Автор: didesignbg
Дата: 28-05-14 09:29
Леко написано и достатъчно информативно.
Понеже все пак уж сме във фотографски форум ще споделя и моето мнение. Когато първоначално Адоуб въведоха възможността за лесно потребителско цветно профилиране бях много ентусиазиран, все пак кой не иска точен цвят, при това със всеки апарат. След това постепенно стигнах до извода че обикновено не искам точни цветове, а приятни, което е малко различно. Върховната екстра или така нареченият Dual Iluminant DNG profile е много труден за реална работа и определено не така универсален както ни се иска. Просто пач квадратчетата не са достатъчно. Оттам и подхода който джъмбо представя със правенето на профил за всяка снимачна ситуация остава наистина работещия.
Въпроса който си задавам обаче е има ли нужда да се прави цветен профил примерно за сватба (всъщност поне 3, при всяка смяна на осветление)? Истинските цветове ли искаме? Винаги ли профилите работят добре? Не е ли достатъчна сивата карта? За мен отговорът е че реалният цвят следва да се търси когато правиш репродукции, снимаш продукти, или подобни ситуации при които вярното цветопредаването е критично важно. За всички останали ситуации предпочитам приятният цвят пред верният, забелязал съм че повечето хора правят същото. Фирмените роу конвертори често предлагат много приятни готови профили, съобразени с реални снимачни ситуации, а някои и повтарящи така любимите ни филми. Разбира се верният бял баланс е важен за всяка ситуация, дали ще го постигнеш с калър чекър, сива карта, или нещо друго няма значение.
В заключение Паспорта е много хубаво нещо, но не е ултимативният инструмент, в повечето случаи изпълнява задачата на сива карта на стероиди. Ако се занимавате с фотография при която е критично важен цвета, задължително трябва да имате подобен инструмент в арсенала си, дори карта с повече цветни квадратчета. Ако просто не сте достатъчно доволен от белият баланс, опитайте първо със сива карта.
|
|