Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Реално цветно профилиране
Автор: джъмбо   
Дата:   27-05-14 22:27

Понеже някои "ентусиасти" решават, че практическият опит не е нещо полезно и затова блокират неудобните "спамери" то ето едно споменаване за това как се ползва цветен еталон и че не съществува опцията: веднъж профилиран и после цял живот щастлив...

ColorChecker Passport

Отговори на това съобщение
 Re: Реално цветно профилиране
Автор: ecobo   
Дата:   27-05-14 22:41

[smilie24]

Автор: nikidinov   
Дата:   27-05-14 22:53

[smilie24]
[beer]

Публикацията е редактирана (27-05-14 22:54)

Автор: iasen2   
Дата:   28-05-14 08:30

Преди една година пуснах обява , че правя безплатно упражнение за управление на цветовете , никой не дойде :)

Колегите само ме оплюха .

Автор: didesignbg   
Дата:   28-05-14 09:29

Леко написано и достатъчно информативно.
Понеже все пак уж сме във фотографски форум ще споделя и моето мнение. Когато първоначално Адоуб въведоха възможността за лесно потребителско цветно профилиране бях много ентусиазиран, все пак кой не иска точен цвят, при това със всеки апарат. След това постепенно стигнах до извода че обикновено не искам точни цветове, а приятни, което е малко различно. Върховната екстра или така нареченият Dual Iluminant DNG profile е много труден за реална работа и определено не така универсален както ни се иска. Просто пач квадратчетата не са достатъчно. Оттам и подхода който джъмбо представя със правенето на профил за всяка снимачна ситуация остава наистина работещия.
Въпроса който си задавам обаче е има ли нужда да се прави цветен профил примерно за сватба (всъщност поне 3, при всяка смяна на осветление)? Истинските цветове ли искаме? Винаги ли профилите работят добре? Не е ли достатъчна сивата карта? За мен отговорът е че реалният цвят следва да се търси когато правиш репродукции, снимаш продукти, или подобни ситуации при които вярното цветопредаването е критично важно. За всички останали ситуации предпочитам приятният цвят пред верният, забелязал съм че повечето хора правят същото. Фирмените роу конвертори често предлагат много приятни готови профили, съобразени с реални снимачни ситуации, а някои и повтарящи така любимите ни филми. Разбира се верният бял баланс е важен за всяка ситуация, дали ще го постигнеш с калър чекър, сива карта, или нещо друго няма значение.
В заключение Паспорта е много хубаво нещо, но не е ултимативният инструмент, в повечето случаи изпълнява задачата на сива карта на стероиди. Ако се занимавате с фотография при която е критично важен цвета, задължително трябва да имате подобен инструмент в арсенала си, дори карта с повече цветни квадратчета. Ако просто не сте достатъчно доволен от белият баланс, опитайте първо със сива карта.

Автор: джъмбо   
Дата:   28-05-14 09:38

разбира се че сивата карта е бързият и удобен вариант...
разбира се че и една сватба не е задължително да има супер точно профилиране...

просто съм правил експерименти и споделям възможности...

аз профилирам 90% като съм в студио... и 10% като снимам външна сесия пред клиент...

клиентите обичат да гледат професионално отношение... светломер, таблица... виждат наука [beer]

но пуснах текста заради друга тема в която автора доста горделиво подходи...

Автор: victory13   
Дата:   28-05-14 09:39

И аз стигнах до подобен извод след известни драми, с които се убедих, че авто белия баланс е най-голямата заблуда в който и да е апарат. Сивата карта е просто задължителен атрибут.
Относно написаното от Джъмбо, то е изключително полезно за всеки, който иска да прецизира нещата допълнително, естествено ако ползва продуктите на адоуб. Аз съм така, и смятам да се възползвам от споделеното [cool]

Силно Благодаря ! [shtrak]

Автор: Lycan   
Дата:   28-05-14 09:51

http://youtu.be/npp6ZF1L5-E

Автор: iasen2   
Дата:   28-05-14 10:08

Само да добавя , че цветните карти Не определят бял баланс :)

Лично мое мнение е че автоматиката пречи на колегите да мислят и да си обясняват нещата .

Затова има толкова заблуди около тези толкова прости неща .

Автор: didesignbg   
Дата:   28-05-14 10:19

Джъмбо определено "профи фактора" като извадиш скалата хич не е за пренебреграване [beer]

Автор: kefalcho   
Дата:   15-06-14 22:33

Имам проблем със създаването на профил, когато се опитам да го заредя през лайгтруум ми изписва, че програмата колорчекер отказва да работи. Конвертирах снимката в ДНЖ формат и директно създадох профил с програмата на колорчекер но след това не знам как да го заредя в лайгтруум, след рестарт пак не става[smilie11]

Автор: allyx   
Дата:   15-06-14 23:15

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   13-07-14 21:32

Ами по начина, който е описал джъмбо не става, защото явно имам проблем с програмата. Преинсталирах колорчекер с най-новата версия е 1.0.2 ама нещо куца, днес съм калибрирал монитора но като заредя програмата и и ми изписва, че монитора не е калибриран[smilie11] а и след това като пробвам да създам профил през лайтрум не става... мисля си дали проблема не е в това, че файловете ми са в сигма рав формат[smilie8]

Автор: asahi   
Дата:   13-07-14 21:37

Направи ги в DNG.

Дата:   13-07-14 21:43

Асахи, мислех си, че автоматично се конвертират при задаване за профилиране през лайтрум. В момента свалям пробната версия на лайтрума през облака, за да изключа и тази вероятност, бях досега с пиратска за проба/около месец/ но програмата ме устройва и ще си плащам за нея.

Автор: imitev   
Дата:   14-07-14 16:57

Дръпни си adobe dng converter, за едното конвертиране къю dng не ти трябва лайтрум

Дата:   14-07-14 17:10

Imitev проблема е, че немога да създам цветови профил в лайтрум, нещо се бъгва програмата на x rite защото в лайтрум можеш да зададеш снимката с color chekcer pasport и да създадеш цветен профил за останалите от серията, да ама при мен не се получава, зарежда около 40% и ми изписва, че програмата на x rite отказва да работи.

Дата:   14-07-14 22:29

Ми дотука я докарах, даже не знам как го заредих... тва в яко слънчев ден.
Благодаря за помоща[beer]

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t31.0-8/10468026_795192157177832_488360489325

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »