Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Какъв обектив ми трябва за този ефект от филм
Автор: Nikolcho555   
Дата:   03-01-15 18:27

Здравейте. Малко се запалих да снимам клипове и се замислих как да направя следния ефект:

Сцената да започва с ириса на човешко око запълнил целия кадър, да не си личи че е око а само някакъв тъмен цвят примерно, толкова навътре да е фокусирано в окото. След това камерата се отдръпва бавно и в кадър се появява бавно ириса, окото, след това лицето, главата и т.н. в смисъл че камерата се отдръпва все повече и се чижда все повече част от човека. Не знам дали го описах както трябва, малко ми е трудно да намеря такъв пример в нета. Или пък обратното, камерата да се приближава към човешко лише и все едно да потъва в окото докато накрая не си личи че е око а само като черен космос. Нешо такова. Вероятно е наобходима супер дупер скъпа техника и т.н. но нищо не пречи да попитам, може пък да се окаже че има начин да се направи с някакви по разумни средства. Отначало се чудех за някакъв макро обектив, пробвах с един 50/2.8 макро но не става толкова навътре да фокусира а кто го отдръпвам и фокуса се разваля след 20см. Пробвах и с един 70-300 макро но той пък не може да фокусира отблизо и хваща окото прекалено отдалеч. И реших да питам ако някой знае с какъв обектив може да се направи това. Аз съм със Сони А65. Пък ако трябва и с някаква програма за ефекти, само че не знам какъв точно ефект се води това, какво да търся като видеоурок, препоръчително за Сони Вегас че с нея започнах.

Отговори на това съобщение
 Re: Какъв обектив ми трябва за този ефект от филм
Автор: J0R0   
Дата:   03-01-15 18:37

Най-лесно е да го направиш с някаква програма от типа на http://en.wikipedia.org/wiki/TrueSpace

Вероятно има и по-добри програми от тая. Нека специалистите да кажат.
На мен само тази ми е горе долу позната, преди време съм правил такива 3Д ефекти, задаваш траектория на камерата и тя може да минава през стените на обектите и да ги оглежда отвътре и отвън. Можеш да задаваш посоката и силата на светлината, както формата и матерала от който да са направени обектите. Осветлението може да се движи српямо камерата, може да имаш произволен брой камери и осветителни тела, само ти трябва як компютър за да рендваш след това :)

Автор: batsali   
Дата:   03-01-15 18:47

Това в някой филм ли си го видял, защото ми звучи страшно познато. Иначе не мисля, че е възможно точно такова нещо да се постигне с един обектив. Правят подобни ефекти при редакцията обикновено.

Дата:   03-01-15 19:29

От филм е да, не се сещам от кой, просто се сетих за сцената и се опитах да я пресъздам. Сега почвам да се чудя дали с един 500м обектив не би могло да се получи. Виждал съм в имената на обективи да присъства т.н. close focus , това не е ли точно от много близко да фокусират. Или бъркам.

J0R0, тази програма ако не бъркам е нещо от рода на 3дмакс и Мая. С тях сигурно е възможно да стане но след доста сериозно обучение. Благодаря все пак за помощта де. :) Аз по скоро си мислех за някакъв ефект в Сони Вегас или Афтър ефектс където ще стане доста по лесно, но пак трябва специалистите да кажат.

Автор: batsali   
Дата:   03-01-15 19:38

Аз имам един 400мм и фокусира най-близо на 3-4 метра. Колкото и да е близък тоя близък фокус не мисля, че ще е достатъчен, че да можеш да запълниш целия кадър със зеница дори при кроп сензор. Нямам си понятие от кинематография, но мисля, че подобни сцени не се снимат наведнъж, а ефектът се постига после при редакция, както вече казах.

Публикацията е редактирана (03-01-15 19:58)

Автор: Ando   
Дата:   03-01-15 21:07

Този ефект се прави с програмите After Effects, Fusion, Nuke или друг подобен композитинг софтуер. Може да се постигне с два или повече кадъра - един с крупен план на лицето, вторият кадър е макро на ириса и трети кадър, съдържащ някаква сцена, която да се постави в зеницата. Кадрите се наслагват и напасват - анимира се техният мащаб. Ефектът може да се направи и с два статични кадъра на лицето и ириса. Необходимата техника - макро обектив за снимане на ириса, подходящ обектив за снимане на среден/близък/крупен план на персонажа и доли, слайдер или стедикам за плавна смяна на плановете.

Дата:   03-01-15 21:58

Ando благодаря много, точно това ми трябваше, имам флайкам и предполагам че ще свърши работа за плавното движение. Имам и подходящ обектив за крупния план. Сега само остава да намеря кой е този плугин за Сони Вегас ( че с него работя ), няма начин и за него да го няма. И съм готов.
А за макро на ириса какъв обектив всъщност е по-подходящ, с по-малко или с по-голямо фокусно разстояние, някой знае ли.

Автор: chrisnoch   
Дата:   04-01-15 01:10

В този случай фокусното разстояние е без значение, важно е какво е максималното увеличение на обектива. Както вече писах някъде, увеличението на изображението върху сензора е право пропорционално на фокусното разстояние на обектива и обратно пропорционално на предметното разстояние (от обекта до фокалната равнина). Увеличението обикновено се отбелязва като съотношение (напр. 1:2). Повечето макро обективи стигат до 1:1 (напр. ТОЗИ и ТОЗИ - който е по-нов пластмасов вариант на металната Минолта от 1986 г.). Но дори и с някой от тези обективи НЯМА да можеш да заснемеш видео, в което ирисът да изпълва целия кадър.
Статичните макро кадри при увеличение 1:1 са много трудни за изпълнение, а тези с приближаване и/или отдалечаване са практически невъзможни в любителски условия. Не те съветвам да се пробваш - ще загубиш много време, докато се убедиш, че няма как да се получи.
Кадърът, който си гледал някога някъде е сложна комбинация от заснети кадри, специални ефекти и компютърна анимация, изпълнена прецизно с професионална техника. За чий чеп ти трябва да го повтаряш с А65 и домашния си компютър?! Измисли нещо ново, което никой не е правил!
Този тип кадри са повече или по-малко самоцелни. За да имат поне някаква естетическа стойност, те трябва да са технически съвършени - нещо, което ти няма как да постигнеш.
Силата на любителите (а и на професионалистите, които работят в "малки кинематографии" и нискобюджетни филми) НЕ е в имитирането на холивудски продукции, а в разказването с прости средства на човешки истории, които вълнуват!
Успех!

Автор: hotsnail   
Дата:   04-01-15 02:01

Да има много готини кратки филми във видео и тубата ако потърсиш. Основно залагат на готина идея за сценарии и са заснети със най-примитивни средства - обикновено по хубавите са на студенти по кинематография и нещата изглеждат професионално макар и да им личи евтината техника, гримове, актьорски състав

E тоя е някаква класика от 90-те години. Наскоро го видях за пръв път и много ме впечатли

http://youtu.be/epuTZigxUY8

Публикацията е редактирана (04-01-15 02:06)

Автор: mihalo   
Дата:   04-01-15 02:46

Ето, какво е казал chrisnoch накрая: "Бъди изобретателен! Подражанието има смисъл докато се учиш, но няма никаква "стойност" да повтаряш познати вече неща!"

Не разполагаш с ресурсите на Холивуд!? ):)) Тогава, по-добре мисли как да бъдеш алтернатива.... Пък, ние ще помагаме с каквото можем:))

Дата:   04-01-15 11:01

Ясно, благодаря на всички за полезните съвети. Ще се старая да бъда изобретателен, мисля че имам няколко глобално малоумни идеи. :) Ето двете ми филмчета досега отпреди няколко месеца. Те естествено са некадърно режисирани ( от мен ) и учениците участващи в тях не са актьори ( особени малките момичета ), но мисля че някои от идеите могат да се приемат за удачни по повод съветите ви да не подражавам и да се старая да е нещо различно. Първият е "малка" преработка на последния мохикан ( костюмите нямат нищо общо но това успях да намеря, индианските се оказаха много кът ), малко по дълго и скучно поради това се получи, има си много кусури но въпросът е за идеите нали. :)
Вторият е представянето на добри герои от приказки като злодеи или нещо подобно, това успя да роди болното ми съзнание. :)

https://www.youtube.com/watch?v=CFKhJvfC5B4

https://www.youtube.com/watch?v=00Z8OUN95x4

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »