Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Помощ при избор на фотоапарат
Автор: Ivanpg   
Дата:   11-12-14 00:35

Здравейте,

та най-накрая имам възможност да си купя фотоапарат, но сега въпроса е какъв. Решил съм да си взема Канон, но като цяло ми е много трудно да избера модел. Искам да снимам предимно пейзажи и като цяло за тази цел, а и като цяло голямо значение има обектива, но сега първо трябва тяло да избера. Колебая се между няколко модела, като бюджета за тяло ми е до 750-800лв. Та моделите са 1100D, 1200D, 600D, 650D ? Та какво ще ме посъветвате?

Отговори на това съобщение
 Re: Помощ при избор на фотоапарат
Автор: Pavlov   
Дата:   11-12-14 01:53

Моят съвет е за 600D. По възможност - запазено тяло втора ръка от базара.

ПП. Помисли обаче първо какви обективи ще ползваш, и след това - кое е най-подходящото тяло за тях.

Публикацията е редактирана (11-12-14 10:21)

Автор: chrisnoch   
Дата:   11-12-14 02:09

Ще те посъветвам да не си купуваш Канон. Нискобюджетните им тела са пълно дърво. За същите пари ще си купиш доста по-смислен Никон, Сони или Пентакс, например.
Аз ти препоръчвам ТОВА
Ако пейзажите са ти приоритет и не залиташ по спорт и птици, безогледалките са по-добро решение от класически DSLR от нисък клас.

Дата:   11-12-14 11:03

Добре тогава за Nikon D3200 какво мислите?

Иначе мерси за предложението, но сони не бих си купил. Просто не ми върви с техника на Сони, не за друго.

Иначе къде мога да прочета относно това кои обективи за кое тяло са подходящи ( то ест кой тип обективи)?

Мерси!

Дата:   11-12-14 11:28

Nikon D3200 също става. Поне за него има хубав и евтин 18-105 със стабилизация.

Дата:   11-12-14 11:37

Като гледам разни ревюта и сравнения из интернет представят d3200 като по-добър от 650d. Последната седмица чета много и много неща научих, но колкото повече чета толкова по-трудно ми е да избера..

Дата:   11-12-14 11:39

Мен ако питаш, D5100 е по-добре от D3200, нищо, че е по-стар модел.

Автор: lamerko   
Дата:   11-12-14 11:43

Ако си се насочил към Канон - 1200D е спечелил някакви награди като тази:

EISA Award

Общо взето обаче няма много голямо значение какво тяло ще вземеш - всяко едно от изброените ще свърши работа. Пейзажите са едно от най-лесно снимащите се - не бягат, не трябва да им се молиш и т.н. Нямаш проблем с ниска осветеност или дълги експонации - снима се на базово ISO и статив. Проблем може да е динамиката - но това е принципен проблем, който се решава с филтри или с клин.

За обективите - стандартните китови зум обективи при повечето производители започват от 18мм диапазон, което не е лошо, но има един малък проблем - като цяло крайните диапазони на тези евтини обективи са неизползваеми. Особено ако има по-контрастна сцена. Към 24мм на 5.6 и нагоре нещата се оправят, но не бива да се забравя променения зрителен ъгъл заради крипната матрица - скагате фактор 1.5х (1.6х за Канон), което идва 36мм приравнени - не, че няма да стане пейзажа, но ще се поберат по-малко обекти.

Автор: Peter_Angeliev   
Дата:   11-12-14 11:45

Ако парите са само за тяло, по добре си вземи 60Д, по надежно е и има втори дисплей, който с времето ще разбереш че върши много работа. А за обектив си вземи с възможно най широк диапазон и след време като видиш какви снимки те влечат най много, ще си вземеш по качествена оптика точно за тези снимки. Като те съветвам да купуваш неща от базара, но при условие че има с теб човек който разбира за да ги тества.

Дата:   11-12-14 11:54

Автор: lamerko
Дата: 11-12-14 11:43:

Пейзажите са едно от най-лесно снимащите се - не бягат, не трябва да им се молиш и т.н. Нямаш проблем с ниска осветеност или дълги експонации - снима се на базово ISO и статив.

Брей колко лесно се снимали пейзажи!!!

Автор: lamerko   
Дата:   11-12-14 12:11

Не си ли съгласен? Тук говорим за техническото заснемане, а не за естетическо. Креативността е личностно качество и не зависи кой знае колко от техниката... Не ти трябва задължително някаква скъпа техника за пейзажи - имаш сравнителна свобода на избор на гледна точка, използваш естетсвено осветление. Както казах - пейзажа не трябва да се гримира, облича, не плаче, не мърда, не бяга. Дори специалните моменти за игрев и залез ти дават 10-на минути. Като техника за начало ти трябват само един добър статив, някакво тяло със сравнително широк (а защо не и теле) обектив. Останалото не се купува с пари :)

Дата:   11-12-14 12:30

Ами зависи, ако просто ще си щтракащ гледката пред теб е така както си го описал. Ако ще е по сериозно нещата стават доста различни според мен. От техническа гледна точка трябват и широки и теле обективи, трябват дистанционни, голям набор от филтри, които ако са качествени(а те трябва да са ако са качествени и обективите) струват доста от там и качествен статив и качествена раница, това е основното без което не може, от там нататък има още незадължителни екстри. Това о по техническата част, от там започва мъкненето по отдалечени места, ставане дни наред в 5 часа докато ти се олучи светлината която си искал за да ти се осъществи идеята и т.н.

