Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 фотографските сюжети
Автор: 5co   
Дата:   04-07-14 23:19

Кажи ми какво снимаш, да ти кажа колко си фотограф.
Или с други думи, бихте ли защитили своите фотографски сюжети със средствата на друго изкуство. Песен, картина, стихотворение.
Примерно, гордеете се със снимката си от рекламната сесия на някоя марка. Бихте ли написали ода или песен за тази марка?
Бихте ли нарисували картината "Пчела върху цвете"?
А защо бихте снимали сюжет, който не бихте направили с други средства? Преди някой да ме попита за моите снимки, ще кажа че всичките бих ги направил на абстракткна живопис.

Отговори на това съобщение
 Re: фотографските сюжети
Автор: allyx   
Дата:   05-07-14 01:16

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: mihalo   
Дата:   05-07-14 01:47

5co, много труден за отговор е твоят основен въпрос. Накрая ще стигнем до това "какво е изуство изобщо" и в частност "е, ли фотографията изкуство или...".

Често повтаряните сюжети стават банални и се превръщат в клишета. Това не означава, че неинформиралият се за тенденциите автор не е вложил своя сантимент в произведенията си.

Да, повечето от нас, се опитваме да избегнем клишетата. Но масовият вкус си иска своето!!! Оставаме си разкрачени между модерното и значимото. [smilie22]

Харесвам абстракцията! И твоята в частност. Съвсем добе разбирам вътрешният ти протест. Аз, например търся да уловя /не искам да го режисирам/ някакво взаимодействие между "обектите" в кадъра, някаква малка история. Или дори чисто формално противопоставяне на елементи. Ето един доста елементарен пример. Защо точно това съм избрал не е много сложно за обяснение, но е дълго.

И на кого му пука?

Хората просто нямат време да разгадават чужди терзания. Имат си свои. Homo ludens! Бас ловя, че минимум петдесет процента /нарочно не е с цифри, че привлича вниманието/ няма да дочетат докрай това, което съм написал. А колко ще опитат да го разберат ):)) ?? Ето докарах го до "какво е изуство изобщо".

Добре, че е петък! [beer]

Автор: ivjordan   
Дата:   05-07-14 02:23

На един връх в Родопа планина пише, че хората били толкоз далеко от царя, султана и т.н., че им останало да се молят на бога, ама и той бил далеко, та затова песните им се получили такива, провлачени, бавни, епични. Не е за преразказване, трябва да си там. Но мисълта ми е, кой си ти или аз, за да напишем протяжните песни на народа, за който бог е високо, а царя - далеко. Можеш ли в един кадър да предадеш цялата безнадеждност, но и радост на този народ, който живее в ритъма на планината.
И тука лъсва безсмислието на въпроса, защото аз мога цял живот да снимам родопски пейзажи и родопски стрийт и никога да не се докосна до същината на родопската душа, която е създала едни песни.
Възниква и въпросът, как се снима родопска песен? (Може да не е родопска, може да е македонска, шопска, тракийска. Как се снима песен? Певецът ли ще снимаш или хорото или какво, как ще вкараш музиката в двумерната си тъпа картинка?)
А как се снима Страшимировото хоро?
Та, в този ред на мисли, няма песен във фотографията. Фотографията е занаят (или хоби), а не изкуство. Колкото и добър фотограф да си, все пак предаваш/регистрираш нещо друго. Нещо, което се случва, нещо, което е измислил някой друг, може и господ. Ти си простия щракач, който го регистрира, но не правиш изкуство. Не правиш музика.
П.П. Ясно, че това няма как да се хареса на големите щракачи, но е факт. Фотографията не е изкуство, просто занаят.

Автор: Gecata   
Дата:   05-07-14 08:27

"Кажи ми какво снимаш, да ти кажа колко си фотограф."... Ти сериозно ли говориш?!

Дата:   05-07-14 08:35

Не, само поетите си личат по сюжетите [smilie18]
"аз съм волна пеперуда и летя от цвят на цвят" - Надежда Захариева [smilie18]

Автор: bogdanov   
Дата:   05-07-14 09:10

Страхотна тема и смислени коментари. Изпитвам истинско щастие, когато чета коментари на хора с подобни позиции. Иска ми се да споделя и своето мнение, но се страхувам да не стана разточителен. :)
Изкуството е субективен процес. Стремежът към него, винаги приближава автора към същността му.(друг е въпроса до колко) Но пътя и средствата остават личен избор, които чертаят посоката на произведението. Когнитивната психология говори за две много важни посоки в изкуството.
1. От долу-на горе - това е посока където автора се изразява чрез материалната база. (Тоест разполагаш с апарат и два обектива...я да видим какво ще стане) И в последствие развива идеята си.
2. От горе на долу - В тази посока, автора има концепцията, заглавие, желание-мотив, песен :) и след това той започва да търси средства за осъществяването на идеята си.
И в двата случая може да се постигне прекрасен резултат, разбира се само трябва да се извърви пътя и твореца да бъде еднакво отговорен на всеки етап.
5co, ти трябва да си щастлив човек! Имаш и вълнението, и посоката, и възможността да я следваш. Не изисквай от другите собственото си мнение, за да има разнообразие. В момента, който всеки започне да търси изкуството, има опасност да се изгубим в него. Виждаш, че в по-горните постове има хора с огромен дух и това трябва да те радва.
Ще завърша с цитат от един много любим филм:

