Автор: Simbon4o
Дата: 28-09-14 11:21
Aко прежалиш шифта, тилт адаптери има по 80лв :). Забавно е с всякакви обективи с тях.
А относно старите обективи и ленс турбото - проблема е в ленс турбото :). Самата му идея не е съвършенна, както и китайското изпълнение. Сега има версия 2, която е силно подобрена оптически. Старата се държи противоречиво с всички обективи, някои стават по-остри и добри с него, други МНОГО по-зле от колкото са. Аз ползвам първа версия и честно казано не понася добре обективи по-светли от 1.7 или поне тези дето съм пробвал, също така криви фокусната равнина и прави флеър при затваряне на блендата или насрещна светлина на отворено. Иначе си е много яка екстра. През деня в обедните почивки или някъде като се разхождам не го свалям изобщо. Хем е по-къс от стандартния преходник, хем е по-забавен. А на тъмно вкарва и повече светлина...
Затова мисля, че не са виновни старите обективи толкова в случая. Не че на М42 са някакви велики модели де. Повечето са си слаби.
ПС ето и пример за обектив, който е мноого по-хубав със ленс турбо от колкото без.

https://farm4.staticflickr.com/3897/14979077846_dac3a30066_b.jpg
photos0123 by simbon4o, on Flickr, on Flickr
Този порст 55 1.2 без турбото е МНОГО мек с яки аберации и нервно боке. Със турбото става коренно различен.
Публикацията е редактирана (28-09-14 11:24)
|
|