Автор: fraction   
Дата:   11-12-14 12:39

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Savinelli   
Дата:   11-12-14 12:49

Липсата на клин при Д3200 и въобще при всички Д3ххх, е най-големият им недостатък. А за пейзаж, като нямаш градиентни филтри си е мъка да изравниш тъмното и светлото в един кадър. [smilie2]

Автор: io_bs   
Дата:   11-12-14 14:05

Лично според мен най-доброто решение за тяло за 800 лв е D7000 [smilie25]

Дата:   11-12-14 14:58

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   11-12-14 16:34

Къде намирате d7000 на цена 800 нов? Или става въпрос за втора ръка?

Дата:   11-12-14 16:57

Автор: Simbon4o   
Дата:   11-12-14 20:00

Абе хора освестете се, д7000 с 18-55 по-добре ли снима пейзаж от д3200 със сигма 10-20 примерно?

Сега, ако ще е всичко ново от магазина специално за пейзажи канон в момента са без конкуренция. Купува се някое евтино тяло с прилична матрица и един 10-18 за 500лв нов. Страхотен обектив!!! Аз си го ползвам на сони некс-а.
Ето малко кадри с него.
https://www.flickr.com/photos/simbon4o/sets/72157645209217203/

Всички са правени със сони некс 5р и 6. Някои имат екзиф и са в цял размер.

Ако ще е втора ръка, по-добре е никон. Д5100, Д3200(липсата на клин не е чак такава болка за умиране). Останалите пари в обективи. Като ще са пейзажи за горе долу парите на канона 10-18 нов се намира ползвана сигма 10-20 за никон.

Тела, които да избягваш - по-скъпите модели. Бърза серийна снимка, голямо "удобно" тяло, горен дисплей, грип и т.н. не помагат на пейзаж по никакъв начин, но могат да пречат като ти тежат излишно и си хвърлил едни пари за тях вместо за обектив.
60д - това е 600д с по-голям визьор. Недомислица от канон.
500д и 50д - най-гадната матрица правена от канон и май като цяло от всички.
7д - като д7000 - не ти е нужно.
5д - скъпи обективи, стар модел, малко детайл и динамика, лошо високо исо
д90, д300, д7000 - подобни причини.
а58 - пластмасов байонет(мисля няма смисъл да продължавам)
SLT моделите на сони като цяло бих ги избягвал - полупрозрачното огледало съсипва иначе добрата матрица зад него.

Безогледалките не са никак лоша идея. Ако аф не ти е важен(на мен изобщо не ми трябва за пейзаж), сонешките приемат всякакви обективи и по-конкретно канонския 10-18. Комбинацията е супер малка и лека(дори филтрите ще са малки и евтини - 67мм), не се усеща по планините. Нексовете не държат цена и втора ръка ги има много евтини дори с оставаща гаранция, един преходник за 100-120лв и некса ти става с канонски байонет. Един комплект две батерии и зарядно от китай(безогледалките харчат ток) за 40-50лв и си готов. Един некс 5r с wifi и ще имаш машина, която даже таймлапс ще прави ако я вържеш със смартфон(това е тъпо, но ... никоните имат вградена тази опция, на канон се добавя със сложния за инсталиране magic lantern)

При купуване втора ръка е важно сервиза как е на марката. Най-добрия сервиз в страната е на сони! Канон мисля, че нямат конкретен даже. Никон преди години ме бяха силно разочаровали, сега чух че са оправили положението.

Дата:   11-12-14 20:27

Simbon4o, човекът не е казал какъв му е бюджетът за обективи. Канон с пословичната си ниска динамика на базово исо не са най-добрият вариант за пейзажи.

Автор: Simbon4o   
Дата:   11-12-14 20:32

Ами който се оглежда за 1200Д надали ще му слага Lки [smilie5]

А за динамиката... не е чак толкова зле, който знае какво прави няма да му пречи.

Автор: petrov88   
Дата:   11-12-14 21:30

Simbon4o, не съм навътре с останалата част, но специално за пластмасовия байонет на а58 ще кажа, че вътрешната част на байонета е подплатена с метален пръстен, с който всъщност контактува резбата на обектива. Относно SLT огледалото.. снимах със свалено такова и не забелязах нищо на пръв поглед, но от друга страна самото "огледало" се съсипва прекалено лесно (личен опит :) )

Дата:   11-12-14 23:43

Така - първо благодаря много на всички за отговорите.

Значи за обективи бюджета ми е да кажем пак към 700-800. Но като цяло мисля да взема първо да поснимам с китовия и след това да си взема друг.

Като цяло много ме затруднявате с вашите коментари :D все по-трудно ми е да избера. Позачудих се за d7000, но ми идва много скъп.

Та ще е някой Canon или Nikon като за Никон най-вероятно да е d3200 - Nikon D3200 Black kit (18-105mm VR) примерно?

А между 600d и 650d ми е много трудно да преценя кой е по-добър, а трябва да се има впредвид, че съм напълно начинаещ.

Според този сайт примерно http://snapsort.com/compare/Canon-EOS-650D-vs-Nikon-D3200

d3200 e по-добър?

Публикацията е редактирана (11-12-14 23:44)

Дата:   11-12-14 23:51

Ако ще купуваш втора ръка тяло, Д7000 го има тамън за около 800 лв. Ако нов - тогава ще трябва по-нисък клас тяло да избереш.

Дата:   11-12-14 23:56

Няма да купувам в никакъв случай втора ръка.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: