го представи като сготвен сладкиш, където имаш много продукти, събрани в едно. От този сладкиш не можеш да направиш много различни работи. Я го разрежеш, я сложиш плънка, я го залееш със сироп, я му сложиш заливка.
RAW си го представи като продуктите за сладкиша, обаче без да е изпечен. Все още можеш да добавиш още неща към него, с което да промениш качествата му на ниво подготовка. Накрая пак изпичаш и става сладкиш.
Ако си сигурен, че няма да пипаш нищо особено по сладкиша, снимай си в JPEG и пести място. Ако няма да ти искат 16 битови TIFF файлове, снимай си в JPEG (който е 8 битов). Ако няма да правиш никаква обработка или правиш минимална, снимай си в JPEG.
Повечето хора няма да различат добре заснет и обработен JPEG от добре заснет и обработен RAW (конвертиран в JPEG). Трябва да знаеш какви са целите ти. Тъй като всеки има различни цели, един ще ти каже"снимам в JPEG", друг ще ти каже "снимам в RAW" (вторите понякога го правят от фото-снобарство, щото така трябвало).
|
|