" - Всеки от нас познаваше мъката. Умряло дете. Окуцял кон. Бита от градушка нива. Измама на жена. Предателство на приятел. С една дума...конкретни беди. Но...Мъката от нещо непонятно, това е неописуемо. То е болест, без име. То е мъгла в която изгубваш посоката и към другите и към себе си...изгубваш посоката. На какво да се опреш...страшно!"

Дата:   05-07-14 13:44

Просто се опитвам да си отговоря, защо на поръчкова музика, поръчкови репортажи или поръчкови картини не се гледа с добро око, а поръчкова фотография звучи гордо. [smile]

Автор: тьма   
Дата:   05-07-14 13:49

Поръчковата фотография не е това, за което пише богданов [smile]

гордо ли звучи наистина?

Автор: neuromancer   
Дата:   05-07-14 15:07

Ми автора на поръчковата фотография вероятно се кефи, щото изкарва пари от нея. И като погледнем от тази гледна точка, че това е занаят, а не изкуство, ясно защо е по-различно от поръчкова картина и музика.

Автор: asahi   
Дата:   05-07-14 15:42

"Кажи ми какво снимаш, да ти кажа колко си фотограф."
Какво да кажат фотографите на следствието.

Автор: nyamago   
Дата:   05-07-14 15:43

Поръчкова фотография - зависи от поръчката:

(А) "Ето ти 150 хиляди долара - купи си там някой друг обектив и една торба филми. Пътувай из Южна Америка където ти видят очите 3 месеца, с какъвто транспорт трябва и отсядай където трябва - и донеси няколко хиляди (хубави!) кадъра, от които да изберем 20-30 за нашия International Geometric..."

(Б) "Виж тука имам едни китайски дрешки - 200-300 модела, ако обичаш да ми ги нащракаш тая събота за каталога/сайта. Имам 100 лева бюджет за цялата работа - нали ще стане?!"

Все поръчки, Някои не е изключено и да звучат гордо, ама без обобщения, моля -

[beer]

Публикацията е редактирана (05-07-14 15:45)

Дата:   05-07-14 15:47

BTW - Повечето от най-великите картини и скулптури, както и най-големите произведения на класичеката музика са били поръчкови.

Нищо не искам да кажа, де [smilie8]

Автор: Лидия   
Дата:   05-07-14 15:57

Ще цитирам Момчил Христов, защото написаното от него покрива мнението ли по темата на 100% [smile]

"Няма приложение, камера, компютър или човек, който да ви научи на личното преживяване наречено фотография. Изберете стартова точка и натискайте педала докато ви е кеф. Всичко друго е поза, свирки, кухи фамфари, престорени усмивки и смрад. Бъдете себе си във фотографията, а не съществувайте чрез нея. Ако щете :))) "

Бих защитила сюжета на фотографията си буквално с дела.Тоест бих отишла да се науча да танцувам народни танци,бих дарила кръв,бих посадила дърво,изгасила пожар и т.н..Делата трябва да са Другото изкуство от въпроса на автора на темата.[smilie7]

Публикацията е редактирана (05-07-14 16:02)

Автор: baba-peugeot   
Дата:   05-07-14 21:45

А който не е фотограф,щу да прави?[smilie11]

Автор: kirilius   
Дата:   06-07-14 06:18

bogdanov [smilie24]

Автор: мара   
Дата:   06-07-14 10:11

ман рей преди бая години е рекъл: снимам тва, дето не мога да нарисувам, рисувам онова, което не мога да заснема :)

Дата:   06-07-14 16:54

Аналогичен случай - и аз така [smilie5] Това сега ми обяснява, защо (на база на можене) ни снимам, ни рисувам - дяволски кръг ми се получава, параграф 22... [smilie10]

Автор: shamelessEyes   
Дата:   06-07-14 21:49

Точно ..както е и при кафето - Кафе в пластмасова чаша и кафе в порцеланова. [smilie5]

Автор: тьма   
Дата:   07-07-14 19:48

ех, толкова ли е важна опаковката, алоо, очите, същността, същността, момче, гледай [smilie3]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Нови предложения
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: