Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 моля за лека насока(препоръка)
Автор: d_ginev   
Дата:   09-01-15 14:10

Здравейте от поредния "досадник"!
Смятам да похарча някой лев, но преди да направя грешна стъпка, ще помоля за малко помощ.
Колебаех се между Canon 600d и Nikon d5100. В крайна сметка се спрях на първата машинка. Питането конкретно ми е за обективи и как да си похарча парите, за това ще напиша накратко какво най-често ще снимам:
1. Играя от скоро в клуб за народни танци и смятам да правя снимки по участия, които обикновено се провеждат на открито и в светлата част на деня. В повечето случаи събитията се провеждат на площади и съм в близост около 20 метра от състава.
2. Искам да направя повече снимки на семейството си - не такива, на който са застанли мирно пред някоя забележителност или фонтан. Искам да уловя повече усмивки на детето си.
3. Искам да снимам и малко пейзажи рано сутрин,а защо не и нещо в градски условия по залез.
4. Рядко ще щракам и по някое "макро".
Всичко ще е на любителска основа, но не искам сапунерка. Естествено, чел съм и ще продължавам да се образовам за да мога да "изтупам" малко снимките "по-така...", нали ме разбирате [smilie5] :)
Освен тялото мога да си позволя да похарча още едни 400-500 лева. И тук се питам, дали да си го купя с китовия със стабилизация(ще ми върше ли работа за някои от исканите от мен снимки) или да го купя с обектива без стабилизация, който да продам и да купувам друг(и)?
Какво ще ми свърши работа за исканото от мен, повече неможе да се отпусне от семейния бюджет, защото ме чака и обзавеждане на апартамент.
Какви обективи да си взема?....50мм f/1.8 II + 55-200...???...доста съб "босичък", помагайте!

Отговори на това съобщение
 Re: моля за лека насока(препоръка)
Автор: Pavlov   
Дата:   09-01-15 14:26

Вземи си първоначално китовия 18-55 IS II, ако намериш на хубава цена 18-55 IS STM - още по-добре.
За други обективи ще мислиш, когато се ориентираш какви фокусни разстояния и бленди са ти нужни.

Автор: ggreg   
Дата:   09-01-15 17:36

[smilie24]
Напълно подкрепям г-н Павлов! Само бих добавил: намери си и книжката на апарата. Тя ще ти разкаже и даде идеи какви магии ще можещ да правиш с него :)
И добе дошъл в клуба на мераклиите [smile]

Автор: bepa   
Дата:   09-01-15 18:41

Nikon D5100 + Nikkor 18-105 + 50mm 1.8G

Автор: oswald   
Дата:   09-01-15 18:44

Само китов обектив ти е напълно достатъчен, като начало.
Трябва първо да се научиш да снимаш...

Дата:   17-01-15 21:03

До сряда ще си купя канона. Разликата между китаците само в стабилизацията ли е или има и нещо друго? Ще ми е нужна ли тази стабилизация при услояие, че ще купувам 50мм 1.8?

Дата:   17-01-15 21:50

Стабилизацията е полезно нещо. Но не замества светлосилата, и обратно [smile] .

Автор: quazimodo   
Дата:   18-01-15 08:58

Вкарай в бюджета и една светкавица. За снимките на хора и ръченици може да не влезе в употреба, но за семейните снимки е незаменим помощник[smilie24] .

Автор: Mogila   
Дата:   18-01-15 12:53

Здрасти d_ginev,
съветът за китак е хубав. Китакът задължително със стабилизация. Гледай да избереш дългия си обектив да е със стабилизация също, ако не можеш да си позволиш скъп светлосилен. Ако вземеш 55-200, който не е стабилизиран, ще съжаляваш. По- добре да избереш 55-250 или 75-300. И двата със стабилизация.

Иначе за 50 1.8 да, но аз на твое място бих взел на старо един 50 1.4 който и сега имам и е прекрасен и не е скъп.

Успех и много забавление с новата придобивка[smile]

Публикацията е редактирана (18-01-15 12:55)

Дата:   19-01-15 00:50

Благодаря на всички, които се включиха в темата.
Вече се оборудвах с Канончето и китака със стабилизацията. Смятам да взема за начало нещо на старо, като СИГМА 70-300mm F4-5.6 APO DG Macro + един 50мм. Като мине стреса на жената от покупката [smilie5] и като преценя до колко ми се е запалила чергата(и какво точно искам) ще опитам да заделя пари за нещо по-така, но...времето ще покаже.
Може би последен въпрос...Сигмата подходяща ли е за начинаещи? В смисъл, нещо по-специфично при този обектив, което да ме разочарова? Или има по добър вариант в рамките до 250 лв. за втора ръка?

Дата:   19-01-15 08:14

Canon EF-S 55-250 IS (IS II , IS STM) е по-добре.

Автор: quazimodo   
Дата:   19-01-15 09:02

При снимките от ръка, стабилизацията е много по-важна от 50-те мм в плюс при ФР. Та Pavlov е абсолютно прав. Да не говорим, че родното си е родно[smile].

Автор: Mogila   
Дата:   19-01-15 10:53

Ще бъдеш разочарован от резултатите с тази Сигма и основната причина за това е липсата на стабилизация.

Автор: lamerko   
Дата:   19-01-15 11:07

Сигмата е компактна и лека. Нормалната версия има ужасни хроматични аберации, но APO версията (която е спомената) е коригирана доста. Macro режима е в плюс - важно е да се спомене, че всъщност този обектив не е макро, но все пак възможността да фокусираш на 300мм отблизо трябва да се отбележи :)

Вярно е, че този обектив не е за хора с претенции, но за парите си могат да се преглътнат някои "особености", като това обектива сам да се отваря като се наклони [smilie18]

Автор: kvakioh   
Дата:   19-01-15 13:01

СИГМА 70-300mm F4-5.6 APO DG Macro по-добре не. Тамрон 70-300 А17 моделът, с макрото е по-добрата идея. Като цена и изпълнение. Въпреки че се появяват цени високи за него.
55-250 STM или поне IS ще е по-добре.
ЗА Никон 18-105 е достатъчен като започване.

Дата:   19-02-15 18:44

Да не отварям нова тема, ще попитам тук.

Поснимах с китовия 18-55 и един 70-300. Снимах всичко което ме влече и всичко, което смятам да снимам за напред. Оказа се, че това 200-300 много бре! [smilie18]

Разгледах всички снимки, които съм направил до сега и се оказа, че са в диапазона 28-135мм. Цъкнах в нета и попаднах на: Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM
Мога да си го позволя, но втора ръка. Гледам има оферти до 400 лева в много добро състояние.

И тук ми е поредното питане, нещо по-добро за тези пари да търся ли, или ще остана доволен, като се има предвид, че това са моите фокусни разстояния?

Дата:   19-02-15 19:21

По-добре EF-S 18-135 IS .

Автор: kvakioh   
Дата:   19-02-15 22:50

28-135 точно не е добра идея, особено за кроп апарат като 600д от началото на темата.
18-135, днес го пробвах за първи път, доста добре е.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Нови предложения
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: