Автор: photoninja
Дата: 01-01-15 19:11
Здравейте и за много години! Желая на всички ви много здраве, късмет и красиво заснети и почувствани мигове и през Новата 2015-та Година!
Имам чуденка и се надявам да помогнете. От скоро съм истински шастлив собственик на първия ми Фул фрейм тяло. Уникално ми харесва, може би защото е първо за мен, въпреки, че може би избързах и изглупях, а сигурно трябваше да взема D750, защото бая суперлативи за това тяло се изписаха, но както и да е...може би по натам. И така, дилемата ми е малко глуповата, защото се отнася за избор на обектив основно на база фокусно разстояние, което само по себе си е индивидуална дилема и за всеки е различно, но все пак се надявам да споделите вашите гледни точки и да ме посъветвате какво вие бихте/сте избрали. Избирам портретен обектив за D610, като опциите са две:
1. Nikkor 85/1.8G
2. Micro-Nikkor 105/2.8G VR
Абстрахирайте се от разликата в цената, моля. Готов съм да платя малко повече, ако ще получа повече. 85-цата - за нея се знае - класическия и добре познат и утвърден портретен обектив! Тук две мнения няма, може само да се изтъкват още и още позитивни мнения. Мен обаче ме блазни стабилизацията при 105-цата, както и това, че ще мога спокойно и макро да си пляскам, ей така за хобито. Втория обаче го дават малко по-остър, което може да се яви, като недостатък, защото ще изпъкват повече дефектите на модели или трябва да се маже и оправя софтуерно после повече. Ще се снима на открито в цял ръст, бюст, че и само фейс, за това не искам да конкретизирам за определен вид портрет само. Въпроса е, че дължината не ме притеснява, понеже обикновенно на открито човек има на къде да мърда и не е ограничен, като в студио от мястото например. Ами това е горе-долу. Вие какво мислите? Някой случайно да има или да е ползвал и двата?
|
|